kroimy i przekładamy do dużej miski *** *** Papryki i rzodkiewki kroimy w paseczki *** *** Marchew obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach *** *** Pietruszkę drobno siekamy *** *** Wszystkie składniki łączymy razem, mieszamy, doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, oliwą i solą oraz pieprzem do smaku *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: SURÓWKA JAK U CHIŃCZYKA PRZEPIS TUTAJ SAŁATKA Z CUKINII PRZEPIS TUTAJ PYSZNA SURÓWKA Z BIAŁEJ
Blog z Apetytemdzisiaj zaserwowałam na kolację. Moja połówka była zachwycona i powiedziała, że jest to najlepsza sałatka jaką zrobiłam. Sądzę, że będzie u nas gościła częściej. A Wam jak się podoba? Stadniki: 150 g roszponki 1 duże jabłko 50 g sera gorgonzola 10 rzodkiewek 20 g prażonych pestek dyni pulpeciki 200 g mięsa mielonego wołowego 1 czerwona cebula(...)smażyć na niewielkiej ilości oleju. Roszponkę umyć i osuszyć, jabłko oczyścić z pestek i gniazda, pokroić w cienkie plastry, rzodkiewkę również pokroić na cieknie plastry. Dodać ser oraz pestki dyni, wszystko delikatnie wymieszać i na sałatkę ułożyć letnie pulpeciki. Wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą i skropić nim sałatkę. Smacznego
Niezły Młynekrazem z odmianą odmianą czarną, która świetnie prezentuje się w lunchowej sałatce z różnymi kolorowymi dodatkami. To moja pierwsza przygoda z czarnym ryżem i mam nadzieję, że nie ostatnia (Siostra - dziękuję 😊). Składniki (na 3 porcje): ok. 180 ml czarnego ryżu ok. 100 g pieczonego lub smażonego łososia 6 rzodkiewek 4 łodygi selera 10 zielonych oliwek chili pół czerwonej papryki(...)ilości wody. Po odparowaniu wody przykryć ryż pokrywką. Do schłodzonego ryżu dodać rozdrobnionego łososia, pokrojone w kostkę łodygi selera, talarki rzodkiewek, rozdrobnioną paprykę i chili oraz oliwki. Całość skropić sokiem z cytryny. Doprawić do smaku tymiankiem, solą i pieprzem. Sałatkę wymieszać z dwiema lub trzema łyżkami oleju lub oliwy. Sałatka świetnie smakuje po ok. dwóch godzinach, gdy smaki się przegryzą
Weekendy w domu i ogrodzieSałatka brokułowa do grilla Sałatka brokułowa jest smaczna i zdrowa, a do tego idealna do grilla! Polecam Składniki: 1 brokuł 2 pomidory pęczek rzodkiewek 1 czerwona cebula 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 opakowanie sera typu feta słonecznik łuskany do posypania 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól i pieprz *** Brokuła dzielimy(...)feta jest bardzo słony) *** *** Pomidory, cebulę i rzodkiewki kroimy na kawałki. W misce układamy połowę warzyw: brokuły, pomidory, rzodkiewki, cebulę i odsączoną z zalewy kukurydzę *** *** Całość zalewamy połową sosu. Ser feta kroimy w kostkę lub kruszymy. Połowę sera wykładamy na sałatkę *** *** Następnie wykładamy drugą część warzyw *** *** Całość zalewamy resztą sosu. Na sałatkę wykładamy drugą część sera i całość posypujemy łuskanym
Blog z Apetytemsłoiczka wlewamy olej i ocet, dodajemy resztę składników i mieszamy łyżeczką. Odstawiamy, by nasiona chia napęczniały. W tym czasie wykonać sałatkę : Składniki : 3 liście sałaty lodowej przynajmniej pół pęczka kolendry z doniczki ok. 100 g makreli wędzonej 2 rzodkiewki 1/4 papryki żółtej lub czerwonej pół długiego ogórka pieprz Sałatę porwać na kawałki. Kolendrę posiekać. Połowę dodać do sałaty. Resztę(...)zostawić. Ogórek obrać i pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w kostkę. Rzodkiewki pokroić w półtalarki. Warzywa dodać do sałaty. Usunąć skórę i ości z makreli. Rozdrobnić ją w palcach i dodać do sałaty. Zwykle do sałatek dodaję makrelę od strony ogona, bo łatwiej pozbyć się ości . Posypać sałatkę resztę kolendry. Oprószyć grubo zmielonym pieprzem. Tuż przed podaniem rozprowadzić dressing
Weekendy w domu i ogrodziewypróbować przepis. Do przygotowania surówki będziemy potrzebowali: około 500 g młodej kapusty pęczek szczypiorku pęczek rzodkiewki ½ pęczka koperku ½ pęczka natki pietruszki 1 nie za za duży ogórek sałatkowy na sos: około 1 łyżeczki miodu lub cukru około 5 łyżek oliwy lub oleju do sałatek 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem: Surówka
Uwaga Babcia GotujeMiałam krótką przerwę ale dzisiaj dołączyłam do kolejnego "Wypiekania na śniadanie". W ten weekend tematem jest pyszne śniadanie. Ja zrobiłam bardzo proste ale jak dla mnie
Ala piecze i gotujewezmę i tak powstała pyszna zielono - czerwona sałatka. :) Oczywiście wy kochani nie musicie kupować takich miksów, wystarczy że użyjecie 1 rodzaj waszej ulubionej sałaty. :) Polecam... Przepis: Składniki: (dla 3 osób) 1. Miks sałat: Sałata Lollo Rossa, Sałata Batawska i Sałata Rzymska 1 czerwona papryka 2 pomidorki 1 ogórek zielony 10 rzodkiewek 1 opakowanie sosu sałatkowego włoskiego z bazylią(...)papryki wydrążamy środek. 2. Sałatę rwiemy w rękach, ogórki, pomidorki paprykę i rzodkiewkę kroimy w kostkę. 3. Wszystko wrzucamy do salaterki. 4. Włoski sos sałatkowy mieszamy z 3 łyżkami oliwy i 3 łyżkami wody. Mieszamy i odstawiamy na 10 min. 5. Sos wlewamy do sałatki całość dokładnie mieszamy ewentualnie dodajemy troszkę soli i pieprzu. Smacznego
Mój pomysł naDzisiaj mam dla Was przepis na szybką surówkę na bazie kapusty pekińskiej. Takie surówki mają to do siebie, że można je zrobić praktycznie ze wszystkiego Stanowi
PatiGotujeRozpuszczony ser połączył wszystkie składniki, więc po nagryzieniu kanapki nic z niej nie wypada i całkiem przyzwoicie ją się je. Sałatka z tuńczyka Składniki: 1 puszka tuńczyka 3 jajka 4 łyżki majonezu pęczek posiekanej pietruszki 10 cm ogórka 5 rzodkiewek 3 łyżki szczypiorku 3 ogórki konserwowe + 4 małe ogórki do dekoracji sół i pieprz do smaku 100 g utartego sera(...)kanapki 4 kajzerki, tutaj przepis sałata 1 duży pomidor Rzodkiewki, jajka, świeży ogórek i ogórki konserwowe pokrój w kostkę. Dodaj pokrojony szczypiorek, pietruszkę, odcedzonego tuńczyka i majonez. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj sałatkę. Przekrój bułki na pół. Na dolnych połówkach ułóż porcję utartego sera, następnie sałatkę i zakończ kolejną porcją sera. Wstaw kanapki do rozgrzanego piekarnika (225ºC) i podpiecz , około
codojedzeniafont:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Sałatka z młodych ziemniaczków i szparagów z jajkiem i łososiem Składniki: Młode ziemniaczki – 20 sztuk (małe) Szparagi zielone – 1 pęczek Rzodkiewki – 7 sztuk Łosoś wędzony – 100g Jajka – 4-5 sztuk Koperek Sól, pieprz Składniki – sos: Kolendra – ½ szklanki Natka pietruszki – ½ pęczka Jogurt(...)jogurtem naturalnym. Sos doprawić do smaku solę, kuminem i papryczką chili. Wykonanie – sałatka: Ziemniaki umyć i ugotować w osolonej wodzie. W między czasie szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki i zblanszować. Jajka ugotować na twardo, a następnie pokroić w ćwiartki. Szparagi wymieszać z ziemniakami, pokrojonymi w plastry rzodkiewkami, jajkiem i łososiem wędzonym. Doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie polać
Kuchnia Bon Appetitogórkiem, jajkiem i domowym majonezem Woda ogórkowo - cytrynowa Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zupa z botwinki Zupa z botwinki z ziemniakami Sałatka z kaszą pęczak i zielonym ogórkiem Woda ogórkowo - miętowa Kanapka z ciabatty z ricotta i rzodkiewką Ricotta z dymką i rzodkiewką Koktajl bananowo - truskawkowy z zieloną sałatą Koktajl bananowo - pomarańczowy z sałatą Koktajl pomarańczowy z marchewką i sałatą
Moja smaczna kuchniasmakuje mi wędzony pstrąg. Zamiast zwykłej pasty z twarogiem, na sobotnie śniadanie przygotowałam lekką sałatkę. Bardzo mi ta kompozycja przypadła do gustu. Składniki: mięso z wędzonego pstrąga - użyłam 125 g w opakowaniu 3 jajka ugotowane na twardo spora garść delikatnej sałaty (użyłam batawskiej) pęczek rzodkiewek 1 szklanka ugotowanej zielonej fasolki szparagowej kilka suszonych pomidorów z oliwy Sos: 1 łyżka majonezu(...)cukier do smaku Sałatę umyć, porwać na kawałki. Ułożyć na półmisku lub talerzach. Ułożyć jajka pokrojone w ósemki, fasolkę, rzodkiewkę pokrojoną w plasterki oraz drobno posiekane suszone pomidory. Składniki sosu wymieszać dokładnie i polać wierzch sałatki
Czerwień i błękitpodanej ilości wychodzi całkiem spora miska, więc spokojnie możne posłużyć nam jako dodatek do obiadu, a następnie jako sałatka kolacyjna. Myślę też, że świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs z grilla. 2 kalarepy 1 ogórek zielony 1-2 pęczki rzodkiewek 1 czerwona cebula roszponka (ilość wg uznania) pęczek koperku pęczek natki pietruszki 6 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki
Smaki Na Talerzuoliwy, łyżki octu jabłkowego, łyżki miodu, ze szczypty świeżo mielonego pieprzu i szczypty czarnuszki Jak przygotować sałatkę z brukselki i sera? Z brukselki odcinamy końcówki tak, żeby uwolnić listki i oddzielamy je, żeby uzyskać pojedyncze listki brukselki. Mieszamy brukselkę z plasterkami rzodkiewki i polewamy sosem winegret. dekorujemy plasterkami sera, dymką i kaparami. Przed samym podaniem posypujemy płatkami migdałów. Lubisz
Ugotowane pozamiatane