Bryndza to miękki ser podpuszczkowy produkowany z mleka owczego. Produkowany w wielu krajach m.in. w Polsce, Austrii, Czechach, na Słowacji i Ukrainie. Słowo bryndza pochodzi z języka wołoskiego (por. rum. brânză – "ser") i oznacza po prostu ser. Źródło: www.potrawyregionalne.pl W Polsce najbardziej znana jest bryndza podhalańska, wytwarzana z mleka owczego, ale pochodzącego tylko od „Polskiej Owcy Górskiej”. Może zawierać(...)następnie krojony w kostki, później dochodzi do przechowywania go w solance . Zawiera ok. 45% tłuszczu, 2-3% soli i 50% wody. Z CZYM JEŚĆ? Bryndzę można dodawać do sałatek, posmarować nią chleb. Idealnie nadaje się także jako farsz do klusek lub pierogów. Pomysłów na bryndzę jest wiele, możemy pokusić się o zrobienie ziemniaków faszerowanych bryndzą, zupy z bryndzy czy grillowanych
Gotuję TestujęWiosna zbliża się wielkimi krokami. I bardzo mnie ten fakt cieszy. Czekam na nią z otwartymi ramionami. Moja rodzina, chyba też już się cieplejszej pory roku doczekać nie może. I to nie tylko dlatego, że zrzucą z ramion wierzchnie okrycia. Prosząc mnie o lżejsze dania, zrzucić chcą również kilka zbędnych kilogramów ;) SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka 1/2 szkl kaszy(...)czasie rozgrzać patelnię grillową i zgrillować lekko rozbite piersi z kurczaka, przyprawione solą i pieprzem. Przed podaniem mięso pokroić na mniejsze kawałki. Najlepiej smakuje na ciepło :) Swoją wersję sałatki podałam na liściach rzymskiej sałaty, w towarzystwie koktajlowych pomidorków
Kuchnia w opałachregenerująco. Leczy wiele wyprysków, ropnie, trądzik, wspomaga leczenie łuszczycy i tocznia. Wzmacnia włosy, leczy łupież. Włosom nadaje połysk i puszystość. Skóra staje się delikatna, jaśniejsza, pozbawiona wągrów i rozszerzonych porów. /źródło: rozanski.li / Pizza z miechunką jadalną Pizza z miechunką jadalną Miechunka ma smak trochę jak poziomki trochę jak pomidory. Wato się nią zainteresować. Składniki: Ciasto: — Mąka chlebowa(...)serkiem. Posypujemy mozzarellą. I układamy przepołowione owoce miechunki. — Pieczemy w bardzo nagrzanym piekarniku, w temperaturze 220 stopni, około 15-20 minut. — Po upieczeniu posypujemy pizze pieprzem i kolendrą. Sałatka z miechunką Składniki: mix sałat rzodkiewka papryka ogórek miechunka pół drobno pokrojonej cebuli sól pieprz ocet oliwa lub olej Przygotowanie: Z Octu i oliwy zróbcie sos (3 łyżki oliwy wymieszajcie
w mojej kuchnipozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, podsypujemy stolnicę, formujemy prostokąty i wałkujemy, bardzo cienkie ciasto. /FARSZ: Umyte, osuszone i pokrojone w kostkę mięso wrzucamy na rozgrzany olej. Gdy zamkną się pory, odparuje woda a mięso się zarumieni dorzucamy pokrojoną w pióra cebulę.Następnie dorzucamy pokrojoną paprykę. Trzymamy na ogniu cały czas mieszając. Po zdjęciu z ognia dodajemy przyprawy, zioła, ziarna(...)Dopełnieniem jest bukiet ziół, takich jak: rozmaryn, mięta, bazylia, szałwia, tymianek, cząber, oregano, majeranek, pietruszka . Ta kompozycja sprawia, że mieszanka ziaren „ZIOŁOWO MI!” znajduje zastosowanie w daniach kuchni śródziemnomorskiej, sałatkach, zupach, twarogach, daniach mięsnych oraz rybnych, potrawach z grilla, oraz jako smaczny dodatek lub wręcz baza do kanapek. Zawarte w mieszance zioła mają świetny wpływ na Wasze zdrowie: rozmaryn
Wypisz Wymalujzupełnie nie wyczuwalne, w moim domu też nikt nie zgadł, że pierniczki mają je w składzie. Jest to chyba najlepszy przepis na mięciutkie pierniki jaki do tej pory przetestowałam. Polecam wypróbować! Składniki: 250g ugotowanych ziemniaków 250g miodu 150g cukru 130g masła 450g mąki + mąka do podsypania 1 jajko 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki kakao(...)POLECAM TAKŻE: MAKOWA GWIAZDA ŚWIĄTECZNA PRZEPIS TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ Artykuł Mięciutkie pierniczki pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytem800g czerwonych buraków 500ml zakwasu buraczanego 3 spore marchwie 2 pietruszki 1 mały seler 1 nieduży por 1 duża czerwona cebula sól, majeranek kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego ok. 6 goździków 3 liście laurowe olej do smażenia Buraki myjemy i obieramy, po czym ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej(...)Podobnie, jak w przypadku rosołu, do gotowania zupy nie zaleca się używania mielonego pieprzu. Stanie się mętna i gorzkawa w smaku. Ugotowane buraki warto zatrzymać i przygotować z nich sałatkę śledziową. :) Smacznego
Kuchenna KontrrewolucyaRolnictwa USA. Jej kwasowość jest niższa niż 0,3%, zaś skład chemiczny klasyfikuje ją w czołówce światowych oliw z oliwek. I co najważniejsze? Ta oliwa w połączeniu z pastami, sałatkami i innymi potrawami jest po prostu pyszna. Zapraszam Was na fanpag producenta „Oliwa z oliwek EVGE” po więcej informacji i inspiracji kulinarnych Zdrowa pasta kanapkowa ze słonecznikiem(...)needs. Does this look wrong? Składniki (na 2-3 kromki) 2 jajka klasy L 1 łyżka oliwy z oliwek EVEGE Extra Virgin 2 łyżeczki łuskanego słonecznika około 1/2 cm pora sól i pieprz do smaku ulubione pieczywo Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo. Obieramy je i kroimy w kosteczkę. Do jajek dodajemy łyżkę oliwy z oliwek, następnie całość mieszamy lekko
Słodkie okruszkidziałają przeciw utleniająco, przeciwzapalnie i hamują rozwój raka. Stwierdzono, że sok z owoców granatu znacznie przewyższa jako przeciwutleniacz czerwone wino, sok z jagód, sok z żurawiny, do tej pory uznawane za najsilniejsze przeciwutleniacze.Owoc granatu zawiera dużo witaminy C, niacyny, potasu, błonnika, kwasy organiczne oraz białko. To zdrowy, naturalny napój miłosny. Sok z granatów zwalcza skutecznie choroby serca(...)wspomaga leczenie anginy, szkorbut. Świeże owoce zalecane są przy przeziębieniach, zwłaszcza przy gorączce. Sok smakuje tak samo dobrze jak wygląda. Lubie granata jako dodatek do ciast, deserów czy sałatek. Wiem ze teraz w moim domu napewno będzie gościł tez ten sok, który jak sami widzicie ma wiele właściwości zdrowotnych. *Pigwa Pigwa to przede wszystkim świetne źródło witaminy C . Już
Z Majeczką w kuchniUff jak gorąco. Na dworze ledwo da się wytrzymać, ale jakkolwiek by było mamy wreszcie lato. Już pierwszego dnia powitało nas gorącym, parnym, odrobinę burzowym powietrzem
Ratunku obiadcytryny łyżka oliwy z oliwek szczypta soli Cebulę i ogórek obrać. Pokroić wszystkie warzywa w kostkę. Posiekać natkę. Całość posypać solą i wymieszać. Tuż przed podaniem polać sałatkę oliwą i sokiem z cytryny. "Złote kolczyki" Belindy Alexandry to książka, która przenosi czytelnika do Paryża lat siedemdziesiątych i Barcelony z pierwszej połowy XX w. We mnie prywatnie wzbudziła piękne wspomnienia(...)sekretów. To też cudowne opisy emocji towarzyszących tańczącym kobietom. Ale również 60 lat historii Hiszpanii oraz starań o kultywowanie kultury i tradycji charakterystycznych dla Katalonii i Andaluzji. Do tej pory tak silne nastroje Katalończyków i ich pragnienie odseparowania się od Hiszpanii spotykałam w książkach Jaume Cabré. Autorka w bardzo umiejętny sposób splotła fabułę z historią. Mocnym akcentem książki jest
Weekendy w domu i ogrodzieDrzewo Dziś temat o jakże zjawiskowym drzewie , jakim obdarowała Azję matka natura. Czy słyszeli Państwo o pięknym, stanowiącym bardzo duże walory ozdobne ze swoimi dużymi liśćmi
sierotka maRysia w kuchniPora na nowe połączenie smaków. Inspiracją do wykonania dania był przepis z magazynu Slowly Veggie. Po przeczytaniu tego dwumiesięcznika jestem mile zaskoczona, zawiera on głównie przepisy z niesamowitymi fotografiami bez zbędnych reklam. Na samym początku umieszczony został "Słownik zielonej kuchni", w którym wyjaśniono nieznane nazwy potraw bądź produktów oraz "Kalendarz" spotkań, warsztatów, itp. Myślę, że zacznę regularnie kupować Slowly(...)maślanki; 2 suszone papryczki chili (dla kogoś kto nie znosi ostrego polecam jedną bez pestek); 5 listków świeżego oregano; 1 łyżka soku z cytryny (można ominąć); szczypta soli. Sałatka: 3 pomidory średniej wielkości; 1 łyżeczka oliwy z oliwek; 1 łyżka natki pietruszki; szczypta soli. Krok po kroku. Do blendera wkładam: obrane i pokrojone awokado
Życie na widelcuMężem mieliśmy robić właśnie nugetssy. Niestety - albo i "stety" wieczór potoczył się inaczej, a nuggetsy każda serwowała osobno już w swoim domu w Nowy Rok. Od tamtej pory u nas się ich nie robiło, a Siostrze i Rodzince tak podeszły, że regularnie je przyrządzała. Tak wyspecjalizowała się w ich przyrządzaniu przez ten rok, że proporcje panierki określa po węchu(...)smażymy w pół - głębokim, dobrze rozgrzanym oleju. Wykładamy na ręcznik papierowy by odsączyć tłuszcz. Są doskonałe zarówno na ciepło jak i na zimno; jako przekąska na imprezę, dodatek do sałatek czy mięsna część obiadu. Na zdjęciach jako składnik prostej sałatki na lekką i smaczną kolację. Panierka przypomina bardziej tą z Mc... niż z KFC, a przynajmniej mamy pewność, że jest
Kuchnia po mojemuMamie dawało ciszę i spokój w świątecznych przygotowaniach;)). Pamiętam, że zawsze były to spody zwykłe, klasyczne i bez cukru, bo słodkie było dopiero nadzienie. I tak też do tej pory najczęściej sama przygotowuję - kruchy spód, który jest uniwersalny czy to do słodkich czy wytrawnych babeczek. Ale tym razem, z racji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia, postawiłam na smak(...)uczucia - takie, jakie sama pamiętam sprzed wielu lat... Chciałabym, aby każde Święta wspominały tak samo radośnie jak ja, a wspólne, odświętne pieczenie ciasteczek, babeczek czy pomoc w przygotowywaniu tradycyjnej sałatki jarzynowej była jednocześnie cudownym czasem spędzonym razem i nastrajającym na te najbardziej łączące więzi Święta. Mam nadzieję, że to mi się uda i Dziewczynki kiedyś tak samo ciepło
Kolorowy Przepisownikzimowej sezonowości trwa. Staram się przygotowywać dania, w których będą one grały główne skrzypce. Zostały mi jeszcze Czosnek, Jarmuż, Pasternak, Pietruszka, Por, Roszponka, Szalotki i Seler. A dziś pora na brukselkę. Brukselka to dla mnie jedno z tych trudnych warzyw. Nie że jej nie lubię – w zupie jarzynowej jest pyszna. Ale podobnie jak bakłażan czy tofu można(...)płatków migdałów podsmażonych na patelni sos winegret z ukręcony z 5 łyżek oliwy, łyżki octu jabłkowego, łyżki miodu, ze szczypty świeżo mielonego pieprzu i szczypty czarnuszki Jak przygotować sałatkę z brukselki i sera? Z brukselki odcinamy końcówki tak, żeby uwolnić listki i oddzielamy je, żeby uzyskać pojedyncze listki brukselki. Mieszamy brukselkę z plasterkami rzodkiewki i polewamy sosem winegret. dekorujemy
Ugotowane pozamiatane