Już przywykłam do tego że zawsze do obiadu robię lekka szybką sałatkę, poniższa jest naprawdę ekspresowa. Składniki 1 garść rukoli 1 garść roszponki kilka liści kapusty pekińskiej 1/2 szklanki śmietany 18 % 2 łyżki octu balsamicznego 1/2 łyżeczki miodu sól, pieprz prażony sezam i słonecznik (opcjonalnie) Kapustę pekińską kroimy lub rwiemy w dość spore kawałki, mieszamy z rukolą i roszponką
Piekielna Kuchnia Patiszybkie przepisy na “moje sałatki”. Te kolorowe pyszności na talerzu mają to do siebie, że nie tylko pysznie smakują, ale i nie wymagają poświęcania dużej ilości czasu na ich przygotowanie. Ja najczęściej robię “moje sałatki” na oczach gośc i S kładniki na sałatkę dla 2 osób dowolna zielenina – sałata, rukola, roszponka liście bazylii, liście buraczków(...)sierpniowe kadry, które bardzo lubię z tego okresu czasu…Jeżeli macie ochotę, zapraszam niżej Alpaki podbiły nasze serca ! Krakowski Kazimierz w sierpniu Sobotnie poranne światło… Artykuł Sałatka “taka moja” pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla PodniebieniaPrzepis pochodzi z książki Kuchnia polska (Biedronka). 2. Sałatka z pieczonego buraka Co sałatka, to u mnie inna wersja. Tradycyjnie: jakiś ser (najczęściej używam wędzonego twarogu, były również gorgonzola i feta) + pieczone buraki (5-6 sztuk) + prażone pestki słonecznika (2-3 garście) + warzywa surowe, najlepiej zielone, robiłam już z: rukolą, szpinakiem, brokułem, selerem naciowym lub mieszanką ww. Sałatka jest
Qlinarnie i Qlinarnieniskokaloryczne ale dające dużo energii na cały poranek. Smaczne, zdrowe i pożywne. Dostarczające odpowiednią dawkę witamin, składników mineralnych i białka. Zapraszam! Jajka poszetowe z sałatką z botwinką i grzankami! SKŁADNIKI: - pomidor - garść rukoli - garść botwinki - koperek świeży - liście bazylii - łyżka jogurtu Greckiego light - na dressing: 1/2 łyżeczki miodu, 1 łyżeczka wody, sól, pieprz - 2 jajka ekologiczne - odrobina oliwy
SMYKWKUCHNIznów pochmurno, wije mocno wiatr... Dlatego choć w mojej kuchni staram się, aby było bardziej wiosennie i pozytywnie. Dziś zapraszam Was na pyszną i szybką sałatką z soczystymi truskawkami. Składniki: mix sałat z rukolą 8 truskawek 3/4 łyżki jogurtu naturalnego typ grecki 0% (lub inny jogurt naturalny) Przygotowanie: Sałatę układamy na talerzu. Jedną lub dwie truskawki lekko podgrzewamy
Słodkie okruszkimiękkości 1 czerwona cebula 3/4 średniej gruszki (lub 1 cała mała) lub słodkie jabłko 50 gram orzechów włoskich+ kilka do posypania tuż przed podaniem 50 ml bulionu garść rukoli 1/3 papryki, kolor dowolny łyżka oliwy z oliwek, u mnie z chili Kasza gryczana z dodatkami Gotuję kaszę gryczaną do miękkości. Na oliwie z oliwek smażę posiekaną bardzo drobno czerwoną(...)ponownie każdy rulon zawijam w plaster szynki parmeńskiej. Takie roladki układam w naczyniu żaroodpornym i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-12 minut. Sałatka W tym czasie myjemy i osuszamy rukolę, kroimy w kostkę paprykę. Skrapiamy sokiem z cytryny i polewamy oliwą z oliwek. Ostatni szlif... Na talerzu układamy kilka łyżek kaszy gryczanej z dodatkami, przekrojone
Mango PapajaSałatkę wykonałam wraz z przyjaciółką podczas majowego opalania się :) Składniki na sałatkę: dowolne sałaty (lodowa, masłowa, roszponka albo rukola) ok 10 pomidorków koktajlowych 3 rzodkiewki pół ogórka zielonego ser feta albo żółty ser połowa czerwonej papryki szczypiorek bazylia mała puszka ananasa 2 garści grzanek 2 piersi z kurczaka kostka rosołowa składniki na sos: 5 łyżek ketchupu 2 łyżki oliwy(...)Warzywa z serem, podsmażonym kurczakiem i grzankami mieszamy. Polewamy sosem wykonanym z ketchupu, oliwy, soku z ananasa i z dodatkiem chili. Ozdabiamy szczypiorkiem i świ eżą bazylią. Sałatka z ananasem, kurczakiem i grzankami
Bon Appetit MałgorzatySałatka z białą kiełbasą i jajkami – bardzo mocno kojarzy mi się z Wielkanocą, gdyż w jej skład wchodzą 3 typowe składniki dla tych świąt, czyli
Kulinarne Przebojetalerze przy użyciu obręczy do formowania potraw. Na wierzchu ułóż mały plasterek łososia, a obok kilka listków rukoli lub mieszanki sałat (np. roszponki, rukoli) i dopraw ją również cytrusowym winegretem. Możesz podać tę sałatkę np. z sorbetem bazyliowym, jabłkowym lub pomidorowym
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaBardzo lubię jesień za jej bogactwo kolorów. To też dla mnie sezon na wszelkie sałatki, w których dominuje u mnie mizuna lub rukola w towarzystwie pieczonych buraków. Dziś do nich serwuję mango i mozzarellę. A żeby coś chrupnęło, dodaję seler naciowy. Nie może też zabraknąć chili i dobrego, polskiego oleju. Składniki (na 2 porcje): 2 garści mizuny lub rukoli pół
Weekendy w domu i ogrodziepyszny. Ja jednak lubię rozwiązania proste. Zwłaszcza, że uwielbiam buraka i szkoda byłoby przyćmić jego smak dodatkami. W tej wersji sałatki to on jest królem. Sałatka z pieczonego buraka 6 buraków pół opakowania rukoli pół opakowanie roszponki 150 g sera feta garść migdałów w płatkach sos balsamiczny oliwa z oliwek granulowany czosnek sól pieprz Buraki myjemy, nacieramy oliwą z oliwek(...)używam do tego mandoliny. W misce mieszamy rukolę i roszponkę. Polewamy je oliwą z oliwek i sosem balsamicznym, doprawiając solą i pieprzem. Kolejną warstwę stanowią nasze plasterki buraków, następnie układamy pokrojoną fetę i posypujemy płatkami migdałów. Do smaku można wszystko jeszcze oprószyć świeżo mielonym pieprzem. I gotowe. Smacznego Artykuł Sałatka z pieczonego buraka pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujelubicie (i możecie) to dodajcie do niej kawałki sera koziego, suszonej żurawiny i/albo awokado. Dobrze smakuje także w wersji podstawowej. Smacznego! Składniki /na 1 porcję/ na sałatkę Dwie garście miksu sałat (u mnie rukola, roszponka, sałata lodowa) 1/2 batata 1/2 dużej marchewki 6 groszków cukrowych 1-2 łyżeczki pestek dynii 1/4 rzepy białej (ok. 4-5 plasterków) wędzona, słodka papryka(...)resztę pokrojonych warzyw: marchewkę, batata i rzepę. Smażymy aż do miękkości. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, posypujemy z góry sproszkowanym imbirem i wędzoną, słodką papryką. Usmażone warzywa układamy na sałatce. Posypujemy dynią, dodajemy ewentualnie składniki opcjonalne (ser kozi i żurawina), polewamy dressingiem i jeśli lubimy, doprawiamy solą. Artykuł Sałatka z batatem, marchewką, groszkiem cukrowym z dressingiem miętowym i pestkami dyni
Fill The Bowlmielone przyprawiamy pieprzem i solą. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, wrzucamy na gotujący się bulion i gotujemy ok 10-15 minut. Na talerzu układamy rukolę, połówki pomidorków koktajlowych, kulki mozzarelli oraz pokrojone suszone pomidory. Sałatkę polewamy sosem zrobionym z bazylii, oliwy z oliwek i wyciśniętego przez praskę czosnku
Aga w kuchniMyślałam, że Mąż będzie kręcił nosem na buraka, ale jednak moja propozycja przypadła mu do gustu i po sałatce pozostały jedynie zdjęcia. :) A Wy lubicie buraki? Jadacie je jakoś inaczej niż tylko do obiadku, albo w barszczu? :) Składniki: 2 garście rukoli 1 spory burak (pieczony lub parowany) pół opakowania sera sałatkowego garść orzechów włoskich sos balsamiczny Rukolę układamy na talerzu
Cynamonowe szczęścieKolejna odsłona sałatki z krewetkami (inny przepis na sałatkę z krewetkami). Jak dla mnie idealne połączenie - mięso z krewetek i dużo warzyw zalanych sosem koperkowo-ziołowym. Składniki: 250 g dużych krewetek pół główki sałaty lodowej 2 garście rukoli 1 pomidor 1/2 sztuki długiego ogórka kilka rzodkiewek sos koperkowo-ziołowy sól, pieprz sok z cytryny masło 1 ząbek czosnku
Ugotować