salatka z pory - 3237 przepisów (strona:145/216)

Detoks owocowo-warzywny 161

krótki trening. Dzień trzeci - pobudka  przed godziną 7 - bez problemów. Energia nadal mi towarzyszyła, głód nie doskwierał. Po 3 dniach powróciłam powoli do jedzenia wszystkich produktów. Zachowałam jednak pory posiłków oraz racjonalne zasady odżywiania. Póki co trwam w postanowieniu zdrowego jedzenia. MENU 3-DNIOWEGO DETOKSU OWOCOWO-WARZYWNEGO DZIEŃ 1:  7.00 - woda z cytryną  8.00 - śniadanie: koktajl(...)śniadanie: banan 14.00 - obiad:gotowana zielona fasolka szparagowa z sosem pomidorowym ( można zjeść bez sosu ) 16.00 - podwieczorek: koktajl z jabłka, kiwi, selera naciowego i wody * 19.00 - kolacja: sałatka z mixu sałat z pomidorem, ogórkiem, oliwkami, czerwoną cebulą

kolorowotorcikowo
Kilka słów o produktach Morga Suisse. 149

jest bardzo gęsty. * Jak wspomniałam. nieodłącznym elementem niemal każdego mojego zamówienia jest oliwa, której używam praktycznie codziennie. Mozzarella + rukola + pomidory + oliwa + bazylia to najprostsza i jedna z najsmaczniejszych sałatek! Włosi wiedzą, co dobre :) * W ofercie znajdziemy także kilka rodzajów bulionów instant. Od kiedy zaczęłam kupować te ekologiczne, ani myślę wracać do sklepowych "przyprawek". Co ciekawe, ugotowany bulion pachnie(...)chociaż w składzie go nie znajdziemy (i ani grama tłuszczu). Najlepsze jest zaś to, że zawiera tylko naturalne składniki. * Pyłku pszczelego próbowałam po raz pierwszy w życiu. Do tej pory słyszałam tylko o jego właściwościach. W smaku podobny do miodu, lekko słodki... jednak z nutą goryczki. Solo nie każdemu może posmakować, jednak jako dodatek do owsianki czy gofrów - pasuje

Poranek na słodko
Jak ugotować kukurydzę w kolbie 138

porze roku łatwo kupić świeżą kukurydzę w kolbie.  Warto skorzystać i przyrządzić ją wg tego przepisu. Przygotowanie : Kolby obrać z liści i "niteczek" W garnku zagotować wodę ( dodać łyżkę cukru na litr wody) Wrzucić kolby na wrzątek, tak by kukurydza się zanurzyła Gotować na wolnym ogniu ok. 10-15 min. dłuższe gotowanie może wpłynąć na to, że kukurydza(...)stwardnieje. Tak ugotowaną kukurydzę użyłam do sałatki. A można zjadać ją z kolby, posmarowaną wcześniej masłem i oprószoną solą

Proste Potrawy
Kotleciki z kurczaka czyli pasteis de frango 377

Ugotowane mięso posiekać na małe kawałki ( można w blenderze), a ziemniaki rozgnieść widelcem. Umieścić wszystko w misce. Z pomocą robota kuchennego (lub po prostu  nożem) posiekać cebulę, czosnek, pora i pietruszkę. Dodać do  mieszaniny z ziemniaków i kurczaka. Dodać jajka, bułkę tartą i szczyptę soli. Dobrze wymieszać. Formować  małe klopsiki wielkości piłeczki pingpongowej.  W odpowiednim(...)umieścić kilka klopsików i  smażyć, aż będą rumiane. Wyjąć łyżką cedzakową  i umieścić na papierze kuchennym. W ten sposób usmażyć wszystkie klopsiki. Podawać z białym ryżem i sałatką z pomidorów, lub jako przystawkę z np. sosem jogurtowym. Smacznego

Stare Gary
Sałatka z szynką i szpinakiem 185

Lekka, zdrowa, pożywna i smaczna, sałatka na szpinaku.  Przygotowuje się ją szybko, jest doskonała jako przekąska, kolacja lub śniadanie. Przygotowuje się ją szybciutko, mało składników

Takie tam pichcenie
Surówka z kapusty pekińskiej 99

Dziś mam dla Was przepis na szybką surówkę, którą możecie podać zarówno do obiadu, jak i jako dodatek do kanapek z wędliną, tortilli itp. Wszystko zależy

Czary - gary w kuchni
Pstrąg nadziewany boczkiem z sosem porowym 225

Ostatnio coś mnie wzięło na ryby, to chyba przez tego dorsza w maśle czosnkowym , który smakował tak wyśmienicie, że nabrałam ochoty na więcej :) Tym razem wybrałam

Kraina Miodem Płynąca
Pieczona pietruszka z miodem i czosnkiem 128

najlepsza forma obróbki termicznej jarzyn. Przygotowane w ten sposób zachowują większość składników odżywczych i mają niesamowity smak, który pieczenie wydobywa z  nich ze zwiększoną mocą. Do tej pory piekłam różne warzywa ( pieczona kapusta ,  jesienne pieczone warzywa ,  pieczony kalafior ,  pieczone kolorowe buraki ,  pieczony bakłażan z zata'arem ,  pieczone frytki z batatów pieczone młode warzywa(...)koleżanka opowiedziała mi jak pyszna jest upieczona  z miodem i czosnkiem. Będzie idealnym dodatkiem do mięsa, pyszna jest też pokrojona w małe kawałki, jako jeden ze składników sałatki. Pieczona pietruszka z miodem i czosnkiem Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1000 g  pietruszki 4 duże ząbki czosnku 3 łyżki miodu oliwa z oliwek sól pieprz Wykonanie: Pietruszkę obieramy

Kulinarne przygody Gatity
Surówka z marchewki z czarnuszką 117

babcinym stole. Tak naprawdę, pomimo upływu lat i poznawania wciąż nowych smaków, ta surówka jest na szczycie rankingu moich ulubionych dodatków. Do marchewki możesz dodać starte jabłko, posiekanego pora lub śmietanę.  Surówka z marchewki z czarnuszką Składniki: 3 marchewki 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki czarnuszki cukier do smaku Przygotowanie: Marchew obieramy ze skóry. Ścieramy na tarce(...)malaksera. Gotową przekładamy do miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy czarnuszkę i cukier do smaku, jeśli marchew nie jest wystarczająco słodka. Mieszamy. Podajemy jako dodatek do obiadu lub jako sałatkę np. na śniadanie do pracy czy do szkoły

Moja smaczna kuchnia
Zupa paprykowa z pulpecikami i rukolą 134

Zebrałam rukolę, bo taka duża już urosła... trzeba by coś z niej zrobić"- zakomunikowała mama. Ileż można jeść na wszystkie posiłki dziennie sałatkę? Postanowiłam wykorzystać zieleninę jakoś inaczej. Na początek- nieśmiała próba. Dodałam rukolę do pulpetów i do zupy. Wyszło super!  Fakt, tego typu dania kojarzą się raczej z jesienną słotą i próbą rozgrzania się gorącą, esencjonalną zupą. Jednak(...)wersja nie jest ciężka. Nie użyłam żadnej śmietany czy innej zaprawy do zupy, mięso z indyka jest raczej chude. Całość wyszła sycąca i warzywnie orzeźwiająca.  Do tej pory nie używałam rukoli do gotowania. Surowa odgrywała ewentualnie rolę dodatku do ciepłych dań. Bałam się, że jej zdecydowany smak zdominuje całą potrawę- nic bardziej mylnego. Smaki pięknie skomponowały się, podkreślając

Pichceniomania
SAŁATKA Z BULGUREM, SZYNKĄ I OGÓRKIEM 236

Kolejna odsłona sałatki z kaszą jako głównym składnikiem.  Ta wersja bogatsza w składniki niż ... wyszła przepyszna.  Oprócz walorów smakowych jej zaletą jest też szybkość przyrządzania i sytość. Za sprawą kaszy, która ma dużo błonnika po zjedzeniu  niewielkiej porcji jesteśmy syci przez długie godziny :)) Składniki: 1 wor eczek (100g) ugotowanej kaszy bulgur 3 ugotowane jajka mała puszka kukurydzy(...)200g) 3 ogórki konserwowe 200g szynki konserwowej biała część 1 pora sól pieprz majonez szczypiorek Wykonanie:  Jajka, ogórki, szynkę i pora kroimy. Kukurydzę odsączamy z zalewy. W misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Dodajemy majonez. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy posiekany szczypior. Ponownie mieszamy i odstawiamy do lodówki

Walijskie Pichcenie
Kawowo - miodowa piers z pikantna salatka z chilli 135

Mięso: Dziś pora ma eksperyment . Znalazłam gdzieś przepis na mięso nadziewane ziarnami kawy, a z racji tego iż kawy w ziarnach nie miałam... postanowiłam zaparzyć kawę mieloną w imbryku :) Kombinacja dziwna ale jednak ... czasem warto coś udziwnić... Do garnka nalałam kawy, rozcieńczyłam z wodą (szklanka) do tego wrzuciłam piersi z kurczaka, do odparowania. Następnie piersi smarujemy miodem(...)Sałatka :  Mimo udziwnionego mięsa sałatka jest banalna, ale uwielbiam ten smak... Połączenie świeżej natki pietruszki, chili oraz czosnku... do tego oliwa z oliwek i ocet z białego wina...Aromat cudowny... Wszystkie wymienione wyżej składniki drobno kroję, mieszam - dodaję pieprz i sól dla smaku . Połączyłam te dodatki z ryżem oraz z papryką surową.  Smak dzięki połączeniu pietruszki, chilli

dlaSmaQ
BULION WARZYWNY IDEALNY 130

łyżeczki soli  2 łyżki masła klarowanego lub oleju roślinnego  Marchew, pietruszkę, seler obieram. Kroję w mniejsze części. Cebulę i czosnek obieram, siekam, lecz niezbyt drobno. Pora płuczę, dzielę na 3-4 części. Listki natki pietruszki siekam, łodyżki zaś zostawiam. W garnku rozgrzewam tłuszcz, wrzucam cebulę i czosnek, a kiedy lekko się zezłocą, wrzucam pozostałe warzywa, prócz posiekanych(...)łodyżki. Wlewam wodę, wrzucam liście laurowe, pieprz i ziele angielskie, dodaję sól. Stawiam na gazie i gotuję około godziny do półtorej. Następnie przelewam przez sito. Warzywa można wykorzystać do sałatki jarzynowej bądź innych potraw. Odcedzony wywar przelewam dodatkowo przez gazę, aby pozbyć się wszelkich szumowin. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Sałatka tatarska 329

Dziś trochę bardziej się trzeba będzie napracować :) ale też będzie smaczniej :). Zawita sos podobny do tatarskiego ale jak zawsze w wersji lekkiej bez majonezu. Zarumienione połówki

Kuchnia PROzdrowotna
Prosta potrawka ze słodkich ziemniaków i soczewicy 225

przesiadywanie w kuchni bądź po prostu chwilowo brakuje mi pomysłów, wtedy jemy najprościej jak się da. A najprościej dla wegan oznacza przeważnie proste warzywne dania w formie zupy krem, sałatek czy potrawy na bazie roślin strączkowych jak poniżej. Uwielbiam bataty w prawie każdej postaci i zawsze trzymam dwie lub trzy sztuki pod ręką – ich zawiesista słodycz rozpływająca się w ustach(...)gotowania.  Składniki: 1 batat (około 400g) 1 por (tylko biała część) 1 średnia marchewka 1 średnia cebula  90 g zielonej soczewicy  700 ml warzywnego bulionu 2 łyżki oliwy  2 liście laurowe sól, pieprz natka pietruszki do podania Ziemniaka obierz, umyj i pokrój w 1 cm kostkę. Pora oraz obraną marchew przekrój wzdłuż na pół

Roślinna - blog wegański