Zapraszam na kolejna sałatkę z wątrobką drobiową . Po tej z makaronem , proponuję wersję bardziej, że tak powiem zieloną z dodatkiem rzodkiewek, rzeżuchy i brzoskwiń...Polecam. Składniki: 10 dużych wątróbek drobiowych 150 g rukoli 50 g radachio 1 duża pomarańcza 1 czerwona cebula pęczek dużych rzodkiewek garść rzeżuchy * 1 łyżka masła sól, pieprz i majeranek do smaku(...)ułożyć umyte, osuszone liście sałat,rzeżuchę, wątróbkę i kawałeczki pomarańczy bez skórki( tzw. segmenty). Rzodkiewki powycinać małym ostrem nożykiem nadajac im formę kwiatków, w środku umieścić ziarenka pieprzu lub ziela angielskiego.Składniki na sos przełożyć do słoiczka, zakręcić i dokładnie wymieszać. Polać nim sałatkę. Można podawać....Smacznego
Gosia gotujeLekka,szybka i prosta sałatka - można podawać ją na przyjęciach pod chmurką,do grilla. Składniki: zielona sałata z rukolą bądź mix sałat 2 pomidory 6 - 7 rzodkiewek śmietana 12% 2 ząbki czosnku sól,pieprz,zioła prowansalskie Warzywa starannie umyć.Pomidory(...)kroimy na półćwiartki a rzodkiewkę na cienkie talarki. Na duży półmisek wykładamy sałatę,na niej kładziemy pomidory oraz rzodkiewkę.Pomidory posypać pieprzem. Śmietanę połączyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem,solą,pieprzem oraz ziołami prowansalskimi - dokładnie wymieszać. Sosem polać równomiernie sałatkę.Trochę sosu można zostawić w osobnym naczyniu,jeśli ktoś lubi więcej to sobie poleje sałatkę już po wyłożeniu
Niespełnione zdolności kulinarneZapraszam na lekką sałatkę warzywną. W sam raz na gorące dni. Składniki: kilka liści sałaty masłowej pół pęczka rzodkiewek 125 g mozzarelli mini 1/3 ogórka zielonego kilka pomidorków paprykowych pomarańczowych Sos: łyżka soku z cytryny 3 łyżki oleju kilka listków świeżej mięty 1/4 łyżeczki soli i pieprzu ziołowego Przygotowanie: Warzywa myjemy i osuszamy. Mozzarellę odsączamy z zalewy. Sałatę rwiemy dłońmi(...)sałacie w kształcie paska (jak na zdjęciu). Mozzarellę układamy obok rzodkiewek. Ogórek kroimy w plasterki i układamy obok sera. Pomidorki przekrajamy na pół i układamy obok ogórka. Sos: miętę myjemy, osuszamy i drobno kroimy a następnie przekładamy do miseczki. Do mięty dodajemy pozostałe składniki sosu i mieszamy razem. Sałatkę polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem
słodkie i nie tylko historie kulinarneokazję dodać coś czego nie lubią zjeść solo. Do tej sałatki dodałam dwa rodzaje żółtego sera z firmy Mońki. W swojej ofercie mają pyszne produkty nie tylko sery. Ofertę produktów znajdziecie tutaj . Składniki: 3 plasterki ser morski Mońki 3 plasterki ser edamski Mońki 4 plasterki szynki wieprzowej 5 rzodkiewek 0,5 puszki groszku konserwowego 1 łyżka śmietany słodkiej gęstej(...)koperek. Dodać majonez, śmietanę i wymieszać. Doprawić do smaku i odłożyć na godzinę do lodówki do przegryzienia się smaków. Jeśli mamy ostra rzodkiewkę to przełożyć do osobnego naczynia posolić i odłożyć na 20 minut. Przed dodaniem do sałatki odcisnąć z nadmiaru wody
Ala piecze i gotujeSałatka wymaga trochę czasu do przyrządzenia, ale za to efekt wizualny i smakowy wynagradza poświęcony jej czas. Składniki: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(...)twardo -5 łodyg selera seler naciowego ( 330 g ) -5 ogórków konserwowych ( 230 g ) -200 g kiełbasy szynkowej -duży pęczek rzodkiewek ( 400 g ) -szczypiorek posiekany 300 g -majonez 400 ml -ostry keczup 250 g Wszystkie składniki sałatki pokroić w drobną kostkę. W szklanej salaterce układać warstwami: połowę jaj, 1/3 ryżu-posmarować warstwą majonezu, następnie wyłożyć szynkę - polać warstwą keczupu
Kulinarne przemysleniaDzisiaj polecam przepis na pyszną sałatkę warzywną z majonezem. To doskonała przekąska dla całej rodziny. Podaję ją z pieczywem i wędliną. SKŁADNIKI: 6 rzodkiewek, 1 por, 15 sztuk patisonów konserwowych ORZECH , 4 jajka, 3,5 łyżki majonezu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Pora kroję w plasterki. Wrzucam do osolonego wrzątku i parzę 5 minut pod przykryciem. Pora odcedzam na sitku(...)chwilę studzę. Rzodkiewkę oczyszczam i kroję w plasterki. Patisony odsączam z zalewy i kroję w kostkę. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. 2. Wszystkie przygotowanie składniki sałatki przekładam do miseczki. Dodaję majonez oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam. Sałatkę podaję z pieczywem i wędliną. Do przygotowania sałatki wykorzystałam patisony konserwowe , które otrzymałam do testowania
Tradycyjna kuchnia Kasizalewy dodajemy oczywiście do słoików. Mamy już zalewę i co dalej? Poniżej znajdziecie kilka moich ulubionych kombinacji. Takie kiszone warzywa, świetnie nadają się do sałatek, dań obiadowych czy jako samodzielna przekąska. U mnie najszybciej znika rzodkiewka i kalarepa z kalafiorem. Marchewka z przyprawami Kroimy w plastry 6 marchewek młodych i wyszorowanych. Do słoika wrzucamy łyżeczkę czerwonego pieprzu, 4 goździki, małą
ladykitchenzalewy dodajemy oczywiście do słoików. Mamy już zalewę i co dalej? Poniżej znajdziecie kilka moich ulubionych kombinacji. Takie kiszone warzywa, świetnie nadają się do sałatek, dań obiadowych czy jako samodzielna przekąska. U mnie najszybciej znika rzodkiewka i kalarepa z kalafiorem. Marchewka z przyprawami Kroimy w plastry 6 marchewek młodych i wyszorowanych. Do słoika wrzucamy łyżeczkę czerwonego pieprzu, 4 goździki, małą
ladykitchenprzykryciem, gdy napęcznieje, dokładnie rozmieszać widelcem (kaszka powinna być sypka). Wszystkie warzywa umyć. Ogórek i paprykę kroimy w kostkę, rzodkiewkę w paseczki. Obraną cebule kroimy w półksiężyce a pomidorki na ćwiartki. Szczypiorek drobno posiekać. Wszystkie składniki sałatki wrzucić do miski, doprawić do smaku i wymieszać . Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i polać sałatkę.Jeszcze raz wymieszać i sałatka
magiczna kuchnia KasiKolorowa sałatka imprezowa Lekka, aromatyczna i świeża sałatka makaronowa z warzywami, serem i pysznym sosem. Idealnie pasuje jako dodatek do mięs i ryb z grilla, ale nie tylko. Świetnie sprawdzi się na każdym przyjęciu. Polecam! Składniki: 150g drobnego makaronu (u mnie makaron orzo – w kształcie ryżu) 15dkg żółtego sera – u mnie gołda i mozzarella 1 puszka(...)wodą, odsączamy *** *** Warzywa z puszki odsączamy z zalewy *** *** Odsączone warzywa dodajemy do makaronu *** *** Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Ogórki i rzodkiewki kroimy w kostkę, a szczypiorek drobno siekamy *** *** Ser oraz warzywa dodajemy do sałatki *** *** Przygotowujemy sos: do miseczki przekładamy jogurt, majonez, musztardę, miód oraz przeciśnięty czosnek. Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Sos dodajemy do sałatki i dokładnie mieszamy
Blog z Apetytemwyciskać z warzyw. Dodać majonez, śmietanę , wymieszać i d oprawić do smaku. Odłożyć na około pół godziny by smaki się przegryzły. Sałatkę wyłożyć na półmisku położyć połówki jaj ek . Na wierzchu jajek położyć kiełki i półplasterki rzodkiewki
Ala piecze i gotujewinegretszczypiorekBób ugotować w osolonym wrzątku. Sałatę pokroić, pomidorki poprzekrawać na połówki, rzodkiewkę pokroić w plasterki albo zetrzeć na tarce, paprykę pokroić w kostkę, szczypiorek drobno pokroić. Wszystko razem wymieszać wraz z bobem i zalać sosem winegret. sałatka z bobem
Bon Appetit MałgorzatyBłonnik: 4,8g Składniki: 2 jajka, garść rukoli, garść roszponki, pomidor, ½ cebuli, 1/3 awokado, 2 łyżki kiełków rzodkiewki, 2 łyżki rzeżuchy, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1-2 ząbki czosnku, sól, pieprz, pestki dyni (opcjonalnie) Sposób wykonania sałatki z jajkiem i kiełkami: Roszponkę, rukolę umyj i osusz. Ułóż na talerzu. Dodaj pokrojoną w półplastry cebulę, pomidory, awokado. Jajka ugotuj na twardo
Strefa Zdrowego ŻywieniaKolorowa wiosenna sałatka ze świeżych warzyw i serka wiejskiego. Pomysł na szybkie dietetyczne śniadanie. Składniki: 200 g serka wiejskiego mały pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku mała cebula 1/2 ogórka zielonego kilka pomidorków koktajlowych sól, pierz, ulubione zioła Rzodkiewki i ogórka pokroić w grubszą kostkę, cebulkę w półplasterki, a pomidorki na ćwiartki. Wszystkie warzywa wymieszać ze serkiem, doprawić
wyzwania kuchenneSkładniki: (na 2 porcje) na sałatkę: - 5 liści sałaty lodowej (ok. 50 g), - 1 pomidor (ok. 90 g), - 2 rzodkiewki (ok. 40g), - 10 plasterków ogórka (ok. 50g), na ziemniaczki: - 6 ziemniaków (ok. 420 g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10 g), - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, na gyrosa: - 2 filety z kurczaka (ok. 200g), - łyżeczka oleju rzepakowego(...)sałatę, pomidora, rzodkiewki i ogórka, a następnie kroimy w dowolne kształty. 3. Kroimy pierś z kurczaka w paski i marynujemy w oleju i przyprawach. Kurczaka smażymy na patelni teflonowej. 4. Przygotowujemy sos czosnkowy: mieszamy jogurt naturalny z wyciśniętym czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem, sokiem z cytryny i szczyptą cukru. 5. Ziemniaczki, kurczaka i sałatkę układamy na talerzu
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach