rękę...Stwierdziłam, że to znak jakiś i coś z niego zrobić trzeba :D Sałatka :D Składniki: * puszka tuńczyka w sosie własnym lub oleju roślinnym * 8 dkg makaronu ryżowego * ogórek kiszony ok 2 sztuk * kukurydza * majonez * czerwona cebula * papryka * koperek * żółty ser * sól, pieprz Tuńczyka odcedziłam z zalewy. Makaron ugotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedziłam i odstawiłam do ostygnięcia
Pieprzyć z Fantazjąsosie, mam na myśli nie ketchup, czy majonez, ale mieszankę, którą używam często także do sałatek. Przepyszne uzupełnienie. A jeżeli chodzi o mięso... Kluczem do sukcesu jest odpowiednie doprawienie. Kotlet musi być wyrazisty, ale też soczysty. Reszta dodatków takich jak sałata, czy ser to już kwestia indywidualna i warto dać tutaj po prostu to, co się lubi najbardziej. Domowe
Poezja Smaków - blog kulinarnyłyżkami majonezu. Na deseczce lub dużym talerzu układamy 12 krakersów w prostotąt. Na krakersy wykładamy ser. Następnie układamy kolejną warstwę krakersów. Na krakersy wykładamy masę rybną, dokładnie wyrównujemy. Następnie układamy krakersy, lekko dociskamy, a na nie wykładamy białka. Ostatnią warstwę stanowią żółtka. Sałatkę odstawiamy do lodówki do schłodzenia (najlepiej na całą noc). Przed podaniem posypujemy ją posiekanym szczypiorkiem.Można odrobinę
Swojskie jedzonkozbliża się dużymi krokami. Głęboka zieleń szpinaku i delikatna awokado została przełamana białą fasolą. Sałatka dietetyczna, zdrowa i idealna dla osób, które postanowiły zgubić parę kilogramów na wiosnę. Składniki: • 2 garści liści szpinaku • 1 puszka fasoli białej • 1 awokado • 100 g sera feta Sos • 4 łyżki oliwy • 2 łyżki soku z cytryny • sól, pieprz, zioła prowansalskie
To co kochammiejsca tradycyjnemu. Za czasów, gdy robiłem pastę w wydaniu „tradycyjnym” (czyt. z rybą i serem białym), dodawałem do środka również ketchup oraz majonez. Teraz, gdy staram się częściej stawiać na stole produkty dobre jakościowo, ale też zdrowe, ograniczam majonez ( sojonez ) do sałatki jarzynowej lub „odświętnych” nuggetsów. Tak więc pasta bezrybna, z którą masz tutaj do czynienia
Blendmanmoich jesiennych i zimowych potrawach aby wzmocnić odporność. Tym razem zrobiłam mocno czosnkową, kolorową sałatkę brokułową. Brokuły lubią czosnek a ja bardzo lubię to połączenie. składniki: 1 duży brokuł 5 jajek 1 duża czerwona papryka 1 puszka kukurydzy 150 g żółtego sera, u mnie gouda 5 łyżek majonezu 5 łyżek jogurtu naturalnego 3-4 ząbki czosnku mielony pieprz kolorowy Jogurt
Monia miesza i gotujeLekko pikantna sałatka z kabanosami, mini kolbami kukurydzy i marynowaną cebulką. Jest prosta do przyrządzenia, przygotowanie jej zajęło mi zaledwie kilka minut. Składniki: 1 opakowanie kabanosów drobiowych 250 gram sera żółtego 1 słoik mini kukurydzy w zalewie Ole! 1 słoik złotej cebulki marynowanej Ole! Puszka czerwonej fasoli 1 papryka czerwona 1 papryka pomarańczowa Pęczek szczypiorku 4 łyżki majonezu 1 łyżka
Bajeczna Kuchniamiejsca tradycyjnemu. Za czasów, gdy robiłem pastę w wydaniu „tradycyjnym” (czyt. z rybą i serem białym), dodawałem do środka również ketchup oraz majonez. Teraz, gdy staram się częściej stawiać na stole produkty dobre jakościowo, ale też zdrowe, ograniczam majonez ( sojonez ) do sałatki jarzynowej lub „odświętnych” nuggetsów. Tak więc pasta bezrybna, z którą masz tutaj do czynienia
Blendmanstudzimy, kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w kostkę. Cebulę, ser żółty, ogórki, polędwicy kroimy w kostkę lub małe paseczki, przekładamy do miski, dodajemy pieczarki, jajka, posiekaną pietruszkę i groszek. Przyprawiamy przyprawami i dodajemy majonez. Przed spożyciem sałatkę najlepiej włożyć na co najmniej 2 godziny do lodówki aby składniki się przegryzły
słodki bratekSKŁADNIKI 4 jaja 3 łyżki keczupu puszka tuńczyka w oleju 4-5 łyżek majonezu 10 dag sera żółtego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jajka ugotować na
Przepisy Kulinarnebiały, ale nie kolor jest najważniejszy. Najważniejszy jest smak. I właśnie ta sałatka go ma. Sałatka pysznie smakowała z chrupkim pieczywem kukurydziano-gryczanym Tovago . Składniki: 1 słoik selera konserwowego 0,5 puszki kukurydzy konserwowej 3 jajka ugotowane na twardo 50 g sera żółtego w plasterkach 3 ząbki czosnku 2-3 łyżki majonezu sól pieprz Przygotowanie: Seler odsączyć z zalewy
Ala piecze i gotujeZnakomita sałatka z indykiem i zupkami chińskimi. O wyraźnym smaku. SKŁADNIKI: 2 zupki chińskie 1/2 cebuli 1/2 puszki kukurydzy 20 dag fileta z indyka pół pora 10 dag sera żółtego 3 łyżki ketchupu 3 łyżki jogurtu naturalnego 2łyżki majonezu Kieleckiego sól i pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mięso kroję w kostkę i smażę na oleju z dodatkiem soli
Gotowanie Patkijajko poche z topinamburem/ palone masło i czosnek niedźwiedzi Lasagne z batatami/ karmelizowane pory z chrzanem/ sałatka ze smażonych pieczarek Chrupiące kulki z ziemniaków i łososia/ siekany sos ziołowy/ majonez pietruszkowy/ frytki z kalarepy w tempurze Dorsz smażony w ziołowym maśle/ soczewica z serami pleśniowymi/ sos jabłkowo-waniliowy/ chipsy z batatów Po wszystkim klasycznie nastąpiła zbiorowa degustacja przygotowanych dań:) Było
karmelowywegetarian. Jadłam je ostatnio na pewnym bałkańskim obiedzie :) Może to być przystawka, dodatek do kanapek, sałatek, co kto lubi. Można ją też, bo o papryce mowa przełożyć do słoika i przechowywać przez jakiś czas w lodówce. Ja zjadam ją np. z dodatkiem serów :) Składniki na jedną blaszkę do pieczenia: 7 dużych papryk czerwonych ( dodałam jedną białą i nie jest
Jemy PijemyKorzystając z dobrodziejstw natury, wykwintnych składników i uroczego dnia postanowiłam przyrządzić sałatkę, która jest jedną z lepszych, jakie jadłam w życiu. Ot tak skradła moje serce i od dziś jest moją ulubioną. Składniki (na 2 porcje): 70 gram sera halloumi łyżka oliwy z oliwek 1/2 awokado 2 figi 1/2 granata mix sałat zagęszczony ocet balsamiczny Ser kroimy w plastry
Mango PapajaPropzycja na prostą, szybką, bardzo efektowną sałatkę, słonecznik nadaje wspaniałej chrupkości, brokuł cudownego koloru, kurczak konkretnych wartości, jak widać stanowi wspaniałe, efektowne połączenie smaków... Składniki: 1 filet z kurczaka 1 brokuł 1 opakowanie sera typu Feta 3 łyżki nasion słonecznika prażonego po szczypcie: sól, imbir mielony, curry, majeranek, pieprz czarny świeżo zmielony, papryka słodka mielona, ostra, kolendra mielona, kminek mielony
kgwjanczewo200 g szpinaku baby 3 łyżki orzeszków piniowych 15 truskawek 50 g sera cheddar (u mnie z żurawiną) 2 łyżeczki balsamico di Modena sos: 2
Humanistka w kuchniJak co poniedziałek rozpoczynamy tydzień od lekkich przepisów. Dzisiaj bardzo prosta i szybka sałatka, którą możemy zabrać ze sobą na piknik czy też
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiWłoch. Polecam jako dodatek do obiadu lub przekąskę Jest ona jedną z moich ulubionych sałatek. Składniki: 2 duże pomidory 1 serek mozzarella 1 łyżka oliwy z oliwek kilka listków bazylii pieprz Wykonanie: Pomidory i serek pokroić w plasterki. Ułożyć na przemian ser i pomidor. Dodać listki bazylii. Polać oliwą i posypać pieprzem. caprese salatka
O kuchni z uczuciemŚwietna sałatka na drugie śniadanie do pracy lub większa jej ilość jako dodatek do obiadu. Potrzebujemy: 1 szklanka świeżych truskawek 2 duże garście rukoli 1/4 kostki fety lub sera typu bałkańskiego 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka oleju lnianego sól i pieprz do smaku Opcjonalnie: 1 łyżka pestek słonecznika lub dyni Do rukoli dodajemy przekrojone
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/pomocą pary. Można je również umieścić w piekarniku na 20 minut w temperaturze 180 stopni. Sałatka makaronowa z zielonymi szparagami Składniki: 300 g szparagów zielonych; 200 g makaronu razowego (suchego); 15 g pasty z suszonych pomidorów; 10 g pestek dyni; 50 g sera pleśniowego koziego; 10 g szczypiorku; szczypta papryki chili. Krok po kroku
Życie na widelcuaromatyczne, orzeźwiające i słoneczne wino na niejedno letnie popołudnie. Idealne samo lub w połączeniu z owocową sałatką lub lekkim deserem. Doskonałe dla wielu podniebień Polaków. Po zakończonym seminarium i degustacji wybranych win uczestnicy ochoczo ruszyli między stoliki zastawione butelkami z winem, oliwą i serami, by oddać się dalszej pasji doznań smakowych i konwersacji z licznie przybyłymi mieszkańcami Piemontu. Do zobaczenia
królestwo garówMoże się nazywać żółtą sałatką, bo kolor żółty tu dominuje, jest taka prosta, a tak wspaniale smakuje, że można ją gorąco polecać! Składniki: 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 15 dag sera żółtego 3 łyżki słonecznika łuskanego 2 łyżki majonezu Wykonanie: Kukurydzę odcedzamy z zalewy przepłukujemy zimną wodą, odsączamy na sitku. Ananasa wyjmujemy syropu na sitko. Ser żółty kroimy
kgwjanczewomałe kosteczki. Łączymy z oliwą, octem cydrowym, szczypiorkiem; solimy i pieprzymy do smaku. Składamy kanapkę. Na ser w jednej z połówek dajemy łyżkę sosu, i układamy na tym rukolę i pomidorki koktajlowe, podlewamy sosem i zamykamy kanapkę drugą połówką pieczywa. Na górę wykładamy sałatkę z ogórka i melona. Smacznego
BaRepasoliwek i posypać serem. Zapiekać w temperaturze 180 st C aż do czasu aż ser się roztopi. Jeżeli przygotowaliśmy danie wcześniej, wstawiamy do piekarnika na ok 30 minut, żeby dobrze się zagrzało. Można na początku naczynie przykryć folią. Do kaszy podałam sałatkę z kiszonych buraczków . Świetne zestawienie. Smacznego
Stare Garywyczerpania się zapasów" :)Na samą górę położyć pokrojoną w piórka cebulę, a następnie dodać sporo sera (którego u mnie zabrakło, bo dodałam zbyt dużo do masy jajecznej ;p)Zapiekamy ok. 40-50minut.Et voilà! Pyszna zapiekanka komponuje się idealnie z minimalistyczną sałatką z sosem vinaigre. Smacznego
Kitchens Alphabetniedobrego tłuszczu. Zapraszam Was na całkiem dietetyczne pyrki 2 przyprawach, które są idealne do wszelkich sałatek, ryb czy mięs. Składniki: 0,5kg ziemniaków 1 łyżka oliwy z oliwek przyprawy: sól, pieprz, papryka, bazylia, oregano, czosnek *opcjonalnie: cebula pokrojona w prążki, boczek i ser do posypania (ja z tej opcji zrezygnowałam)) Przygotowanie: 1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Pamiętajcie
Kitchens AlphabetPyszna sałatka z wędzonym kurczakiem i grzankami. SKŁADNIKI Mix sałat z sałatą rzymską i marchewką 30 dag wędzonego kurczaka 2 pomidory 50 g twardego sera żółtego 5 kromek chleba tostowego z ziarnami oliwa z oliwek sól, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE Sałaty przekładamy do miski . Dodajemy pokrojone w szesnastki pomidory. Ucieramy ser na tarce o dużych oczkach. Wędzonego kurczaka obieramy
Moje Kuchenne Rewelacjeistnieją bez soczystych, słodkich pomidorów i są kwintesencją smaku miejsca pochodzenia. Dakos to coś w rodzaju kanapek przygotowywanych z tradycyjnych jęczmiennych sucharów paximiadia , soczystych pomidorów i sera mizithra lub ewentualnie fety, posypanych oregano i sowicie polanych pyszną oliwą. Ozdabia się je niekiedy dodatkowo kaparami lub oliwkami. Te ziołowe listki na zdjęciach to już akurat moja inwencja(...)upalny dzień spokojnie starczy Wam za cały posiłek. Jej sekret tkwi w użyciu wysokiej jakości składników. Kilka słów na temat jęczmiennych sucharów paximadia napisałam Wam przy okazji przepisu na sałatkę kreteńską . Są naprawdę twarde, dlatego przed nałożeniem pomidorów polewa się je odrobiną wody i nie żałuje oliwy. Jeżeli wybieracie się na Kretę, koniecznie przywieźcie paximadia na pamiątkę, w Polsce
Chilli Czosnek i Oliwagwarancja efektu jo-jo). Czas przejściowy powinien trwać 1/3 czasu trwania diety, czyli w moim przypadku 2-3 dni :) Dzisiaj zaczęłam wprowadzać białko w postaci mojego ukochanego koziego sera :) Jutro dorzucę skrobie, a następnie tłuszcze i zaczynam żyć normalnie ;) Nie chcę jeszcze robić podsumowań. Chcę zobaczyć jak będę się czuła w najbliższych dniach. Chociaż na razie widzę jakieś zmiany - lepiej(...)Menu "przejściowe": Śniadanie: - woda z cytryną - jabłko - sałatka (rokola, sałata rzymska, kalarepa i ogórek + sok z cytryny) - kawa zbożowa II śniadanie - sok wycisnięty z buraków, botwinki i grapefruita - czipsy z selera (były chrupiące! :)) Obiad: - warzywa duszone curry (kalarepa, czosnek, cebula, cukinia, pomidor + kumin, curry, kozieradka, kurkuma, sól morska) - kawałek koziego sera - zaczynam wprowadzać białko, jaja ja lubię kozi ser! - surówka
pyszne zdrowościPrzecudowna, aromatyczna i pełna smaków sałatka z pieczonej fety i grillowanych warzyw. Można ją przygotować na patelni w domu, lub na grillu (podpiekając fetę owiniętą w folię aluminiową). SKŁADNIKI 2 małe cukinie 1 papryka czerwona 1 papryka żółtka 150 g pomidorków koktajlowych 300 g dobrej jakości sera feta (najlepiej pokrojonej w kostkę) 3 łyżki oliwy czosnkowej ( przepis tutaj ) lub oliwa(...)doprawiamy ziołami prowansalskimi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na kilka minut, aż się lekko zapiecze. Dodajemy fetę do warzyw i całość doprawiamy jeszcze ziołami. Przepyszna sałatka gotowa:) Sałatkę możemy zrobić również na tradycyjnym griilu - wtedy fetę zawijamy w folię aluminiową. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjeodcień. Czarne figi mają intensywny, ziemisty smak . Są pyszne i dlatego dziś pozwalam sobie zaprezentować prosty przepis na sałatkę w duchu kalifornijskim. Oczywiście z figami. Ale bez maku… Sałatka z fig, rukoli i cytrusowego orkiszu Składniki (na 2 osoby) : 1/2 szklanki ziaren farro (orkiszu) 1 szklanka młodych listków rukoli 4-6 dojrzałych fig pokruszony parmezan (ilość wedle uznania) skórka(...)wymieszać z oliwą i octem balsamicznym, delikatnie doprawić białym pieprzem i szczyptą soli. Rukolę, orkisz i figi ułożyć na talerzu sałatkowym; delikatnie i równomiernie skropić dresingiem. Udekorować sałatę kawałkami sera parmezan. Smacznego. P.S. Na poniższych zdjęciach widać figowce przy ulicy w Santa Barbara
Jem więc JestemCypryjski ser Halloumi jest serem produkowanym z mleka owczego lub z mieszanki mleka owczego, krowiego i koziego. Ma miękką teksturę i w greckiej kuchni występuje równie często jak feta czy graviera. Do konkursu kulinarnego zgłaszam przepis na: PALUSZKI HALLOUMI Z PIKANTNYM SOSEM JOGURTOWYM. Halloumi w ten sposób przyrządzone świetnie nadaje się jako dodatek do obiadów, sałatek, lub jako zakąska(...)cytryny 1/2 łyżeczki ostrej papryki czerwonej 1/4 łyżeczki soli szczypta pieprzu czarnego (wg. uznania) łyżka oliwy z oliwek pare oliwek czarnych lub zielonych do dekoracji WYKONANIE: ser wyciągamy z opakowania, lekko wycieramy go ręcznikiem kuchennym, żeby nie był mokry i kroimy w grube słupki. do miski wsypujemy 50 gr. mąki, dodajemy 1 łyżeczkę oregano, 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu
RITA food channelsałatką, w której główną bohaterką jest młoda marchewka, a obok niej rzodkiewka, sałata i kiełki. Smakowita ta wiosna:) Składniki: 500 g młodej marchewki 1 pełna łyżka świeżo startego imbiru 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki syropu klonowego lub miodu Dodatkowo: sałata (mix sałat lub rukola) ser(...)kiełki, rzodkiewkę, pokruszony ser, posiekane orzechy i kolendrę. Przygotowujemy dressing. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy i rozcieramy końcem noża na desce, posypujemy solą i przekładamy do miseczki. Dodajemy miód i marynatę pozostałą na blaszce, na której piekliśmy marchewki. Dodajemy sok z cytryny i doprawiamy pieprzem. Dolewamy oliwę i dokładnie mieszamy. Przygotowanym dressingiem skrapiamy sałatkę
Smakowity Blog Kulinarny