oliwek i posypać serem. Zapiekać w temperaturze 180 st C aż do czasu aż ser się roztopi. Jeżeli przygotowaliśmy danie wcześniej, wstawiamy do piekarnika na ok 30 minut, żeby dobrze się zagrzało. Można na początku naczynie przykryć folią. Do kaszy podałam sałatkę z kiszonych buraczków . Świetne zestawienie. Smacznego
Stare Garywyczerpania się zapasów" :)Na samą górę położyć pokrojoną w piórka cebulę, a następnie dodać sporo sera (którego u mnie zabrakło, bo dodałam zbyt dużo do masy jajecznej ;p)Zapiekamy ok. 40-50minut.Et voilà! Pyszna zapiekanka komponuje się idealnie z minimalistyczną sałatką z sosem vinaigre. Smacznego
Kitchens Alphabetniedobrego tłuszczu. Zapraszam Was na całkiem dietetyczne pyrki 2 przyprawach, które są idealne do wszelkich sałatek, ryb czy mięs. Składniki: 0,5kg ziemniaków 1 łyżka oliwy z oliwek przyprawy: sól, pieprz, papryka, bazylia, oregano, czosnek *opcjonalnie: cebula pokrojona w prążki, boczek i ser do posypania (ja z tej opcji zrezygnowałam)) Przygotowanie: 1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Pamiętajcie
Kitchens AlphabetPyszna sałatka z wędzonym kurczakiem i grzankami. SKŁADNIKI Mix sałat z sałatą rzymską i marchewką 30 dag wędzonego kurczaka 2 pomidory 50 g twardego sera żółtego 5 kromek chleba tostowego z ziarnami oliwa z oliwek sól, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE Sałaty przekładamy do miski . Dodajemy pokrojone w szesnastki pomidory. Ucieramy ser na tarce o dużych oczkach. Wędzonego kurczaka obieramy
Moje Kuchenne Rewelacjeistnieją bez soczystych, słodkich pomidorów i są kwintesencją smaku miejsca pochodzenia. Dakos to coś w rodzaju kanapek przygotowywanych z tradycyjnych jęczmiennych sucharów paximiadia , soczystych pomidorów i sera mizithra lub ewentualnie fety, posypanych oregano i sowicie polanych pyszną oliwą. Ozdabia się je niekiedy dodatkowo kaparami lub oliwkami. Te ziołowe listki na zdjęciach to już akurat moja inwencja(...)upalny dzień spokojnie starczy Wam za cały posiłek. Jej sekret tkwi w użyciu wysokiej jakości składników. Kilka słów na temat jęczmiennych sucharów paximadia napisałam Wam przy okazji przepisu na sałatkę kreteńską . Są naprawdę twarde, dlatego przed nałożeniem pomidorów polewa się je odrobiną wody i nie żałuje oliwy. Jeżeli wybieracie się na Kretę, koniecznie przywieźcie paximadia na pamiątkę, w Polsce
Chilli Czosnek i Oliwagwarancja efektu jo-jo). Czas przejściowy powinien trwać 1/3 czasu trwania diety, czyli w moim przypadku 2-3 dni :) Dzisiaj zaczęłam wprowadzać białko w postaci mojego ukochanego koziego sera :) Jutro dorzucę skrobie, a następnie tłuszcze i zaczynam żyć normalnie ;) Nie chcę jeszcze robić podsumowań. Chcę zobaczyć jak będę się czuła w najbliższych dniach. Chociaż na razie widzę jakieś zmiany - lepiej(...)Menu "przejściowe": Śniadanie: - woda z cytryną - jabłko - sałatka (rokola, sałata rzymska, kalarepa i ogórek + sok z cytryny) - kawa zbożowa II śniadanie - sok wycisnięty z buraków, botwinki i grapefruita - czipsy z selera (były chrupiące! :)) Obiad: - warzywa duszone curry (kalarepa, czosnek, cebula, cukinia, pomidor + kumin, curry, kozieradka, kurkuma, sól morska) - kawałek koziego sera - zaczynam wprowadzać białko, jaja ja lubię kozi ser! - surówka
pyszne zdrowościPrzecudowna, aromatyczna i pełna smaków sałatka z pieczonej fety i grillowanych warzyw. Można ją przygotować na patelni w domu, lub na grillu (podpiekając fetę owiniętą w folię aluminiową). SKŁADNIKI 2 małe cukinie 1 papryka czerwona 1 papryka żółtka 150 g pomidorków koktajlowych 300 g dobrej jakości sera feta (najlepiej pokrojonej w kostkę) 3 łyżki oliwy czosnkowej ( przepis tutaj ) lub oliwa(...)doprawiamy ziołami prowansalskimi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na kilka minut, aż się lekko zapiecze. Dodajemy fetę do warzyw i całość doprawiamy jeszcze ziołami. Przepyszna sałatka gotowa:) Sałatkę możemy zrobić również na tradycyjnym griilu - wtedy fetę zawijamy w folię aluminiową. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjeodcień. Czarne figi mają intensywny, ziemisty smak . Są pyszne i dlatego dziś pozwalam sobie zaprezentować prosty przepis na sałatkę w duchu kalifornijskim. Oczywiście z figami. Ale bez maku… Sałatka z fig, rukoli i cytrusowego orkiszu Składniki (na 2 osoby) : 1/2 szklanki ziaren farro (orkiszu) 1 szklanka młodych listków rukoli 4-6 dojrzałych fig pokruszony parmezan (ilość wedle uznania) skórka(...)wymieszać z oliwą i octem balsamicznym, delikatnie doprawić białym pieprzem i szczyptą soli. Rukolę, orkisz i figi ułożyć na talerzu sałatkowym; delikatnie i równomiernie skropić dresingiem. Udekorować sałatę kawałkami sera parmezan. Smacznego. P.S. Na poniższych zdjęciach widać figowce przy ulicy w Santa Barbara
Jem więc Jestemokrągłych plastrów sera śmietankowego lub cienko ukrojonej fety Do mięsa mielonego dodać pozostałe składniki i wyrobić ręką mięso na zwartą masę, którą następnie należy podzielić na 6 równych części. Uformować 6 hamburgerów i zrumienić na oleju z obu stron. Bułki przekroić w poprzek. Na spodnich częściach bułek ułożyć serek śmietankowy lub fetę, następnie nałożyć porcję sałatki, gorącego burgera, sałatę
Czerwień i błękitCypryjski ser Halloumi jest serem produkowanym z mleka owczego lub z mieszanki mleka owczego, krowiego i koziego. Ma miękką teksturę i w greckiej kuchni występuje równie często jak feta czy graviera. Do konkursu kulinarnego zgłaszam przepis na: PALUSZKI HALLOUMI Z PIKANTNYM SOSEM JOGURTOWYM. Halloumi w ten sposób przyrządzone świetnie nadaje się jako dodatek do obiadów, sałatek, lub jako zakąska(...)cytryny 1/2 łyżeczki ostrej papryki czerwonej 1/4 łyżeczki soli szczypta pieprzu czarnego (wg. uznania) łyżka oliwy z oliwek pare oliwek czarnych lub zielonych do dekoracji WYKONANIE: ser wyciągamy z opakowania, lekko wycieramy go ręcznikiem kuchennym, żeby nie był mokry i kroimy w grube słupki. do miski wsypujemy 50 gr. mąki, dodajemy 1 łyżeczkę oregano, 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu
RITA food channelsałatką, w której główną bohaterką jest młoda marchewka, a obok niej rzodkiewka, sałata i kiełki. Smakowita ta wiosna:) Składniki: 500 g młodej marchewki 1 pełna łyżka świeżo startego imbiru 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki syropu klonowego lub miodu Dodatkowo: sałata (mix sałat lub rukola) ser(...)kiełki, rzodkiewkę, pokruszony ser, posiekane orzechy i kolendrę. Przygotowujemy dressing. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy i rozcieramy końcem noża na desce, posypujemy solą i przekładamy do miseczki. Dodajemy miód i marynatę pozostałą na blaszce, na której piekliśmy marchewki. Dodajemy sok z cytryny i doprawiamy pieprzem. Dolewamy oliwę i dokładnie mieszamy. Przygotowanym dressingiem skrapiamy sałatkę
Smakowity Blog Kulinarnykojarzy nam się ze słońcem, ciepłem i latem (pewnie z niejednymi wakacjami). Wyobrażamy sobie stragany uginające się pod ciężarem dorodnych warzyw i owoców, świeże ryby prosto z morza, kolorowe sałatki i lekkie makarony. W czasie urlopu chętnie delektujemy się śródziemnomorskimi potrawami, być może po powrocie również stosujemy zbliżony sposób odżywiania. Ale kiedy nadchodzą chłodniejsze dni "wszystko wraca do normy". Komentarze(...)sycące. Podstaw na comfort food. I nie mam tu na myśli tłustego mięsa czy sera, lecz warzywny comfort food, bo dieta śródziemnomorska jest przede wszystkim dietą roślinną. W chłodne dni mamy zdecydowanie mniejszą ochotę na warzywa, ale nie musimy robić z nich tylko sałatek. Odpowiednio przyrządzone warzywa są sycące, rozgrzewają i dają nam tego, czego zimą potrzebujemy. Dużo możemy się
Chilli Czosnek i OliwaWszyscy doskonale wiemy, że pakowanie próżniowe przedłuża nawet kilkukrotnie trwałość produktów żywnościowych poczynając od mięsa i jego przetworów, poprzez ryby, owoce i warzywa, sery, kawy, przeprawy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata