Przedstawiam dziś przepis na pyszną pożywną i rozgrzewającą zupę buraczaną , nie mającą nic wspólnego z barszczem . Ta zupa jest niezwykła i jeżeli uda się jej
Kawa z mlekiemPrzedstawiam dziś przepis na pyszną pożywną i rozgrzewającą zupę buraczaną , nie mającą nic wspólnego z barszczem . Ta zupa jest niezwykła i jeżeli uda się jej
Kawa z mlekiemDopełnieniem każdego drugiego dania jest pyszna surówka, która moim zdaniem powinna cieszyć nie tylko smakiem, ale również wyglądem. Staram się by moje surówki były kolorowe. Dziś
Słodkie okruszkiłososiem Pieczone pierogi z mozzarelą i pomidorami Pieczone pierogi z kapustą i grzybami RYBA Zapiekana ryba pod kapustą Pieczony pstrąg Ryba w ziołowej panierce Pieczony łosoś z porem i pomarańczą Ryba po grecku ŚLEDZIE Śledzie z cebulką Śledzie z jabłkiem Śledzie w śmietanie z koperkiem Śledzie pod pierzynką Śledzie z papryką i ogórkiem SERNIKI Sernik z łezką(...)Śmietanowiec z galaretkami Ciasto czekoladowe z orzechami i jabłkami 3bit bez pieczenia King bez pieczenia Ciasto cappuciono Ciasto Kilimandżaro MIĘSA Schab ze śliwką Pieczeń z warzywami Pieczeń z żurawiną SAŁATKI Sałatka jarzynowa tradycyjna Sałatka z tuńczykiem Sałatka z zupek chińskich Sałatka z kurczakiem w pomarańczach Sałatka z kurczakiem i winogrono Sałatka serowo - czosnkowa ZUPY Barszcz czerwony z domowym makaronem
Lena GotujeWiosna... ach jak ja lubię tą porę roku kiedy wszystko się zaczyna zielenić i budzić do życia. W mojej kuchni również coraz więcej lekkich, wiosennych potraw z przewagą warzyw. Dziś zapraszam Was na moją wiosenną propozycję na kolację (lub śniadanie). Grillowana tortilla z warzywami i kurczakiem w musztardowym sosie na bazie oleju rzepakowego, to smak i prostota, którą kocham(...)źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego warto go wielu potraw. Ja oparłam na nim mój musztardowy sos, który sprawdzi się również jako znakomity dodatek do wielu wiosennych sałatek. Składniki: (na 1 porcję) Na musztardowy sos: 1 pełna łyżka musztardy sarepskiej 1/2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki majonezu (opcjonalnie jogurtu) Pozostałe składniki: 1 tortilla
Słodkie okruszkiMoja pierwsza pieczeń wołowa z rostbefu była kompletną klapą. Mięso miało być rarytasem, a niestety rozczarowywało – było wypieczone i „żuwaczne”. Minęło od tamtej pory sporo czasu i podjęłam wyzwanie ponownie. Tym razem upiekłam rostbef w bardzo niskiej temperaturze. Wolnopieczona wołowina okazała się dokładnie tym, czego szukałam. Delikatna, miękka, różowa w środku, w smaku przypominająca średnio wysmażony(...)sosem na bazie czerwonego wina w którym marynowaliśmy mięso. Z resztek takiej pieczeni możemy przyrządzić pyszne kanapki (np. z sosem chrzanowo-majonezowym, ogórkami konserwowymi, rukolą i musztardą) lub sałatkę. Pieczeń wołowa z rostbefu (wolnopieczona): 1 – 1,5 kg kawałek rostbefu bez kości 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 2 ząbki czosnku 2 ziarna jałowca (można zastąpić zielem angielskim) 1/3 szklanki
Poezja smakumoment jest dobry by dietę wzbogacić o ryby. Składniki (dla 2-3 osób): ok 1/2 kg fileta z pstrąga łososiowego 4-5 sporych ziemniaków (gatunek na frytki) kolorowa sałatka przyprawa do grilla ziołowa pieprz cytrynowy sól, pieprz 1/2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Osuszoną rybę nacieramy solą, pieprzem cytrynowym i odrobiną ziołowej mieszanki grillowej. Skrapiamy oliwą i odstawiamy(...)jednej strony. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką. U nas była to surówka oparta na miksie sałat, o której wspomnę coś więcej niebawem. Jako, że sezon grillowy najwyższa pora rozpocząć rybę tę do grillowania tradycyjnego gorąco polecam. Pyszności i do tego zdrowe
Kuchnia po mojemuspożycia. W odmętach i czeluściach tychże szafek znalazłam mnóstwo zupek instant, które wypadałoby już zjeść. Albo w jakiś sposób przetworzyć, by do spożycia się nadały. Na pierwszy ogień poszła sałatka z zupek chińskich, którą w kolejnych postach gdzieś umieszczę. No tak, ale co w takim razi z pozostałymi paczkami? - Zjadłbym jakiś makaron, taki wiesz, smażony, jak czasem robisz. - Dajże spokój(...)miał swój smażony makaron z mięsem i warzywami. MAKARON SMAŻONY Z MIĘSEM I WARZYWAMI z zupek instant /przepis autorski;/ 3 zupki instant (dowolne) 2 papryki: czerwona i zielona 1 por pęczek pietruszki 1 ogórek zielony 2 pomidory woda przegotowana 300-400g mięsa mielonego Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych, kroję w średniej długości paseczki. Por kroję w talarki. Pomidory
W kuchni Karmel-itkinieco egzotyczny produkt, czasem jednak pojawia się marketach; kiedy ma to miejsce, zawsze wrzucam kilka okrągłych główek do koszyka, dobierając też kilka produktów, którymi możemy cieszyć się o tej porze roku – stąd nazwa, choć kolorowa mozaika wydaje się być zaprzeczeniem tego co mamy za oknem. Jeżeli nie uda Ci się znaleźć radicchio, spróbuj wykorzystać zwykłą cykorię, a w ostateczności(...)pokrój w wąskie paseczki. Mandarynkę obierz i podziel na segmenty. Kiwi obierz, najpierw przekrój wzdłuż na ćwiartki, a potem w plastry. Orzechy połam na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki sałatki wrzuć do miski, polej dressingiem i dokładnie zamieszaj. Pozostaw na moment do przegryzienia, po czym podawaj. Sałatka prezentuje się bardzo ładnie, serwowana w liściach radicchio
Roślinna - blog wegańskiZdrowa, soczysta, chrupiąca i bardzo smaczna surówka z selera naciowego, papryki i jabłka. Idealna do obiadu, do schrupania na drugie śniadanie lub na zdrową kolację.
Kuchcik gotujeTa surówka nie dosyć, że jest prosta i pyszna, do tego jeszcze bardzo zdrowa. Bo rzodkiew zbawiennie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Korzystne działanie
Walijskie Pichcenieskładniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego gruboziarnista sól żółty ser starty na tarce o grubych oczkach ulubione przyprawy np. słodka lub ostra papryka, zioła prowansalskie… mleko
Domowy Smak JedzeniaKurcze, żeby te bakalie były ciut tańsze, to jadłabym je garściami! Najlepiej na śniadanie, obiad i kolację ;) Naprzemiennie orzechy z migdałami, rodzynkami itp. W owsiankach, chlebie, sałatkach. Przyznaję bez bicia, że jeszcze nie tak dawno wszelkie musli lądowało w zakupowym wózku, bo nie wyobrażam sobie zjeść mleko z samymi płatkami. Aż pewnego razu, już chyba z rok temu(...)kupować gotowców. Mało tego, mogę ją mieszać na wszelkie sposoby, a następnie garściami jeść lub podawać nie tylko na śniadanie, ale też do deserów, lodów itp. Od tamtej pory robię częściej, bo prócz mnie pokochali ją również moi mężczyźni ;) Od najstarszego, na najmłodszym kończąc. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
Kuchnia w czekoladzieJest to właściwie połączenie dwóch sałatek. Danie smaczne, pożywne, a jak wiosennie wyglądające! Świetnie nada się również na wielkanocny stół. Zachęcam do wypróbowania. :) Składniki: I. Kurczak: 2 piersi z kurczaka lub 1 podwójna 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka curry oliwa z oliwek I. Sos: 250 ml majonezu light 5 łyżek (200 ml) jogurtu greckiego 2 garście startego parmezanu(...)ananasa kilka kropel soku z limonki III. Całość: 1 puszka plastrów ananasa 1 i 1/2 słoiczka selera konserwowego 2 małe puszki kukurydzy (użyłam złocistej i z chili) 1 por 6 jajek 1 szklanka startego parmezanu rzeżucha szczypiorek sól Sposób przygotowania: Kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. W małej miseczce mieszamy jogurt z curry. Powstałym sosem
DominikaDolcipieczone frytki można też robić z innych warzyw, nie tylko z ziemniaków, i na dodatek te frytki są bardzo smaczne. Powiecie, ależ mi odkrycie 😀. Ano tak, ponieważ do tej pory uważałam, ze najlepsze są takie smażone w dużej ilości tłuszczu, czyli po prostu tradycyjne. Okazuje się, że te pieczone w piekarniku też są bardzo smaczne, no i znacznie mnie(...)się wspaniale. Wiadomo, że muszą być upieczone bez żadnego tłuszczu, daję więc do nich sporo różnych przypraw. Rewelacja! Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie sałatka z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem
Kulinarne przygody GatityMoja babcia, jak ktoś nie chciał jeść warzywa, mówiła, że jarzyny mają zęby i kolą w podniebienie spożywającego. Do tej pory prześladuje mnie widok zębatej marchwi ponuro rechoczącej w okolicach podniebienia. Podobno do smaku warzyw trzeba dorosnąć lub zwalczyć w sobie wstręt. Ja się nie znam, ja nigdy problemu z nimi nie miałam, no może poza okresem przedszkolnym, kiedy(...)później, ale za to zdrowsi. W miarę rozwoju moich umiejętności kulinarnych nauczyłam się, że jak się ładnie poda, to najwięksi oportuniści spożywają je aż miło popatrzeć. Dziś pokażę wam sałatkę z bobem i znienawidzonymi przez niektórych buraczkami, że o „wstrętnej” kalarepie nie wspomnę. Do tego sos bazyliowy, fajne podanie i możemy z mściwą satysfakcją patrzeć, jak naród spożywa. Ponieważ
ladykitchen