maksimum smaku. Muszę przyznać, że bardzo podoba mi się ten kulinarny minimalizm. Koniecznie spróbujcie, efekt zaskakująco dobry. Danie idealne na każdą porę dnia. Składniki (2 porcje): Sałatka: 100 g mieszanki sałat z rukolą 1 duża dobrze dojrzała gruszka 100 g niebieskiego sera pleśniowego Kilka (ok. 6) orzechów włoskich Sos: 1 łyżka (25-30 g) miodu Sok z połowy czerwonej pomarańczy(...)umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na plasterki, można ją delikatnie skropić sokiem z cytryny, żeby nie ciemniała i ułożyć na sałacie. 4) Ser pokroić w kostkę, dodać do sałatki, i posypać wcześniej przygotowanymi orzechami. 5) Przygotować sos: wszystkie składniki (miód, sok z pomarańczy, olej i sok z cytryny) dokładnie wymieszać, można użyć w tym celu słoiczka. 6) Gotową sałatkę
Fitsweet.meTuńczyka odsączyć. Pomidorki myjemy i kroimy na pół. Przygotowujemy dresing. Oliwę mieszamy z octem balsamicznym i musztardą. Opcjonalnie doprawiamy solą i pieprzem. Na talerzach układamy rukolę,tuńczyka, pokrojone awokado i pomidorki koktajlowe. Polewamy naszą sałatkę sosem oraz posypujemy sezamem. Podawać ze świeżym pieczywem lub grzankami Artykuł Sałatka z tuńczykiem i awokado pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEparu dni za oknem piękna wiosna, więc niech zagości ona również na naszych talerzach. Jak wiosna – to niech będzie duuuużo zielonego. Bazą każdej sałatki może być sałata lodowa, rzymska, roszponka, rukola, a najlepiej to, co smakuje nam najbardziej. Do zielonej bazy dodajmy ogórka, rzodkiewkę, czy inne warzywa, które mamy w lodówce, do tego oczywiście ulubione zioła. Dobrze, żeby
Be Fit Be Strongsałatka: 1 opakowanie mix sałat z rukolą 1 opakowanie / 100 g wędzonego łososia 8 pomidorków cherry 1/2 kostki sera fety 2 łyżki pestek słonecznika 1 szklanka makaronu z mąki durum sos jogurtowo-chrzanowy : 1 łyżka chrzanu 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z cytryny pieprz Zaczniemy od sosu. W miseczce mieszamy chrzan, jogurt, sok z cytryny sól(...)przepisu na opakowaniu ale al dente. Odcedzamy i studzimy. Na każdy talerz wykładamy sałatę, makaron, pokrojone na ćwiartki pomidorki, plasterki łososia i posypujemy słonecznikiem. Na koniec polewamy sosem chrzanowym. Sałatka idealna do pracy- pamiętaj aby sosem polewać tuż przed podaniem
KuchcikoweLoveSKŁADNIKI: 1/2 piersi z kurczaka 6 świeżych szparagów 1/2 paczki rukoli 1/2 paczki roszponki Pomidorki koktajlowe Zielone oliwki Musztarda dijo Oliwa z oliwek Ocet winny, oregano, sól, pieprz Przygotowanie kurczaka: Mięso kroimy w paseczki i podsmażamy na oleju rzepakowym z oregano, pieprzem i solą. Przygotowanie sosu: Do miseczki wlewamy 1/2 szklanki oliwy z oliwek, dodajemy łyżeczkę musztardy dijon, łyżeczkę miodu(...)Przygotowanie szparagów: Szparagi obieramy ze skórki, najlepiej obieraczką do warzyw. Wrzucamy je do gotującej się i osolonej wody. Po 4-5 min. powinny być idealne. Przygotowanie sałatki: Na talerzu układamy mix z rukoli i roszponki. Dodajemy pokrojone oliwki i pomidorki koktajlowe. Następnie dodajemy ostudzonego kurczaka i szparagi. Polewamy wszystko sosem
kulinarnyJaprzepis nie został jeszcze oceniony) Sałatka z jajkiem i boczkiem to propozycja sałatki na obiad lub kolację. Smaczna, kolorowa, sycąca! Do przygotowania sałatki użyjcie ulubionej sałaty lub mieszanki sałat. Ja najczęściej używam miksu z dodatkiem rukoli. Lubię także sałatę rzymską, która jest fajnie chrupiąca. Tą sałatkę możecie przygotować również na bazie zwykłej sałaty masłowej czy lodowej – co kto lubi
Kuchnia Bazyliiproponuję taką ze świeżymi warzywami, fetą, pestkami słonecznika, dyni,orzeszkami pinia. Przepyszna! Świetnie smakuje tez do czosnkowej bagietki jako samodzielne danie Składniki: opakowanie mieszanki sałat z rukolą 15 kostek sera feta op. chrupiącej sałatki Bakalland- prażony mix:słonecznik,dynia,pinia 15 pomidorków koktajlowych pęczek rzodkiewki garść kiełków lucerny sos: 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny pieprz
Z Majeczką w kuchniczekał, czekał, aż w końcu sobie o nim przypomniałam ;) Tego mi było trzeba w te pochmurne, szare i deszczowe dni! Pozytywny zastrzyk energii, polecam! :) Składniki: Sałatka: pół opakowania mieszanki sałat z rukolą (całe opakowanie ma 150g) słoiczek suszonych pomidorów ser camembert 3/4 opakowania tortellini trzykolorowego z szynką ( do kupienia w Biedronce) bazylia ( nieduża garść świeżej lub płaska łyżka suszonej) kilka(...)pomidory pokrojone w paski, tortellini, bazylię i ziarna słonecznika. Składniki na sos mieszamy i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalewamy składniki sałatki i mieszamy. Na wierzchu układamy ser camemebert pokrojony na mniejsze kawałki. GOTOWE! :) Życzę smacznego
Czerwona Porzeczkaburaka można pokroić w kostkę, paski, czy tak jak ja w cienkie plasterki a'la carpaccio, zawsze smakuje wyśmienicie! Do przygotowania 1 porcji* sałatki będziemy potrzebować: - 1 ugotowanego buraka - pół opakowania mieszanki sałat z rukolą - 1/3 kostki sera typu feta - 2 łyżeczki łuskanego słonecznika *1 porcja sałatki miała wielkość talerza obiadowego Do przygotowania sosu potrzebujemy: - 1 łyżeczkę miodu - 1 łyżeczkę
Bez CebuliCalibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Sałatka z pieczonych buraków i pieczonej sałaty rzymskiej Składniki: Buraki – 2 sztuki Rukola – garść Pomidory koktajlowe – kilka sztuk Sałata rzymska – 1 duża sztuka Parmezan – kilka plasterków Orzechy pini – 2 łyżki Pesto z natki pietruszki – 4 łyżki(...)minut lub grillujemy. Gdy buraki będą już przestudzone układamy je na talerzu razem z sałatą rzymską, którą polewamy 4 łyżkami pesto. Dekorujemy całość rukolą i pomidorami koktajlowymi, a także posypujemy parmezanem i orzechami pini. Sałatkę polewamy sosem przygotowanym z wymieszanej oliwy z oliwek i pesto
Kuchnia Bon AppetitZawitała dziś jako dodatek do chrupiących gorących bułeczek na śniadanie. Zdrowie na dzień dobry. Kuszące kolory wiosny:) Żurawina przełamuje smak rukoli, a feta świetnie komponuje się z pomidorami. Nic tylko jeść! Zamienniki i powstanie nowa sałatka! Zamiast fety - twarożek, zamiast żurawiny - rodzynki, możecie sałatkę posypać także pestkami dyni, słonecznika, płatkami migdałów, dodać starte na twardo jajko. Polecam każdą smaczną(...)żurawiny po 2 łyżki pokruszonej fety szczypta soli, pieprz do smaku Przygotowanie: Umytą i osuszoną ręcznikiem papierowym rukolę układam na talerzach (po równo;) pomidory kroję w ćwiartki, układam po jednym pomidorze na talerz, posypuję fetą i żurawiną, solę i pieprzę. Opcjonalnie możecie sałatkę polać oliwą z oliwek, olejem lnianym, wymieszać. Smacznego zdrowego
Zasmakuj Kuchnirazem tworzą smaki idealne. Jednym z takich połączeń jest dla mnie trio figi (owoc :), serek kozi i miód. A jak jeszcze lekko zaostrzyć smak rukolą i octem balsamicznym - to już jest w pełni harmonijna sałatka. Taką sałatkę można podawać jako samodzielny posiłek, dodatek do dania lub przystawkę zmieniając jedynie ilość w zależności od potrzeb. No to jeszcze króciutko o figach(...)cytryny odrobina soli odrobina pieprzu ziołowego Umytą i osuszoną rukolę ułożyć na talerzyku. Figę pokroić lub porwać na kawałki, ułożyć na rukoli. Dołożyć łyżeczką twarożek. Miód, oliwę, ocet i sok z cytryny wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Sałatkę polać sosem i posypać sezamem. Smacznego
Pełny talerzćwiartki. Szpinak i rukole myjemy, mieszamy razem i rozkładamy na talerze. Pomidory odsączamy z oliwy i układamy na szpinaku z rukolą. Chleb kroimy w kostkę i rumienimy na patelni z odrobiną oliwy. Doprawiamy oregano. Na wierzchu sałatki układamy ćwiartki jajek i posypujemy grzankami. Oliwę z oliwek lub z suszonych pomidorów mieszamy z przyprawami : solą, czarnym pieprzem i koperkiem. Polewamy sałatkę
Pyry na Gazwłoskie pierożki z różnym nadzieniem, najczęściej z grzybowym, mięsnym czy serowym. Ja osobiście i moja rodzina lubimy te pierożki z nadzieniem szpinakowym. Dlatego dzisiaj przygotowałam sałatkę właśnie z taką wersją tego makaronu. Taką sałatkę możemy przygotować na różnego rodzaju przyjęcia lub bez okazji na kolację. Też sprawdzi się jako drugie śniadanie do pracy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 opakowanie(...)niedużą kostkę, przełożyć do miseczki. Szczypiorek i koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do pozostałych składników. Do miseczki dodać majonez oraz roszponkę lub rukolę i wymieszać. Spróbować i doprawić solą oraz pieprzem. Ponownie wymieszać. Sałatkę przykryć i wstawić do lodówki na 20-30 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka PichciSkładniki: opakowanie rukoli 1 duży oscypek 4 kawałki pomidorów suszonych w oliwie 100 g orzechów włoskich łuskanych 100 g sera cheddar 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine sól, pieprz Przygotowanie: Na tarce o drobnych oczkach ścieramy ser oscypek. Na suchej patelni formujemy placuszki startego(...)Delikatnie przekładamy placuszki z patelni (uwaga! gorące), najlepiej na- jak było w moim przypadku - butelkę od oliwy tak, aby uformować miseczki. Chwilę odczekać, aż ostygną. Wypełnienie miseczek to sałatka z porwanej rukoli, pokrojonych orzechów włoskich i pomidorów suszonych w oliwie, kawałków sera cheddar, a wszystko to otulone delikatnym sosem na bazie oliwy z oliwek, soku z cytryny oraz soli
Moja smaczna kuchnia