salatka z serem feta - 2720 przepisów (strona:139/182)

Tortilla z kurczakiem 338

kombinować. Mnie najbardziej odpowiada z sosem czosnkowym, a mój brat i A. wolą wersję pomidorową. Wszystko to kwestia gustu. Składniki to także nasza wola, można dodać kukurydzę, ser feta czy ser żółty pokrojony w kostkę. Mięso również można wielorako przyprawić – zrobić panierkę z płatkami  kukurydzianymi czy usmażyć/ upiec w ziołach. A oto wersja obiadu, którą zrobiłam w weekend. Składniki(...)miałam te podłużne) lub 2 normalnej wielkości 4 razy ogórek gruntowy Pół małej cebuli 1 papryka – najlepiej żółta, ja miałam tylko czerwoną, więc taką dałam, ale zlewała się w sałatce z pomidorami Sól Pieprz Ok. 0,5 kg piersi z kurczaka Przyprawa kamis chrupiąca panierka do kurczaka Mleko – odrobina do talerza do maczania mięsa 1 jajko 4 duże placki tortilli

Fabryka pomysłów
Sałatka z jajem, oliwkami, rzodkiewką i miodowo- musztardowym dressingiem 354

Kolejne śniadanie i kolejna sałata. Ta chyba smakuje mi najbardziej ze wszystkich. Wydaje mi się, że zawdzięcza ona swój niesamowity smak wspaniałemu dressingowi. Warto ją zrobić

Mango Papaja
Czy figi są zdrowe? Jak je jeść? Prosta sałatka z figami i jarmużem. 129

wolne rodniki. Jedzmy więc figi  na zdrowie :) Fig nie musimy obierać - najlepiej pokroić je na 4 części i po prostu zjeść ze skórką. Świetnie komponują się z serami (np. kozi, feta czy pleśniowy). Ja proponuję je w towarzystwie borówek, jarmużu i orzechów włoskich, polane cytrynowym, orzeźwiającym dressingiem. Składniki (1-2 porcje): 30 g jarmużu (większa garść) - może być(...)skórką). 2. Posyp borówkami i orzechami. 3. Przygotuj sos - składniki wymieszaj dokładnie łyżeczką lub w małym słoiczku. W razie potrzeby modyfikuj ilość miodu i soku z cytryny. 4. Polej sałatkę. Smacznego! Energia (całość) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 509 kcal 7,5 g 28,7 g 60 g 8,8 g GDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal

Powiedz dietom nie
PIECZONA PIERŚ Z KURCZAKA W MIGDAŁACH + SAŁATKA 177

Składniki: 1 mała pierś z kurczaka (ok. 120 g) 3 łyżki jogurtu naturalnego (ok. 75 g) 15 małych migdałów (ok. 20 g) sól, pieprz duża garść

Vroblewska-fitlife
Sałatka brokułowa z fetą i pomidorami 1430

układam warstwami, 1/2 brokuła, 1 pomidor pokrojony w kostkę, trochę sera, por i znów brokuł, pomidor, ser i por, w kubeczku mieszamy śmietanę z majonezem i wyciśniętym czosnkiem, doprawiamy solą, ja doprawiam trochę mocniej bo warzywa nie solone, dodajemy też szczyptę cukru do smaku i polewamy sałatkę naszym sosem

KUCHNIA POLSKA
Mielone w greckim stylu 283

nigdy nie brakuje go w mojej kuchni. Składniki: 500 g wieprzowego mięsa mielonego 100 g sera feta 1 łyżka jogurtu greckiego lub naturalnego 1 łyżeczka musztardy suszony tymianek oregano sól, pieprz kilka czarnych oliwek 2 łyżki oleju rzepakowego Wykonanie: Mięso połączyć z fetą, jogurtem, musztardą, olejem i przyprawami. Dodać pokrojone w kostkę czarne oliwki. Mięso dobrze wyrobić i formować kotlety(...)Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.  Kotlety można też obsmażyć na patelni, a następnie wstawić do gorącego piekarnika na ok. 10 minut.  Podawać z dipami lub sałatką ze świeżych pomidorów, fety i czarnych oliwek skropionych oliwą z oliwek i przyprawioną świeżymi ziołami

Pasja Smaku
Pieczone klopsiki z fetą i oregano 111

końcu dodajemy bułkę tartą i wyrabiamy ponownie. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C (bez termoobiegu). Zwilżamy dłonie, odrywamy mały kawałek mięsa i obtaczamy nim niewielką kosteczkę fety (jeśli kupimy ser w zalewie, jest on już pokrojony). Formujemy okrągły kształt. Powinniśmy otrzymać klopsik o średnicy ok. 2,5 – 3,5 cm. Gotowe klopsiki odkładamy na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy(...)jest wystarczająco słone (po dodaniu mleka łagodnieje). Klopsiki podajemy na puree ziemniaczanym, możemy do nich podać także sałatkę (np. skropioną cytryną rukolę) lub, pozostając w śródziemnomorskich klimatach – sałatkę grecką . Całość posypałam świeżo mielonym pieprzem. Post Pieczone klopsiki z fetą i oregano pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Roladki z tortilli 175

ogórek szklarniowy ok. 4 łyżki majonezu   Obrany ogórek przekrój na pół, a następnie pokrój w słupki. Paprykę pokrój w paski. Placek posmaruj łyżką majonezu – połóż szynkę, ser, paski papryki i kawałki ogórka. Placek zwiń w rulon i owiń folią spożywczą. Włóż do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie wyjmij, usuń folię, pokrój na mniejsze kawałki(...)szpinak, rukolę, sałatę lodową, oliwki, kukurydzę, tuńczyka, łososia.             Sprawdź pomysły na sałatki… – Sałatka z makaronem i tuńczykiem – Sałatka z szynką i ananasem – Sałatka z brokułami i szynką – Sałatka brokułowa z fetą i fasolą – Sałatka z makaronem ryżowym – Sałatka ziemniaczana z koperkiem   7 pomysłów na dania

Kulinarny S.O.S.
Sałatka grecka 141

Bardzo popularna w Polsce sałatka grecka. Grecka głównie za sprawą oliwek i fety, a także sosu na bazie oliwy. Bardzo kolorowa, a zimą to prawdziwa bomba witaminowa. Myślę, że każdy kiedyś ją degustował i nie trzeba namawiać do jej wykonania, bo smak jest znany i lubiany. Składniki(...)lodowa • 1 długi ogórek zielony • ok. 1 szklanki pomidorków koktajlowych • po 1/2 papryki czerwonej, żółtej i pomarańczowej • 1 czerwona cebula • 3 łyżki pokrojonych czarnych oliwek • 100 g sera feta Sos • 1/4 szklanki oliwy • 1/4 szklanki wody • 1 łyżeczka musztardy • sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku Wykonanie: • Sałatę pokroić na drobne kawałki. • Pomidorki przekroić

To co kocham
Nadziany kaszą jęczmienną patison 119

patison ląduje w piekarniku i piecze się z 5-10 min (w zależności od wielkości) w temp. ok 200 stopni. Następnie ugotowaną kaszę łączymy z wędzoną makrelą, szczypiorkiem i serem feta. Całość doprawiamy pieprzem do smaku. Nadziewamy ciepłego patisona i wkładamy go z powrotem do piekarnika. Dajemy mu jeszcze jakieś 10 minut na zapieczenie. Dzięki temu, że kasza była(...)zrobiło. Gdybyśmy nadziali go na początku, to potrzebował by znacznie więcej minut by zmięknąć. Można go jeść jako samodzielne danie, z ulubionym sosem np. tzatziki lub jako dodatek do sałatki

Karczma Honorietty
Jajecznica ze szpinakiem, pieczarkami i serem feta 144

Ostatnio moim ulubionym połączeniem stały się szpinak, pieczarki i feta. Pierwszy raz jadłam je jako nadzienie w naleśniku (który też dodam w późniejszym czasie). Postanowiłam

Karola gotuje
Sałatka z jajkami przepiórczymi, rzodkiewkami i fetą 65

Dużo zieleniny, ser i oliwa z oliwek. Święta nie święta, zielenina musi być. Koniec i kropka. Ale żeby nie była to typowa mało świąteczna zielenina, wrzuciłam do niej jajka przepiórcze. Jeżeli chcecie żeby była jeszcze bardziej wielkanocna, zamieńcie kiełki brokuła na rzeżuchę. Składniki: 2 sałaty rzymskie mini 10 jajek przepiórczych 5 rzodkiewek pęczek szczypiorku pół kostki sera feta garść(...)pół. Sałaty kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do miski. Dodajemy do nich jajka, pokrojone w plasterki rzodkiewki, poszatkowany szczypiorek, pokruszoną fetę i kiełki. Wszystko zalewamy oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Artykuł Sałatka z jajkami przepiórczymi, rzodkiewkami i fetą pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Sałatka z miodowym sosem winegret i fetą 126

Składniki: główka sałaty 3 rzodkiewki 3 jajka na twardo pół ogórka pomidor 1/2 opakowania sera feta w kartoniku sos winegret 2 łyżki musztardy łyżeczka miodu 2 łyżki oliwy łyżka ciepłej wody (musi być ciepła aby oliwa połączyła się z musztardą) łyżka ziół prowansalskich Wykonanie: Sałatę umyć i podrzeć na mniejsze kawałki (nie kroić nożem(...)Rzodkiewkę pokroić w mniejsze cząstki tak samo zrobić z ogórkiem i pomidorem, pokrojone dodać do sałaty. Ugotowane jajka obrać i pokroić w dużą kostkę. Ser również pokroić w kostkę wg uznania i dodać do sałatki. Składniki na sos winegret połączyć ze sobą ciągle mieszając. Gotowym sosem polać sałatkę

Pychotkaaa
Lekka surówka z pomidorami i cebulą czosnkową 177

Upały, upały i upały. Nie wiem jak Wy ale zbyt dużych upałów nie lubię. Moje zwierzęta chyba też za nimi nie przepadają. Gotować się nie chce

Smaki Ewy