lubisz poznawać, odkrywać nowe i zdrowe produkty to jak najbardziej zachęcam do subskrypcji Health Boxa. Tym razem edycja " jesienna ", bo w środku znajdziesz dużo produktów nawiązujących do tej pory roku. A mianowicie kilka produktów z dynią w składzie, herbatkę na rozgrzanie po przyjściu do domu z zimnego dworu, coś na słodko i na słono, a także coś dla aktywnych, choć(...)wzbogacane białkiem Firma: Primavika Składniki: pasta sezamowa (73%), koncentrat białka serwatkowego (20%), substancja słodząca: ksylitol Podobnie jak powyżej, choć bardzo lubię tahini (szczególnie jako dodatek do sałatek) to dawno jej jadłam, z tego względu, że mam napoczętych chyba z 5 słoiczków, a raczej wielgaśnych słoików różnych maseł orzechowych, których nie mogę wyjeść 😂 Ale w tym przypadku koniecznie
Zdrowie na języku :PDomowa kostka rosołowa / pasta bulionowa to zdrowa alternatywa, tego co najczęściej spotykamy na sklepowych półkach. Czytaliście kiedyś skład kostek rosołowych albo sosów " w torebce " ? To
Cztery Fajeryjuż ją lubię. Madzia czasami robi mi takie drobne przyjemności (właściwie to nawet nie drobne wcale) i przygotowuje zupy. Tak było i teraz. Zostało nam trochę kapusty po jakiejś sałatce i Madzia chciała ją jakoś spożytkować. I powstała ta właśnie zupa. Delikatna w smaku, ale wyrazista. Idealna na obiad. Taka uniwersalna, powinna smakować każdemu. Baza: 0,5 kg udek(...)lubi. Ja lubię dużo. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie
Marder&Marder ManufactureSurówka ” pomorska „ Surówka „pomorska ” jak wiele innych surówek , to fajny i szybki dodatek do każdego obiadu . Całkiem dobrze sprawdzi się również jako
Ogrodnik w podróżypięknej książce i opatrzonych bardzo apetycznymi zdjęciami, które zresztą zrobiła autorka książki! Świetna robota! Nie myślcie, że w książce znajdziecie tylko propozycje warzyw jako dodatki do obiadu czy na sałatki/ surówki! W tej książce znajdziecie wiele ciekawych, świeżych i nowych przepisów na śniadania, obiady, przekąski czy nawet słodkości! Znajdziecie przepisy na croissanty z kremem migdałowym i rabarbarem, na kokosową owsiankę(...)chociażby bardzo czekoladowy tort z cukinią! Co możemy Wam powiedzieć w podsumowaniu? Z pewnością będzie to książka, po którą będziemy bardzo często sięgać! I bez różnicy jaka to pora roku zawsze znajdziemy w niej coś dla siebie - na małą przekąskę, lunch, obiad czy coś słodkiego na ząb! My książkę bardzo polecamy! ________________________________________________________________ KONKURS!!! Mamy dla Was jeden egzemplarz książki Dominiki
Plate of Joyzapewne większość z was wie Kasia jest już autorką oraz współautorką kilku różnych książek poczynając od poradników na książce z przepisami z programu telewizyjnego kończąc. Tym razem przyszła pora na bardziej osobiste inspiracje i efektem tego jest książka „Bosacka po polsku. Nowoczesne przepisy kuchni polskiej” w której to autorka rzuca całkiem nowe światło na znane i lubiane(...)zapraszać do siebie znajomych, bo często imprezki w warszaffce nie wyglądają już jak dawniej i w niczym nie przypominają imienin u cioci znanych z lat naszej młodości. Nie wystarczy sałatka warzywna na stole, aby każdy był zadowolony. Teraz modne i wskazane jest mieć nietolerancje, uczulenia, specjalne diety (i to każdy inną), unikać różnych produktów i wszystko to powoduje, że między
Mr. Tastejednak główna istota smaku, świeżości potrawy i swej struktury zawsze była zachowana, a co za tym idzie zadowalająca. Menu jest szerokie. Pizzeria Viva oferuje szeroki wybór pizz , włoskich dań , sałatek i własnych, ciekawie skomponowanych i przemyślanych propozycji . Jestem serowym ludkiem, a nader wszystko uwielbiam gorgonzole, dlatego mam dwa ulubione dania proponowane przez ten lokal. Są to Penne con Gorgonzola(...)niwelowany, przez tego, kto przyrządza to wyśmienite danie. Mięso jest zawsze kruche i w połączeniu z idealnym sosem, eksploduje w ustach. Próba odtworzenia przeze mnie w domu surówki z porem, którą do tego podają jest niemożliwa. Zawsze mi czegoś brakuje, a mało asertywna przy kucharzu i bardzo asertywna względem klienta kelnerka nie chce mi pomóc w uzyskaniu przepisu. Zamówcie koniecznie
BaRepaszawiera szkodliwych tłuszczów, jest idealny dla małych dzieci, osób z dolegliwościami żołądkowymi i będących na diecie. Delikatne mięso kurczaka świetnie komponuje się z warzywami, surówkami i jako składnik sałatek, zatem idealnie wpisuje się w dietę przyspieszającą metabolizm. Pierwsze 4 dni diety to dania przygotowane bez grama tłuszczu, dlatego parownik bambusowy bardzo się przyda. Wystarczy parę przypraw i ziół, a obiad(...)piękny aromat) i ustaw sitko tak by nie dotykało lustra wody gotuj około 15-20 minut. Czas parowania zależy od wielkości kawałków mięsa podałam z białą kaszą gryczaną i porem duszonym z czerwoną papryką (przepis tutaj
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pasem maj, a więc pora rozpocząć sezon słoiczkowy ;) Z poniższego kalendarza można dowiedzieć się, co i kiedy zbieramy i co można z tych rzeczy przyrządzić. Życzę owocnych zbiorów ;) Przetwory w maju W maju rozpoczyna się sezon robienia przetworów. Jest to najlepszy czas na przygotowanie pasteryzowanego szczawiu. Wówczas jego listki są młode, delikatne i najsmaczniejsze. Maj to doskonały(...)mirabelki; wiśnie; brzoskwinie; pomidory; cukinia, patison, kabaczek; kurki. Przetwory we wrześniu Wrzesień to bardzo dobry czas, by przygotować rozmaite sałatki wielowarzywne do słoików. Warto zrobić przetwory z: cukinii, kabaczków, pomidorów, papryki, kalafiora, marchwi, buraków, a także marynaty owocowe (śliwki, jabłka, gruszki
Ukojenie Podniebieniaustanowił międzynarodowe świeto musztardy. Jest obchodzone zawsze w pierwszą niedzielę sierpnia, ale dopiero od 13 lat w Polsce. Jeśli Twoja znajomość musztardy kończy się na sarepskiej i stołowej, pora to zmienić! Zbliżający się 7 sierpnia to doskonała okazja, żeby poznać nie tylko ciekawostki o popularnej i powszechnej musztardzie, ale też poeksperymentować kulinarnie. Od starożytnych Rzymian do współczesnego muzeum, czyli(...)sarepska (tworzona z gorczycy sarepskiej uprawianej w Rosji), w których główną rolę pełnią ziarenka zarówno gorczycy białej, jak i czarnej. Dla miłośników delikatnych smaków i kremowych dodatków do mięs, sałatek czy kanapek produkowane są takie musztardy, jak delikatesowa, stołowa czy francuska (z wyraźnymi, kolorowymi ziarenkami gorczycy). Delikatna, a także odrobinę słodka w smaku jest musztarda kremska i smakowa – miodowa . Musztarda
CodogaraMoja rodzina i znajomi wiedzą, że ciągle poszukuję nowych smaków. Dlatego przy okazji spotkań zbieram ciekawe pomysły na ciasta, zupy, sałatki czy mięsa. W ogóle lubię próbować, smakować, ogólnie degustować. A kiedy coś przypadnie mi do smaku, proszę o przepis i staram się powtórzyć to w swojej kuchni. Tym razem takim pysznym ciastem zostałam ugoszczona, jest bardzo proste do wykonania(...)dociskając je delikatnie w okruszki. Na posmarowanie ciasta potrzebujemy 500 ml śmietany 36%. ubitej na sztywno z łyżkę lub dwiema - do smaku- cukru pudru. Jeżeli ciasto będziemy robili letnią porą, to dodajmy ewentualnie do śmietany np. śmietan
Proste PotrawyJakiś czas temu BadaPak ogłosiło na swoim profilu na facebooku możliwość przetestowania olejów z awokado. Od razu się zgłosiłam. Do tej pory udało mi się spróbować na prawdę wiele olejów np. sezamowego, z pestek dyni, lnianego, arganowego i teraz do mojej "kolekcji" mogę dołożyć olej z awokado. Byłyśmy z Mamą ciekawe jego smaku, zapachu, wyglądu i to do czego(...)jego zielono- żółta barwa, mocno rozświetlająca i błyszcząca. Olej sprawdza się idealnie (o czym będziecie mogli dowiedzieć się już wkrótce, kiedy umieszczę kilka przepisów z jego wykorzystaniem :D) do sałatek, dipów, smażenia, grillowania czy pieczenia. Osobiście jesteśmy nim zachwycone. Wykorzystałyśmy go do kilku potraw i zawsze byłyśmy zadowolone z efektu końcowego. Użyłyśmy go na surowo, do sałatek jak i pieczenia
Zdrowie na języku :Pinnym medykiem ;) Z tego też powodu, za każdym razem kiedy tylko mam zjeść choćby kęs grillowanego mięsa, obok muszę mieć kawałek pieczywa. Męża dziwi to do tej pory 🙈 Nic na to nie poradzę, wyniosłam to chyba z domu i tak mi zostało. Zresztą jakoś tak mi bardziej smakuje wszystko, co ma w sobie choćby gram mąki. I choć(...)pieczenia i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210⁰C przez około 15 minut. Podajemy lekko ciepłe z masłem lub jako dodatek do wszelkich mięs i sałatek. Sposób przygotowania tradycyjny: Drożdże, 50ml wody oraz cukier mieszamy ze sobą. Odstawiamy na 5 minut. Mąkę przesiewamy, robimy wgłębienie i dodajemy wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe składniki, w tym posiekaną natkę
Kuchnia w czekoladzie