Kiedy w domu robi się buraczane sałatki na zimę, my podbieramy kilka buraczków i robimy pyszny obiad! Zapraszamy na buraczanego burgera lub tradycyjne buraczane kotleciki. Ty decydujesz! :D Burak poza pięknym intensywnym kolorem i pysznym smakiem jest również "nosicielem" betaniny - czyli barwnika, który ma właściwości antyoksydacyjne zwalczające szkodliwe dla nas wolne rodniki. Lećcie pędem do kuchni wyczarować zdrowy i pyszny(...)obiad! :) Burak-burger Przepis na około 5-6 burgerów Potrzebujemy: - 3 nieduże buraki - pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej - 2 ząbki czosnku - 1/3 szklanki startego selera (korzeń) - 2 łyżki prażonego słonecznika - 1 łyżka prażonych nasion siemienia lnianego - 2 łyżki mąki kukurydzianej Przyprawy: sól pieprz ok. 1 łyżeczka pieprzu ziołowego Przygotowanie: 1. Buraki gotujemy około godziny - im mniejsze tym szybciej się ugotują
Bananowe Poleziarna ziela angielskiego 4-5 ziarenek pieprzu (u mnie zielony) ok. 1,5-2 łyżeczki soli 2 łyżki masła klarowanego lub oleju roślinnego Marchew, pietruszkę, seler obieram. Kroję w mniejsze części. Cebulę i czosnek obieram, siekam, lecz niezbyt drobno. Pora płuczę, dzielę na 3-4 części. Listki natki pietruszki siekam, łodyżki zaś zostawiam. W garnku rozgrzewam tłuszcz(...)łodyżki. Wlewam wodę, wrzucam liście laurowe, pieprz i ziele angielskie, dodaję sól. Stawiam na gazie i gotuję około godziny do półtorej. Następnie przelewam przez sito. Warzywa można wykorzystać do sałatki jarzynowej bądź innych potraw. Odcedzony wywar przelewam dodatkowo przez gazę, aby pozbyć się wszelkich szumowin. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiSurówki pasują do wszystkiego, najbardziej lubiane przez wszystkich oczywiście do obiadu. Ja natomiast lubię jako dodatek do kanapek czy nawet same na śniadanie byleby smakowały. Ta
Moje Małe Czarowaniejajek ugotowanych na twardo czarny pieprz sól przepis Z wędzonej kości i włoszczyzny przygotowujemy wywar. W garnku umieszczamy wędzoną kość podzieloną na mniejsze części oraz włoszczyznę: marchew, pietruszkę, kawałek selera i pora oraz czosnek. Wszystko zalewamy zimną wodą w ilości około 1,5 litra. Do gotującego się wywaru dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka czarnego pieprzu oraz majeranek, wywar gotujemy(...)cebulę od czasu do czasu mieszając, następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę i wszystko razem podsmażamy. Z ugotowanego wywaru wyjmujemy wędzoną kość i włoszczyznę ( warzyw nie wyrzucamy można z nich zrobić sałatkę) a następnie wrzucamy do niego podsmażoną cebulę i kiełbasę, całość gotujemy około 5 minut. W misce łączymy zakwas na żurek oraz śmietanę, gotową zawiesinę wlewamy do zupy i wszystko chwilę
Smakowite Daniapotęgę dania z cukinii. Dzisiejszy pomysł spodoba się wszystkim, którzy lubią eksperymentować w kuchni, wykorzystując dary ogrodu. Agata ma kilka podpowiedzi dotyczących tego przepisu. Sugeruje, żeby do przygotowania sałatki najlepiej użyć cukinii żółtą i zieloną, taki miks kolorów będzie się bardzo ładnie prezentował. Jeśli wolimy bardziej ostre smaki, zwiększmy ilość octu o 50 ml oraz ilość curry do 1 łyżki(...)szklanki octu 10% (200 ml) 1 i 1/3 szklanki cukru (286 g) 1 łyżka soli (19 g) troszkę więcej niż ½ łyżki curry 1 młoda cebulka gorczyca liście selera 9 wyparzonych słoików o pojemności 400ml Wykonanie: Cukinie myjemy i kroimy w cienkie plastry, możemy pokroić ją nożem, tarką lub tarką elektryczną. Cebulę kroimy na 9 fragmentów, na dnie każdego słoiczka
KulinarneImpresje.plminerałów, a do tego mniej kalorii niż nasza fasola. Od kiedy odkryłam smak ciecierzycy, to często robię z niej hummus z pomidorami , dodaję do zup i różnych sałatek. Świetnie smakuje upieczona w przyprawach, jako zdrowa przekąska. Teraz doszła jeszcze pyszna ciecierzyca w pomidorach, która bardzo dobrze syci i rozgrzewa. Muszę przyznać, że jest to bardzo przyjemna odmiana po fasoli(...)jestem, czy lubicie ciecierzycę i w jaki sposób ją przygotowujecie? Składniki: (duża porcja, dla 5 - 6 osób) 2 szklanki suchej ciecierzycy 2 marchewki 5 średnich ziemniaków 2 łodygi selera naciowego 1 papryka czerwona Duża cebula 5 ząbków czosnku 200 g boczku wędzonego 200 g dobrej cienkiej kiełbasy 1 puszka krojonych pomidorów 300 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka roztartego
Kuchcik gotujeznajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków wegański rosół z makaronem z marchewki sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię(...)grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem wegańską szarlotkę Warzywa po grecku (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 duża cebula 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 łodyżki selera naciowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego sok z cytryny sól morska lub himalajska pieprz czarny szczypta mielonego ziela angielskiego 1/2 łyżeczki papryki szczypta ostrej papryki listki natki pietruszki
Kulinarne przygody Gatitylubią się zdrowo odżywiać. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora zakwas(...)grejpfrutem wegańską szarlotkę Grillowana cukinia z warzywami po grecku (dieta dr Dabrowskiej) Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 średnia cukinia 1 duża cebula 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 łodyżki selera naciowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego sok z cytryny sól morska lub himalajska pieprz czarny szczypta mielonego ziela angielskiego 1/2 łyżeczki papryki szczypta ostrej papryki listki natki
Kulinarne przygody GatityBarszcz czerwony to jedyna zupa, którą spożywam tylko raz w roku - na Wigilię. Zawsze kazałam sobie gotować ogromny gar wigilijnego barszczu, który jadłam przez całe Święta. Wszystkie sałatki, pieczone szynki, schaby, świąteczne obiady mogły się schować - barszczem musiałam się nasycić na cały rok! ;) Teraz po praz pierwszy w życiu samodzielnie gotowałam Wigilijny barszcz. Muszę nieskromnie przyznać, że wyszedł bardzo dobry(...)ząbki czosnku1 - 2 liście laurowe2 - 3 ziarenka ziela angielskiego6 - 8 ziarenek pieprzu100 g suszonych grzybów1 łyżeczka majerankuszczypta cukrusok z cytrynysól. pieprz do smakuSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Warzywa (marchew, pietruszkę, selera, pora, buraki) myjemy, obieramy, przekładamy do garnka, zalewamy około 2 litrami wody. Dodajemy opieczoną cebulę, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, odrobinę soli. Na małym ogniu gotujemy wywar, do czasu
W kuchni KatieJest to właściwie połączenie dwóch sałatek. Danie smaczne, pożywne, a jak wiosennie wyglądające! Świetnie nada się również na wielkanocny stół. Zachęcam do wypróbowania. :) Składniki: I. Kurczak: 2 piersi z kurczaka lub 1 podwójna 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka curry oliwa z oliwek I. Sos: 250 ml majonezu light 5 łyżek (200 ml) jogurtu greckiego 2 garście startego parmezanu(...)curry sól pieprz 1 chluśnięcie Tabasco 1 łyżka syropu z ananasa kilka kropel soku z limonki III. Całość: 1 puszka plastrów ananasa 1 i 1/2 słoiczka selera konserwowego 2 małe puszki kukurydzy (użyłam złocistej i z chili) 1 por 6 jajek 1 szklanka startego parmezanu rzeżucha szczypiorek sól Sposób przygotowania: Kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy
DominikaDolcidomowej roboty z papieru ryżowego. Warto dodać do zupy zioła, kiełki, albo czarną quinoę, która jest bardziej chrupka niż biała i świetnie sprawdza się w roli dodatku do zup, sałatek, a nawet deserów. Składniki: 2/3 szklanki białej ugotowanej quinoy 300 gram kiszonych ogórków 2-3 łyżki naturalnego kremowego serka 1 mała marchewka 1 mała cebula 600 ml wywaru(...)przybrania) 1 arkusz papieru ryżowego 3 łyżki smalcu, lub oleju kokosowego (do smażenia) 2 ząbki czosnku kilka plasterków imbiru łyżeczka kurkumy liść laurowy ziele angielskie suszone liście selera pieprz sól Wykonanie: Do wywaru z kości wrzucamy obrane i przecięte wzdłuż marchew i szalotkę oraz pokrojony w plasterki czosnek, dodajemy przyprawy - liść laurowy, ziele angielskie, kurkumę, suszone liście selera, plasterki
Quinoa Raz!Ziarenkowa Ziołowo mi oraz pysznej mieszanki warzyw z firmy Orzech http://www.orzech.com.pl/ . Sałatkę podałam na porcelanie Bogucice http://www.porcelanabogucice.pl/ . Składniki : 1/2 paczki makaronu muszelki 1/2 szklanki oliwek zielonych(...)Wykonanie : Makaronu ugotować w osolonej wodzie all dente . Przecedzić i odstawić do przestygnięcia. Paprykę umyć usunąć nasionka i pokroić w paseczki lub kostkę. Seler odcedzić z zalewy i drobno posiekać. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Oliwki przeciąć na pół. Porę umyć i drobno pokroić. Mieszankę warzyw odcedzić z zalewy. Makaron
Sama słodycz i szczypta chiliokreślonym czasie obsmażamy plastry indyka i wrzucamy do naczynia, w którym będziemy "dusić" mięso. Podlewamy 1 szklanką wody. Nakrywamy i dusimy na małym ogniu ok 30 min. Obieramy marchewkę, seler i kroimy w kostkę. Pora kroimy w talarki. Paprykę kroimy w kostkę lub paski. Warzywa wrzucamy do naczynia i podlewamy szklanką wody. nakrywamy i również "dusimy". Czas przygotowania warzyw(...)kaszą. Zapraszam na inne przepisy z indyka: Pierś z indyka duszona w piwie Filet z indyka w sosie grzybowym Faszerowany filet z indyka Pierś z indyka z suszonymi grzybami Sałatka z indyka SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie EwyDla niektórych ta zupa może wydać się bardzo dziwna… ale to chyba tylko do momentu kiedy jej nie spróbują. Zupa chrzanowa jest bardzo aromatyczna i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Tego dania miałam okazję niespodziewanie spróbować w pracy. Pan z firmy cateringowej postanowił poszerzyć nasze horyzonty smakowe, a Panie z kuchni mnie zawołały jako, że każdy
Karola gotuje