Co potrzeba: ½ średniej kapusty pekińskiej, 3 większe pomidory, 1 serek feta (200 g), 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki, 1 garść
Bułka z Chlebemprzygotowanie i szybkie pieczenie. To idealne rozwiązanie, jeśli wpadną do Ciebie niezapowiedziani goście albo nie masz pomysłu na kolację. Kieszonki z ciasta francuskiego sprawdzą się też jako przekąska do sałatki, a także dań na ciepło. Jak przygotować kieszonki z ciasta francuskiego? Wystarczy podzielić blat na równe części, a konkretniej kwadraty. Do środka nałożyć farsz, najlepiej na sam środek(...)górze i zwinąć je tak, aby zamknąć ciasto francuskie. Pomysły na farsz do kieszonek znajdziesz poniżej. Kieszonki z ciasta francuskiego z fetą, prosciutto i rukolą Składniki: 1 blat ciasta francuskiego, garść rukoli, 1 serek śmietankowy, 1 opakowanie sera typu feta, 5 plastrów prosciutto (albo innej, podobnej szynki), 1 czerwona cebula, opcjonalnie: papryka wędzona, sos: 1 łyżka oliwy, 1 łyżka
RozdomowionaŚwietna przekąska/sałatka lub dodatek do mięs - np. z grilla :) Polecam letnią porą! SKŁADNIKI (na 2 porcje - 1 porcja - 215 kcal) 1 cukinia - około 300
Moje Kuchenne RewelacjePrzepis na tą przepyszną sałatkę znalazłam w książce Yotama Ottolenghi "Cała obfitość". Sałatka jest aromatyczna, delikatna a zarazem wyrazista, oryginalna i warto ją podać
Moje Małe Czarowanietortu a sałatką z pieczonego buraka to zdecydowanie wybrałabym tą sałatkę. Zakochałam się w niej od pierwszej łyżeczki. Wszystkie składniki sałatki tworzą mega smaczną całość. Niebo w gębie. 5 średniej wielkości buraczków 1 opakowanie serka feta półtłustego 2 łodygi selera naciowego garść rukoli lub kapusty pekińskiej 1/2 szklanki nasion słonecznika sól, pieprz(...)Buraczki upiec w piekarniku do miękkości, wystudzić, obrać z łupiny, pokroić w kostkę, ułożyć na półmisku, lekko posolić i popieprzyć. Na buraczki ułożyć pokrojony w kostkę ser feta oraz seler naciowy. Posypać rukolą lub kapustą pekińską, polać sosem przygotowanym ze składników na sos. Całość posypać słonecznikiem uprażonym na suchej patelni
Jadło i czytadłoSkładniki: 10 liści jarmużu 270 g sera typu feta 1 szklanka (nieugotowanego) makaronu pełnoziarnistego 1/2 czerwonej cebuli 4 jajka 12 kawałków pomidorów suszonych (w oliwie) oliwa z pomidorów 4 łyżeczki zielonego pesto 5 łyżek pestek dyni sól, pieprz Sposób wykonania: Makaron gotujemy al dente i hartujemy zimną wodą. Jajka gotujemy(...)twardo i kroimy w średniej wielkości kostkę. Jarmuż myjemy i obrywamy listki z twardych łodyg. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę. Ser kroimy na średniej wielkości cząstki. Pestki dyni prażymy na patelni. Pomidory kroimy w paski. Składniki sałatki mieszamy delikatnie ze sobą. Polewamy oliwą z pomidorów, dodajemy pesto. Sałatkę posypujemy pestkami dyni i oprószamy świeżo zmieloną solą i pieprzem
Qchnia po prostuTo najprostsza przekąska jaką możemy na szybko przygotować, lecz to co najważniejsze w desce serów to sos w którym zamoczymy nasze pyszne sery. Jeżeli żurawina Wam
Kuchnia PROzdrowotnaSzarłat wyniosły, czyli amarantus jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Dawniej Majowie, Aztekowie i Inkowie cenili to pseudozboże za swoje wyjątkowe właściwości. Jedli liście
Tajemnice Smakufilety łososia ok. 10 cm pora (biała lub jasnozielona część) 6 plasterków cytryny ok. 3-4 łyżki posiekanych ziół (natka pietruszki i mięta) sól pieprz kilka malutkich kosteczek sera feta oliwa ev. folia aluminiowa PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Por kroimy w półksiężyce, przesmażam na odrobinie oliwy-około 5-6 minut (uwaga,żeby nie przypalić). Zioła siekamy(...)łososia (ryby nie solimy-to bardzo ważne). Następnie przesmażony por-doprawiony solą i pieprzem. Na to kładziemy zioła i kosteczki fety. Całość zawijamy w folię-zostawiając rybie nieco miejsca. Pieczemy 12 minut. Podajemy z kaparami lub pomidorami, lub sałatką
Kopystką po garachJak wiadomo surówek nigdy nie jest za dużo. Okres grillowy przed nam a i do obiadu są bardzo istotne. Na dzisiaj proponuję surówkę z cukinią i
Smaki Ewywersji z sałatą lodową. Ta dzisiejsza jest bez sałaty ale jest równie smaczna, co niektórzy stwierdzili nawet, że jest jeszcze lepsza... Polecam bardzo gorąco, to jedna z naszych ulubionych sałatek. Idealna zarówno jako dodatek do grilla jak i jako samodzielne danie, np. na kolację. Zawsze podaję ogórki ze skórą, w sumie to nie wiem dlaczego u nas niektórzy podają ogórki(...)lepsze i super chrupią. ;-)Składniki:- 2 zielone ogórki (u mnie ze skórą)- 4 pomidory- 1 cała papryka (u mnie żółta, ale może być dowolna)- 1 cebula (u mnie czerwona)- ser feta- szczypior- oliwki- świeżo mielony pieprz- ocet (u mnie różowy ocet winny)- oliwa z oliwek- świeże lub suszone oreganoWszystkie warzywa myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.W misce układamy warstwami: pokrojone
Smaczne Zdroweryby. Można ją podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do innych potraw. Grillowane mięsa, warzywa a także jako dodatek do sałatki, tam cukinia z grilla też się sprawdzi. Cukinia z twarogiem wędzonym, czemu nie? Jeżeli masz wędzony ser biały i szukasz z czym go podać lub z czym jeść? Wypróbuj przepis na grillowaną cukinię z wędzonym twarogiem. Cukinia przepis(...)cukinię. Cukinia faszerowana to już bardziej złożony przepis. Jeżeli potrzebny jest szybki przepis na cukinię to cukinia grillowana będzie odpowiednia. A do takiej cukinii najlepsze są proste dodatki. Ser żółty, feta, mozzarella, pomidory, wędlina lub jak w moim przepisie twaróg wędzony. Pyszna grillowana cukinia z aromatycznym dodatkiem z twarogu wędzonego i suszonych pomidorów. Łatwy przepis na smaczny bezmięsny grill
Dieta moja pasjaProsta sałatka z pomidorów i czerwonej cebuli. Podawana z bazylią i dipem z fety, jogurtu naturalnego, oliwy i octu winnego. Może stanowić samodzielną przekąskę lub być dodatkiem do obiadu. Polecam wypróbować ją teraz, kiedy pomidory są najsmaczniejsze:) Składniki: 4 pomidory 1 czerwona cebula kilka listków bazylii sól, pieprz Pomidory pokroić w plasterki, ułożyć na talerzu. Cebulę pokroić(...)krążki, dodać do pomidora. Całość posypać solą i pieprzem. Przygotować sos. Sos: 100 g fety 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki oliwy 1 łyżka białego octu winnego Zmiksować ser feta z jogurtem, oliwą i octem. Polać nim pomidory z cebulą i posypać bazylią
Moja Galeria SmakuI pomyśleć, że w moim rodzinnym domu bób jada się dopiero od niedawna. Och, ileż to „straconych” lat za mną! Teraz za to, zaszłe braki nadrabiam
Even Better Foodczosnku, inaczej będzie trochę mdły. Na blogu znajdziecie też: szpinakowy chłodnik , spaghetti z sosem szpinakowym , ziołową sałatkę ze szparagami , tartę ze szpinakiem i ricottą , tartę ze szpinakiem i serem pleśniowym . spaghetti ze szpinakiem i pesto , szybką tartą z warzywami Koniecznie wypróbujcie tez pyszny i zdrowy zielony koktajl . Jest boski(...)roztopionego masła 250 ml letniego mleka 1/2 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 jajko do pomalowania ciasta Farsz: 400 g mrożonego szpinaku (brykietu) 100 g sera feta 4 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól pieprz Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, dodajemy cukier, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut
Kulinarne przygody Gatity