Pomidory z czosnkiem i żółtym serem O tej porze roku pomidory są najlepsze. Najsłodsze i najbardziej dojrzałe. I trzeba z tego korzystać. Jeśli znudziły Wam się pomidory pocięte w plasterki i oprószone solą i pieprzem, to proponuję na pomidory położyć farsz z żółtego sera, czosnku i majonezu. Jest to super propozycja na kolację i jako przystawka na imprezę(...)Składniki: 3-4 pomidory 200 g startego żółtego sera 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku 3 łyżki majonezu opakowanie sosu do sałatek (np. czosnkowo-ziołowy) Sposób przygotowania: Pomidory umyć, pokroić w grubsze plastry. Ser połączyć z czosnkiem, majonezem i sosem, wymieszać. Nakładać na pomidory. Smacznego
na moim stole...próbuję gotowania w tym klimacie. Owsianka dla Gizmola okazała się strzałem w dziesiątkę. Zajada bez marudzenia. A ja? Popijam od czasu do czasu napar imbirowy. Rozgrzewający. O tej porze roku najlepszy. A ponadto jelitka lepiej pracują. Lunch: Chlebek bananowy z herbatą imbirową 1 cytryna 1 litr wrzątku 2 łyżki cukru trzcinowego 0,5 łyżeczki imbiru 2 łyżki zimnej(...)zimną wodę. Całość gotowałam 3 minuty. Zaparzyłam herbatę. Wypiłam z dodatkiem 1 łyżki wywaru imbirowego. Obiad: Naszpi(na)kowane naleśniki z jajkiem sadzonym Kolacja: Sentymentalna sałatka z buraka, twarogu i kaszy gryczanej
bastalenaDługi weekend na wsi. Zbliżała się pora kolacji, towarzystwo wygłodniałe po całym dniu hasania po okolicznych lasach a pomysłu na posiłek nikt nie znalazł. Dzieciaki krzywiły się gdy zaproponowałam kanapki a reszta też wolałaby coś ciepłego. W oczy rzucił mi się kalafior. Zakwitł bielą prosząc by dać mu szansę. Nie mogłam pozwolić żeby leżał samotnie w kąciku. Odpłacił(...)pięknie delikatnym smakiem i nakarmił wszystkie głodomorki. Kalafior to wspaniałe warzywo - nadaje się nie tylko na zupę czy sałatkę . Pyszny jest Kalafior zapiekany z mięsem albo Kalafior au gratin - spróbujcie koniecznie ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaPowiadają, że „Men jest żyłą wina Frankonii” i mają rację. Wzdłuż Menu i jego dopływów jest wytwarzane frankońskie wino. A jego znakiem rozpoznawczym było, i na
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZupa krem z kalafiora z serem pleśniowym i szynką parmeńską - czy znacie lepszą propozycję na weekendowy obiad? Pyszna, aksamitna, tej zupie nikt się nie oprze, a
Cztery FajeryJest to propozycja na dobrą kolację. Smacznego. Przygotowanie mięsa – schab pokroić na słupki 1 x 1 cm. Wrzucić do miseczki, wsypać wszystkie przyprawy i dokładnie
Kuchnia PokoleńOgórki małosolne Ogórki małosolne to mój kolejny ulubiony smak lata, choć w dzieciństwie za nim nie przepadałam. Idealnie pasują do sałatki, na kanapki, do obiadu czy tak po prostu na przegryzkę. Zawsze pierwszy raz w roku robię je gdy tylko pokażą się ogórki gruntowe, tym razem z lekkim opóźnieniem ale już są na moim stole(...)jest stary i niezawodny. Przez ostatnich kilka lat nie udały mi się tylko jeden raz gdy eksperymentalnie kupiłam ogórki w markecie (a takie były śliczne). Od tamtej pory kupuję już tylko w warzywniaku albo na bazarze i powtórka tej wpadki się nie zdarzyła. Polecam :) Składniki potrzebne do przygotowania ogórków małosolnych: 2 kg jędrnych ogórków gruntowych
Gotuj Się Kto MożePomarańcza z cynamonem - Pomysł na subtelny i lekki deser Pomarańcza pełna słońca, orzeźwiająca i nadająca się na słodki posiłek o każdej porze dnia, zwłaszcza kiedy ten dzień jest gorący. Lekko, zdrowo i proste w przygotowaniu. Zapraszam. Składniki: 2 pomarańcze 2 łyżeczki cukru 1 szczypta cynamonu Wykonanie: Pomarańcze najlepiej umyć, osuszyć, ostrym nożem obkroić ze skórki(...)talerzu, polać powstałym przy krojeniu sokiem oraz oprószyć zmieszanym cukrem z cynamonem. Zapraszam na inne przepisy z pomarańczą na moim blogu: Deser ; carpaccio ; Przystawka z serem i burakiem ; Sałatka z selerem naciowym ; Sałatka z rukoli Smacznego
Wino Francja Kuchniadzieci. Zawsze kilka dań ser wowanych jest na ciepło: j ajecznica, naleśniki, parówki, warzywa , kiełbaski, t ortille. Oprócz tego można wybierać spośród bogatej oferty zimnej płyty: serów, wędlin, sałatek, owoców, płatków, mleka, miodów, jogurtó w. Te o statnie podobnie jak nabiał pochodzą z ekologicznego gospodarstwa EKO ŁUKTA. Hotel MASURIA&SPA to obiekt z pięknymi wnętrzami. Przyjemne kanapy(...)staje się bardzo przyjemny i komfortowy. MASURIA HOTEL&SPA położony jest nad samym brzegiem jeziora i dysponuje prywatną plażą, do której dochodzi się specjalnie przygotowaną ścieżką. Zimową porą trudno docenić jej potencjał, jednak pomimo braku słońca prezentuje się fantastycznie. W strefie przybrzeżnej przygotowane zostało płytkie miejsce dla kąpieli najmłodszych gości hotelowych. Dodatkowo przy plaży powstaje sauna i jacuzzi
WYSPA SZCZĘSLIWAdołączonych do ekskluzywnych magazynów dla kobiet. Ponadto, w ramach projektu wydana została książka kucharska Ryby Wybrane , która w wersji elektronicznej dostępna jest na stronie ryby.wwf.pl. Do tej pory pobrało ją ponad 12 tys. osób, a stronę odwiedziło ponad 536 tys. W ramach projektu przeprowadzono także 16 warsztatów kulinarnych w 16 miastach wojewódzkich. Wzięło w nich(...)internautom, poprzez dodatkową serię filmików kulinarnych, które w najbliższym czasie zostaną wyprodukowane w ramach projektu. A w trakcie warsztatów oczywiście prym wiodły ryby. Przygotowaliśmy między innymi karpia disco panko, sałatkę śledziową z ziemniakami, czarniaka gotowanego w mleku, przegrzebki z groszkiem i pieczarkami oraz smażone sardynki z pieczonymi ziemniakami
Kulinarne przygody GatitySkładniki: 200 g białego ryżu; 500 g filetu z piersi kurczaka; Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odcedzeniu 285 g); Puszka ananasa w plastrach, w syropie
Gospodyni MiejskaLubicie czerwoną kapustę? a kiszoną czerwoną kapustę? Ja kupują ją zawsze u pani na ryneczku a jest zjawiskowa w smaku. Często zajadam ją po prostu samą
Moje Małe Czarowanieskładniki: 24 szt. czarnych oliwek bez pestek 3 kulki mini mozzarelli marchewka oliwa z oliwek wykonanie: Oliwki nacinamy. Marchewkę obieramy i kroimy w plastry, z których
Domowy Smak JedzeniaDzień dobry! Gęsina jest bardzo popularna w okolicy święta Św. Marcina, w końcu powstała nawet akcja Gęsina na Św. Marcina sygnowana przez Slow Food Polska. Oprócz
Pora coś zjeśćzdrowa, 5 minutowa sałatka z tuńczykiem i olejem lnianym. Do takiej sałatki możecie spokojnie dodać inne warzywa. Ja czasem dorzucam drobno pokrojoną czerwoną paprykę lub miks ulubionych ziaren. Z sałatkami warto eksperymentować. Spróbujcie i miłego dnia. Czy u Was też tak świeci słońce. Ferie się zaczęły, a śnieg niestety znika w oczkach… Składniki: 1 puszka tuńczyka w kawałkach(...)garście mieszanki sałat (u mnie wersja z marchewką) pół łyżki suszonej cebuli w płatkach 1 łyżka oleju lnianego Woj-len świeżo mielony czarny pieprz do smaku około 1 cm pora (biała część) Przygotowanie: Tuńczyka osączamy i przekładamy do miski. Dodajemy miks sałat, obranego i pokrojonego ogórka, pokrojony na półplasterki lub drobniej por, suszoną cebulkę w płatkach i łyżkę oleju
Słodkie okruszki