Jak co poniedziałek, zapraszamy na nasze danie fit. Dzisiaj będzie to lekka sałatka z dodatkiem kurczaka przygotowanego na parze, więc w najzdrowszy sposób. Myślę że
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiLekkie danie, w sam raz na raz. Można spakować do pudełka i zabrać na lunch lub drugie śniadanie. 2 porcje: 4 mniejsze buraki 50 g sera
KucharzycaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 5 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki: dwie większe garście roszponki, duża garść płatków migdałów, 100 g
JejKuchniaWykwintna sałatka z arbuza Gdy żar leje się z nieba z automatu tracimy apetyt. Zaprezentowana dziś sałatka pojawia się w mojej kuchni od dawna, jednak z biegiem lat ewoluowała i nabrała ostatecznego, satysfakcjonującego mnie sznitu. Swoją premierę miała pod żaglami i z miejsca zyskała swoich wiernych fanów. Jest prościutka w wykonaniu, a połączenie smaków, aromatów, tekstur i temperatur nadaje(...)się również w wersji “dla dorosłych” z dodatkiem czerwonego wina. Składniki (dla dwóch osób): 1 kg dojrzałego, jędrnego i soczystego arbuza (bardzo zimnego) 1/2 kostki sera feta (lub typu feta) Garść posiekanych orzechów nerkowca Garść lekko posiekanych orzechów piniowych 1 Łyżka drobno posiekanych listków mięty 1 łyżeczka świeżego, drobno posiekanego rozmarynu Solidna garść świeżej rukoli Czerwone
Kate's Kitchenwszystko podsmażamy razem przez kilka minut – do momentu, aż liście zwiędną. Patelnie zdejmujmy z kuchenki i odkładamy na bok *** *** W osobnej miseczce mieszamy ze sobą ser feta i jogurt naturalny *** *** Ser z jogurtem dodajemy do mięsa i wszystko razem dokładnie mieszamy. Farsz doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem *** *** Na osobnej patelni podsmażamy pokrojone w kostkę cebulę oraz czosnek(...)TUTAJ ZAPIEKANKA RYŻOWO-WARZYWNA Z KURCZAKIEM PRZEPIS TUTAJ ZAPIEKANKA GYROS PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Muszle ze szpinakiem, kurczakiem i fetą w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemeuro sałatka grecka od 4,00 do 6,00 euro moussaka od 5,00 do 7,00 euro CENY W SUPERMARKETACH jajka ekologiczne 1 sztuka 0,40 euro mleko od 1,50 do 2,80 euro za litr ser owczy twarogowy od 9,00 euro do 11,00 euro za kilogram ser żółty w plastrach 3,00 euro (około(...)plasterków) feta od 1,00 do 5,00 euro za kostkę jogurt grecki duży w kubełku od 2,00 do 4,00 euro jabłka 1,85 euro za kilogram pomidory 2,85 euro za kilogram woda mineralna 0,46 euro za 1.5 litra CENY NA TARGU pomarańcze 3,00 euro za 10 kilo !!! truskawki 1,50 euro za opakowanie
ClauditteMissCookingTen ormiański chlebek z ziołami to absolutna prościzna, a jednocześnie jest tak pyszny, że nie ma sie ochotę jeść go do wszystkiego. Zhingaliov hac to ormiański
Flymetothespoonjednak jest mniej tłusta niż większość serów. Poza tym uwielbiam smak wędzonego sera. Grillowana feta z miodem, sezamem i cukinią. Smak fety z miodem i sezamem poznałam w jednej z gdyńskich restauracji – Dwa w jednym. Mają proste i smaczne dania w rozsądnej cenie. Feta z miodem proponowana jest jako przystawka. Połączenie smaków dla wielu może(...)można grillować na patelni w domu. Ja podałam ją nie tylko z miodem i sezamem, ale także grillowaną cukinią i papryką. Szczególnie smak papryki uzupełnia to danie idealnie. Szybka sałatka. Większość sałatek to dania z założenia szybkie i proste dania. Co trafi do miski zależy nie tylko od preferencji “zajadacza” sałatek, ale też od zawartości lodówki. Dziś miks
Kucharzycasałatki bazuje na kilku podstawowych składnikach, ale jeden znacząco się wyróżnia i jest to daktylowy ocet balsamiczn y . Oczywiście można użyć standardowego octu, aczkolwiek zachęcam do spróbowania tego wykonanego z daktyli. Genialna jakość, co przekłada się na świetny smak - delikatny, lekko słodki, idealnie komponujący się w różnych dressingach. Zdecydowanie polecam! Składniki (1 porcja): 50 g mixu sałat 50 g sera(...)feta 25 g kaszy jaglanej 1 pomidor 1/2 ogórka 1/2 cebuli czerwonej Sos balsamiczny: 1 łyżeczka octu balsamicznego (u mnie daktylowy z Jadłosfera) 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki miodu 1/2 łyżeczki musztardy szczypta soli szczypta oregano Przygotowanie: Kaszę jaglaną opłucz pod bieżącą wodą, następnie podprażaj w rondelku przez kilka
Zdrowie na języku :Pniej robić rzeczy słodkie: ciasta, gofry, dżemy. Wytrawne, tutaj jest pełne pole do popisu: leczo , kotlety, placki. Zupy krem i jarzynowe oraz przetwory: w curry, sałatka czy ketchup. Nie wiem, czy znajdzie się drugie takie uniwersalne warzywo No chyba tylko poczciwa bulwa jaką jest ziemniak. Ale najlepszym pomysłem ze wszystkich(...)Cukinie można faszerować dowolnie, ostatnio na przykład nadziałem ją kurkami i kurczakiem . Jeżeli zostanie Wam ryż lub kasza, możecie wzbogacić nią farsz. Zamiast klasycznego żółtego sera, może być feta lub mozzarella. Jednym słowem cukinie może kształtować „dowolna dusza” (farsz). Jeżeli nie macie wprawy, nie chcecie kombinować to polecana jest cukinia faszerowana mięsem mielonym
kuron.com.plchrzanowe tzatziki, salsa w stylu greckiej sałatki, czy sałatka grecka jako koktajl alkoholowy. Co bym ugotowała z tej książki? Ciekawie wyglądają greckie ogórkowe pikle z ouzo, hummus z orzeszkami i kolendrą, dip z przypalonej cebuli i twarogu, kalmary podawane z arbuzem i kozim serem, zupa avgolemono z serem halloumi i sos avgolemono jako dodatek do gnocchi, czy pasticcio(...)czyli grecka zapiekanka makaronowa. Jest trochę greckiego streetfoodu np. frytki z fetą czy tosty fasolowe z opiekacza. Są patenty na wzmocnienie smaku przez grillowanie i przypalanie warzyw i to nie tylko zwykłego bakłażana, ale też pora czy dyni. Są też przepiękne nowoczesne zdjęcia i solidna porcja wiedzy o greckich smakach i składnikach. Kuchnia grecka Autor: George Calombaris Wydawnictwo Pascal
Ugotowane pozamiataneSmażymy z obu stron na patelni grillowej lub zwykłej podlewając olejem. Studzimy, na wierzch kroimy pomidory, czosnek siekamy na drobne plasterki, kruszymy ser, posypujemy solą i pieprzem , listkami bazylii i skrapiamy oliwą . Można dodać listki roszponki. Sałatkę podajemy do mięsa lub ryby
Gotowanie jest łatweWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki: mała główka sałaty, 2 nieduże pomidory, 10 zielonych oliwek
JejKuchniadnia przeliczyłe(a)ś się z ilością przygotowanego jedzenia, np. ugotowałe(a)ś za dużo makaronu postaraj się to wykorzystać. Zmodyfikuj zaplanowany wcześniej posiłek – zamiast ryżu z warzywami i serem przygotuj makaronową zapiekankę. Planując kolejne potrawy zwracaj uwagę na to co już masz w lodówce – jeżeli na dolnej półce od kilku dni zalega włoszczyzna nie planuj pierogów z kapustą. Wykorzystaj(...)poprzedniego dnia makaronu, ryżu czy kaszy. Kukurydza/groszek/fasola konserwowa – nieodłączne składniki wielu sałatek – jeżeli w lodówce znajduje się więdnąca sałata lub kawałek fety, z którym nie do końca wiadomo co zrobić wystarczy otworzyć do tego jedną z puszek, dodać inne świeże warzywa i mamy gotową pyszną i zdrową sałatkę – jak znalazł na kolację. Wymienione warzywa z puszki mogą stanowić również
moj przepis na