Sałatka pasterska i "Złote kolczyki"

Sałatka pasterska i

Sałatka pasterska i "Złote kolczyki"

Sałatka pasterska (Çoban Salatasi) to klasyka kuchni tureckiej, ale podejrzewam, że wielu z nas podobną surówkę przygotowuje latem kilka razy w tygodniu. Miesiące wakacyjne to idealny czas na serwowanie jej na naszych stołach. Składniki : 3 pomidory ogórek gruntowy mała cebula 2 gałązki natki pietruszki łyżka soku z cytryny łyżka oliwy z oliwek szczypta soli Cebulę i ogórek obrać. Pokroić wszystkie warzywa w kostkę.  Posiekać natkę. Całość posypać solą i wymieszać. Tuż przed podaniem polać sałatkę oliwą i... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Weekendy w domu i ogrodzie

Warto przeczytać

Jak najlepiej dobrać przyprawy do mięsa?

Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.

Czytaj dalej...

Rewelacyjne zastosowania cytryny w kuchni

Mało osób zdaje sobie sprawę, że w wielu problemach kuchennych skuteczna może się okazać cytryna.

Czytaj dalej...

Jak przygotowywać potrawy, by nie tracić cennej witaminy C?

Nastała już jesień, więc nasz organizm musi walczyć z bakteriami i wirusami wywołującymi przeziębienia lub grypę.

Czytaj dalej...

Dieta śródziemnomorska – przepis na długie i zdrowe życie

Średnia wieku mieszkańców Grecji, Włoch lub Hiszpanii jest wyższa, dlatego gdyż ich dieta opiera się w szczególności na rybach, warzywach i owocach morza.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.