Kiedy w sklepach pojawia się młoda kapusta, od razu kupuję główkę, bo wiem, że przygotowana na jej bazie surówka o tej porze roku smakuje najlepiej. Wszyscy lubimy, nie ma marudzenia. Dzisiaj w kolejnej odsłonie z winegretem. Składniki: 1/2 główki niewielkiej młodej kapusty lub ćwiartka dużej 3-4 łyżki kukurydzy z puszki, odcedzonej pół pomarańczowej papryki (lub w innym kolorze(...)wody 4 łyżki białego octu winnego lub jabłkowego 4 łyżki oleju (dałam z ostropestu, jest dobry na wątrobę) sól, pieprz łyżeczka płynnego miodu 1 spora łyżeczka suszonych ziół do sałatek, ale mogą być też zioła do pizzy Warzywa umyć. Kapustę drobno posiekać lub poszatkować. Jeśli nie jest to młoda kapusta, posolić i ugnieść. Paprykę i ogórki pokroić w kostkę. Szczypiorek
Czerwień i błękitgodzinę. • Marchew i por pokroić na paseczki a’la spagetti. • Zagotować wodę z solą i odrobiną cukru, wrzucić marchew i gotować 3 minuty. Dorzucić por i gotować jeszcze 2 minuty. Odcedzić i przelać zimną wodą. • Wymieszać żurawinę, chrzan, miód i przyprawy. Ubijając trzepaczką wlewać olej i ubijać aż zrobi się gładka(...)lubimy stopień wysmażenia. • Warzywa wymieszać z połową sosu, wyłożyć na talerze. • Na to położyć pokrojony zgrillowany filet i polać resztą sosu. • Podajemy w formie sałatki na zimno. Przepis ten pochodzi z warsztatów kulinarnych AEP Makro – Dary lasu. Jesień
To co kochamziemniaków, marchewki i szpinaku, lub z ziemniaków, brukselki i jajka. Chyna po prostu lubię sałatki ziemniaczane. Hitem są dla mnie pulpeciki jajeczne z sałatką ze szpinakiem i wzór na sałatkę, czyli baza z warzyw, dodatki zawierające białko i zdrowe tłuszcze, dressing i gotowe! Dobrym pomysłem są klopsiki z prosta surówką z melona i chili czy wrap śniadaniowy z pastą twarogowo(...)buraków i deser kalu dodol. W tej książce sporo jest dań egzotycznych, bo autorzy wierzą, że dobrze jest wyjść poza swoją sferę kulinarnego komfortu. Potrawy są wege, dostosowane do pór roku i do nowej piramidy żywieniowej. Szaciłłowie starają się unikać białej mąki i cukru. Każdy zestaw jest też tematyczny – inspirowany kuchnią jakiegoś kraju. Będziemy mogli skosztować włoskiej cucina povera
Ugotowane pozamiataneUwielbiam surówki. To doskonałe uzupełnienie i wzbogacenie każdego dania. Dziś polecam Wam kolejną pyszną i szybką surówkę. Surówka ogórkowo-porowa (z ogórkiem kiszonym) smakuję wspaniale z
Słodkie okruszkiDzień dobry! Chyba nikomu nie muszę przedstawiać przepisu, który otwiera sezon ogórkowy na moim blogu :-). Ogórki kanapkowe uśmiechają się do Was z większości blogów w ostatnim
Pora coś zjeśćSylwestra zrobiłam sałatkę z dodatkiem boczniaków. Dziś chcę Wam podać na nią przepis. Sałatka będzie również miłym akcentem na wszelkiego rodzaju rodzinnych uroczystościach. Choć do Wielkanocy daleko, to jestem pewna, że na tę okazję sprawdzi się idealnie. Zamiast boczniaków można również użyć pieczarek. Nie polecam natomiast groszku z puszki, a groszek mrożony, który jest dużo lepszy w smaku można znaleźć(...)boczniaków 4-5 jajek ugotowanych na twardo 150 g żółtego sera w kawałku szklanka mrożonego groszku 2/3 puszki kukurydzy kilka korniszonów (użyłam 2/3 słoika ogórków w plastrach) 3 pory (tylko białe części) 3 łyżki majonezu 2 łyżki łagodnej musztardy mały kubek kwaśnej śmietany 9-12% posiekana natka pietruszki (3-4 łyżki) sól i pieprz do smaku Boczniaki umyć, gotować
Czerwień i błękitzasiedliśmy wspólnie do stołu, by próbować tych pyszności. Zaczęliśmy od sałatek: * Sałatka orzechowa z granatem wg Joanny Jabłczyńskiej * Krewetki królewskie w pikantnym sosie z mango podane z sałatką z melona i świeżej mięty Były też tortille z plastrami wędzonego łososia, suszonymi pomidorami, sałatami i kremowym serkiem philadelphia. Zupa krem z dyni i marchwi podbiła moje serce - wkrótce(...)kremem chałwowym. Dla mnie - rewelacja ! Wszystkie przepisy znajdziecie tutaj Pyszne jedzenie i miła atmosfera sprawiły, że nie miałam ochoty na zakończenie... Niestety - wszystko co dobre szybko się kończy ! Nadeszła pora powrotu do domu. Pozostały wspomnienia, niezwykle miłe wspomnienia. Nowe znajomości mam nadzieję będą trwały, a doświadczenia zdobyte podczas warsztatów zaowocują
kolorowotorcikowoDobre śniadanie to sposób na pozytywny początek dnia. Powie Ci o tym każda reklama :] Płatki z mlekiem, kroma z gotową kupioną ze sklepu pastą czy tani
Kuchnia PROzdrowotnaBardzo prosta i bardzo pyszna jest surówka z białej kapusty... szczególnie z tej pierwszej, młodej, która jest zieloniutka i chrupiąca. Trochę później zrobi się już
Walijskie PichcenieSkładniki : 2 pory 2 jajka ugotowane na twardo 10-15 dkg dobrej szynki pokrojonej w kostkę 2 nieduże ogórki kiszone kilka łyżek kukurydzy z puszki majonez sól pieprz czarny mielony Sposób wykonania : P ory oczyść, opłucz pod bieżącą wodą , pokrój w cienkie paski lub kostkę. Jajka i ogórki kiszone pokrój w kostkę. Wszystkie pokrojone składniki i kukurydzę wrzuć(...)miski lub półmiska. Dodaj kilka łyżek dobrego majonezu, dopraw do smaku solą i pieprzem, wszystko dokładnie wymieszaj razem. Teraz nie pozostaje Ci nic innego jak podać sałatkę na stół. Zniknie w mgnieniu oka. ;) Smacznego
Przepisy i porady kulinarnestyryjski olej z pestek dyni. *** Wszystkie produkty ze zdjęcia powstały w austriackiej manufakturze metodami tradycyjnymi. Styryjski olej z pestek dyni to najlepszy pod względem smakowym, jaki do tej pory jadłam. A uwierzcie, testowałam już około 4-5 olejów tego typu różnych marek. Przypuszczam, że jego wyjątkowe walory zapachowe i smakowe to zasługa regionu z którego pochodzi (czyli Styrii). Ponadto(...)mój ulubiony typ oleju. Ciemnozielony kolor, gęsta konsystencja i intensywny aromat z nutą świeżości bardzo dobrze komponuje się zarówno z potrawami wytrawnymi jak i słodkimi. Świetnie pasuje do jajek, sałatek, pomidorów czy... lodów waniliowych
Poranek na słodkodelikatnym smakiem i po ugotowaniu nie rozpada się, lecz zachowuje sypkość. Można przygotować na jej bazie pasty kanapkowe lub farsz do pierogów czy krokietów. Dobrze komponuje się także z sałatkami. Ma niski indeks glikemiczny - IG = 25. Ponadto jest źródłem błonnika, który obniża poziom glukozy we krwi. W związku z tym, bez przeszkód mogą ją spożywać diabetycy. Cieszy się dużą popularnością(...)wyboru drobiowy lub warzywny) - 3 marchewki z bulionu - 2 cebule - 2 pomidory - 4 małe słodkie papryki (czerwone i żółte) - czosnek (jak zawsze daję sporo, więc ilość pozostawiam do wyboru) - por (młode części) - 1 łyżeczka mielonego pieprzu ziołowego - szczypta pieprzu syczuańskiego - gruboziarnista sól morska cytrynowa (do smaku) - 2 łyżeczki curry - chilli w płatkach - 1 łyżeczka wędzonej papryki - kilka gałązek świeżego oregano
mojewypiekiinietylkokiełbasami postanowiliśmy nie wrzucać na ruszt gotowych kiełbas. Bardzo lubimy grillować cienkie wieprzowe kiełbaski dlatego to je przygotowaliśmy jako pierwsze w nowym cyklu – Grillowanie z DobraKielbasa.pl . Do tej pory kupowaliśmy te cienkie kiełbaski. Z różnym skutkiem. Czasami ze smutkiem stwierdzaliśmy, że w pięknym opakowaniu kryją się kiełbaski wypełnione szarą (mielony papier?) parówkową masą bez smaku. A o dobry(...)strumień wody do wnętrza jelita. Przy pomocy nadziewarki wypełniamy jelita mięsem. Skręcamy cienkie kiełbaski mniej więcej co 15 centymetrów. Kiełbaski grillujemy na rumiano. Do potraw z grilla polecamy sezonową sałatkę z zielonymi szparagami. SAŁATKA Z ZIELONYMI SZPARAGAMI SKŁADNIKI (duża porcja) różne rodzaje sałat np. radicchio, rukola, rzymska 2 pomidory 1 dojrzałe awokado 200-250 gram mozzarelli 100-150 gram wędzonego
OstryKęskiełbasami postanowiliśmy nie wrzucać na ruszt gotowych kiełbas. Bardzo lubimy grillować cienkie wieprzowe kiełbaski dlatego to je przygotowaliśmy jako pierwsze w nowym cyklu – Grillowanie z DobraKielbasa.pl . Do tej pory kupowaliśmy te cienkie kiełbaski. Z różnym skutkiem. Czasami ze smutkiem stwierdzaliśmy, że w pięknym opakowaniu kryją się kiełbaski wypełnione szarą (mielony papier?) parówkową masą bez smaku. A o dobry(...)strumień wody do wnętrza jelita. Przy pomocy nadziewarki wypełniamy jelita mięsem. Skręcamy cienkie kiełbaski mniej więcej co 15 centymetrów. Kiełbaski grillujemy na rumiano. Do potraw z grilla polecamy sezonową sałatkę z zielonymi szparagami. SAŁATKA Z ZIELONYMI SZPARAGAMI SKŁADNIKI (duża porcja) różne rodzaje sałat np. radicchio, rukola, rzymska 2 pomidory 1 dojrzałe awokado 200-250 gram mozzarelli 100-150 gram wędzonego
OstryKęssałatki kalafiorowej została mi spora część kalafiora, więc główkowałam co by tu z niego zrobić. A, że w lodówce zawsze zalega jakaś wędlinka, postanowiłam zrobić zapiekankę. Nie byłam tylko zdecydowana czy z ryżem czy z makaronem. W końcu padło na ryż:-) Zapiekanka jest bardzo dobra, tylko trzeba zadbać o dość mocne jej przyprawienie, bo ani ryż ani kalafior(...)zbyt wyraziste w smaku. Składniki: 1/2 dużego kalafiora woreczek ryżu (100g) wędlina: szynka lub kiełbasa, ja miałam 2 kiełbasy toruńskie 1 cebula biała część pora 1 czerwona papryka 1 jajko łyżka ukwaszonej śmietany ok 100g sera zółtego sól pieprz odrobina cukru słodka i ostra papryka łyżka oleju Wykonanie: Umyty kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie w dodatkiem
Walijskie Pichcenie