salatka z pory - 3237 przepisów (strona:177/216)

ŚLEDZIE SMAŻONE W ZALEWIE OCTOWEJ 184

Śledzia mogę jeść zawsze i w każdej postaci. Robię je sama, bo wiadomo wtedy co dodałam i jak zrobiłam. Śledzie opiekane w zalewie octowej  do tej pory kupowałam. Ale po ostatniej kolacji, gdy wyrzucałam już pusty słoik stwierdziłam, że dlaczego nie zrobić ich samemu. Jak pomyślałam tak też zrobiłam. Wyszły rewelacyjne! Naprawdę. Od dziś koniec z kupowaniem! Trochę(...)włożyłam śledzie do słoików. Gorącą marynatą zalałam rybki. Gdy wystygły, wstawiłam je do lodówki na 24 godziny  aby "przeszły" przyprawami. Smacznego! Zapraszam na inne śledziki: śledzie po kaszubsku sałatka śledziowa z jabłkiem sałatka śledziowa z ziemniakami i burakami    śledzie z czosnkiem i majerankiem śledzie w sosie musztardowo śmietanowym

potrawyregionalne
Naleśniki z kurczakiem i marchewką, zapiekane z sosem pomidorowym i żółtym serem 214

mocno, żeby naleśniki nie porozrywały się. Sos Czosnek obrać i posiekać. Pora pokroić w półplasterki. Pomidory wyjąć z puszki i pokroić je drobno. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pora i czosnek. Krótko podsmażyć. Dołożyć pokrojone pomidory i sok z puszki. Wszystko mieszając zagotować. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Na dno naczynia do zapiekania wylać sos. Na sosie układać(...)żadnych noży w zmywarce, gdyż to bardzo je tępi. Co można przygotować z produktów pociętych przez spiralizer? warzywne makarony spiralne cieniutkie frytki, nie tylko z ziemniaków placki warzywne  sałatki surówki Cechy maszynki: Zasilanie: 80 W, 220-240 V~, 50/60 Hz waga: ok 1.5 kg długość przewodu: ok 90 cm spiralna tarka do tworzenia kolorowych, warzywno-owocowych „makaronów” kompaktowa konstrukcja

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kiszona rzodkiewka i inne kiszonki 174

pokazują, że Bożena nie boi się ukisić niczego. To u Bożeny można spróbować kiszonych świńskich uszu czy genialnych, fermentowanych napojów. Kiszony boczek i kimchi śni mi się do tej pory. To Bożena nauczyła mnie, że nie należy się bać, że należy próbować, szukać swoich smaków, próbować, czasem wyrzucić, bo nie wyszło, ale próbować dalej. To Bożena pokazała mi pierwsze(...)słoiku. Wszystkie przyprawy z zalewy dodajemy oczywiście do słoików. Mamy już zalewę i co dalej? Poniżej znajdziecie kilka moich ulubionych kombinacji. Takie kiszone warzywa, świetnie nadają się do sałatek, dań obiadowych czy jako samodzielna przekąska. U mnie najszybciej znika rzodkiewka i kalarepa z kalafiorem. Marchewka z przyprawami Kroimy w plastry 6 marchewek młodych i wyszorowanych. Do słoika wrzucamy łyżeczkę czerwonego

ladykitchen
Kiszona rzodkiewka i inne kiszonki 112

pokazują, że Bożena nie boi się ukisić niczego. To u Bożeny można spróbować kiszonych świńskich uszu czy genialnych, fermentowanych napojów. Kiszony boczek i kimchi śni mi się do tej pory. To Bożena nauczyła mnie, że nie należy się bać, że należy próbować, szukać swoich smaków, próbować, czasem wyrzucić, bo nie wyszło, ale próbować dalej. To Bożena pokazała mi pierwsze(...)słoiku. Wszystkie przyprawy z zalewy dodajemy oczywiście do słoików. Mamy już zalewę i co dalej? Poniżej znajdziecie kilka moich ulubionych kombinacji. Takie kiszone warzywa, świetnie nadają się do sałatek, dań obiadowych czy jako samodzielna przekąska. U mnie najszybciej znika rzodkiewka i kalarepa z kalafiorem. Marchewka z przyprawami Kroimy w plastry 6 marchewek młodych i wyszorowanych. Do słoika wrzucamy łyżeczkę czerwonego

ladykitchen
Surówka marchewkowa z chrzanową nutą 161

Dziś chciałabym  podzielić się z Wami przepisem na szybką i smaczną surówkę marchewkową z chrzanową nutą. Marchewkowe surówki bardzo często goszczą na moim stole, dlatego

Słodkie okruszki
Kebab z kurczaka - Shish Taouk 178

Mięsny wtorek Nadeszła pora na moją ulubioną akcję kulinarną organizowaną przez autorkę bloga Filozofia Smaku - Festiwal Kuchni Arabskiej .  Kuchnia arabska to jedna z moich ulubionych kuchni świata, jest niezwykle smaczna, ciekawa, bogata i urozmaicona, a jednocześnie wbrew pozorom łatwa i szybka.  Na początek postanowiłam przygotować danie mięsne (w końcu jest wtorek) - kebab z kurczaka. Podejrzewam, ze wielu(...)mięso na patyczki do szaszłyków i grillować lub piec pod opiekaczem po około 5-7 minut z każdej strony, lub do czasu aż mięso będzie upieczone. Podawać z ulubioną sałatką i sosem czosnkowym.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Ekologiczne produkty Danival. 140

Danival i na pewno nie ostatni! * Sos z sera Roquefort - sos z sera pleśniowego, dobry zarówno na ciepło jak i na zimno. Często używam go jako dressingu do sałatek, ale też jako dodatku do grillowanych warzyw. W składzie oczywiście zero zbędnych dodatków, jest za to śmietanka i białe wino, które sprawiają, że smak jest bardziej wyrafinowany. * Kremowy sos cytrynowy - odświeżający(...)ulubionej restauracji! * Kremowe risotto z pieczarkami - najlepsze ze wszystkich testowanych dań gotowych. Chrupiący brązowy ryż, cukinia, duże plasterki pieczarek, ubita śmietanka... a do tego porządna dawka parmezanu, czosnku i pora. To nie mogło nie smakować! *** Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o produktach firmy Danival,  zajrzyjcie na oficjalną stronę producenta

Poranek na słodko
Po prostu rosół! 213

liście laurowe 1/2 łyżeczki ziarenek niezmielonego pieprzu, czarnego lub kolorowego 2 marchewki 3 pietruszki korzeniowe 2 łodygi selera naciowego 1/2 małego selera korzeniowego 1 żółta cebula 15 cm pora 4 ząbki czosnku 2,5cm imbiru szczypta pieprzu cayenne 4-5 gałązek lubczyku 1/2 łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej Przygotowanie 1 Mięso myję dokładnie w ciepłej wodzie(...)gorąco, stawiając słoiki wieczkiem do dołu. 19 Wystudzony rosół można przechowywać do 2 tygodni w lodówce. 20 Smacznego! Wskazówki Mięso można zużyć do pasztetu a z warzyw przygotować sałatkę z jajkiem. Spodobał Ci się przepis? Masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Zostaw komentarz pod postem! :) Artykuł Po prostu rosół! pochodzi z serwisu Book of spells

Book of spells
Kawa z wodą różaną, szafranem i kardamonem 136

Kawa z wodą różaną, szafranem i kardamonem jest w krajach arabskich równie popularna jak w Polsce caffe latte. Przyrządzona w poniżej podany sposób jest bardzo aromatyczna

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wtorek: Bób z migdałowym pesto 94

Aromatyczne danie, w którym lekki orzechowy smak bobu podbijają subtelnie migdały, a jego delikatną słodycz kontruje kwaskowy pomidor. Idealne na każdą porę roku. Czas: 30 minut Poziom trudności: łatwy Szacowana cena dla dwóch osób: 20 zł Bób, starożytne warzywo, kuzyn fasoli, fascynowało mnie od dawna. Jako dziecko każdej wiosny obserwowałem jak z jednego nasionka wyrasta niewielki krzaczek obsypany intrygującymi biało(...)rukoli (lub pietruszki) 2 łyżki koperku (może być suszony, wtedy jedna łyżka) Pół ząbka czosnku 4 łyżki oliwy 3 łyżki tartego parmezanu plus kilka wiórków do wyłożenia na gotową sałatkę Przygotowanie: Krok 1 Bób płuczemy na sicie, zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut. Czas gotowania zależy od tego jak dojrzały jest bób. Im jest starszy, tym twardszą ma skórkę

Niedzielny kucharz
Wtorek: Bób z migdałowym pesto i suszonymi pomidorami 112

Aromatyczne danie, w którym lekki orzechowy smak bobu podbijają subtelnie migdały, a jego delikatną słodycz kontruje kwaskowy pomidor. Idealne na każdą porę roku. Czas: 30 minut Poziom trudności: łatwy Szacowana cena dla dwóch osób: 20 zł Bób, starożytne warzywo, kuzyn fasoli, fascynowało mnie od dawna. Jako dziecko każdej wiosny obserwowałem jak z jednego nasionka wyrasta niewielki krzaczek obsypany intrygującymi biało(...)rukoli (lub pietruszki) 2 łyżki koperku (może być suszony, wtedy jedna łyżka) Pół ząbka czosnku 4 łyżki oliwy 3 łyżki tartego parmezanu plus kilka wiórków do wyłożenia na gotową sałatkę Przygotowanie: Krok 1 Bób płuczemy na sicie, zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut. Czas gotowania zależy od tego jak dojrzały jest bób. Im jest starszy, tym twardszą ma skórkę

Niedzielny kucharz
Mało Obiektywna Recenzja - Tu Lis Ma Nore Bistro Ruda Śląska 162

wiem od czego mam zacząć. Miejsce bajkowe. Twórczo urządzone z wykorzystaniem wiekowych elementów użyteczności gospodarczej, patrz starych skrzynek - świetny efekt. Na ścianach przezabawne, humorystyczne postery, które do tej pory wywołują uśmiech na mojej twarzy, bo przypomniały mi, że gwara śląska bywa czasem emfatyczna. Nie, nie podam Wam przykładów, musicie tam koniecznie zawitać i na własne oczy się przekonać. Przywitała(...)kongenialna! Puszystość, chrupkość skórki, dodatkość (wiem, że ma być dodatek, ale się tak rozpędziłem i co by się z autora można było pośmiać, zostawiam) ziół...marzenie! Do wszystkiego zamówiliśmy sałatkę nicejską; o dziwo jako jedyną (najprawdopodobniej) oryginalnie nazwaną pozycje w menu. A przecież można by było nazwać, na ten przykład "szałot z lazura"*, albo"szałot od żabojada"**. Tak czy siak

BaRepas
Klopsiki rybno – brokułowe, rewelacyjne 110

Rewelacyjne klopsiki, można je usmażyć na patelni lub upiec na blaszce w piekarniku. Wtedy będą idealne dla osób na diecie. Do garnka wlać wodę, dodać vegetę

Kuchnia Pokoleń
Wiśnia nadwiślanka bez cukru, w słoikach 115

zakręcić i pasteryzować 20 -25 minut. Temperaturę wody podnieść do 85 stopni. Słoiki wyjąć, sprawdzić czy się zamknęły i odwrócić do góry dnem do ostygnięcia. Idealne do pierogów, mięs, sałatek..... *Wiśnia nadwiślańska jest wiśnią sokową, znaną również pod nazwą słupa, słupianka, słupiec od miejscowości Słupia Nadbrzeżna, w której na początku XX wieku pojawiły się pierwsze jej nasadzenia. Wiśnie prawdopodobnie stanowiły(...)produkty pierwszego przetworzenia, będące w związku z tymi produktami) lub środki spożywcze (m. in. piwo, chleb, ciasto, ciastka, wyroby cukiernicze, inne wyroby piekarnicze, makarony, korek i bawełna). Do tej pory oznaczeniem ChNP wyróżniono w Polsce 9 produktów. bryndza podhalańska, fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca, fasola wrzawska, karp zatorski, miód z Sejneńszczyzny/Łoździejszczyzny, oscypek, podkarpacki miód spadziowy, redykołka, wiśnia

królestwo garów
Pieczarki faszerowane mięsem mielonym 137

zakończenie pieczarkowego tygodnia postanowiłam przygotować pieczarki faszerowane mięsem mielonym . Myślę, że to pyszne i ciekawe danie udowodni, że pieczarki nie muszą być tylko serwowane jako dania wegetariańskie, jakie do tej pory prezentowałam, ale mogą także stanowić ucztę dla mięsożerców.  Tajemnica smacznych pieczarek faszerowanych mięsem leży oczywiście w dobrze doprawionym, lekko pikantnym i aromatycznym mięsie, dzięki czemu całe danie jest(...)pieczarek, lekko ugnieść, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut lub do czasu aż mięso będzie upieczone.  Pieczarki natychmiast podawać z sałatką jako przystawkę.  Smacznego

Codzienne Gotowanie