Golonka pieczona w piwie z miodem wspaniale smakuje z chrzanem i musztardą Składniki potrzebne do przygotowania golonek 3-4 golonki wieprzowe Bulion do gotowania golonek 3
KorniszonkiSKLADNIKI: ok. 120 g polowek orzechow wloskich 1 lyzka dobrego majonezu 1 lyzka gestej nie kwasnej smietany lub jogurt grecki 1 lyzka miodu plynnego sok
Sztuka gotowania w/g SamirySałata rzymska jest bardzo wdzięcznym warzywem, znacznie lepiej się przechowuje w lodówce niż sałata masłowa. Jest mała i dzięki temu gdy nie potrzebujemy większej ilości wystarczy
Smaki Ewypuszki piwo. Warzywa korzeniowe pasują do tego kurczaka znakomicie – za jednym zamachem macie gotowe i mięso, i coś do niego, nie trzeba osobno gotować ziemniaków i przygotowywać sałatki. Ziemniaki wybieramy małe, myjemy je, kroimy na pół. Wkładamy do miski, wlewamy 3-4 łyżki oleju, wsypujemy mielony kminek, sól, rozmaryn. Zamykamy pojemnik i przez potrząsanie rozprowadzamy olej z przyprawami(...)kurczaka. Buraki obieramy, kroimy na ćwiartki lub ósemki. Podobna procedura jak przy ziemniakach – pojemnik, olej, tym razem tymianek i odrobina soli, potrząsanie. Dodajemy je do ziemniaków. Obieramy marchew, selera, pietruszkę. Kroimy w mniejsze kawałki, powtarzamy procedurę pojemnik, olej przyprawy. Tym razem z majerankiem, oregano i mieloną papryką. Mieszamy warzywa razem i lądują na blasze. Cebule i czosnek obieramy. Cebule
Karo in the Kitchenzałożyć określony ubiór, poddać dezynfekcji dłonie i dopiero, mogliśmy udać się na halę produkcyjną. Czepki jak zawsze dodają Nam uroku heheheeheh ;-))) Na warsztatach kulinarnych przygotowaliśmy następujące dania: 1. Sałatka z makaronem buraczanym, jajkiem sous vide 63 st. C, pesto z jarmużu i rabarbarem 2. Troć w emulsji szpinakowej z zielonym groszkiem, nasturcją i crèmem fraiche z czarnuszką jako(...)Spaghetti marchewkowe z królikiem, ragu warzywnym i roszponką Składniki na 4 porcje: Tylnie skoki z królika x 3 szt. Liść laurowy, ziele angielskie, tymianek Cebula biała x 1 szt. Seler naciowy x 50 g Czosnek x 2 ząbki Olej do smażenia Sól, pieprz czarny Spaghetti z marchewki Fit & Easy x 400 g Masło x 50 g Roszponka
SMYKWKUCHNIrozgrzany tłuszcz. Garnek przykrywamy pokrywką i czekamy aż cebula będzie już ciemnobrązowa (niemal czarna), a następnie ostrożnie wlewamy wodę, dodajemy obrane marchewki, pietruszkę i seler. Por, lubczyk i nać selera związujemy bawełnianą nicią i wrzucamy do wywaru. Dodajemy jeszcze ziele angielskie, listki laurowe, pieprz i płaską łyżeczkę soli. Tak przygotowaną zupę zagotowujemy i zmniejszając ogień do minimum, gotujemy do miękkości(...)maximum). Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki. Gotowe! Jeśli potrzebujemy czysty wywar to bulion należy przecedzić przez gęste sito. Warzywa można zużyć do zrobienia sałatki jarzynowej, lub pokroić w duże kawałki, podsmażyć na maśle, doprawić solą, cukrem, ziołami i podać jako dodatek do drugiego dania
Rozpustne gotowanieoliwek, 1 łyżka drobno pociętej natki pietruszki, 1 kostka rosołowa. Przygotowanie: Zamaczamy na noc soczewicę. Gotujemy ją w większej objętości wody. Oddzielnie, lekko podrumieniamy cebulkę. Dodajemy do niej pokrojony seler. Razem gotujemy pod przykryciem na łagodnym ogniu przez 5 minut. Dodajemy do nich marchewkę, zioła prowansalskie, oliwki, kaszę quinoa i ewentualnie kostę rosołową. Całość zalewamy wodą i gotujemy przez(...)Doprawiamy do smaku. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata Kulisy mojego fotografowania kulinarnego z Instagramu . Oj te dzieci. Zawsze tak samo kreatywne. Hi hi hi. Kulisy mojego fotografowania i salatka z quiona. Juz wrzucam przepis na Moda na Bio. #healthy #healthylifestyle #healthyfood #followall #fit #fitness #creation #foodphotography #foodphotography #foodporn #instafit #instafood #kids #quinoa Une photo publiée par Beata Redzimska (@beatared
MODA NA BIOEfektownie wygląda i wyśmienicie smakuje. 2 żółte cukinie 2 zielone cukinie 1 czerwona papryka Cukinie muszą być średniej wielkości,bez nasion w środku
Kolorowa kuchnia ElkiGrzybki dostałam zamrożone od babci, rodzinne zbiory. Uwielbiam grzyby toteż od razu wiedziałam jak je wykorzystać. Od razu przypomniały mi się wycieczki na grzybobranie do lasu
Karola gotujeMięso ma białe, delikatne i bardzo smaczne. Idealnie nadaje się do zamknięcia w galarecie. 1 kg płatów sandacza lub sandacz cały, 1 kilogram cebuli, włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka, kawałek selera), 1 liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, sól, sok z cytryny, żelatyna, 2 białka, cukier Ja użyłam całą rybę, sama filetuję. Głowa i szkielet nadają smak wywarowi, z którego(...)głowy ryb. Głowę i szkielet (jeżeli nie mamy to pominąć), obraną włoszczyznę, cebulę, przyprawy zalać wodą (tylko tak aby przykryła włoszczyznę). Ugotować wywar, przecedzić. Warzywa można użyć do sałatki warzywnej. Płaty ryby oczyścić, wyciągnąć ości, umyć, osuszyć. Płaty pokroić na kawałki szerokości około 4 cm. Do ciepłego wywaru włożyć kawałki ryby i gotować na wolnym ogniu około 15-20 minut
królestwo garówNieraz nie mamy pomysłu co zrobić z warzywami, które bezcelowo zalegają nam w lodówce, a tak niewiele dzieli nas od wyśmienitego dodatku do dań mięsnych. Wystarczy
zobacz ich smakPoza kiszonymi robiłam też sałatkę szwedzką z ogórków. Skorzystałam z przepisu Margarytki. Nieznacznie go zmodyfikowałam. Wyszło mi 10 słoiczków małej wielkości.Składniki:2-2,5 kg ogórków9 szklanek wody0,5 szklanki soliZalewa:3 szklanki wody2 szklanki cukru1-1,5 szklanki octu 10% (w oryginale 2 szklanki octu)Do każdego słoika wkładamy:3-4 plasterki marchewki0,5 łyżeczki gorczycy4 ziarenka ziela(...)angielskiego4 ziarenka pieprzu1 liść selera (opcjonalnie - mój dodatek)Sposób przygotowania:1. Ogórki myjemy dokładnie, kroimy w plasterki (kroiłam nożykiem). Wsypujemy sól, mieszamy i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie ogórki odcedzamy na durszlaku.2. Słoiki przygotowujemy, na dno wkładamy zioła. Słoiki napełniamy ogórkami, nie za ciasno.3. Składniki zalewy gotujemy, zalewamy słoiki, zakręcamy i pasteryzujemy 15-20 minut.Smacznego
Kuchnia domowa Anisamo pureé jest znakomite) i rewelacyjne boczniaki, pełne smaku umami, podawane również z takim samym pureé. Te ostatnie zdecydowanie zdobyły moje uznanie. Jako dania główne Korba proponuje dwie lekkie sałatki: jedną z serem rougette, a drugą z grillowanym kurczakiem. Dość proste i smaczne. Zaś dalej są te nieszczęsne makarony. W sumie jeden jest tylko nieszczęsny, bo drugi jest okej(...)czym są naprawdę dobrzy. * Wnętrze restauracji Korba. Wnętrze restauracji Korba. Talerz przekąsek: regionalne Łomnickie sery kozie, grillowany ananas, karczochy, oliwki czarne i zielone, kapary, papryka nadziewana, papryka grillowana, seler naciowy, humus klasyczny, chutney z czerwonej cebuli, kindziuk, szynka parmeńska, pieczywo. Grzanki: z pomidorami, z mozzarellą i szynką parmeńską oraz z pastą, przypominającą tapenadę z oliwek i suszonych pomidorów. Krewetki
Food SquareGotować bez przykrycia ok. 1 h. Na wstępie, po zagotowaniu wody i ścięciu białka, zebrać pianę łyżką cedzakową, ponieważ może ona zepsuć smak bulionu. W międzyczasie umyć i obrać seler, pietruszkę, marchew i pokroić na mniejsze części. Por wypłukać i pokroić na 10 cm kawałki. Pokrojone warzywa oraz 10 kulek pieprzu, 5 kulek ziela angielskiego i 2 liście laurowe dodać(...)bulion odcedzić i przelać do osobnego pojemnika. Jeżeli zrobimy bulion z podwójnej porcji możemy go z powodzeniem zamrozić. Warzywa z bulionu możemy wykorzystać na kilka różnych sposobów: galaretka, pasztet , sałatka warzywna
Pij soki wyciskanepszenno-gryczanym), pędami bambusa, jajkiem na twardo, szczypiorkiem i blanszowaną sałatą rzymską. Przyprawiłem zaś sosem sojowym. Składniki (na spory garnek): 1 kura rosołowa 3 marchewki 2 pietruszki kawałek korzenia selera biała część pora 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 4 łyżki sosu sojowego Do podania dla 2 osób: 150 g makaronu soba 2 jaja kurze gotowane na twardo(...)zalewy Sposób przygotowania: Na wolnym ogniu ugotować klasyczny rosół; pod koniec gotowania dodać jasny sos sojowy. Na koniec wyjąć kurę i ugotowane warzywa (te możecie wykorzystać do zrobienia sałatki warzywnej). Gdy kura przestygnie, zdjąć z niej mięso długimi płatami i włożyć z powrotem do garnka. W osobnym garnku ugotować makaron soba (trwa to 2-3 minuty, po tym czasie należy
W SMAK