Kurczak tandoori czyli tandoori chicken to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw kuchni indyjskiej. Tradycyjnie kurczaka tandoori przygotowuje się w glinianych piecach tandoor, w których temperatura
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawymieszać z odrobiną oliwy, dodać zioła, przyprawy, czosnek, etc. Powstanie ziołowy twarożek do rozsmarowania na kanapkach. W wersji bardzo luźnej stanowi idealną bazę do dipów np. do potraw z grilla. Średnio odsączony z wody można formować w kulki, a następnie obtaczać w świeżych ziołach (np. bazylia, oregano, pietruszka, szczypiorek), przyprawach (np. młotkowany pieprz, marynowany świeży pieprz kolorowy, słodka mielona papryka(...)lodówce. Smaku nabierają po mniej więcej 2 dniach, a na dobre "znikają" u nas po maksymalnie 4-5 dniach. Potem taką oliwę można wykorzystać ponownie lub zużyć np. do sałatek. Jest to tzw. tabat labneh lub labneh bil zayit . Twarożek jogurtowy jest fantastycznym składnikiem wszelkich deserów. Serniki na zimno, mini serniczki w pucharkach, ale także
Codzienna kuchnia niecodziennaPopularny zarówno w Indiach jak i Pakistanie, kurczak tandoori jest specjalnością prowincji Pendżab. Tradycyjnie przygotowuje się go w wykonanych z gliny piecach tandoor , w których temperatura
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWszystkie składniki, które bardzo lubię i które idealnie do siebie pasują, podane w orzeźwiającym i jednocześnie sycącym daniu. Filety z kurczaka zamarynowałam w meksykańskiej mieszance
cool and mintyBakłażany są nadal stosunkowo mało znane i używane w polskich domach. A szkoda, bo są zdrowe, smaczne i można je przygotowywać na dziesiątki sposobów. Warto sięgnąć
Mieszam w GarnkuSałatka z cukinii i kurczaka (i kilku innych składników) jest bardzo smakowita. Z tym nie mam najmniejszego problemu. Ale dlaczego jest letnia? W sensie pory roku
zadanie-gotowanieteż do przyprawiania dań mięsnych na grilla. Pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim to mieszanka przyprawowa, w skład, której wchodzą: suszone pomidory, czosnek niedźwiedzi, papryka czerwona, chili i czarnuszka. Zastosowanie w kuchni: Mieszankę dodaje się do dań kuchni włoskiej i śródziemnomorskiej, w tym do: zapiekanek, pizzy, spaghetti, past, sałatek, mięsa i sosów. Przyprawia się nią popularną, m.in
Moje domowe kucharzenieU nas w domu gotuję ja i właściwie tylko ja. Młody czasami coś próbował, tylko że już z nami nie mieszka więc pichci całkiem smacznie, ale
Smaczna PyzaW kwestii doboru składników istnieje tu duża dowolność. Ja robię ją często ale za każdym razem wychodzi mi nieco inaczej. Po prostu dodaję do niej to
chwile dla mniesytuacji. Obydwa przepisy są dla mnie nowe, robię je po raz pierwszy, ale zostały mi polecone, więc zaufałam i wykonałam :). W tej chwili w mojej kuchni pasteryzuje się sałatka ogórkowa i ogórki po meksykańsku, przepisy podam jutro albo pojutrze i to będzie koniec mojej przygody z ogórkami w tym roku. Pozdrawiam wszystkich którzy jeszcze zmagają się z tegorocznym wysypem ogórków(...)układamy ciasno ogórki pokrojone w słupki – ja pokroiłam w grube plastry. Składniki zalewy zagotować i gorącą zalać przygotowane wcześniej ogórki. Pasteryzować 3 minuty. Ogórki z przyprawą do grilla 4 kg ogórków 1 kg cebuli 3 łyżki soli Zalewa 2 szkl octu 3 szkl cukru 5 szkl wody 2 łyżki przyprawy do grilla 1 łyżka gorczycy Do słoika koper natka
Pieguskowa Kuchniawarzywa. Połączenie kalarepy, marchwi i jabłka dało idealny smak. Kalarepa idealnie smakuje na surowo. Zazwyczaj chrupie się ją, pokrojoną w plasterki. Surówka pasuje do dań obiadowych i dań z grilla. Jest propozycją zdrową i bogatą w witaminy. Składniki: 1 szt. kalarepy 1 szt. jabłka 2 szt. małych lub 1 szt. większej marchewki koperek łyżka majonezu łyżka greckiego jogurtu(...)drobnych oczkach. Ostatnie do starcia poszło jabłko. Skropiłam je sokiem z cytryny. Wsypałam pokrojony koperek. Wymieszałam składniki z majonezem i jogurtem. Można pominąć majonez, sałatka będzie wtedy lżejsza. Proponuję wówczas dodać łyżeczkę musztardy. Przyprawiłam sałatkę solą i pieprzem. Smacznego
potrawyregionalneKolejna moja propozycja na pysznego kurczaka w wersji fit . Tym razem nie z rozmarynem jak ostatnio. Miałam ochotę na połączenia mięsa z owocami i padło na
Pobite gary BarbaryZnane nam nie od dziś zupki instant to szybki i prosty sposób na zrobienie zupy. Otóż wystarczy zalać wrzątkiem makaron i dodać przyprawy. Sałatka z makaronem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pyszna i efektowna surówka z kapusty, dobra na każdą okazję: grill, obiad, kolacja... -- Skład: pół główki kapusty, pół cebuli, pół główki czosnku, 3 x po pół papryki w różnych kolorach, płaska łyżeczka soli, pół płaskiej łyżeczki pieprzu, łyżeczka cukru, 2-4 łyżki octu, 4-6 łyżek oleju. Szczypiorek lub koperek do ozdobienia ale też do smaku lub czerwoną cebulę(...)preferencji, które wam odpowiadają. Kapustę ucieramy na grubych oczkach, pozostałe warzywa kroimy w małą kostkę. Tak przygotowane składniki układamy w miseczce wg swoich upodobań... -- -- -- Jeżeli chcemy, to możemy przyprawić sałatkę od razu lub też przyprawy można połączyć razem i każdy potem sobie przyprawi po nałożeniu, na talerzu. -- Sałatka dobrze się prezentuje również gdy jest pomieszana i przyprawiona w całości
chleba naszegosałatkach, często dodaję do nich mango, ananasa, jabłka czy truskawki. Tym razem wybrałam brzoskwinie, ale myślę że mango też świetnie by tutaj pasowało. Dzięki dodatkowi orzechów i sera sałatka jest sycąca i świetnie zaspokaja głód. Będzie doskonała jako lunch w pracy. SKŁADNIKI 1 głowka sałaty rzymskiej 1 opakowanie szynki parmeńskiej 1 kula mozarelli garść orzechów nerkowcka 2 brzowskwinie szcypta(...)łyżeczka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Brzoskwinie dokładnie umyć i pokroić w plasterki o brubości ok. 0,5 cm. Delikatnie oprószyć chilli i brązowym cukrem. Zapiekać w piekarniku z opcją griila, grillu elektrycznym lub tradycyjnym do momentu aż brzoskwinie się zarumienią i puszczą sok. 2. Czerwoną cebulę porkoić w cienkie piórka zalać 2-3 łyżkami octu ryżowego i zasypać łyżeczką cukru. Odsawić
DefinicjaSmakuKurczak tandoori czyli tandoori chicken to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw kuchni indyjskiej. Tradycyjnie kurczaka tandoori przygotowuje się w glinianych piecach tandoor, w których temperatura
Cztery Fajery