pojawić się m.in. barszcz czerwony na zakwasie, uszka, śledź oraz kapusta z grzybami. Jednak moim ulubionym daniem jest bez wątpienia ryba po grecku. Kiedy wszyscy zajadają się różnego rodzaju sałatkami lub odgrzewają kolejną porcję karpia, ja zawsze sięgam po nią. Skąd nazwa ryba po grecku? Właściwie ciężko to wyjaśnić. Z pewnością nie dlatego, że przepis ten przywędrował do nas gdzieś(...)rejony świata nie było tak proste. Właściwie jaka by nie była historia ryby po grecku, nic nie zmieni faktu, że jest to naprawdę pyszne danie i jeśli do tej pory go nie przygotowywaliście, koniecznie to zmieńcie. Więcej
Okolice Palnikasoczewicy, choć naprawdę nie wiem czemu ona tak się nazywa. Chyba dlatego, że po ugotowaniu zmienia faktycznie kolor na zielony. Susz warzywny to nic innego jak ususzone liście pietruszki, pora i selera. Gulasz z soczewicy zazwyczaj podaję z ryżem i płaskimi chlebkami. Sos jest gęsty i bardzo łatwo nabiera się chlebem. Lubicie jeść rękoma, oblizywać palce i w ogóle(...)łyżka garam masala 1 łyżka świeżo zgniecionego kminu 2 łyżeczki zgniecionej kolendry 1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu 1 łyżeczka czarnego pieprzu młotkowanego 3 łyżki oliwy 3 łyżki ziołowego suszu, pietruszka,por i nać selera sól do smaku 1 łyżka masła klarowanego około 1 l warzywnego bulionu Pokrój cebulę w kostkę. Rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Dodaj mięso i smaż aż mięso
codojedzeniaMoją ulubioną surówką o tej porze roku jest surówka z młodej kapusty. Przeważnie robię z winegretem, ale czasami skuszę się na sos na bazie śmietany. Do tej letniej kompozycji dodałam pomidory malinowe, łodygę selera naciowego oraz szczypior. Surówka jest bardzo soczysta i orzeźwiająca! Składniki: pół główki młodej kapusty 2 średnie pomidory malinowe 1 łodyga selera naciowego 2 dymki(...)chudej śmietany (użyłam 9%, ale może być też jogurt naturalny) 2 łyżki białego octu winnego bądź jabłkowego sól, pieprz 1 łyżka płynnego miodu 1,5 łyżeczki suszonych ziół do sałatek, ale mogą być też zioła do pizzy Kapustę drobno posiekać lub poszatkować. Pomidory pokroić w kostkę, a dymkę i selera w paski. Wszystkie warzywa wymieszać w misce lub salaterce. Składniki
Czerwień i błękitJutro 25 października przypada Światowy Dzień Makaronu. Z tej okazji przygotowałam dla Was spis wszystkich przepisów z makaronem w roli głównej, które pojawiły się do tej pory na blogu. Serdecznie zapraszam, może któryś z moich przepisów będzie dla Was inspiracją, żeby świętować z makaronem. Światowy Dzień Makaronu - przepisy Kokardki w sosie ze świeżych ziół z cukinią i nutką(...)pulpecikami i brokułami Spaghetti z pesto, cukinią i suszonymi pomidorami Spaghetti z sosem szpinakowym Spaghetti z pieczonymi pomidorami Spaghetti ze szpinakiem i pesto Makaron ze szpinakowym pesto Letnia sałatka makaronowa z żółtymi buraczkami
Kulinarne przygody GatityOstatnio na kilku blogach natknelam sie na przepisy z batatami. Poniewaz do tej pory znalam je tylko z widzenia i opowiesci, w koncu postanowilam zakupic to wychwalane cudo i zrobic cos dobrego. Na poczatek zrobilam pieczone bataty i byly nawet smaczne. Moze sa zbyt slodkie jak dla mnie, ale ostatecznie nie mowie im "nie". Przy moim drugim podejsciu pomyslalam(...)salatce. Z rukwia wodna, ktora jest dosc ostra w smaku i z dodatkiem octu balsamicznego, bataty bardzo mi zasmakowaly. Dopiero teraz docenilam ich slodycz i delikatny smak. Salatka z batatow skladniki dla 2 osob: 3 plastry boczku wedzonego 1 spory batat mieszanka salat (ja uzylam rukwi wodnej i salaty batavia) sol, pieprz 2 lyzki octu balsamicznego 1 lyzka oliwy
Przysmaki KarolkiDzisiaj proponuję polędwiczkę wieprzową zapieczoną w cieście francuskim z farszem z pieczarek, sosem grzybowym, ziemniaczanymi kluskami i sałatką z czerwonej kapusty. Danie bardzo aromatyczne, dość pracochłonne, ale warte zachodu. Smacznego! Do przygotowania dania użyłem: 1 polędwiczki wieprzowej, 5 plasterków szynki szwarcwaldzkiej, 1 płatu ciasta francuskiego, 100 gram pieczarek, 15 suszonych borowików, 3 średnich cebul, 1 łyżki musztardy(...)oczyściłem dokładnie z wszelkich błon. Na patelni rozgrzałem łyżkę smalcu i na gorącym smalcu smażyłem polędwiczkę przez około 2 minuty z każdej strony, aby uzyskać lekkie przyrumienienie i zamknąć pory mięsa. Po tym wstępnym podsmażeniu polędwiczkę odłożyłem na talerz. Na tą samą patelnię dodałem pokrojoną w drobną kostkę cebulę i delikatnie ją zeszkliłem, po czym dodałem do niej pokrojone
Wyprawy kulinarnenajczęściej wybierane mięso przez Polaków, gości on na naszych stołach w różnych postaciach. Chciałabym Wam pokazać, jak łatwo można przygotować kurczaka, całkwoicie inaczej niż robiliście to do tej pory. Tak abyście poznali jego smak na nowo. Postanowiłam zgromadzić w jednym poście kilka najlepszych przepisów na kurczaka, które będą smakowały całej rodzinie. A Wam pozwolą polubić obiady przygotowywane(...)KURCZAK LUB INDYK W GĘSTYM KREMOWYM SOSIE, Z BOCZNIAKAMI I RUKOLĄ, NA WŁOSKIM MAKARONIE! KURCZAK W SOSIE ŚLIWKOWYM Z ROZMARYNEM! KURCZAK W SOSIE POMIDOROWYM Z KURKUMĄ I CUKINIĄ! SAŁATKA Z KURCZAKIEM KURCZAK PIECZONY BEZ TŁUSZCZU Z WARZYWAMI! KOMOSA RYŻOWA Z KURCZAKIEM I SZPARAGAMI! ZIEMNIAKI W MUNDURKACH, KURCZAK, SZPARAGI! MAKARON SOBA Z TUŃCZYKIEM I KURCZAKIEM W SOSIE SOJOWO-ANYŻOWYM! KURCZAK
SMYKWKUCHNIerbe aromatiche) Penne z pstrągiem łososiowym w sosie jogurtowo-koperkowym (Penne con trota salmonata allo yogurt) Tagliatelle z ragout z soczewicy (Tagliatelle con ragù di lenticchie) Makaronowa zapiekanka z porem, dynią i boczkiem (Sformato di pasta con zucca, porri e pancetta) Makaronowa zapiekanka ze szparagami, cukinią i sosem serowym (Sformato di penne con asparagi e zucchine al formaggio) Makaronowa zapiekanka(...)zucca e funghi champignon) Lasagne z jarmużem i ricottą (Lasagne con cavolo nero e ricotta) Muszle nadziewane dynią i pancettą (Conchiglioni ripieni di zucca e pancetta) Letnia sałatka makaronowa (Pasta fredda estiva) Makaronowa sałatka z fetą, pomidorkami i oliwkami (Pasta fredda con feta, pomodorini e olive) Tagliatelle z kremowym sosem serowym (Tagliatelle alla crema di formaggi) Spaghetti aglio
La grande e la piccola cuocaSurówka z buraków. Prawdziwa. Z samych surowych warzyw. Prosta, bo nie trzeba tychże buraków piec, ani gotować. Jedyne co warto, to założyć rękawiczki ochronne, żeby nie
Dietologrobię to naprawdę często – staram się maksymalnie oszczędzić czas, dlatego też zwykle tam, gdzie trafić mają buraki posiłkuję się już upieczonymi. Piekę je z wyprzedzeniem, część dodatkowo przeznaczając na sałatki lub do deserów. Kiedy mam już ten główny składnik w zanadrzu, całe danie trafia na mój stół po nieco więcej niż połowie godziny. Tradycyjnie nie żałuję przypraw, które sprawiają(...)buraczki 3 nieduże marchewki 1 nieduży korzeń pietruszki mały kawałek korzenia selera 1 średni ziemniak / 4 – 5 łyżek przepłukanej kaszy jaglanej 1 mała cebula 1 duży ząbek czosnku 1/2 pora 2 – 3 łyżki masła klarowanego lub preferowanego oleju w wersji wegańskiej 1 – 2 łyżeczki naturalnego octu jabłkowego nierafinowana sól, przyprawy i zioła: 2 liście laurowe, 5 kulek ziela angielskiego
Even Better Foodstanowić podstawę Twojego nowego systemu żywienia. Nieregularne jedzenie, unikanie posiłków, niejedzenie śniadań powoduje, że chętniej sięgamy po niezdrowe przekąski i jemy więcej, niż powinniśmy. Dlatego warto jest ustalić stałe pory jedzenia i przestrzegać ich konsekwentnie. Zamień puste na pełne Jednym z najgorszych nawyków żywieniowych jest stawianie na szybkie przekąski – puste kalorie i węglowodany proste, które znajdują się słodyczach, produktach(...)smażonych na tłuszczu potraw. Zaprzyjaźnij się z warzywami i owocami – pełno ich w sklepach, zwłaszcza na wiosnę. Zamiast zapiekanki na lunch do pracy, zrób sobie coś lekkiego, np. sałatkę z bakaliami. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie sałatka grecka , niż frytki z baru szybkiej obsługi. Ruszaj się nie tylko sportowo Najlepszym sposobem na schudnięcie jest wprowadzenie do planu dnia minimum 30 minut
Codogaraaksamitny sos idealnie pasujący do żeberek. Lekko pikantny od keczupu, lekko słodki od duszonej cebuli. Dla prawdziwych mężczyzn żeberka podajemy z frytkami a dla prawdziwych kobiet z zieloną sałatką :) Keczup zalecamy zrobić samemu według tego przepisu . Jest niesamowity w smaku, żaden sklepowy nie może się z nim równać. Oczywiście zdajemy sobie sprawę, że niektórym z Was nie będzie się(...)jasnego i ciemnego. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie
Marder&Marder ManufactureMłode liście i łodygi buraka aż się prosiły o przygotowanie tej zupy. Z botwinki można przygotować też inne dania niż zupę czy chłodnik. Młode liście botwinki można dodać do sałatki lub przygotować farsz do pierogów. Świetnie komponuje się z kaszą, jajkami, serem typu feta, a także z innymi nowalijkami jak rzodkiewka, ogórek i koperek. Można z jej dodatkiem przygotować nawet(...)czego i was zachęcam. Piszcie jeśli macie jakieś ciekawe pomysły, a z chęcią je wypróbuję. Składniki: pęczek botwinki 3 duże buraki (lub butelka koncentratu z buraków) włoszczyzna: marchew, pietruszka, por, odrobina selera 6 ziemniaków jogurt naturalny lub śmietana jajka ugotowane na twardo 2 łyżki octu 1 łyżka cukru sól, pieprz koperek Przygotowanie: W 1,5 litra wody gotujemy pokrojoną włoszczyznę
Smakowity Blog KulinarnySurówka obiadowa z marchewki – prosty przepis Prosta, szybka, pyszna, tania, idealna do drugiego dania. Wystarczy kilka składników, chwila czasu by przygotować naprawdę pyszną surówkę. My
Słodkie okruszki