salatka z pory - 3237 przepisów (strona:179/216)

Makaron w 15 minut – spaghetti aglio olio e pomodoro 128

olio e pomodoro jest aromat czosnku, choć samego czosnku nie ma. Taka magia. Polecamy Wam najprostszy z prostych przepisów na makaron w 15 minut, który najlepiej smakuje o tej porze roku. Czas: 15 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 Makaron w 15 minut   Spaghetti aglio olio e pomodoro, czyli makaron z czosnkiem, oliwą i pomidorkami to danie(...)czosnku, powinien się zezłocić i oddać aromat oliwie, a nie upiec. Wyjmij czosnek z oliwy – już nie będzie używany w tym daniu, ale możesz go dodać do kanapki, sałatki itp. Wyłóż na oliwę pomidorki i smaż na wolnym ogniu przez chwilę. Krok 4 Do pomidorków i oliwy przełóż makaron oraz posiekane listki bazylii. Wymieszaj całość. Możesz doprawić makaron pieprzem

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: spaghetti aglio e olio z małym przekrętem 159

olio e pomodoro jest aromat czosnku, choć samego czosnku nie ma. Taka magia. Polecamy Wam najprostszy z prostych przepisów na makaron w 15 minut, który najlepiej smakuje o tej porze roku. Czas: 15 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 Makaron w 15 minut Spaghetti aglio olio e pomodoro, czyli makaron z czosnkiem, oliwą i pomidorkami to danie proste(...)czosnku, powinien się zezłocić i oddać aromat oliwie, a nie upiec. Wyjmij czosnek z oliwy – już nie będzie używany w tym daniu, ale możesz go dodać do kanapki, sałatki itp. Wyłóż na oliwę pomidorki i smaż na wolnym ogniu przez chwilę. Krok 4 Do pomidorków i oliwy przełóż makaron oraz posiekane listki bazylii. Wymieszaj całość. Możesz doprawić makaron pieprzem

Niedzielny kucharz
Pasta z wędzonej makreli 347

Wpadłem tu na moment ogarnąć dla was ten przepis. Madzia ogląda teraz Seks w Wielkim Mieście, a ja uciekam na zupę kalafiorową za chwilę. Taka pasta

Marder&Marder Manufacture
Sukiyaki z klasycznym japońskim makaronem OYAKATA 129

Od wielu lat kuchnia japońska ma w Polsce liczne grono wielbicieli. Zaliczana do grona najzdrowszych kuchni świata fascynuje bogactwem smaków i aromatów. Japoński kucharz jest nie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka taco i "Dom w Toskanii" 193

sałatce taco czytałam kilka razy w różnych amerykańskich książkach. Byłam jej bardzo ciekawa, bo jakoś nie mieściło mi się w głowie połączenie sałaty z nachosami. Czego to jednak Amerykanie nie wymyślą 😉 I nareszcie udało mi się ją zrobić 😊 Z powodzeniem może zastąpić obiad lub obiadokolację. Składniki : sałata rzymska lub lodowa 500 g mięsa mielonego (użyłam mięsa z indyka) świeża kolendra(...)tylko książka o radykalnej zmianie sposobu na życie. To też powieść o dojrzałym małżeństwie i niezwykłej relacji żony i męża. Na taką książkę od dawna czekałam! Do tej pory tę atmosferę włoskiego spokoju i niespieszności odnajdywałam w książce Frances Mayes "Pod słońcem Toskanii", którą czytałam wielokrotnie i niektóre fragmenty znam niemal na pamięć. I do tego cudowne nastrojowe spacery

Weekendy w domu i ogrodzie
Novotel Warszawa Airport od kuchni 169

hotel przeszedł kilka miesięcy temu, niby drobną metamorfozę, ale wnętrze zmieniło się nie do poznania. Zgodnie z założeniami (o szczegółach których opowiedział nam Paweł Derucki Kierownik Gastronomii ) do tej pory wnętrza były dość „sztywne”, bar klasyka, restauracja stoliki i krzesła równo ustawione, jak wszędzie, standard.  Goście jednak oczekiwali więcej luzu. Miejsca bardziej przyjaznego, mniej formalnego. Takiego, w którym(...)Borgo Gritti Prosecco DOC – delikatne musujące wino, idealne jako aperitif, San Oro Chardonnay z Sycylii, z wyczuwalną nutą owoców tropiklanych, jabłka i agrestu. Doskonałe do ryb, owoców morza i sałatek. Weingut Robert Weil Rheingau Riesling Trocken 2012 - jak dla mnie najlepsze wino wieczoru, tu odezwała się moja miłość do rieslinga :) Dawson Creek Cabernet Sauvignon 2012 - dobrze zbalansowane, w nosie

królestwo garów
Menu na tydzień: Dania najlepsze na drugi dzień 121

pomimo zawieszenia działalności przez dwa tygodnie ruch na blogu w lutym tylko nieznacznie zmniejszył się w stosunku do rekordowego stycznia, kiedy odnotowaliśmy 110 tys. wejść. Rok temu o tej porze mieliśmy ich 5 tys. Z mikroblożka staliśmy się dość niespodziewanie małym blożkiem:) Cieszy nas, że rośnie ruch, ale przede wszystkim to, że przybywa ludzi, którzy myślą o gotowaniu podobnie(...)lubimy, łącznie z Miłoszem. To wywar gotowany na wolnym ogniu kilka godzin z dużą ilością warzyw, które żal i grzech wyrzucać, dlatego staramy się je spożytkować, niekoniecznie w sałatce jarzynowej. W sobotę zrobiliśmy więc duży gar rosołu. Pytanie co zrobić z włoszczyzny? Wybór padł na cottage pie czyli angielską zapiekankę wiejską, w której gotowane w rosole warzywa sprawdzają się doskonale

Niedzielny kucharz
Zielone koktajle na wiosenny detoks – przepisy 162

oknami na dobre zagościła wiosna, dlatego dzisiaj przychodzę do Was z troszkę innym przepisem. Co roku o tej porze staram się przeprowadzać wiosenny detoks, który pomaga mi nie tylko pozbyć się nadprogramowych, zimowych kilogramów, ale również zadbać o moje zdrowie i lepsze samopoczucie. W tym roku po raz kolejny postanowiłam zrobić to według zasad dr Ewy Dąbrowskiej , czyli(...)naprawdę smaczne i zdrowe! A Wy lubicie koktajle? Często je przygotowujecie? Koniecznie dajcie znać, jakie są Wasze ulubione połączenia   Smacznego!   A jeśli szukacie pomysłu na lekkie, wiosenne sałatki, polecam moją sałatkę z rzodkiewki: Prosta wiosenna sałatka z rzodkiewki – przepis krok po kroku Artykuł Zielone koktajle na wiosenny detoks – przepisy pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi

Okiem Blondynki by McBlondi
Pikantne udka kurczakowe na piwie po chińsku 139

parę zaległych przepisów. Akurat Madzi nie ma, bo alkoholizować się pojechała więc mam parę chwil spokoju. Otworzyłem zatem piwo, a dwa kolejne się chłodzą. I testuję nowy smak Laysów. "Sałatka grecka". Spoko, niezłe czipsy. Dupy nie urywają, ale niezłe. Raz, czy dwa zjeść można. W obwodzie czekają jeszcze moje ulubione solone, pewnie dzisiaj jeszcze do nich sięgnę :) A dzień(...)początku, i czekamy aż całe piwo się zredukuje, pozostanie tylko gęsta klejąca masa. Potrwa to kilka minut, może kilkanaście. I kurczaki gotowe. Naprawdę są smaczne i naprawdę pikantne :) Pora na ziemniaki: Ostrym nożem nacinamy dość głęboko (mniej-więcej do 2/3) każdego ziemniaka, co kilka milimetrów. Musimy mieć naprawdę ostry nóż żeby to się udało. Nacięte ziemniaki wkładamy do naczynia

Marder&Marder Manufacture
Grzybki marynowane i "Katedra w Barcelonie" 199

Przy tegorocznym wysypie grzybów te ładniejsze okazy wkładam do słoików. Zimą i jesienią będą dodatkiem do sałatek lub przegryzkami, gdy najdzie nas ochota na coś wyrazistego w smaku. Składniki (na 3 słoiki ok. 0,5 l): Zalewa pół szklanki octu 10% 2,5 szklanki wody 1,5 łyżki cukru łyżka soli 3 ziarna ziela angielskiego pół łyżeczki pieprzu ziarnistego(...)człowiekiem. Zatrzymuje się w pałacu swojego szwagra-nuworysza. Po śmierci siostry Bernata w życiu jego i Arnaua nie dzieje się dobrze. Porwany nastrojami niepodległościowymi zostaje stracony i od tej pory chłopiec musi radzić sobie sam, a do tego musi zaopiekować się młodszym przybranym bratem Joanetem. W wieku 14 lat Arnau staje się tragarzem kamieni na budowę kościoła Santa Maria

Weekendy w domu i ogrodzie
Kartacze z mięsem 220

zaprosić znajomych, bo naprawdę we dwie i pół osoby przejeść się tego jednorazowo nie da... ;) Uroki tradycyjnych przepisów ziemniaczano-zapychających i jednocześnie bardzo smacznych. Z gotowaniem kartaczy do tej pory miałam same niemiłe wspomnienia, bo nie trafiłam do wczoraj na ziemniaki, które nadawałyby się do tej potrawy. Niestety nie ze wszystkich odmian powstaną takie ładne, bialutkie sterowce. Kilka razy(...)gotować w ilości nie większej niż 4 na garnek, jest to najbezpieczniejsza opcja. Kartacze gotujemy około 25 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerze i podajemy okraszone podsmażoną cebulką i sałatką

Kuchenna Kontrrewolucya
Kurczak pieczony nadziewany chorizo, fasolką i suszonymi pomidorami 198

kiełbaski chorizo, białej fasolki z puszki, pomidorów suszonych. Ten kurczak to nasz numer jeden! Głównie dlatego, iż pierś (ulubiona przeze mnie część kurczaka) wychodzi bardzo soczysta, delikatna. Do tej pory piersi w kurczakach pieczonych były zazwyczaj suche. Tu jest inaczej. Ten przepis to kolejna pozycja, pochodząca z książki „Gordon Ramsay’s Ultimate Cookery Course”. POLECAM! Składniki: (4-6 porcji(...)zredukować gotując chwilę. Po 15 minutach wyciągnij nadzienie, polej sosem. Kurczaka podziel na części, wyłóż na talerz i również polej sosem. Gotowe danie podawaj z lekką i chrupiącą sałatką, np. z mieszanki sałat, pomidorków koktajlowych i ogórka zielonego polanej winegretem domowej roboty lub w ostateczność sosem z tytki (np. sosem Włoskim). Smacznego! Top Zobacz jak Gordon Ramsay przygotuje „Kurczaka

Moja Delicja
POLKA 2017 101

jogurtem, warzywami oraz winogronami z winnicy Srebrna Góra wraz z Białą Polką stworzył bardzo udaną parę. Na pewno dobrze sprawdzi się również jako aperitif, oraz w połączeniu z delikatnymi sałatkami, daniami z ryb oraz drobiu. Podawać dobrze schłodzoną w temperaturze 8 – 10 stopni. Polka. Różowa 2017  to kupaż zweigelta, cabernet cortis oraz pinot noir. Ładna łososiowa barwa. Dominują aromaty(...)Bracia dziś już wina nie robią, zadowalają się tylko sokami. Ostatnie wino powstało tu w 1995 roku i zrobił je nieżyjący już, ostatni wincerz brat Doroteusz. Od tamtej pory obowiązuje prohibicja, braciom nie wolno produkować ani spożywać wina. Na szczęście kilka lat temu nastąpił przełom, miejsce to wypatrzyli obecni właściciele winnicy i rozpoczęli starania o odtworzenie w tym miejscu

królestwo garów
Fasolka szparagowa polsko-włoska – fagiolini alla polacca 147

bułką tartą, nie z jajkiem. Nie w pomidorach. Nie smażona z czosnkiem i pietruszką, chociaż takie warianty uwielbiam. Znudziły mi się. A moment nudy w kuchni to pora na testowanie nowych rzeczy. Nie mam pojęcia skąd wzięło się to danie. Czy to potrawa gotowana przez Polaków we Włoszech? Skąd nagle frankfurterka, skąd sos z siekanych jajek? W „The Silver(...)sicie, płuczemy w bieżącej wodzie i dodajemy do miski. Całość mieszamy i polewamy sosem z jajek, oliwy i przypraw. Można jeść ją lekko ciepłą. Albo zupełnie na zimno, jak sałatkę. Jest pyszna. Smaki są niesamowicie zrównoważone, tekstury przeróżne. Z kromką świeżego chleba, z czosnkowym pieczywem, z grzanką i kieliszkiem białego wytrawnego wina. Szybko i pysznie. Nie spodziewacie się, że fasolka

Karo in the Kitchen
Kapusta kiszona 148

Staramy się odciąć od robienia zakupów gotowych produktów spożywczych, na tyle na ile to możliwe. Bo można kupić całkiem niezłą kiszoną kapustę (np. u nas w

Marder&Marder Manufacture
Weekend z grillem #1 162

jeszcze sałatka pasująca do całości. To znaczy sałatka nie zawsze będzie typową sałatką, dzisiaj na przykład będą to grillowane pomidory. Ale pomidory to roślina więc zalicza się do sałatek :) Tak samo zresztą jak pizza, przecież ma sos pomidorowy :) A po drugie: będziemy co jakiś czas publikować przepisy na jakieś wędliny i tym podobne produkty, już nie  koniecznie typowo grillowe(...)Przed podaniem posypujemy oregano. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie

Marder&Marder Manufacture

Proponowane wyszukiwania