salatka z pory - 3237 przepisów (strona:160/216)

Zielona herbata - rodzaje i sposób parzenia 111

Moda na zieloną herbatę okazała się w Polsce dość trwała, a liczba jej zwolenników systematycznie wzrasta. Jest to jeden z tych trendów, które z pewnością wyjdą

Cztery Fajery
Ogórki małosolne. Przepis krok po kroku. 1762

Chrupiące, pachnące czosnkiem i koperkiem, orzeźwiające…moi drodzy nadeszła pora na ogórki małosolne!!!   Kiedy pytają mnie co najbardziej lubię ze słodyczy, mówię kiełbasę i ogórki małosolne. Przepis na moją ulubioną kiełbasę już podałem, teraz czas na ogórki małosolne.   Nie jest to najbardziej skomplikowane wyzwanie na świecie(...)tych wytycznych ogórki powinny za każdym razem wyjść obłędne w smaku.   Nie wyobrażam sobie domu bez ogórków małosolnych. To świetny dodatek do sałatek, surówek czy kanapek np. ze smalcem. Osobiście najbardziej lubię chrupać je bezpośrednio ze słoja Pamiętajcie aby wyjmować ogórki czystym widelcem, tak dłużej postoją.   Natomiast

kuron.com.pl
domowe hamburgery 280

składniki na 4 kotlety / burgery: 300 g mięsa wieprzowego zmielonego (np. łopatka, szynka) 50 g cebuli 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 mała bułka pszenna, czerstwa

Domowy Smak Jedzenia
Buraczany zaczyn na zimę - barszcz czerwony 184

Każda z pór roku rządzi się swoimi prawami i walorami również w kuchni. Jesień to czas pięknych kolorów, a także niepowtarzalnych smaków. Jednym ze smaków jesieni, który rozgrzewa nas w zimowe dni to czerwony burak. Chyba nie trzeba go przedstawiać gdyż jest to bardzo zdrowe warzywo, zarówno młode liście jak i sam korzeń. Dzisiaj jednak pozostańmy przy korzeniu. Zawiera(...)też warto przygotować i przechować tak pokaźny zapas składników odżywczych w swej spiżarce. Buraczany zaczyn idealnie nada się na barszczyk również świąteczny, a buraczki do wszelakich sałatek. Osobiście najbardziej lubię je do śledziowych dodatków. Chociaż i do mięsa plaster buraka jest idealny. Buraczany zaczyn na zimę - barszcz czerwony  SKŁADNIKI:  (na 4 litrowe słoiki) 2 - 2,5 kg buraków

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Indycze żołądki w sosie śmietanowo - musztardowym 160

pysznie i w mig zostało zjedzone. Dobrze, że zdążyłam zrobić zdjęcie ;) Składniki: 70 dkg indyczych żołądków, 3 średnie marchewki, 2 średnie pietruszki, ćwierć średniego selera, pół małego pora, 3 liście laurowe, 10 ziaren ziela angielskiego, 1/3 łyżeczki ziaren pieprzu, sól, cukier, 150 ml śmietany (najlepiej kwaśnej, gęstej), 3 czubate łyżki musztardy, 2 łyżeczki(...)powstałego sosu przełożyć żołądki i gotować przez kilka minut na niewielkim ogniu. Doprawić odrobiną cukru i ewentualnie solą. Warzywa można wykorzystać do przygotowania szybkiej sałatki, na przykład taką >KLIK!< Tak przygotowane żołądki można podawać z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Żołądki są miękkie, a lekko musztardowy sos nadaje im wspaniałego smaku. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pizzeria Peperino i pizzeria Mamma Mia w Biograd na moru (Chorwacja) 139

W jednym poście dwie znakomite pizzerie w tym samym miasteczku Biograd na moru na Chorwacji. Obie znakomite. Tak dobrej pizzy nie jadłam chyba jeszcze ani w

Karola gotuje
Zupa z buraków z komosą ryżową i imbirem 157

Nie wiem jakie jest pochodzenie tej zupy. Przepis dostałam od Izy - mojej koleżanki z redakcji. Ponieważ zawierał składniki, które są bardzo często używane na Bliskim Wschodzie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Harira - pożywna zupa marokańska 129

Harira - to aromatyczna i bardzo pożywna marokańska zupa najczęściej podawana na kolacje w czasie Ramadanu. Nazwa pochodzi od arabskiego słowa harr حار - gorący. Zupa ma wiele

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Więcej niż tylko HEMP paka - Good Foods 183

filiżance wygląda naprawdę zjawiskowo. Nagietek (którego zdjęć nie mam..) okazał się bardzo delikatny w smaku, prawie niewyczuwalny. Spróbowałam również ziaren konopi w wersji "solo". Można je dodać do owsianki, sałatek, mięsa, koktajli itd. Na pewno niedługo znajdziecie u mnie na blogu masę przepisów z ich wykorzystaniem. Kwasy zawarte w konopiach wpływają świetnie na obniżenie cholesterolu i ciśnienia krwi. Zawierają masę(...)skład powala na kolana (kwiaty bzu, miód, woda, cytryna). Dziś polałam nim owoce, ale na co dzień wlewam go do zielonej herbatki z cytryną, pigwą i imbirem. Na tą porę roku to połączenie idealne. PODSUMOWUJĄC :) Z paczki jestem bardzo zadowolona. Różnorodne produkty, regionalne, polskie, naturalne to takie, które lubię i cenię najbardziej. Smak, dobre składniki, wartości odżywcze są dla mnie

Czarnawisienka
Makaron chiński z krewetkami i warzywami 378

wodą *** *** Marchew i papryki kroimy w słupki a por i cebulę w krążki. Na patelni lub w woku rozgrzewamy łyżkę oleju roślinnego i podsmażamy na nim warzywa (marchew, papryki, por, cebulę, groszek i opcjonalnie grzyby, pędy oraz kiełki). Całość dusimy kilka minut, aż warzywa zmiękną *** *** Makaron przekładamy do woka lub na patelnie z warzywami i całość razem przesmażamy. Sos sojowy(...)SMACZNEGO ***   POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ   Artykuł Makaron chiński z krewetkami i warzywami pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Łosoś peklowany w cytrusach, ziarnach kolendry i fenkuła 147

Składniki aromatyzujące i nadające smak marynacie się zmieniały, ale baza pozostawała niezmienna: równe części gruboziarnistej soli i pieprzu. Postanowiłam spróbować, dodałam to i owo od siebie i od tej pory peklowany łosoś wszedł na stałe do naszego menu. Jest to nieco inna wersja skandynawskiego gravlaxa, gdzie do marynaty oprócz soli i cukru dodaje się sporą ilość koperku. Podczas peklowania(...)fenkuła. Cytrusy świetnie przełamują tłusty smak ryby, a kolendra dodaje charakteru. Tak przygotowany łosoś idealnie sprawdzi się jako elegancka przystawka na przyjęciu, ale będzie też świetnym składnikiem codziennych sałatek lub kanapek. Spróbujcie i dajcie znać jak Wam smakuje. Proporcje na kawałek łososia o wadze ok 1 kg 1 kg łososia 1 szklanka gruboziarnistej soli 1 szklanka cukru 2 łyżki ziaren

olalacooking
Sałatka tęczowa z kiełkami kaszy gryczanej i fasolą azuki 162

Wczesna wiosna to dobry czas na kiełki. Mamy ochotę na coś zielonego, ale nowalijki dostępne w sklepie o tej porze roku są sztucznie pędzone i niezdrowe. Jeśli zrobimy sobie kiełki z ekologicznych nasion, to nie będziemy musieli się martwić. Ważne, żeby nasiona pochodziły z zaufanego źródła. Ponieważ kupuję wszystko w internecie kiełkownicę do kiełków, kaszę niepaloną do skiełkowania(...)przyswajalna. Koniecznie musi to być jednak niepalona ekologiczna kasza gryczana,bo palona nie wyrośnie a zwykła może nie być taka zdrowa. Co można zrobić z taką skiełkowaną gryką? Polecam sałatkę, do której dodałam też pyszną fasolę azuki (można ją zastąpić czerwoną fasolą gotowaną lub z puszki). Składniki: garść sałaty lub roszponki 100 g skiełkowanej niepalonej kaszy gryczanej pół puszki kukurydzy

Ugotowane pozamiatane
Na Świątecznym stole-Wielkanocne menu 158

Świąt pozostało już tylko 10 dni - najwyższa pora pomyśleć co przygotować dla kochanej rodzinki  i gości. Święconka, świąteczne  śniadanko, obiadek, przekąski i słodkości. Trochę tego jest... Święconka: przede wszystkim jajka, baranek z masła, chlebek, wędlina- kiełbaski, jakaś dobra szyneczka, ciasto: wielkanocna babeczka, sól, chrzan, te wszystkie potrawy mają symboliczne znaczenie i muszą się znaleźć w święconce, dekoracyjnie(...)cebulką, jajka w sosie wiosennym ( przepis podany wcześniej), jajka po szkocku (przepis podany wcześniej), pasztet świąteczny zapiekany, kiełbaska swojska biała, wędzona na gorąco, no i oczywiście pyszny świąteczny bigosik, sałatka gyros( przepis podany wcześniej), sałatka warzywna(wszyscy ja znacie), sałatka z selerem naciowym( przepis podany wcześniej). Świąteczny obiad: oczywiście Żurek(przepis podany wcześniej), i tym razem w chlebku, warzywa glazurowane

Kuchnia Beaty
grissini – włoskie paluszki 185

składniki: 250 g mąki pszennej 160 ml ciepłej wody 10 g drożdży 2 łyżki oliwy/oleju 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli dodatkowo: 1 jajko do posmarowania

Domowy Smak Jedzenia
Zupa brokułowa 158

zrzucić  zimowe okrycia i pokazać to co się ma do ukrycia. W związku z powyższym postanowiłam nieco odchudzić swoją kuchnię. Do brokułów przekonałam się dopiero po zrobieniu pysznej sałatki . Tym razem postanowiłam spróbować zjeść je na ciepło. Jako, że uwielbiam zupy , mój wybór padł na zupę brokułową. Był to strzał w dziesiątkę. Przepis na zupę powstawał w czasie(...)kukurydza konserwowa 5 szt. ziela angielskiego 3 liście laurowe kurkuma sól, pieprz Sposób przygotowania: Mięso zalewamy 2,5 litra wody. Zagotowujemy. Ściągamy szumowiny. Włoszczyznę obieramy i ścieramy na tarce. Pora wkładamy w całości. Dodajemy ziele i liście laurowe. Gotujemy wywar przez ok. 30-45 minut. Wyjmujemy mięso, dzielimy na mniejsze kawałki i wkładamy z powrotem do zupy. Brokuły dzielimy

Pobite gary Barbary