zestawieniu z kolorową sałatką daje to na prawdę smakowity posiłek. No dobra, pewnie wytkniecie mi, że proponuję Wam przepis z gotowych składników. Niemniej w momencie, kiedy ktoś staje przed dylematem, czy opłaca mi się gotować, to po prostu lepszy rydz niż nic. Potrzebne nam będą: Ciasto na pizzę, 250 g mieszanki warzywnej ze słoiczka, 200 g fety. Przygotowanie: Podgrzewamy(...)piekarnika na 10 minut. W międzyczasie kroimy fetę w kosteczkę. Po wyjęciu pizzy z piekarnika rozprowadzamy na niej naszą mieszankę warzywną i pokrojoną w kosteczkę fetę. Ponownie wkładamy do piekarnika na kolejne 7 minut. Podajemy na ciepło. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie. Beata Z mojego Instagramu : Pizza bardzo warzywna z serem feta. #healthy #healthyfood #followall #fit #fitness #instafood #instafollow
MODA NA BIOZłapałam znów bakcyla z odchudzaniem. Codziennie ćwiczę (to znaczy maszeruję po 10 km dziennie) w związku z czym mam coraz mniej czasu na przygotowywanie posiłków. Przepisy
Mama z miastaSezonowa sałatka z grillowanymi zielonymi szparagami, pomidorkami cherry i fetą. Doprawiona pysznym dressingiem musztardowo - miodowym i suszonym oregano. Idealna na grilla w ogrodzie czy wypad na działkę. Warto postarać się, by użyte składniki były jak najlepszej jakości - pomidorki jędrne, a awokado odpowiednio dojrzałe i intensywnie zielone. Zielonych szparagów nie trzeba obierać ani taż gotować w wodzie. Krótkie grillowanie(...)miękkie w środku. SKŁADNIKI / 2 PORCJE 1/2 opakowania mieszanki sałat 1/2 pęczka zielonych szparagów (najlepiej cienkich) garść pomidorków cherry (120 g) garść oliwek bez pestek 100 g sera feta listki bazylii 1/4 pokrojonej w piórka czerwonej cebuli / opcjonalnie PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 2 łyżeczki suszonego oregano, szczypta chili w proszku lub płatkach SOS WINEGRET 1 łyżka
cool and mintyidealne! Składniki (na 1 porcję): 5-6 zielonych szparagów 1 jajko 2 plastry szynki parmeńskiej garść orzechów laskowych 1/4 awokado kilka rzodkiewek kawałek sera feta dressing: łyżka soku z cytryny, łyżka oleju z orzechów włoskich, łyżeczka musztardy francuskiej, odrobina syropu klonowego, szczypta soli i pieprzu Szparagom odrywam zdrewniałe końce, dokładnie myję(...)chrupka. Na talerzu układam szparagi oraz pokrojone w plastry awokado i rzodkiewki, ugotowane jajko w koszulce i pokruszone chipsy z szynki parmeńskiej oraz fetę. Całość posypuję posiekanymi orzechami laskowymi. Składniki dressingu mieszam i polewam nim sałatkę. Smacznego, Klaudia
Mango Papajasałatek. Lubię jej lekko orzechowy smak. Gotuje się ją równie łatwo jak ryż, a jest dużo ciekawsza w smaku i konsystencji. Świetnie sprawdza się nie tylko w sałatkach, ale także jako dodatek do zup i dań głównych, doskonała alternatywa dla ziemniaków czy makaronu. Pęczak to najmniej przetworzona z kasz jęczmiennych. Uzyskuje się ją ze zdrowych ziaren jęczmienia, a jak wiadomo(...)rzodkiewek, pokrojonych w ćwiartki garść płatków migdałów duża garść natki pietruszki, drobno posiekanej duża garść listków świeżej bazylii, drobno posiekanej duża garść rukoli, drobno posiekanej 200 g sera feta drobno otarta skórka i sok z 1 cytryny 2 łyżki oliwy sól i świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Kaszę gotujemy w osolonym wrzątku około 20 minut, odcedzamy i studzimy. Przesypujemy kaszę
Smakowity Blog Kulinarnypaciajowate. Zresztą, w/g mnie zawsze powinno się je piec a nie gotować, spróbujcie raz a będziecie wiedzieć o czym mówię.Na dużą miskę sałatki potrzebujemy:1 brokuł surowygarść płatków migdałowychkilka ząbków czosnkupół kostki fety lub gorgonzoliBrokuł dzielimy na różyczki, układamy na blaszce i wkładamy do pieca, nastawiamy na 180 stopni i zapiekamy uważając by nie spalić drobnych różyczek, ale równocześnie(...)tłuszczu), uważamy by czosnek nie zabrązowił się, gdyż przez to zrobi się gorzki.Upieczone brokuły wykładamy do miski (możemy skropić je oliwą z oliwek). Posypujemy migdałami i czosnkiem oraz pokruszonym serem, dzięki temu, że brokuły są gorące serek nam się smacznie podtopi. Podajemy jeszcze ciepłe. Uzależnicie się
Z butelką mleczka w tlesałatką, ale zmiana pizzy w lekkie i wartościowe danie jest jak najbardziej możliwa. Moja dzisiejsza, kolorowa pizza jest pełna warzyw, upiekłam ją na cieście z mąką pełnoziarnistą i ziarnami , a tłusty ser zastąpiłam delikatnym domowym labneh na bazie jogurtu naturalnego. Wyszło pięknie (troszkę żal było zjeść :P), ale gwarantuję, że również pysznie :) Pełnoziarnista pizza z grillowanymi warzywami i serem labneh(...)klasycznego sosu pomidorowego lub sosu do pizzy bez gotowania (robiłam na pomidorach z puszki) 6 łyżek domowego serka labneh (lub 12 kulek labneh z oliwy) - można zamienić na ser feta lub ser kozi kilka listków świeżej bazylii Przygotowanie pizzy z grillowanymi warzywami: Cukinię i bakłażana pokrój na plasterki, a paprykę na paski. Włóż je do miski i polej łyżką
Chilli Czosnek i OliwaTak przyrządzone buraczki mogą stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem do obiadu czy wędlin lub pasztetów. Składniki: (function(i,s,o,g,r,a,m){i
Kulinarne przemysleniaZazwyczaj na każde przyjęcie przygotowujemy „jakąś” sałatkę. Bardzo często jest to tradycyjna sałatka warzywna, warto jednak zaskoczyć czymś naszych gości i przygotować jakąś inną
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dwóch sprawach: po pierwsze musimy odciążyć wątrobę po drugie wspomóc trawienie i przemianę materii Żelazna zasady detoksu to: zero alkoholu, nabiału, w tym mleka, twarogów i serów białych (oprócz mozzarelli, fety i jogurtu probiotycznego), glutenu, cukru, soli i konserwantów ograniczenie mięsa wieprzowego jedzenie w stylu Raw Food - szybkie, proste i świeże Autorka pokazuje nam kiedy mamy jeść węglowodany, kiedy(...)żeby zadbać o to, żeby jedzenie nie tylko nas karmiło, ale też odżywiało. Przepisy w książce są szybkie, proste, opierają się na produktach niesmażonych, niekonserwowych i sezonowych. To zupy, sałatki, koktajle, dania z piekarnika, ale jak najmniej przetworzone. Autorka proponuje nam w książce odejście od teorii kalorycznej, uważa, że znaczenie ma jakość kalorii, a nie ich liczba. Jedzenie intuicyjne
kruche babeczkiPowiem szczerze, że nie wiedziała z czym się to je. Nie wiedziałam również jak to smakuje. Tak mowa o fidze. Ale w związku z tym, że
Gotowanie z pasjąjeszcze kilka minut cały czas mieszając. Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę bądź pokrój na bardzo drobne kawałki. Dodaj sól i pieprz do smaku. Sól można pominąć, gdyż ser feta sam w sobie jest słony. Przełóż masę do pojemnika i pozostaw do ostygnięcia. Ciasto francuskie rozłóż na blacie. Jeśli używasz ciasta mrożonego wyciągnij je wcześniej z lodówki, jeśli(...)czasu wyrośnięcia i zarumienienia się ślimaczków. Wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem Domowy sos czosnkowy Klasyczna sałatka warzywna – kaszubska bulwówka Ciasto bez pieczenia Filadelfia Świąteczne triki kuchenne – Przygotuj perfekcyjne święta! Ciasto bez pieczenia Filadelfia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem pochodzi
To Musisz Wiedziećbogactwem kultury i sztuki. Z kuchnią grecką nie miałam do czynienia, a nawet jeśli miałam, to nie byłam tego świadoma ;) Myśląc o kuchni greckiej zawsze przychodzi mi na myśl sałatka grecka i na tym się kończy. Poczytałam trochę i zdecydowałam się na Musakę (Mousaka)- trochę z ciekawości, a trochę z miłości do bakłażana, który jest jednym ze składników(...)dzień wcześniej, schłodzić, dopiero później pokroić na porcje i w taki sposób podgrzewać. ;) Składniki: 3 średnie bakłażany 500g mięsa mielonego cebula 3 ząbki czosnku 4 pomidory natka pietruszki ser feta 200g sera żółtego czubata łyżka masła 1,5 łyżki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 2 małe trójkąciki serka topionego o smaku śmietankowym sól, pieprz, gałka muszkatołowa przyprawa
Czerwona Porzeczkabalkonie czy na ławce przed biurem zrobi piknik. Składniki na 4 porcje sałatki z arbuza: półtora szklanki komosy ryżowej sok wyciśnięty z cytryny 2 łyżki sosu sojowego łyżeczka pasty chili np. harrisy chlust oliwy garść posiekanej natki pietruszki lub listków mięty pół małego arbuza duży ogórek opakowanie fety garść kiełków np. fasoli mung garść groszku cukrowego (opcjonalnie) Pełen przepis(...)oprószenia krewetek sos tatarski wymieszany z tabasco do podania Panierka: 100 g mąki pszennej 200 g mąki kukurydzianej 2 łyżki kukurydzy z puszki 2 łyżki śmietany 100 g sera cheddar startego 4 dymki drobno posiekane łyżka drobno posiekanej natki pietruszki łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka soli czosnkowej łyżeczka soli morskiej 2 łyżki Tabasco łyżeczka mielonego kminku
Ugotowane pozamiataneresztek pestek. Zalać wrzątkiem w garnuszku i odstawić na kilak minut. Po tym czasie wyjąć, przestudzić i osuszyć. Ser feta rozetrzeć z grubym świeżo zmielonym pieprzem, powinno być pikantnie. Nałożyć go wąską łyżeczką do papryk, delikatnie upychając, żeby ser dobrze je wypełnił. Układać w słoiku, dołożyć czosnek pokrojony na grubsze plastry lub ćwiartki, posypać ziołami prowansalskimi i zalać(...)sposób na ostrych papryczkach chili :) Jest to fajna przekąska lub dodatek do śniadań lub kolacji. Po zjedzeniu papryczek, pozostałą oliwę można wykorzystać ponownie lub do przyprawienia sałatek. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodzienna