bulgur i serem Halloumi sałatka z bulgur i włoskim serem mozzarella pieczarki nadziewane kaszą i serem PRZEPIS NA KASZĘ ZE SZPINAKIEM Kasza ze szpinakiem, składniki: 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju rzepakowego garść świeżego szpinaku żółte i czerwone pomidorki 1 szklanka ugotowanej kaszy bulgur z 1 łyżeczką suszonych warzyw i ziół (marchewka, seler, natka, lubczyk), sól i pieprz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięświetnym dodatkiem do sałatek, i mają znacznie więcej substancji odżywczych od buraków gotowanych i pieczonych. Czas przygotowania: 6-7 dni Składniki: Kiszone buraki podstawowe: 1 kg buraków, łyżka soli, 3-5 ząbków czosnku. ok. 2 litry wody. Dodatki wg. uznania: listki laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, majeranek, tymianek, cząber itp., marchew, pietruszka, seler... Przygotowanie: Buraki obrać
SzczyptaSmaQlistopada to patetczyne święto, które spędzamy w gronie rodzinnym przy suto nastawionym stole z tradycyjnymi potrawami. Z mamą przygotowałyśmy: zimne nóżki, rosół, schab, sałatkę jarzynową, ciacho, bigos, oraz rybę po grecku. Pierwszy raz dodałam goździki i nie żałuję. Nadały bardziej wysublimowanego smaku. Idealna propozycja także na święta Bożego Narodzenia. Zdjęcia robiłam w pięknych promieniach listopadowego słońca....Składniki(...)cebula1 mały por2 listki laurowe3 ziela angielskie4 gożdziki (można pominąć)sok z połowy cytryny3 łyżki przecieru pomidorowegosól, pieprzolej do smażeniamąka do obsypania ryby (można pominąć) Marchwie, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach. Por kroimy w piórka a cebulę w kostkę. Wszystko podsmażamy na oleju. Dodajemy liście laurowe, ziela angielskie, goździki. Następnie podlewamy odrobiną wody, dodajemy przecier
Bon Appetit Małgorzatyużywam do sałatek). SKŁADNIKI Zalewa: 6 szkl. wody 1,5 szkl. octu 1,5 szkl. cukru 3 łyżki soli o'Sole 2 łyżki przyprawy curry ogórki gruntowe- ilość w zależności od tego jak pokroimy oraz jak ułożymy ogórki w słoiku (2- 3 kg) Do każdego słoika: po kilka ziaren gorczycy kwiatostany kopru liście selera WYKONANIE Składniki
słodki bratekbiałych warzyw korzeniowych (seler, pietruszka, pasternak) 4 jajka 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku Do przygotowania babeczek niezbędne będą blender (ja używam takiego z pojemnikiem i nożem rozdrabniającym i 10 silikonowych foremek na babeczki. Warzywa korzeniowe można ugotować w wywarze warzywnym, bulionie czy też przy okazji gotowania warzyw na sałatkę jarzynową. Przygotować warstwę czerwoną
Dietologtradycyjna sałatka stanie po stronie potraw węglowodanowych lub białkowych. Będziemy mogli spokojnie z czystym sumieniem (a potem czystymi jelitami) zjeść ją z pieczywem lub w drugiej wersji w towarzystwie jajek lub wedlin na talerzu i nie martwić się, że przytyjemy, stracimy energię lub pogorszymy stan swojego zdrowia. Składniki: 3 marchewki 2 pietruszki 1 seler 5 jajek
Dieta Rozdzielna i ZdrowieNatka pietruszki jest źródłem wielu cennych dla zdrowia substancji. Oprócz dodawania jej do sałatek czy zup, świetnym pomysłem będzie przygotowanie odchudzającego i zdrowego soku z pietruszką w składzie. Warto je zrobić zwłaszcza w sezonie zimowym kiedy jest mniej dostępnych nowalijek. Napój jest bardzo smaczny, polecam(...)SKŁADNIKI : 1 pęczek natki pietruszki 1 banan 2 pomarańcze 1 szklanka wody 1 łyżka soku z cytryny 1 spory kawałek selera naciowego kiełki do dekoracji PRZYGOTOWANIE
Kulinarne Fantazje Mariolibardzo lubimy sałatki z dodatkiem pora. W zasadzie pasują do niego wszystkie składniki. Tym razem taka trochę "resztkowa", bo dodałam to, co zalegało mi w lodówce. I najczęściej takie są najlepsze.Składniki:1 por większy (biała część)200 g chudej szynki3 jajka ugotowane na twardo0,5 puszki kukurydzy konserwowej0,5 słoika selera konserwowego2 łyżki gęstej śmietany3-4 łyżki majonezusól, pieprz
Ala piecze i gotujepodamy go z sałatką i frytkami z piekarnika otrzymamy zdecydowanie zdrowszą wersje typowego miecha z frytkami. Dodatkowo roladka wygląda uroczo i nawet moje nie jedzące zazwyczaj mięso dziecko pokusiło się na kilka kęsów. Czas przygotowania: 45 minut (w tym 25 minut pieczenia) Ilość porcji: 3 Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka ¼ selera Kawałek białego pora
Kolizje Smakówgruszką albo ze szpinakiem i truskawkami. 8) Bio olej rzepakowy - również tłoczony na zimno, dobry do zup czy sałatek. Ja osobiście najchętniej dodaję go do krupniku i sałatki z buraczków. 9) Wegańskie żelki w 7 wariantach smakowych . Nie zawierają żelatyny, sztucznych aromatów i barwników. Wszystkie owocowe "stożki" wyrabiane są z pektyn owocowych, nie zawierają tłuszczu, glutenu ani laktozy(...)jest wegański. Na jego bazie można przygotować pyszną zupę (która pachnie jak rosół z kury!). Skład idealny: ekstrakt drożdżowy, marchew, sól morska, cebula, korzeń kurkumy, pietruszka, por, czosnek, lubczyk, seler , papryka, melisa, koper, papryka, musztarda. Używam go praktycznie codziennie, ponieważ świetnie nadaje się również jako baza do sosów. 11) Bio olej z pestek dyni - czyli jeden z moich
Poranek na słodkoSkładniki: 1 średnią makrelę 2 łyżki kaszy kuskus 4 ogórki korniszony 1 biała część pora małą paprykę kolor według uznania 1 słoik mieszanki warzywnej (kukurydza, groszek
kgwjanczewomarchewki pietruszka 1/3 selera ok. 20 cm pora lub opieczona na blasze albo w płomieniu cebula 3 cm imbiru lubczyk (wiosną, latem i jesienią 2 gałązki świeżego, zimą - łyżeczka suszonego) 6 kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe płaska łyżeczka mielonej kozieradki sól pieprz Warzywa obrać i pokroić na duże kawałki (potem można je przeznaczyć na przygotowanie sałatki jarzynowej). Warzywa zalać
Weekendy w domu i ogrodziepietruszki 1/4 selera kawałek pora (około 15 cm) garść suszonych grzybów leśnych (np. podgrzybków) 8 łyżek mleka kokosowego sól pieprz makaron (np. łazanki) Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia na co najmniej godzinę. Warzywa obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Wyjmujemy warzywa i odkładamy na bok (można z nich przygotować na przykład sałatkę warzywną). Do gorącego wywaru
Dieta bez mlekasałatki jarzynowej, tkwi w niej sekretny aromat wywaru mięsnego i połączenia wszystkich smaków. Mięso można zmielić i wykorzystać jako farsz do pierogów, krokietów lub dodatek do pasztetu. Pycha! Składniki: 300 g mięsa z kością - wołowina lub porcja rosołowa, może być mix mięsa 1,5 l wody włoszczyzna: 1 marchew, 1 pietruszka, kawałek korzenia selera, 1/2 białej
Zasmakuj Kuchnistołach. Sałatka jest doskonałym przykładem, ze klasyka jest ponadczasowa! Zgadzacie się ze mną? Ja ją uwielbiam w wersji solo, bez pieczywa, ale ostatnio była rewelacyjną przekąską podaną z chipsami warzywnymi (do nabycia w eSłoneczku). 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 4 jajka 5-6 średnich ziemniaków 2-3 średnie marchewki 1 duża pietruszka kawałek selera
Di gotuje