autorka: izzy z bloga Take it Izzy Warzywna sałatka z zieloną soczewicą autorka: mojamamagotuje z bloga Moa Mama Gotuje Pesto z lisci rzodkiewki, roszponki i salaty rzymskiej autorka: Ela Ma z bloga potrawy półgodzinne Sałata z makrelą i warzywami
Weekendy w domu i ogrodzieoliwek 1/4 łyżeczki cząbru sól, pieprz Wykonanie Roszponkę układać na talerzach , a następnie pokrojone w plasterki pomidora i rzodkiewki. Serek pokroić na małe kawałki Posypać szczypiorkiem. Wszystkie składniki sosu wlać do małego słoiczka, zakręcić i energicznie nim potrząsać. Polać sałatkę sosem
O kuchni z uczuciempółplasterki. Rzodkiewkę oczyścić, opłukać i zetrzeć ją na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Brukselkę przekroić na pół, wsypać do miski, dodać ogórki i rzodkiewkę startą. Śmietanę wymieszać z majonezem, solą i pieprzem i polać sałatkę, delikatnie wymieszać
Camilla w kuchniSałatka, w której delikatny smak sera i ziemniaków doskonale komponuje się z charakternym sosem :) Składniki: 2 średnie młode ziemniaki 1/2 czerwonej cebuli 1 duża rzodkiewka kilkucentymetrowy kawałek ogórka sałatkowego kawałek bundza – kostka o wymiarach około 5x5x3 cm natka pietruszka sos: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka białego octu winnego płaska łyżeczka musztardy francuskiej sól pieprz cukier Wykonanie: Ziemniaki(...)ugotowałam do miękkości w osolonej wodzie, ostudziłam, obrałam i pokroiłam w grubsze plasterki. Cebulę obrałam, pokroiłam w piórka. Ogórka i rzodkiewkę umyłam, osuszyłam, pokroiłam w pół plasterki. Ser, pokroiłam w słupki. Natkę pietruszki opłukałam, osuszyłam i posiekałam. Wszystkie składniki sałatki umieściłam w miseczce i delikatnie wymieszałam. Składniki sosu bardzo starannie roztrzepałam widelcem do uzyskania emulsji. Sosem polałam sałatkę wyłożoną
Kuchenne zapiski EdytyUwielbiam surówki. Bez nich nie wyobrażam sobie drugiego dania. Dziś przepis na szybką surówkę z ogórka kwaszonego z rzodkiewką. Kolorowo, zdrowo i smacznie. Idealny dodatek do
Słodkie okruszkiProsta i niewiele wymagająca sałatka. Podana w takiej formie sprawdzi się na rodzinnych spotkaniach czy świątecznym stole. Foremka 10x23 cm 300 g filetu z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka 1 pomidor 1 marchewka 3 jajka Pęczek rzodkiewki 3 łyżki natki pietruszki 50 g żółtego sera 3 ogórki kiszone Ok. 6 łyżek majonezu Sól Pieprz Marchewkę obieramy i gotujemy w delikatnie(...)dnie starta marchewka, Następnie posiekana natka pietruszki, białka jajek, odrobina soli i pieprzu, 2 łyżki majonezu, usmażony filet z kurczaka, starta rzodkiewka, 2 łyżki majonezu, żółtka jajek, pomidor, ogórki, 2 łyżki majonezu, starty ser. Na jakiś czas sałatkę wstawiamy do lodówki, przed podaniem odwracamy na talerz i delikatnie zdejmujemy folię
VioletoweKucharzeniePyszna i zdrowa sałatka gotowa w 15 minut. Świeże warzywa pełne witamin i białko w postaci jajka i jogurtu. Idealna dla osób dbających o formę. Składniki: na dwie porcje: pól główki sałaty masłowej pół pęczka rzodkiewki gotowane jajko jogurt naturalny płaska(...)łyżeczka cukru świeży tymianek Wykonanie Sałatę i rzodkiewki umyć. Sałatę podrzeć na drobniejsze kawałki. Dodać jogurt naturalny i cukier i wymieszać. Rzodkiewki podzielić na 4 części rozsypać po sałacie. Ugotowane jajko przekroić na 4 części położyć na sałatce. Całość posypać świeżym tymiankiem
Pyry na GazZapraszam na kolejna sałatkę z wątrobką drobiową . Po tej z makaronem , proponuję wersję bardziej, że tak powiem zieloną z dodatkiem rzodkiewek, rzeżuchy i brzoskwiń...Polecam. Składniki: 10 dużych wątróbek drobiowych 150 g rukoli 50 g radachio 1 duża pomarańcza 1 czerwona cebula pęczek dużych rzodkiewek garść rzeżuchy * 1 łyżka masła sól, pieprz i majeranek do smaku(...)ułożyć umyte, osuszone liście sałat,rzeżuchę, wątróbkę i kawałeczki pomarańczy bez skórki( tzw. segmenty). Rzodkiewki powycinać małym ostrem nożykiem nadajac im formę kwiatków, w środku umieścić ziarenka pieprzu lub ziela angielskiego.Składniki na sos przełożyć do słoiczka, zakręcić i dokładnie wymieszać. Polać nim sałatkę. Można podawać....Smacznego
Gosia gotujeLekka,szybka i prosta sałatka - można podawać ją na przyjęciach pod chmurką,do grilla. Składniki: zielona sałata z rukolą bądź mix sałat 2 pomidory 6 - 7 rzodkiewek śmietana 12% 2 ząbki czosnku sól,pieprz,zioła prowansalskie Warzywa starannie umyć.Pomidory(...)kroimy na półćwiartki a rzodkiewkę na cienkie talarki. Na duży półmisek wykładamy sałatę,na niej kładziemy pomidory oraz rzodkiewkę.Pomidory posypać pieprzem. Śmietanę połączyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem,solą,pieprzem oraz ziołami prowansalskimi - dokładnie wymieszać. Sosem polać równomiernie sałatkę.Trochę sosu można zostawić w osobnym naczyniu,jeśli ktoś lubi więcej to sobie poleje sałatkę już po wyłożeniu
Niespełnione zdolności kulinarneZapraszam na lekką sałatkę warzywną. W sam raz na gorące dni. Składniki: kilka liści sałaty masłowej pół pęczka rzodkiewek 125 g mozzarelli mini 1/3 ogórka zielonego kilka pomidorków paprykowych pomarańczowych Sos: łyżka soku z cytryny 3 łyżki oleju kilka listków świeżej mięty 1/4 łyżeczki soli i pieprzu ziołowego Przygotowanie: Warzywa myjemy i osuszamy. Mozzarellę odsączamy z zalewy. Sałatę rwiemy dłońmi(...)sałacie w kształcie paska (jak na zdjęciu). Mozzarellę układamy obok rzodkiewek. Ogórek kroimy w plasterki i układamy obok sera. Pomidorki przekrajamy na pół i układamy obok ogórka. Sos: miętę myjemy, osuszamy i drobno kroimy a następnie przekładamy do miseczki. Do mięty dodajemy pozostałe składniki sosu i mieszamy razem. Sałatkę polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem
słodkie i nie tylko historie kulinarneokazję dodać coś czego nie lubią zjeść solo. Do tej sałatki dodałam dwa rodzaje żółtego sera z firmy Mońki. W swojej ofercie mają pyszne produkty nie tylko sery. Ofertę produktów znajdziecie tutaj . Składniki: 3 plasterki ser morski Mońki 3 plasterki ser edamski Mońki 4 plasterki szynki wieprzowej 5 rzodkiewek 0,5 puszki groszku konserwowego 1 łyżka śmietany słodkiej gęstej(...)koperek. Dodać majonez, śmietanę i wymieszać. Doprawić do smaku i odłożyć na godzinę do lodówki do przegryzienia się smaków. Jeśli mamy ostra rzodkiewkę to przełożyć do osobnego naczynia posolić i odłożyć na 20 minut. Przed dodaniem do sałatki odcisnąć z nadmiaru wody
Ala piecze i gotujeSałatka wymaga trochę czasu do przyrządzenia, ale za to efekt wizualny i smakowy wynagradza poświęcony jej czas. Składniki: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(...)twardo -5 łodyg selera seler naciowego ( 330 g ) -5 ogórków konserwowych ( 230 g ) -200 g kiełbasy szynkowej -duży pęczek rzodkiewek ( 400 g ) -szczypiorek posiekany 300 g -majonez 400 ml -ostry keczup 250 g Wszystkie składniki sałatki pokroić w drobną kostkę. W szklanej salaterce układać warstwami: połowę jaj, 1/3 ryżu-posmarować warstwą majonezu, następnie wyłożyć szynkę - polać warstwą keczupu
Kulinarne przemysleniaDzisiaj polecam przepis na pyszną sałatkę warzywną z majonezem. To doskonała przekąska dla całej rodziny. Podaję ją z pieczywem i wędliną. SKŁADNIKI: 6 rzodkiewek, 1 por, 15 sztuk patisonów konserwowych ORZECH , 4 jajka, 3,5 łyżki majonezu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Pora kroję w plasterki. Wrzucam do osolonego wrzątku i parzę 5 minut pod przykryciem. Pora odcedzam na sitku(...)chwilę studzę. Rzodkiewkę oczyszczam i kroję w plasterki. Patisony odsączam z zalewy i kroję w kostkę. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. 2. Wszystkie przygotowanie składniki sałatki przekładam do miseczki. Dodaję majonez oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam. Sałatkę podaję z pieczywem i wędliną. Do przygotowania sałatki wykorzystałam patisony konserwowe , które otrzymałam do testowania
Tradycyjna kuchnia Kasizalewy dodajemy oczywiście do słoików. Mamy już zalewę i co dalej? Poniżej znajdziecie kilka moich ulubionych kombinacji. Takie kiszone warzywa, świetnie nadają się do sałatek, dań obiadowych czy jako samodzielna przekąska. U mnie najszybciej znika rzodkiewka i kalarepa z kalafiorem. Marchewka z przyprawami Kroimy w plastry 6 marchewek młodych i wyszorowanych. Do słoika wrzucamy łyżeczkę czerwonego pieprzu, 4 goździki, małą
ladykitchenzalewy dodajemy oczywiście do słoików. Mamy już zalewę i co dalej? Poniżej znajdziecie kilka moich ulubionych kombinacji. Takie kiszone warzywa, świetnie nadają się do sałatek, dań obiadowych czy jako samodzielna przekąska. U mnie najszybciej znika rzodkiewka i kalarepa z kalafiorem. Marchewka z przyprawami Kroimy w plastry 6 marchewek młodych i wyszorowanych. Do słoika wrzucamy łyżeczkę czerwonego pieprzu, 4 goździki, małą
ladykitchen