zupa z młodą kapustą Młoda kapusta na gęsto z koperkiem Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Koktajl pomarańczowy z marchewką i sałatą Ciabatta z rukola, kiełbasą krakowską i zielonym ogórkiem Sałatka z kolorowymi pomidorkami Sałatka warstwowa z kukurydzą i szynką Podpłomyk z kurczakiem, parmezanem i zieloną sałatą
Moja smaczna kuchniablogu w najbliższym czasie (przynajmniej przez dwa tygodnie hihi) będą gościły same, w miarę moich możliwości, fit dania. I oto jedno z nich, sałatka bogata w same witaminy a przy tym niesamowicie sycąca. Lubię bób, rukolę i fetę. Oddzielnie nie jestem ich jakąś mega fanką jednak w takim zestawieniu smakowały super! Polecam!! Składniki (na dwie osoby): duża garść rukoli(...)kroimy w ćwiartki. Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku oraz koperek. Doprawiamy solą i pieprzem (nie przesadzamy z solą bo w sałatce znajduje się również feta). Na talerzu układamy: rukolę, ogórka, paprykę, ugotowany i obrany bób, ser feta, pomidory i jajka. Na końcu polewamy wszystko sosem czosnkowym. Posypujemy świeżymi ziołami do smaku. Gotowe
Mango PapajaKolejna o dsłona sałatki z sosem vinegret na bazie mio du ( przepis TUTAJ ). Tym razem łączymy smaki rukoli, pomi dora, mozzarelli i ziaren. Sycąca, zaskakująca smakiem i i dealna na d rugie śnia danie. Spróbujcie sami :) Skła dniki: 3 łyżki oliwy 3 łyżki soku z cytryny 1,5 łyżki miodu 3 ząbki czosnku sól, pieprz kulka mozzarelli(...)miseczki z sosem i ponownie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Rukolę myjemy i wrzucamy do miseczki. Pomidory kroimy w ćwiartki, a rzodkiewkę w pół plastry. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Lekko solimy i dodajemy do warzyw. Mozzarellę odsączamy z zalewy i kroimy w plastry, dodajemy do sałatki i posypujemy ziarnami. Całość polewamy domowym vinegretem. Pycha
ChilliJemylistków czosnku niedźwiedziego (lub 1 łyżeczka suszonego), 100 ml białego wytrawnego wina (polecam młode portugalskie Vinho Verde), sok z połowy limonki, pieprz, 2 łyżki oliwy. Sałatka: 1 cukinia, garść umytej i osuszonej rukoli, 1/2 papryczki chili, łyżka posiekanych pistacji. Sos pistacjowy: 1/2 szklanki gęstego jogurtu, 6 listków czosnku niedźwiedziego, 1/2 awokado, 2 łyżki wyłuskanych pistacji, sok z połowy cytryny(...)dalej piec do zrumienienia szynki (10-15 minut). Sos: Wszystkie składniki zmiksować na gładki krem, doprawić do smaku. Sałatka: Cukinię pokroić w nitki (najlepiej przy pomocy specjalnej obieraczki), wymieszać z rukolą, wyłożyć na porcję sosu, posypać pistacjami i plastrami chili
SzczyptaSmaQPoziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 Idealna równowaga smaków i tekstury: młode, słodkie ziemniaki doskonale komponują się z kwaskowym winegretem, a chrupiąca rzodkiewka i rukola stanowią wspaniałe tło dla kremowych ziemniaków i fasolki. Sałatkę najlepiej polać winegretem kiedy jest jeszcze ciepła, wtedy dressing wydobędzie z niej wszystkie smaki. Sałatkę można jeść na ciepło i na zimno. Składniki(...)Krok 4 Umyj i pokrój w talarki rzodkiewki, umyj i posiekaj rukolę. W dużej misie wymieszaj ziemniaki z fasolką, przesmażoną kiełbasą, rzodkiewką, rukolą, polej winegretem, wymieszaj. Posyp zielenią. Podawaj na zimno lub na ciepło. Smacznegk Artykuł Poniedziałek: Sałatka z młodych ziemniaków z winegretem miodowo-musztardowym pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzSałatka ta jest nie tylko kolorowa, ale i zdrowa. Filety z kurczaka dobrze rozbijamy, przyprawą pikantn ą z chili doprawiamy, nadzieniem z rukoli, fety i pomidorów suszonych smarujemy i w rolad ę rolujemy. Pomidorki cherry z cukrem pudrem i z kolejn ą przyprawą Natur w piekarniku podsuszamy i do przestygni ę cia odkładamy. Gdy już gotowy sos Natur(...)Vegeta Natur do sałatek i dipów, mieszamy z wod ą , oliw ą z oliwek, octem z białego wina, odstawiamy na kilka minut. Sałatka na 2 porcje: Na talerz nakładamy ś wie żą rukol ę , dodajemy pokrojon ą rolad ę , posiekany szczypiorek, cebulk ę w plasterkach oraz listki zielonej pietruszki. Cało ść posypujemy czarnuszk ą , pestkami z dyni i granatu
Moniki SmakołykiDzisiaj prosto, aromatycznie i pysznie. Podstawą sałatki jest bardzo zdrowa czerwona komosa ryżowa (quinoa) oraz pieczona dynia hokkaido. Świetnie smakuje jeszcze na ciepło, ponieważ wtedy czuć jeszcze więcej smaku i aromatu. Taka sałatka z pieczoną dynią i komosą będzie również świetnym pomysłem do lunchboxa lub jako lekka kolacja, czy dodatek do obiadu. Coś innego niż zwykle, ale jakże pysznego! Składniki(...)zabieramy się za składanie sałatki. Na dno większego, głębszego talerza przekładamy rukolę i rozkładamy ją po całej powierzchni. Na rukoli układamy upieczone kawałki dyni. Następnie rozrzucamy połówki pomidorków, rozkruszamy fetę i na całości rozrzucamy podprażone pestki dyni. Wszystkie składniki na dressing mieszamy ze sobą i skrapiamy nim sałatkę przed podaniem. Gotowe! Sałatka z pieczoną dynią i komosą może być świetnym
Analiza SmakuSałatka z kaszy orkiszowej z rukolą, fasolą i krewetkami w chimichurri Po wczorajszych muszlach pora na coś lżejszego. To idealna propozycja dla tych, którzy mają na liście noworocznych postanowień zrzucenie kilku kilogramów. ;) Przygotowanie całego dania od początku do końca nie zajmie więcej niż 20 minut. Nawet jeżeli będziecie specjalnie gotować kaszę. Krewetki smażymy króciutko, a fasoli i sosu gotować(...)trzeba. Ja wyrobiłam się w tym czasie przygotowując chimichurri bez użycia blendera. Jednak z takim pomocnikiem przygotowywanie posiłków jest o wiele łatwiejsze. :) Sałatka jest jednocześnie syta i lekka. Można ją jeść na ciepło lub na zimno. No i oczywiście jest bardzo smaczna. Chimichurri jest po prostu stworzone do owoców morza i świetnie tu pasuje. To coś jak pesto
Pełny talerzOryginalna wersja sałatki PARMA z Pizza Hutt Szynka włoska na liściach szpinaku z dodatkiem rukoli przekładana pomidorami doprawionymi czosnkiem i oliwą, a całość przybrana pestkami dyni. Smaku dopełniają wiórki świeżo startego parmezanu i krem balsamiczny. Podawana z dwoma paluchami chlebowymi Moja wersja tej oto sałatki wygląda w zasadzie całkiem inaczej, ale i tak poniekąd stanowiła ono źródło mojej inspiracji(...)łyżki oliwy z oliwek 3 garści sałaty roszponki 60 g mix'u sałat (cykoria endywia, sałata fryzyjska, sałata lollo czerwona, cykoria sałatowa radicchio, rukola) ser dojrzewający Kolumb - wystarczy w zasadzie odrobina tak aby obsypać górę sałatki 3 listki świeżej bazylii garstka obranego słonecznika 1 łyżka octu balsamicznego z modeny Sos przygotowanie: Do małej miseczki dodajemy trzy łyżki musztardy wraz
ClauditteMissCookingmuszę przyznać, że wyszło niezwykle apetycznie. Na pewno tę sałatkę będę w swojej kuchni powtarzać. Zachęcam do wypróbowania :) ----- Podobne: Buraki z pomarańczami do obiadu Surówka z rukoli i mango do obiadu Zimowa sałatka owocowa
Weekendy w domu i ogrodziePołączenie smaku słodkawej gruszki, chrupiących orzechów i wyrazistego lazura z lekko pikantną rukola oraz kapustą pekińską. Jedna z moich ulubionych sałatek gotowa w maksymalnie 10 minut. Składniki: (na dwie duże porcje) pół kapusty pekińskiej duża garść rukoli twarda gruszka 10-15 orzechów włoskich 100g sera lazur błękitny oliwa extra virgin sól, pieprz, ew. papryczka chilii Wykonanie: Kapustę drobniutko poszatkować
Pyry na Gazżurawina i lekko orzechowa rukola (to moje ulubione połączenie) a do tego całość podkręcona słonym, kozim serem. Świetna przekąska na pochmurny dzień świetnie zastąpi ci ulubioną sałatkę. Burak faszerowany kozim serem z rukolą i żurawiną. Czytaj więcej » Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytradości w Nowym 2014 roku !!! Czas przygotowania: 20 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 12,50 zł SKŁADNIKI na sałatkę: 1 avocado 1/2 grejpfruta pomidorki koktajlowe mozzarella kuleczki koper włoski (fenkuł) szczypiorek Sałata: dębowa, rzymska, rukola SKŁADNIKI na cytrynowy vinaigrette: 1 cytryna 100 ml oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy dijon 20 ml octu winnego szczypta soli, pieprzu(...)wyciśnięty sok z cytryny, ocet winny, musztardę. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i cukru. Wszystkie składniki ze sobą łączymy za pomocą trzepaczki/ ubijaczki na jednolity sos. PRZYGOTOWANIE sałatki: Umyte i osuszone sałaty (dębowa, rzymska, rukola) rwiemy i układamy na talerzu. Następnie na mixie sałat układamy pokrojone pomidorki koktajlowe, koper włoski i mozzarellę. Dodajemy filety z grejpfruta. Na końcu układamy nacięte
kulinarnyJawyliczanie wartości odżywczej. Sałatkę można podawać z sosem winegret lub z delikatniejszym na bazie octu balsamicznego - jak kto woli. Polecam jako lekką kolację;) Składniki (3 porcje): Sałatka: 10 czarnych oliwek garść rukoli 2 łyżki ziaren słonecznika prażonych na suchej patelni 1/2 czerwonej cebuli 1 zielona papryka 100 g sera typu feta 250 g żółtych pomidorków koktajlowych Sos balsamiczny: 1 łyżeczka(...)winnego 4 łyżki oleju/oliwy Sól, pieprz Rukolę myjemy i wkładamy do miski. Pomidory przekrajamy na połówki, kładziemy na liściach. Na to kładziemy cebulę pokrojoną w półksiężyce i oliwki. Paprykę kroimy w cienkie słupki, ser w kostkę - dodajemy do reszty składników. Posypujemy prażonymi pestkami. Robimy sos mieszając w zamkniętym słoiczku wszystkie składniki, polewamy sałatkę. Smacznego
Powiedz dietom nie