wigilijnej kolacji. Podaje go zawsze z uszkami a także do po picia krokietów czy pierogów. składniki: 1 kg czerwonych buraków 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 3 duże ząbki czosnku 4 listki laurowe garść suszonych grzybów kilka ziarenek pieprzu kilka ziarenek jałowca kilka ziarenek ziela angielskiego 3 łyżki majeranku 2 litry wody sól do smaku zakwas buraczany(...)przyprawy oraz obrany czosnek. Warzywa zalać wodą, dodać opłukane suszone grzyby. Zagotować i gotować na średnim ogniu aż warzywa będą miękkie. Następnie wywar przecedzić. Buraczki można ewentualnie wykorzystać na sałatkę a grzybki do pierogów lub uszek. Jeśli otrzymany wywar jest zbyt mocny w smaku dolać trochę wody i ponownie zagotować. Na koniec dodać zakwas do smaku, ja dałam
Monia miesza i gotujerazu sól, chociaż ja preferuję dodawanie soli bezpośrednio do potrawy. Sprzęt suszarka do warzyw i owoców młynek do kawy i przypraw multi szatkownica Tupperware ostry nóż Przygotowanie Cebulę, korzeń selera i pomidory poszatkować na plasterki o grubości 1 do 2 mm Najwygodniej zrobić to na bardzo ostrej szatkownicy, dzięki temu warzywa będą suszyły się znacznie krócej. Czosnek pokroić(...)klik po przepis ). Ususzone warzywa, listek laurowy i przyprawy zmielić (przed zmieleniem odciąć ogonki z chili). Mieszankę przechowywać w szczelnym pojemniku. Zastosowanie Do sosów i gulaszów oraz świeżych sałatek, placka po węgiersku, leczo i wielu innych
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSałatka królewska, pod taką nazwą mam ja zapisaną w swoim zeszycie z przepisami :) I nazwa do niej doskonale pasuje bo jest wyśmienita. Pojawia się w mojej rodzinie prawie na każdej większej czy mniejszej imprezie i szybko znika ze stołu. Pracy nie ma z nią wiele, więc można ją także przygotować na co dzień na śniadanie, czy kolację. Polecam spróbować :) Składniki(...)szynka najlepiej konserwowa w kawałku - 30 dkg. - duży por ( tylko biała część) - ananas z puszki - 4 plastry - jajka ugotowane na twardo 2 szt. - słoiczek selera konserwowego - puszka kukurydzy (mniejsza) - majonez - sól, pieprz Wykonanie Por kroję w cieniutkie półplasterki, wkładam do małej miseczki i zasypuję dwoma szczyptami soli,aby puścił sok, zmiękł i stracił goryczkę. Szynkę, jajka i ananasa kroję
Kuchnia z widokiem na ogródłyżka świeżo zgniecionego kminu 2 łyżeczki zgniecionej kolendry 1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu 1 łyżeczka czarnego pieprzu młotkowanego 3 łyżki oliwy 3 łyżki ziołowego suszu, pietruszka,por i nać selera sól do smaku 1 łyżka masła klarowanego około 1 l warzywnego bulionu Pokrój cebulę w kostkę. Rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Dodaj mięso i smaż aż mięso przestanie krwawić. Przełóż(...)soczewicę. Zalej połową bulionu, posól i gotuj gulasz na małym ogniu przez 40 minut. Podczas gotowania dolewaj bulion aby uzyskać odpowiednią gęstość gulaszu. Podaj gulasz z ryżem, chlebem i sałatką z warzyw. marynowane oliwki kalamata są również świetną przystawką. Spara Spara Spara Spara The post Gulasz z soczewicy i mielonego mięsa appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaPrzedstawiam dziś przepis na pyszną pożywną i rozgrzewającą zupę buraczaną , nie mającą nic wspólnego z barszczem . Ta zupa jest niezwykła i jeżeli uda się jej
Kawa z mlekiemPrzedstawiam dziś przepis na pyszną pożywną i rozgrzewającą zupę buraczaną , nie mającą nic wspólnego z barszczem . Ta zupa jest niezwykła i jeżeli uda się jej
Kawa z mlekiemrosołowa lub 5-6 skrzydełek (można zastąpić około 1 kg wołowiny z kością lub pręgi wołowej) 2-3 duże marchewki 2 średniej wielkości cebule 1 mały por (opcjonalnie) kawałek selera (mniej więcej wielkości jajka) 1 duża pietruszka 1- 2 ostre papryczka chili 1 gałązka trawy cytrynowej kilka grzybów shitake 2 grzyby mun 4-5 ząbków czosnku ok. 6 cm kawałek(...)wołowinie najczęściej włączam crock-pot na noc, a rano budzi nas zapach przepysznego rosołu :) Kiedy bulion nieco przestygnie przecedź go przez gęste sito, ugotowane warzywa możesz wykorzystać do przygotowania sałatki jarzynowej, a mięso i pokrojone w cienkie paseczki grzyby dodać do rosołu przed podaniem. Tak przygotowany bulion jest bardzo aromatyczny, my najczęściej jadamy go bez makaronu, ale nic nie stoi
Kulinaria - potrawy z różnych stron światanawet całą noc. K ażdy z kotlecików obtaczamy w mące, a następnie smażymy na niewielkiej ilości oleju do zrumienienia. Obraną marchew i pietruszkę kroimy w grube plastry, seler w grubą kostkę. Gdy już każdą porcje schabu podsmażym y, wszystkie bitki umieszczamy w naczyniu w którym się smażyły, dodajemy pokrojone warzywa i zalewamy wodą tak by zakryła warzywa oraz plastry(...)pomidorowy i dalej gotujemy przez minimum 20 minut. Dodatkowo sos możemy doprawić niewielką ilością pieprzu i soli. Gotowe bitki podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci oraz ulubionymi sałatkami. Moje posty
Słodka StronaSzybki i smaczny dodatek do dań. Uwielbiam młodą kapustę w tej oto postaci. Co prawda brakuje jeszcze wtartej młodej marchewki ale i tak nie zmienia to
W Moim Magicznym Domusosem chrzanowym. Do tego domowe buraczki. Mmmm .... jakie to było dobre 😋❤ Składniki: ok 1,2kg wołowiny bez kości 2 cebule 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 2 łodygi selera naciowego liść laurowy ziele angielskie sól pieprz śmietana 18% chrzan 1 łyżka mąki Wykonanie: W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę z liściem laurowym i zielem angielskim. Do wrzącej wody wkładamy(...)mięsa. Kiedy mięso jest już miękkie (zależy to od gatunku wołowiny, więc nie podaję dokłądnego czasu gotowania) wyjmujemy je wraz z warzywami na talerzyk. Warzywa możemy wykorzystać np. do sałatki albo zblendować i wrzucić ponownie do sosu, a z wywaru przygotowujemy sos chrzanowy. Odlewamy szklankę bulionu, dodajemy do niego chrzan (ilość zależy od jego ostrości - po prostu do smaku), mąkę
Walijskie PichcenieNajlepsza sałatka na poświąteczne przejedzenie dla pasjonatów kuchni Orientu. Lekka, pikantna i na pewno nie przysporzy dodatkowych kilogramów, wręcz przyspieszy spalanie kalorii. Składniki dla 2 osób: • 1 kalmar • 2 garści mixu sałat • świeża kolendra Napar do gotowania kalmara • liść laurowy • kilka ziaren ziela angielskiego • sól, pieprz • 1/3 limonki – sok Sos • 2 ząbki czosnku • 3 plastry imbiru(...)octu ryżowego • 1 łyżka sake lub wódki • 1/3 szklanki pikantnego sosu chili • 1/3 szklanki oleju • po 1/3 papryki kolorowej • 1 ogórek zielony • 1 mała cebula czerwona • 1 łodyga selera naciowego Wykonanie: • Ugotować ok. 1/2 litra wody z przyprawami. • Kalmara na wewnetrznej stronie pokroić w kratkę ale nie do końca, nie rozcinając skóry. Przeciąć
To co kochamgdzie obok ogromnej misy z pierogami, były uszka, barszcz czerwony, śledzie skąpane w swojskiej śmietanie, karp, z którym zdążyłam się już zaprzyjaźnić, bo od tygodnia pływał w wannie, różne sałatki, na deser kutia, a i jeszcze kompot z suszu. Ach, to była uczta!!! Nie było wymyślnych prezentów, ot jakieś skarpety, czy szalik zrobiony przez mamę w jesienne wieczory, jak się(...)się troszeczkę, ale chciałabym Wszystkim Wam życzyć takiego właśnie rodzinnego klimatu w te Święta :-) Przepis na Wigilijnego karpia smażonego 2 karpie o wadze 1,5-2 kg 1 duży seler 4 średnie cebule przyprawa do ryb 2 jajka bułka tarta olej sól pieprz Karpia należy zacząć przygotowywać dzień przed Wigilią, by mógł dobrze przejść smakiem i zapachem
Rozpustne gotowaniePrzepisów na rosół jest tyle ile jest domów, każda gospodyni ma swoją charakterystyczną recepturę na rosół, który uwielbia jej rodzina. Przez to w zasadzie nie istnieje
Kawa z mlekiemzawiera ani grama tłuszczu. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański(...)grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem wegańską szarlotkę Spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 duża cukinia 1/2 cebuli 2 łodyżki selera naciowego 500 ml gęstego przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku sól morska lub himalajska pieprz płatki chili 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Cebulę i czosnek obieramy, cebule kroimy w drobną kostkę
Kulinarne przygody Gatitymąki • sól do smaku Wykonanie: • Kurczaka zalać wodą i zagotować, po czym odlać wodę, kurczaka umyć i zalać ponownie zimną wodą. • Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i wrzucić w całości do kurczaka. • Cebulę obrać, przekroić na pół i dodać z porem do rosołu. • Wrzucić przyprawy i prawdziwka(...)cienkim strumieniem, aby powstały ładne kluseczki. • Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, natkę pietruszki posiekać i dodać do rosołu. Z gotowanego kurczaka przygotowuję sałatkę, która pojawi się w następnym poście
To co kocham