spodzie i tortillę dosmażamy kolejne 5-7 minut na małym ogniu, już bez przykrycia, aż ziemniaki na spodzie zrobią się znowu smakowicie chrupiące. Na wierzchu rozkładamy małe kawałki sera, szybko się rozpuszczą. Smaczna jest i na ciepło, i na zimno. W Hiszpanii zimną podaje się jako przekąskę (tapas). Oryginalny przepis to same jajka i ziemniaki, a masa jajeczna jest jednolita(...)soczystą, wilgotną, mocn0 doprawioną „górą”. Uzupełnijcie tortillę sałatką ze świeżych pomidorów i lunch albo lekki obiad dla dwóch osób gotowy. SKŁADNIKI 5 jajek M 500g ziemniaków 2 gałązki szczypioru z cebulką 3 łyżki śmietany, ja używam 18%, nie musi być gęsta 3-4 plastry dowolnej wędliny 4-5 plasterków żółtego sera lub 2-3 łyżki startego szalotka lub mała cebula
Karo in the Kitchengorgonzolą i szpinakiem, które zawsze wychodzą smaczne. Do tego ziemniaczki z sałatką i mamy obiad jak marzenie:) Polecam! Scroll down for recipe in English Kurczak ze szpinakiem i gorgonzolą (4 porcje) Składniki: 4 udka kurczaka 1 cebula, pokrojona w kostkę 200 g liści szpinaku, umytych 5o g sera gorgonzola, pokrojonego w kostkę 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
karmelowyzdecydowanie schłodzone do owoców morza, sałatek, kurczaka w lekkich sosach. Marques de Castilla Sauvignon Blanc Chardonnay Blend dwóch popularnych szczepów. Efekt to aromatyczne, sympatyczne nieskomplikowane wino. Pachnie cytrusami, morelami agrestem. Jest świeże i soczyste z lekką nieagresywną kwasowością. Schłodzone idealne na letnie dni. Dobrze skomponuje się z większością ryb, owocami morza i serami. Marques de Castilla Garnacha
królestwo garówDziś taka propozycja na szybką sałatkę, jeśli oczywiście lubicie te z dodatkiem majonezu :) Niedługo na dobre zacznie się sezon na wiosenne, zielone z dużą ilością warzyw, więc takie pójdą w odstawkę. Korzystajmy zatem teraz :) Składniki: 140g pierożków ravioli np. z serem 1/2 małej puszki kukurydzy 1/2 małej puszki groszku konserwowego 250g szynki konserwowej 5 jajek na twardo 10 dużych(...)kostkę. Do tych składników dodajemy pozostałe: przelany wodą i przecedzony groszek konserwowy oraz kukurydzę a także zimne pierożki ravioli. Jogurt naturalny łączymy z ketchupem oraz majonezem, a następnie z sałatką. Doprawiamy solą i pieprzem
Kuchnia w czekoladziełodyżkę możemy dodać do sałatki, zupy lub wyrzucić. Starty kalafior prażę na patelni przez około 15 minut, na mały ogniu aby odparował. Podczas podgrzewania kalafior, należy od czasu do czasu przemieszać, aby się nie przypalił. Uprażony kalafior odstawiam do wystudzenia. Do miski wybijam jajko, doprawiam solą (dwie szczypty) i roztrzepuję. Następnie dodaję starty żółty ser i dokładnie mieszam. Dodaję zimny
Uwaga Babcia Piecze ChlebSzybka, letnia i zdrowa sałatka z rukolą i mozzarellą polana sosem na bazie oliwy i octu balsamicznego. Gotowa w 15
KuchniaWeDwoje.plSkładniki: szpinak "baby" winogrona bezpestkowe pomidor malinowy kiełbasa chorizo kolba kukurydzy ser feta brzoskwinia Przygotowanie: Owoce i warzywa dokładnie myjemy i suszymy. Ostrym nożem ścinamy ziarna
Karczma HonoriettyKolorowa, sycąca i bardzo zdrowa sałatka z indykiem, pomidorkami koktajlowymi, płatkami parmezanu i słodko – kwaśnym sosem. Polecam podać ją z chrupiącym, żytnim pieczywem na zakwasie
JaglusiaJak co poniedziałek, zapraszamy na nasze danie fit. Dzisiaj będzie to lekka sałatka z dodatkiem kurczaka przygotowanego na parze, więc w najzdrowszy sposób. Myślę że
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimnie silny stres,wtedy moja tarczyca szaleje). Sałatka,którą dziś proponuje jest doskonała na imprezki,ale też jako kolacja czy obiad...uwielbiam brokuły gotowane na parze,są idealnie chrupiące i co najważniejsze nie tracą cennych witamin. Składniki: 1 średni brokuł 40 dag szynki 2-3 pomidory 1 puszka kukurydzy ser feta Sos: jogurt naturalny(...)krótko w osolonej wodzie bądź na parze ( są smaczniejsze). Ugotowane ułożyć na dnie salaterki,szynkę i pomidory pokroić w kostkę,wyłożyć na brokuły.Na warstwę z pomidorów wysypać kukurydzę.Sałatkę polać przygotowanym wcześniej sosem,na wierzch wyłożyć pokrojoną w kostkę fetę. Całość posypałam suszoną bazylią i przyozdobiłam świeżymi listkami
Niespełnione zdolności kulinarnemoją jesienną miłością do duetu gruszka - ser pleśniowy. Choć uważam, że to gorgonzolę i gruszkę łączy idealna kulinarna więź, zdaję sobie sprawę, że dla niektórych osób aromat gorgonzoli jest zbyt intensywny. Ja sama bardzo lubię go w potrawach, które maskują jego mocną woń, np. w makaronie z sosem śmietanowym z brokułami czy w sałatkach, ale na kanapce jest dla mnie
Chilli Czosnek i Oliwakrowiego, a także z dodatkami smakowymi np. papryką lub cebulką, kminkiem. Ser ten jest delikatnie przyprawiany, a następnie krojony w kostki, później dochodzi do przechowywania go w solance . Zawiera ok. 45% tłuszczu, 2-3% soli i 50% wody. Z CZYM JEŚĆ? Bryndzę można dodawać do sałatek, posmarować nią chleb. Idealnie nadaje się także jako farsz do klusek lub pierogów. Pomysłów(...)przechodziła z pokolenia na pokolenie i jest sztuką, którą znają tylko producenci z tego regionu. Warto wiedzieć, że podczas produkcji uważa się, żeby w masie nie było grudek, dlatego ser kruszy się rękoma, a następnie wyrabia jak ciasto. Masa jest kilkakrotnie solona i za każdym razem jest próbowana, w celu sprawdzenia, czy jest już dość słona. Serową masę ubija się
Gotuję Testujęgrillowanych mięs świetnie pasują sałatki z pomidorem, ogórkiem, fetą i sałatą a to wszystko polane sosem. Właśnie taki przepis na pyszny dodatek do potraw z grilla chciałabym Wam dziś polecić. Składniki na 6 osób: 1 opakowanie "mix sałat" słoiczek suszonych pomidorów z pestkami dyni 3 pomidory malinowe 1 świeży ogórek 1/2 opakowanie sera feta sos sałatkowy koperkowo-ziołowy
Alutka-Gotujeczęsto wybieram owoce i owsiankę, na kolację obowiązkowo musi znaleźć się sałatka! Pod rękę wpadła mi zapomniana puszka tuńczyka i oto co wyczarowałam ;) Składniki dla 2 osób: 1 x puszka tuńczyka garść sałaty (w lodówce została nam tylko lodowa) 1 x pomidor 1/2 papryki 1/2 ogórka 1/2 opakowania sera feta 2 jajka ugotowane na twardo 1/3 paczki gotowanych warzyw (brokuły(...)Rozdzielić sałaty na talerze, dodać: pomidory, ogórki, paprykę, odcedzone warzywa, pokrojoną w kostkę fetę, jajka w ćwiartkach oraz tuńczyka 3. Delikatnie popieprzyć 4. Polać sosem Voilà! Pyszna i pożywna sałatka, idealnie nadająca się do lunchbox'u, na obiad czy kolację gotowa. Czy to nie wspaniale, że jest taka szybka w przygotowaniu
Kitchens Alphabetbyło czasu, ani okazji do jej przygotowania. Moim zdaniem jak na sałatkę wygląda bardzo efektownie. Pozwoli zaskoczyć gości, gdyż na pierwszy rzut oka może być pomylona z ciastem. SKŁADNIKI: 24 krakersy 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1/2 czerwonej cebuli 1 ogórek korniszon 60 g żółtego sera 2 jajka ugotowane na twardo 4 łyżki majonezu posiekany szczypiorek sól pieprz papryka(...)mielona A jak to zrobić: Ser zetrzeć na drobnych oczkach tarki, wymieszać z dwoma łyżkami majonezu i doprawić papryką. Tuńczyka odsączyć, rozdrobnić widelcem, dodać drobno posiekaną cebulę i pokrojony w drobną kostkę ogórek. Doprawić solą i pieprzem. Jajka przekroić na pół i wyciągnąć żółtka. Białka zetrzeć na drobnych oczkach tarki, wymieszać z pozostałym majonezem i doprawić szczyptą pieprzu. Żółtka rozdrobnić
Kuchnia w opałach