Krewetki z sałatą, pomidorem i pieczarkami Lekka sałatka, która doskonale sprawdzi się jako smaczna przystawka, chociaż podana z dodatkiem chrupiącego pieczywa może stać się samodzielnym daniem. składniki dla czterech osób 150 g pieczarek 250 g krewetek 1/2 główki sałaty 4 jajka 2 pomidory 50 g kukurydzy 50 g sera pleśniowego typu camembert 1/2 pęczka szczypioru sok z połowy cytryny(...)wkładamy je do garnka z wrzącą wodą i blanszujemy przez dwie minuty, a następnie odcedzamy i kroimy w ćwiartki. ( czynności te warto wykonać wcześniej, aby przy przyrządzaniu sałatki pieczarki i jajka były już wystudzone). Do misy wrzucamy porwane liście umytej i osuszonej sałaty, obrane ze skory (wcześniej sparzone) i pokrojone w kostkę pomidory, pieczarki, kukurydzę, kapary oraz posiekany
Miód i pieprzpieczarkami. W tym czasie do gorącego sosu z pieczarkami dodać dwie łyżki śmietany, pokruszony ser Stilton (lub inny z niebieską pleśnią) i posiekaną natkę pietruszki. Mieszać, aż do rozpuszczenia. Steki wyłożyć na talerze, dodać sos pieczarkowy. Ja podałam w towarzystwie puree z ziemniaków i sałatki z surowego brokuła . * O tym Gordon nie wspomina w swojej książce. Ale ja skorzystałam akurat(...)dodatkowo nawilża smażone kawałki. Więc suma sumarum, połączyłam wersje Gordona i Pascala i uważam, że sprawdziła się znakomicie :) The post Stek z polędwicy wołowej z pieczarkami i sosem z sera z niebieską pleśnią appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja DelicjaProsty przepis na pyszną i aromatyczną sałatkę z łososiem wędzonym i szpinakiem. SKŁADNIKI 100 g świeżego szpinaku 125 g łososia wędzonego 125 g sera feta 75 g czarnych oliwek mały(...)Prosta i pyszna sałatka gotowa
Moje Kuchenne Rewelacjemusztardy Przygotowanie : Na dnie naczynia połączyć oliwę z musztardą i przyprawami. Przykryć sos sałatą, pokrojonym pomidorem i tartą mozzarellą. Ja wykorzystałam ser typu włoskiego. Całość posypać pokrojonym korniszonem. Przed jedzeniem wymieszać. U mnie z pieczywem, ale sama sałatka jest pyszna i da się nią najeść. Można dodać różne pestki uprażone na suchej patelni
Magiczne Życie MartyKarnawał rządzi się swoimi prawami :) Również jeśli chodzi o kulinaria. Królują wtedy na stołach różnego rodzaju przekąski i sałatki. U mnie dzisiaj francuskie ślimaczki, które cieszą
Kuchnia w opałachSzybka i prosta do zrobienia..ilość i dobór składników wedle gustu.. makaron kukurydza konserwowa Develey ogórki konserwowe papryka konserwowa ser żółty
Moje domowe kucharzeniePrzepis na tę zimową sałatkę znalazłyśmy na blogu "Szczypta wege". Przyznajemy, że na początku dość sceptycznie podeszłyśmy do tego połączenia składników. Wyszło rewelacyjnie, więc z czystym sumieniem polecamy!!!Składniki: 3-4 małe buraki 5-6 ogórków kiszonych kawałek pora 100 g goudy 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego świeża natka pietruszki sól, pieprz pistacje lub orzechy włoskie Wykonanie(...)zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Podobnie postąpić z z serem i ogórkami, pamiętając, żeby te ostatnie odsączyć na sicie z nadmiaru soku. Pora pokroić w półplasterki i przelać wrzątkiem. Natkę pietruszki pokroić drobniutko i dodać do warzyw. Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, doprawić solą i pieprzem, polać sałatkę i wymieszać. Wierzch posypać drobno pokrojonymi pistacjami. Smacznego
Anioły w kuchniczosnku -natka pietruszki dużo -starty parmezan lub pecorino-owczy twardy dojrzewający ser -sól Dodatkowo oliwa z oliwek zawsze EXTRA VERGINE Do miski wsypujemy orientacyjnie szklankę bułki tartej , szklankę utartego sera, pół szklanki siekanej natki pietruszki, czosnek przetarty przez praskę, na te proporcje to około 3 główki, lekko solimy.Są tacy co dodatkowo pieprzą. Ręką mieszamy całą sypką zawartość w misie(...)też można spotkać karczochy w zalewie lub w oleju. Ale te dodaje się do przystawek czy sałatek. Karczoch nadziewany to zupełnie inna historia. Środek karczocha należy zjeść przy pomocy widelca... Można polać oliwą i skropic cytrynowym sokiem.Najwspanialej smakuje właśnie to nasze nadzienie z sera bądz serów, z tą bułką i czosnkiem. Dlatego je się samodzielnie to warzywo, bez chleba
Z Kuchni Do Kuchnigotować a potem smakami się delektować. Oliwki, przyprawy, sery, pomidory, to podstawa z nimi smakuje każda potrawa. Makaron zaś często w mojej kuchni gości, a wybieram te o najwyższej jakości. Na al dente je gotuję i na różne sposoby przygotowuję. Używam makaronu do zup, dań drugich i sałatek bo to znakomity dodatek. Kształty maja przeróżne, świderki, kokardki, okrągłe(...)relaks, smakowita zabawa. Moim dzieciom z makaronu proste dania wyczarowuję, a mężowi ze względu na pasję do biegania maratonów, makaron też gotuję. Łączę je z warzywami, mięsami, rybami, czasem serami posypuję czy z sosami przygotowuję. Makaronowe dania są dla mnie idealne, krótko mówiąc smakowo genialne. Składniki na 2 porcje: (czas. max 20 min) 4 gniazda makaronu Lubella Pełne Ziarno Gniazda
Moniki Smakołykisałatka, ale nazwałam tę pyszność sałatką. Genialna na upały, jako dodatek do chleba, lub jako po prostu samotne danie,przekąska..ochłodzenie! Syta ,ale lekka. Pachnąca i aromatyczna. Orzezwiająca, gdyż pierwsze skrzypce gra tutaj ogórek, na którego właśnie w tym czasie mamy wysyp. Dobrego ogórka nigdy dość. Składniki -ogórki gruntowe -pomidory -oscypki lub inny ser mocno wędzony -twaróg w kostce -majonez(...)Oscypki lub wędzony ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj. Jeszcze na koniec natka pietruszki, wymieszaj delikatnie. Dodaj majonez i połącz wszystko. Wstaw do lodówki aby się przegryzła i wychłodziła. Międzyczasie zrób pastę z awokado. Awokado, łyżeczkę soku z cytryny, i oliwę z oliwek rozetrzyj na pastę...i gotowe! Nałóż na kanapki, podawaj z sałatką. Podałam na Porcelana
Z Kuchni Do Kuchninastępnie odciąć skórę i powycinać z plastrów równą kostkę. Jeżeli ktoś nie lubi pestek z arbuza, to właśnie przed ułożeniem konstrukcji sałatki należało je usunąć - ja od zawsze lubię jeść arbuza z pestkami. W identycznej wielkości kostkę kroję ser feta, uważając, aby kostki nie rozpadły się. Następnie z arbuza i sera ułożyłem piramidkę - sposób dowolny, każda będzie smakować pysznie
Wyprawy kulinarnetego kolorowa. Wystarczy kilka składników połączyć z kolorowym makaronem (pomidor, szpinak) i powstaje naprawdę sycąca sałatka, która świetnie sprawdzi się podczas domowej imprezy albo jako drugie śniadanie do pracy. Składniki: 150 g kolorowego makaronu 100 g szynki 100 g żółtego sera 1/2 słoika groszku z marchewką majonez sól, pieprz Wykonanie: Makaron ugotować al' dente, przelać zimną wodą, osączyć. Groszek
magiczna kuchnia Kasipieprz, dokładnie ze sobą mieszamy. Sznycle rozbijamy tłuczkiem, solimy i pieprzymy, wykładamy po plastrze polędwicy i sera - zwijamy w roladki i układamy w naczyniu żaroodpornym - zalewamy przygotowanym sosem i zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35 minut. Podajemy z sałatką z kapusty pekińskiej (przepis) i ziemniaczkami. Ziemniaczki: Ziemniaki obieramy i kroimy w kawałki, gotujemy do miękkości, odcedzamy
Moje-pitraszeniewielkanocnym stole królują między innymi jajka, chrzan i domowe wędliny. Właśnie wszystkie te składniki łączy ta pyszna sałatka. Jest bardzo prosta ale doskonale sprawdzi się na wielkanocnym stole. składniki: 6 jajek 3 grube plastry domowej szynki wędzonej (300 g) 300 g żółtego sera 1 puszka kukurydzy 2 łyżki tartego chrzanu 3-4 łyżki majonezu Jajka ugotować na twardo. Wystudzić
Monia miesza i gotujeSałatka z selerem konserwowym Sałatka pasuje jako dodatek do kanapek, ale jest równie smaczna z samym chlebkiem i masełkiem. Składniki: 1 słoiczek selera konserwowego 1 puszka kukurydzy 150 g sera żółtego 150 g szynki lub wędliny drobiowej 3 jaja pęczek rzodkiewki natka pietruszki 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Jajka ugotować na twardo ( dodać 1/2 łyżki soli, aby dobrze się
talerz przyjemnościMamy ostatnio w domu wędzonego łososia w ilościach nieskończonych, i kombinuję, co bym z nim zrobić. Była sałatka, był sos do makaronu, tarta, bajgle z pastą jajeczno-łososiową... W końcu przyszedł czas na wytrawny keks, który kusił mnie od dawna. Zamiast sera koziego użyłam oscypka, który przyjechał z nami z Polski, a w którym C. się zakochał od pierwszego gryza
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSAŁATKA JAJECZNO-PIECZARKOWA WITAM WSZYSTKICH,MAM DZISIAJ DLA WAS SAŁATKĘ PROSTĄ I SZYBKĄ,CZYLI COŚ CO LUBIĘ,W SAM RAZ NA DOMOWĄ UROCZYSTOŚĆ,LUB PO PROSTU NA KOLACJĘ SKŁADNIKI: 250G PIECZAREK 6 JAJEK 200G SERA ŻÓŁTEGO SERA GROSZEK SZCZYPIOREK 3-4 OGÓRKI MAŁOSOLNE LUB KISZONE BULIONETKA DROBIOWA ŁYŻKA MAJONEZU 3 ŁYŻKI JOGURTU GRECKIEGO PIEPRZ PRZYGOTOWANIE: PIECZARKI KROIMY I PODSMAŻAMY , JAJKA
Swojskie jedzonkopietruszki · czosnek 1 ząbek · sól · pieprz biały Sałatę porwać na kawałki, pomidora pokroić na półplasterki, ser w kostkę, kukurydzę odsączyć, wszystko wrzucić do miski, Czosnek przecisnąć przez praskę, dodac do jogurtu, wymieszać dokładnie, dodac sól, pieprz i po wymieszaniu polać sałatkę, wymieszać. podawać schłodzoną
Camilla w kuchnicały posiłek.Dziś zrobiłam sobie taką z łososiem, bo przy piątku tradycyjnie rybka musi być. Sałatkę podałam na talerzu z kolekcji MARTHA GOLD- PORCELANA BOGUCICE Składniki: puszka łososia w wodzie miks sałat z roszponką opakowanie 1 czerwona cebula 15 dag sera typu feta 3 łyżki pestek słonecznika firmy Kresto olej lniany pieprz, sól Wykonanie: Sałatę wykładamy na talerz, pokrojoną cebulę
Z Majeczką w kuchniWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Często jadacie kanapki z wędliną i serem? A może dla odmiany zrobicie pyszną pastę z awokado i jajka? Awokado jest bardzo zdrowe, idealnie nadaję się na kanapki lub jako dodatek do sałatek czy koktajli. Pamiętajcie, aby wybierać owoce dojrzałe z wyczuwalnym miękkim miąższem pod skórką. Jeśli takiego
Marta GotujeSałatka na kolację do małej kromki chleba...Mnie wystarczy. Pożywią się też ewentualnie niespodziewani goście :) Składniki : 2 zielone małe ogórki garść rukoli 3 ugotowane jajka ser mozzarella w kulkach ewentualnie czerwona cebula Przygotowanie : Rukolę umyć, osuszyć, lekko rozdrobnić Jajka, ser i ogórki
Proste PotrawyMiałam ochote na coś szybkiego do przygotowania, smacznego, delikatnego ale pożywnego. Padło na sałatkę. To jedna z tych które często zastepują mi kolacje Składniki: puszka kukurydzy puszka ananasa Happy- Frucht 20 dag szynki np konserowej 25 dag żóltego sera peczek szczypiorku z cebulki dymki sól,pieprz 2 łyżki majonezu garść makaronu Kolanka z Falbanką Makarony Polskie Wykonanie: Makaron gotujemy
Z Majeczką w kuchniZdrowie na talerzu czyli mój ukochany szpinak na surowo z pyszną sałatką z mozzarellą i pomidorem. Bardzo szybka i zdrowa przekąska, lub lekka kolacja . składniki na 2 porcje 200 g szpinaku 1 duży pomidor 1 opakowanie sera Mozarella odrobina octu balsamicznego kilka kropel oliwy z oliwek sól pieprz przepis Umyte i odsączone liście szpinaku układamy na talerzu, dodajemy pokrojoną
Smakowite Daniadodatek stanowi pyszny sos czosnkowo-oliwkowy. Placki ziemniaczane z szynką pieczarkami i papryką Placki ziemniaczane z sałatką z boćwiny i jajkiem w koszulce Placki po węgiersku Placki ziemniaczano- pieczarkowe Tradycyjne placki ziemniaczane Placki ziemniaczane inaczej Placki ziemniaczane zapiekane z mięsem i serem Składniki na placki: 1 kg ziemniaków irys IrysIi 1 mała cebula 400 g łopatki 2 jajka
Gosia gotujeSałatka nieco odmienna od tradycyjnych. Zachwyca swoim smakiem!:) Składniki: 1 opakowanie zupki chińskiej firmy Vifon, 1/2 puszki kukurydzy, ogórek konserwowy\ świeży, 1 pomidor, 1 papryka, ser żółty w kostce, szynka, koper, majonez, sól, pieprz 1. Makaron z zupką chińska wraz z przyprawami zalewamy wodą. (tyle, żeby woda wsiąkła w makaron). Odstawiamy do wystygnięcia. 2. Dodajemy pół puskzi kukurydzy. 3. Myjemy
Kuchnia Pełna Pasjibył kawior z bakłażana, pasta z suszonych pomidorów i relish z cukini. , Hania podała sałatkę z bobu z dodatkiem pomidorków i kuskus, Ania przygotowała pyszną szarlottę z bezą, Joasia przepyszne cebularze - tradycyjne i z łososiem, Agnieszka tartę z koziego sera, Gabryś przyniósł ze sobą hot dogi w cieście drożdżowym, Michał babkę ziemniaczaną, Daria czekoladowe
Słodkie Przyjemnościużyć także tuńczyka w kawałkach i w razie potrzeby rozdrobnić go widelcem. Mozzarellę można zastąpić starym, żółtym serem. Farsz można dodatkowo skropić sokiem z cytyny. Pierożki znakomicie nadają się jako przekąska na imprezie lub na ciepło jako obiad. U mnie podane z sałatką z pomidorów i serka wiejskiego . Źródło przepisu: Przyślij przepis
Gospodyni Miejskapewnie wiecie, im grubsza kasza, tym lepiej, ponieważ podlegała mniejszej obróbce i zawiera więcej błonnika. Dlatego moją sałatkę zrobiłam na bazie kaszy pęczak, jednej z najgrubszych odmian kaszy :) Składniki: szklanka kaszy pęczak cukinia pomidor kilka różyczek brokułu 10 oliwek czarnych pół kostki sera feta olej świeże listki bazylii przyprawy: pieprz, papryka ostra, tymianek Wykonanie: Kasze gotujemy w proporcji
Taste Of My Daykolendry, wymieszaj. I ziemniaki dodaj do marchewki, wymieszaj. Pokrój kiełbaskę w kawałki dodaj do całości i pokrój ser żółty w kawałki, dodaj na wierzch. Zamknij brytfannę Toscana. I włóż do piekarnika na 200 stopni. Upiecz aż ziemniaki będą miękkie. Podawaj z ulubiona sałatką. Posyp parmezanem. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniwalentynki, która rozpali serca Waszej drugiej połówki. Prawdziwa zupa krem z pomidorów podana z serem feta i chlebkiem razowym. zakładka zupy i kremy... II danie czyli Risotto po mediolańsku z szafranem z pieczonym łososiem i gotowaną marchewką zakładka obiady... Sałatka z Rukoli, pieczonej gruszki i cebuli z Chlebkiem razowym idealna jako przystawka przed obiadem lub jako kolacja
pichcisztoprzepis nie zawiera pomarańczy, ale starsze dziecko się uparło... i u nas jest z pomarańczą :-). Sałatka Cezar Składniki: 1/2 sałaty lodowej lub rzymskiej 1 podwójna piers z kurczaka 1/2 czerwonej cebuli 4-5 kromek pieczywa tostowego 1 pomarańcza 50 g sera pamezan 1 ząbek czosnku olej z oliwy 1 żółtko sok z cytryny sól, pieprz Wykonanie: Kurczaka
Kulinarne przygody Gatity