Witajcie! Dziś będzie trochę o surówkach, które w naszej Polskiej tradycji obiadowej zawsze znajdowały swoje miejsce na talerzu. W czasach gdy robi się moda na wykwintnie
Kuchnia PROzdrowotnawspomnieć, że mimo iż system apelacji jest dość skomplikowany i zawiły, to istnieje tam 58 apelacji kontrolowanego pochodzenia – 42 DOC i 16 DOOCG. Po małej dawce informacji o Piemoncie pora przejść do win, które zostały wybrane i były omawiane podczas seminarium, które prowadziła Ewa Wieleżyńska. Wyselekcjonowano osiem win, które teraz pokrótce omówię. Pierwsze do naszych kieliszków trafiło Rivetto Langhe(...)wina o dość wyraźnej dawce goryczki, dlatego w winie pozostawia się dość sporą dawkę cukru resztkowego, by zredukować ten efekt i podnieść walory smakowe wina. Polecane szczególnie latem do sałatek, owoców morza czy kurczaka. Pierwszym z czerwonych win było Terre del Barolo Verduno Pelaverga DOC 2013 Wino z powstało w 100% z odmiany Pelaverga Piccolo, która charakteryzuje się dość ziołowym
królestwo garówinnej zupy, curry czy innego dania. Z mięsa ( jak jest) robię zawsze pastę do kanapek a warzywa przerabiam albo na kotlety , albo na pasztet ( z przepisu jadłonomi) albo na sałatkę dodając to co zalega w lodówce. Jeden gar zupy a jedzenia na pół tygodnia:) W poprzedni weekend ugotowałam wywar na udkach z kurczaka, który od razu przerobiłam na zupę(...)pieczenia 5 łyżek jogurtu naturalnego 2 łyżki masła ⅓ łyżeczki soli trochę pieprzu ½ pęczka szczypiorku ZUPA: 4 udka z kurczaka 4 marchewki 4 łodygi selera naciowego dwa małe pory pietruszka kawałek selera 2 listki laurowe 3 ziarnka pieprzu 2 ziarnka ziela angielskiego 1 cebula 3 łyżki tłuszczu ( ja miałam kaczy tłuszcz, może być smalec, albo masło) 2 ząbki
Cooking for EmilyLUNCH (godz. 13.30 - 14.00) Nie przepadam za tym słowem, ale ono najlepiej oddaje to, co co jem w pracy jako mój trzeci posiłek w ciągu dnia. Często jest to sałatka, odgrzana zupa (w pracy mamy mikrofalówkę), a czasami resztka obiadu z poprzedniego dnia (np. mięsko, zapiekanka, makaron z sosem, curry, kasza z warzywami itp.). OBIAD (ok. godz. 17.00) Dzięki temu(...)się, że musimy się przenieść w inne miejsce. Jedni się cieszyli (bo mieli bliżej, bo jest parking pod pracą), inni psioczyli. W tym ja - bo dalej, a do tej pory do pracy miałam 10 minut na piechotę. Bo na końcu miasta gdzieś, jak to połączyć ze szkołą Hani, żłobkiem Franka. Zacząć jeździć samochodem? Autobusem miejskim? Poszłam na piechotę
bistro mamaKto z Was nigdy nie jadł zupy ogórkowej, niech się zgłosi 😀 Zupa z kiszonych ogórków, to chyba jedna z bardziej znanych, tradycyjnych polskich zup. Zazwyczaj gotujemy
Kulinaria - potrawy z różnych stron światalekko podsmażone na maśle, podane z jajkiem poszetowym i pajdą domowego chleba, na obiad w postaci tart, pizzy, risotta, blanszowane i polane palonym masłem, a na kolację w formie sałatki. Wiem też, że niektórzy robią z nich lody. To warzywo jedyne w swoim rodzaju. Przepyszne! JAK OBRAĆ i PODDAWAĆ OBRÓBCE SZPARAGI? Poniżej kilka najważniejszych wskazówek, dotyczących szparagów, które ostatnio(...)jeśli takiego nie masz użyj normalnego nożyka do obierania np. marchewki). PRZEPIS NA ZUPĘ ZE SZPARAGAMI SKŁADNIKI: - 1 golonka z indyka - 3 marchewki - 2 pietruszki - 1/2 dużej cebuli - 1/4 pora - pęczek szparagów zielonych - 150 ml mleka 3,2% - 1 szklanka suchego makaronu - 4 litry wody - sól - pieprz - 3 łyżki masła Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę. Do garnka
SMYKWKUCHNIdotykanie mięsa. W czasach liceum doszła jeszcze do tego ich nazwa internacka "szczury". Nie wiem, jak smakowały, bo zapach tak mnie odpychał, że koleżanki zjadały mój przydział. Do tej pory nie przepadam za nimi, ale zdarza mi się je robić. Dodaję do nich takie składniki, które odczarowują smak i niechciany zapach. Używam do nich wyłącznie zmielonego mięsa z drobiu(...)przełożyć do miski, dodać mięso i pół łyżeczki soli. Wszystko dobrze wymieszać. Mokrymi dłońmi formować kotlety. Smażyć na rozgrzanym oleju po obu stronach po 2 razy. Podawać z surówką, sałatką lub chutneyem. Tak zrobione kotlety nie są suche w środku od bułki tartej. Jeśli sami zmielimy mięso, będziemy mieć danie bez glutenu . ----- Podobne: Pieczarki faszerowane mięsem mielonym Kotlety jaglano-kalafiorowe
Weekendy w domu i ogrodzieZ dzisiejszego obiadu najbardziej zadowolony jest mój P., bo nie dość, że jest mięso, to na dodatek w Jego ulubionej wersji- po chińsku :) Udka są
Kraina Miodem Płynącawłasnych upodobań Zapraszam Cię także do innych przepisów na zupy: – kwaśnica – najlepsza ogórkowa – kalafiorowa – zupa jarzynowa – zupa pieczarkowa – zupa grochowa w wersji fit – pikantna zupa z pora i soczewicy – zupa z zielonej soczewicy – zupa cytrynowa POMIDOROWA Z MAKARONEM PRZYGOTOWANIE: 50 minut SKŁADNIKI: – 3 podudzia z kurczaka – pęczek jarzyn do rosołu – 5 ziaren ziela(...)ugotowane (około 30-40 minut). Pod koniec spróbuj wywaru i dopraw go do smaku jeśli zajdzie potrzeba. Z rosołu wyjmij kurczaka i jarzyny (możesz ich użyć do przygotowania pysznej sałatki jarzynowej ), a następnie za pomocą durszlaka przelej go do innego naczynia aby odcedzić przyprawy. Do ciepłego bulionu dodaj passatę pomidorową lub koncentrat pomidorowy. To także czas na doprawienie zupy
nietylkopasta.pldobrego przepisu. Przysmażony boczek dodaje świetnego smaczku zupie, a ugotowane jajka przypominają o wiośnie i o Wielkanocy :) Składniki dla 6 osób: – ok.2 l wody – włoszczyzna (2 marchewki, por, seler, pietruszka, 2 cebule) – 2 ząbki czosnku – 2 laski białej kiełbasy – 10 dkg boczku – 2 ziemniaki – butelka zakwasu do żurku (0,5 l ) – 2 łyżki śmietany – 4 ziarna pieprzu – 3 ziarenka(...)koniec dodać pokrojoną w kostkę białą kiełbasę. Po kilku minutach dodać do zupy. Gdy warzywa będą miękkie, wyjąć je z wywaru (oprócz ziemniaków). Można je wykorzystać np. na sałatkę warzywną. Wlać zawartość żurku uprzednio dobrze wstrząśniętego. Doprawić solą, pieprzem, maggi i majerankiem. Gotować jeszcze z 10 minut. W 1/3 szklanki wody rozrobić 2 pełne łyżki mąki. Dodać
Wołowina od rekinaskładniki: 280 g mąki pszennej 1 łyżeczka suchych drożdży 1 i 1/4 łyżki cukru 1 jajko 30 g masła 25 ml wody, letniej 80 ml mleka
Domowy Smak JedzeniaWyjątkowo prosty do przygotowania, a przy tym niskokaloryczny obiad z plasterkami mocno zrumienionej ( bez użycia tłuszczu ) wołowiny i makaronem shirataki to doskonała propozycja dla osób dbających
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWiadomo; o szkole, wrednych nauczycielach, chłopakach, innych dziewczynach i najnowszym odcinku ulubionego serialu. Nieodłączną częścią takich piżamowych spotkań są rodzice; głównie mamy. Niektóre pilnują, żebyśmy zgasiły światło o przyzwoitej porze, inne pakują się razem z nami do łóżka i podzielają zachwyt nad nową fryzurą. Są gdzieś tam; bardziej z boku, ale zawsze obecne. Gdy więc usłyszałam, że miesiąc temu(...)uwielbiają; można je kupić w każdym sklepie, są nieodłącznym składnikiem kanapek z ciemnego, żytniego chleba z rullepølse - zwijaną szynką z dużą ilością czarnego pieprzu. Świetnie nadają się do sałatek i jako dodatek do obiadu. Tak przygotowana cebula, nadal wyrazista w smaku, nieco traci ostrość na rzecz innych tonów. Ja bardzo ją lubię, C. też, więc słoiczka nie pasteryzowałam, tylko
Pożeraczka, czyli raz adobrzepokazuje że marzenia w życiu się spełniają. Tą osobą jest Daria która prowadzi bloga mamałyga. Z Darią poznałam się z 15 lat temu (nawet zajadała u mnie w domu sałatkę). Kilka lat temu wyjechała do Warszawy i założyła bloga, teraz wydała książkę (W mojej Tajskiej kuchni) i gotuje w TVN. Pewnie i ona zmotywowała mnie do założenia bloga(...)wspaniałe uczucie po ćwiczeniach :) 7. Najpiękniejszy film, który polecasz. hmm Jako wieczna romantyczka - Między niebem a piekłem :). Czy taka miłość się zdarza? Pewnie :) . 8. Jaka jest Twoja ulubiona pora roku i dlaczego? Zdecydowanie lato :) czekam całe 3 pory roku na nie:) Dlaczego? nie lubię marznąć :) 9. Jakie masz cele, które chcesz osiągnąć w przyszłości? Za dużo
Łycha smakówdrugi dzień choróbska, które mnie ostatnio męczy postanowiłam przyrządzić sałatkę ze szpinakiem i awokado. Jak się szybko okazało jest nie dość, że baaardzo syta to podobno najlepsza the best ever i forever :) Koniecznie musicie spróbować! paczka świeżego i umytego szpinaku ok. 8 plastrów szynki dojrzewającej lub bekonu awokado garść uprażonego sezamu garść uprażonych płatków migdałów garść suszonej żurawiny olej(...)Smacznego! Wciąż chora Madzia --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie
Marder&Marder Manufacture