Prep Time 25 minutes Cook Time 20 minutes Servings 6 Author Anna Ingredients 1 szklanka kaszki quinoa (sucha) czarna lub jasna 2 szklanki wody 4 średnie jajka 200 g sera feta 3/4 szklanki płatków owsianych górskich 120 g świeżego szpinaku sól i pieprz do smaku 1 garść szczypiorku 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki mąki z ciecierzycy lub tarta(...)minut na średnim ogniu, powinna wchłonąć całą wodę. Po ugotowaniu odstawić pod przykryciem na około 30 minut. Szpinak umyć i osuszyć, pokroić. Do przestudzonej quinoa dodać szpinak, jajka , pokruszoną fetę , płatki owsiane oraz pozostałe składniki wraz z przyprawami i posiekaną zieleniną . Wymieszać najlepiej ręką, masa powinna być lekko klejąca w razie potrzeby dodać odrobinę więcej mąki lub tartej bułki. Wyrobioną
SprawdzonaKuchnia.plpory głównie zalegał on na mojej półce. Marynata zaproponowana przez kucharzy jest jednak na tyle interesująca, że powinnam zdecydowanie częściej po niego sięgać. Sztosem była natomiast sałatka z ogórka z imbirem genialna w swojej prostocie! Fantastyczne, świeże połączenie, które uzupełniało smak całego dania i dla którego warto sięgnąć po ten zestaw. Jedyne, do czego mogę się przyczepić to ilość mięsa(...)październiku Ojami zorganizowało konkurs na nowe danie, które miało trafić do ich menu. I tak oto w listopadzie mój przepis na tagliatelle ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem feta trafiło do menu Ojami. Ponieważ nie wypada mi zachwalać własnego przepisu najlepiej będzie, jeśli sami go spróbujecie i ocenicie zamawiając tutaj . Dodam tylko, że ten wegetariański makaron zadowolił już niejednego
Bez CebuliTagliatelle z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi to bardzo szybki pomysł na obiad. Makaron ten przygotujemy dosłownie w 20 minut i nie wymaga od nas zbyt wiele
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!znowu będzie królowała cukinia, moja tegoroczna miłość:) W tym sezonie przygotowałam już dla Was elegancką sałatkę z cukinii i zielonej fasolki, greckie placuszki oraz włoskie penne z kiełbasą i cukinią. Tym razem zapraszam Was na aromatyczne roladki z pieczonej cukinii nadziewane suszonymi pomidorami, serem gorgonzola i bazylią o dźwięcznej włoskiej nazwie - Involtini di zucchini. Idealnie nadają się na przystawkę(...)lodówki. W takim wypadku z zawijaniem roladek powinniście się uwinąć w 10 minut. Jeżeli nie przepadacie lub nie możecie dostać sera gorgonzola, możecie zastąpić go innym serem z niebieską pleśnią, serem feta lub serem kozim. Roladki z cukinii z suszonymi pomidorami i serem Involtini di zucchini na podstawie przepisu Gennaro Contaldo z książki Dwaj łakomi Włosi
Chilli Czosnek i Oliwajaka pyszna. Ślimaki ziemniaczane zdecydowanie królowały w tym roku. Przepis znajduje się tutaj. Sałatka na miarę XXI wieku Tylko cztery składniki, tylko chwilka roboty, a dostajemy niezwykle smaczną, cudowną sałatkę, której nigdy nie mamy dość. Przepis znajdziecie tutaj. Najfajniesze babeczki Dzieci jednogłośnie i bezapelacyjnie za najfajniesze babeczki minionego roku uznały babeczki sowy :) Polecamy! Tortowo i wytrwanie czyli tort(...)zmieny podjełyśmy, częściowo udało nam się je utrwalić, dalsze próby w następnym roku :) Najfajnieszym przepisem dietetycznym wprowadzonym do naszego jadłospisu okazał się makaron z cukinią, suszonymi pomidorami i serem feta. Idealny na drugie śniadanie do pracy, czy szkoły. Po przepis zapraszamy tutaj. Dietetycznie to nie oznacza tylko zielono i kolorowo. Dietetycznie można też zrobić ciacha, czy babki. Naszym
Kolizje SmakówSpaghetti po polsku z mięsem mielonym to przepis wywodzący się z klasycznego spaghetti Bolognese. Polska wersja tego przepisu zawiera znacznie więcej mięsa niż ta tradycyjna. Jednak
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kiszenie kapusty zawsze kojarzy się z późną jesienią, do którego używamy jesiennych odmian tego warzywa. Kapusta kiszona z letnich odmian jest również przepyszna, bardziej delikatna, niezbyt
Leśny ZakątekBardzo wdzięczna kapusta 😊 Zabrałam się do niej dzisiaj po raz pierwszy i przyznam, że fajnie wszystkie składniki się skomponowały, wyszło pysznie, a przede wszystkim bardzo szybko
Kulinarne przemysleniabędzie dobrze tu pasował. Sałatkę tabbouleh robi się bardzo prosto, szczególnie, że w linku poniżej czeka na Was przepis z kulinarnym filmem. Wariacja: Zamiast ciecierzycy do sałatki możesz dodać ugotowany bób lub białą fasolę. Sałatka komponuje się dobrze również z upieczoną/ugrillowaną piersią z kurczaka lub filetem z ryby. ➤ Kliknij - Przepis na sałatkę tabbouleh + FILM Wtorek - Kotleciki(...)awokado. Środa - Sałatka nicejska Najsławniejsza francuska sałatka - lekka, kolorowa i sycąca. Apetyczne połączenie węglowodanów (ziemniaki), białka (tuńczyk i jajka ugotowane na twardo) oraz warzyw (sałatka, zielona fasolka, pomidory) stanowi zdrowy i kompletny posiłek do pracy. W wersji do lunchboxa pominęłabym oczywiście intensywne fileciki anchois, a także zapakowałabym sos do oddzielnego słoiczka i polała nim sałatkę tuż przed podaniem
Chilli Czosnek i OliwaSezon na pomidory jest w pełni, możemy zatem przygotować szybkie spaghetti z pomidorami. Pokażę Wam jak zaoszczędzić czas i w 15 minut przygotować pyszne aromatyczne spaghetti
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Libanie koniecznie trzeba spróbować tabbouleh z natki pietruszki i pomidorów, fattoush czyli wiejskiej sałatki z opiekanymi kawałkami chleba pita. Klasyczne sałatki to też rukola i świeży tymianek oraz sałatka z awokado i halloumi. Na każdym kroku można też spróbować faszerowanych liści winogron i bardzo podobnych “gołąbków” z buraka liściowego. Fast food Lubicie falafel i mięso z grilla? Będziecie zachwyceni dobrze(...)przez kiszonego i pasty humusowe, do gulaszu. Popularnym dodatkiem jest kuskus perłowy (moghrabieh), który na szczęście można kupić już w Polsce. W Libanie są najlepsze na świecie sery – świeży halloumi, przypominający fetę kaszkawan i shanklish, czyli coś w rodzaju bryndzy podawanej z pomidorami i ziołami. Shanklish Jada się sporo tatarów i podrobów np. dania z wątróbką (sawda), czy kanapki
Ugotowane pozamiataneSałatka rozpieszczająca zmysły niemalże do szaleństwa. Soczysty, grillowany kurczak, aromatyczne truskawki, chrupiące migdały a wszystko otulone niesamowicie kremowym sosem balsamicznym, o którym pisałam w poprzednim wpisie (zobacz) . *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Zacznij od umycia truskawek (borówek lub malin) i szpinaku. Odłóż na ręcznik papierowy niech wyschną. Truskawki pokrój w ćwiartki(...)ćwiartki truskawek lub inne owoce. Fetę pokrusz lub pokrój w kostkę i posyp nią talerze. Posyp płatkami migdałów i nasionami chia. Całość polej sosem tuż przed podaniem. Składniki 100 g szpinaku typu baby 200 g truskawek, borówek lub malin 200 g jarmużu 150 g piersi z kurczaka 100 g sera Feta (najlepiej o niskiej zawartości tłuszczu) 1 łyżka ziaren
Eat me! Fit me!