zrzucić zimowe okrycia i pokazać to co się ma do ukrycia. W związku z powyższym postanowiłam nieco odchudzić swoją kuchnię. Do brokułów przekonałam się dopiero po zrobieniu pysznej sałatki . Tym razem postanowiłam spróbować zjeść je na ciepło. Jako, że uwielbiam zupy , mój wybór padł na zupę brokułową. Był to strzał w dziesiątkę. Przepis na zupę powstawał w czasie(...)kukurydza konserwowa 5 szt. ziela angielskiego 3 liście laurowe kurkuma sól, pieprz Sposób przygotowania: Mięso zalewamy 2,5 litra wody. Zagotowujemy. Ściągamy szumowiny. Włoszczyznę obieramy i ścieramy na tarce. Pora wkładamy w całości. Dodajemy ziele i liście laurowe. Gotujemy wywar przez ok. 30-45 minut. Wyjmujemy mięso, dzielimy na mniejsze kawałki i wkładamy z powrotem do zupy. Brokuły dzielimy
Pobite gary Barbarylubisz czosnek, to jest danie dla Ciebie. Nie poznałam do tej pory nikogo, kto by nie zachwycał się prostotą i smakiem tego dania. Typowo włoska propozycja, tam nauczyłam się je przyrządzać, jest to tradycyjne i bardzo popularne zestawienie składników. Dla dwóch osób - 250 g spaghetti Barilla (jeden z najlepszych na rynku) - 8-10 dużych ząbków czosnku - 2-3 pomidory(...)wrzuć na patelnię i zalej oliwą z oliwek, posól, ok. dwie szczypty. Z pomidorów usuń środki, pokrój skórki w/g uznania, w kostkę lub w paski. Środki użyj do sałatki. Posiekaj drobno natkę pietruszki.Umyj, porwij i odsącz sałatę, dodaj do niej środki z pomidorów.Dopraw w/g uznania, ja swoją polałam olejem z dyni (2łyżki), lekko posoliłam i polałam octem jabłkowym
Pasje Jolkiksiążce " Cukinia, bakłażan, dynia " znajdziemy przepisy podzielone na kategorie: 1. Przystawki i mała dania , np. carpaccio z dyni lub cukinia marynowana w occie, 2. Sałatki i zupy ,np. sałatka z dyni i kuskusu, 3. Potrawy wegetariańskie , np. pierożki fagottini z bakłażanem, mozzarellą i pianką z bazylii, 4. Mięso, ryby i dodatki ,np. musaka lub zapiekane roladki z bakłażanów, 5. Wypieki(...)tych warzyw. Każdy przepis podzielony jest na dokładne etapy przygotowania i zawiera apetyczne zdjęcia :) Myślę, że taką książkę warto jest mieć :) Tym bardziej, że do tej pory cukinia u mnie gościła jedynie w daniach z patelni lub w szaszłykach z grilla :) Książkę "Cukinia, bakłażan, dynia" wydawnictwa Świat książki kupicie tutaj
Aga w kuchniburaki sałatkowe Nastała ta pora roku, kiedy lato miesza się z jesienią. To jest to dla mnie znak, że czas zacząć przygotowywać, buraczane przetwory składniki 3 buraki (ugotowane w łupinie) 3 papryki 3 cebule zalewa 1 szklanka wody 0,5 szklanki octu 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki cukru sól sposób wykonania Ugotowane buraki obieramy i ścieramy(...)garnka wkładamy pokrojone w paski i pozbawione gniazd nasiennych papryki, mieszamy i znów gotujemy pięć minut. Na koniec dokładamy starte buraki i po kolejnych pięciu minutach, gotującą się sałatkę wkładamy do słoików. Zakręcamy nakrętki w słoikach, odstawiamy je do góry dnem, do wystygnięcia i gotowe. Kiedy sałatka wystygnie, sprawdzamy szczelność zamknięcia ( nakrętka powinna być lekko wklęsła), po czym odstawiamy słoje
Miód i pieprzNie wyobrażam sobie drugiego dania bez surówki. Dziś przepis na jedną z prostszych surówek – surówka z marchewki i rzodkiewki. Składniki ogólnodostępne, kilka chwil i już
Słodkie okruszkiWitajcie w nowym roku!, rozpoczyna się karnawał a wraz z nim okazja do nadużycia alkoholu czyli mówiąc dosadnie zatrucia organizmu. Alkohol ma swoją cenę i trzeba
Kuchnia PROzdrowotnaparmezanem i smażonym boczkiem dla chętnych. Liście mlecza możecie zastąpić innymi zielonymi liśćmi, np. rukolą - dlatego warto przyjrzeć się przepisowi nawet jak nie macie zamiaru jeść liści mniszka - bo sałatka jest naprawdę smaczna. Poza tym w poście znajdziecie garść informacji, jak zbierać liście mlecza i jakie mają właściwości zdrowotne . Zapraszam:) P.s. Jeżeli interesujecie się dzikimi roślinami lub dietą śródziemnomorską(...)wiosna przyszła wcześnie, dlatego już pod koniec kwietnia miałam problem ze znalezieniem mleczy bez kwiatów. Większość wydzielała już niestety białe mleczko, które oznacza, że liście będą gorzkie. Reasumując - optymalna pora do zbiorów liści to kwiecień , ewentualnie maj, jeżeli wiosna przyszła późno. Przy tej okazji przypominam o najważniejszej zasadzie zbierania dzikich roślin - jeżeli nie jesteście pewni, czy to dobra roślina
Chilli Czosnek i Oliwaprawym górnym rogu mamy marynowany czosnek- marynowany w wodzie z cukrem :) Tofu na talerzyku a na łyżeczce pasta z białego pieprzu, korzenia kolendry i czosnku. Po przygotowaniu spring rollsów pora na smażenie i na sakieweczki :) Smażymy sakieweczki :) A tak wyglądały gotowe przystawki :) Uwierzcie mi, były wspaniałe! ;) Poniżej są składniki na curry. Żeby przygotować dobre curry najpierw(...)curry w woku ;) A tu gotowy produkt :) Kuleczki z mięsa kraba. Kurczak z czerwonym curry na pierwszym planie, mąż wsuwa smażony ryż :) Do wyboru, do koloru :) Tajska sałatka z papai- pyszna i pikantna! :) Kurczak z orzechowym sosem- jedno z łagodniejszych dań Ryż z warzywami i kurczakiem- w menu znajdziecie pełno takich dań, będą różnić się składnikami, ale smakują
Czerwona Porzeczkapodsumowania ze zdjęciami. Dlatego dzisiaj będzie ich troszkę więcej. Trochę też zmian nastąpi wkrótce w moim prywatnym życiu i już nie będzie mnie tutaj tak często jak do tej pory, ale mam nadzieję, że Wy nadal będziecie zaglądali. Pogoda za oknem po prostu rewelacyjna, czas na grille, pikniki i wyjazdy za miasto. Ja na szczęście mieszkam(...)Lubuskiej Blogosfery Kulinarnej możecie się zapisać. Choć troszkę zaniedbana, ale działa. I zapraszam na zdjęcia z mijających tygodni! Niespodzianka od zdrowy-olej.pl będą nowe, pyszne i zdrowe sałatki Paulinka to mnie zawsze zaskoczy! Dziękuję raz jeszcze <3 To niesamowite jak można kogoś tak znać! Szkoda, że Święta tak szybko zawsze mijają Trzeba już kosić trawniki
Magiczne Życie MartyNiedziela to u mnie czas na planowanie menu na kolejny tydzień, ale także przygotowanie pudełek (lub słoików) do pracy. Wiosna w końcu przyszła, wieć najwyższa pora zwrócić większą uwagę na to co ląduje w lunchboxach i w efekcie końcowym jak wygląda codzienna dieta, a tutaj nie będę oszukiwać, ostatnio jest kiepsko. Czas najwyższy się obudzić i zabrać do pracy(...)było proste i szybkie. Dieta nie może zabierać całego wolnego czasu, dlatego stawiam na maksimum smaku i wartości przy jak najmniejszym nakładzie czasu. W tę strategie doskonale wpisują się sałatki – można je przygotować praktycznie z wszystkiego (nie trzeba iść do sklepu, bo akurat czegoś nie ma), robi się je szybko, łatwo zapakować i zabrać ze sobą, nie wymagają podgrzewania
365 dni dookoła kuchnipokrój marchewkę w półplasterki, pora umyj, pozbaw zielonej części i pokrój w półplasterki. Cebulę pokrój w kostkę. Po usmażeniu mięsa na tej samej patelni podsmaż warzywa – marchewkę, pora i cebulę. Dodaj do warzyw 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Jeśli smażysz na dużej patelni dalszy proces możesz zrobić na niej, lub zastąpić patelnię garnkiem. Do usmażonych warzyw(...)pieczenia dodaj podsmażone pieczarki i marynowane cebulki. Zdejmij przykrycie, zwiększ temperaturę do 180 st C i piecz jeszcze 30 minut. Tak przygotowany gulasz podawaj z puree ziemniaczanym, pieczywem i sałatką. SMACZNEGO Polecam Wam także pyszne przepisy na: – kotlet schabowy – schabowy inaczej – pulpety w sosie pomidorowym – zupa ogórkowa – zupa pieczarkowa – zapiekanki z pieczarkami Artykuł
nietylkopasta.plSkładniki : 2 udka z kurczaka 50 dkg pieczarek 1 czerwona papryka 1 cebula 1 średni por 10 dkg sera żółtego ( twardego ) 4-5 łyżek majonezu kilka gałązek zielonej natki pietruszki lub szczypiorek sól pieprz czarny mielony przyprawa do kurczaka olej do smażenia Sposób wykonania : U dka opłucz, obsyp ulubionymi przyprawami do kurczaka i piec w piekarniku z funkcją(...)żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój w małą kostkę. Wszystkie składniki wymieszaj z majonezem i posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem, dopraw do smaku pieprzem i solą. Sałatkę możesz udekorować małymi gałązkami zielonej pietruszki. Sałatka doskonale nadaje się do drugiego dania lub jako osobna potrawa. Polecam
Przepisy i porady kulinarnePrzepis autorski (mój). Przyznam, że od pewnego czasu - codziennie jadam taką surówkę. Co drugi dzień przyrządzam świeżą porcję i wciąż nie mogę się nią najeść
Di gotujeGdy goni nas czas a chcemy zrobić dobre wrażenie kulinarne, potrzeba dobrego pomysłu od A do Z. 30 minut to doskonały czas by zrobić proste a
Kuchnia PROzdrowotnapapryką II śniadanie makrela wędzona (80 g) +fasolka szparagowa obiad klops i indyka (porcja 120 g - przepis tutaj ) +surówka z kapusty pekińskiej z zielonym ogórkiem i porem podwieczorek 2 selery naciowe+wędzony łosoś (porcja 80 g) z musztardą kolacja klops z indyka (porcja 80 g) +warzywa z patelni (1 cebula+ 1 czerwona papryka+200 g pieczarek+1/4 kapusty pekińskiej(...)fasolka szparagowa+grapefruit podwieczorek mus migdałowy (1 porcja 2 łyżki) + 2 selery naciowe kolacja kromka chleba orkiszowego (30 g)+ 80 g sardynek w oleju z puszki+fasolka szparagowa lub sałatka: 2 jajka+1/2 awokado+2 ogórki kiszone+garść rzodkiewek+ sosik: musztarda+ksylitol + sardynki w oleju
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!