upały. Tu z dopalaczem w postaci solidnego steka wołowego. Zamiast świeżych warzyw użyliśmy pieczonych. Głównie dlatego, że pomidory o tej porze roku nie są jeszcze słodkie, a po upieczeniu cukier koncentruje się w nich i nabierają słodyczy. Sałatka jest bardzo prosta do przyrządzenia. (Zobacz przepis ) Wtorek: Makaronowe caprese Przekręcony przepis na klasyczną caprese. Dodatek makaronu stanowi energetyczny wsad i dodaje
Niedzielny kucharzSałatka pełna smaku i aromatu. Chrupiący seler, słodycz ananasa i pożywny kurczak. Polecam, jest pyszna! Co nam trzeba? 4 łodyżki selera naciowego 1 biała cześć (cienka) pora 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka ananasa w zalewie 300g piersi z kurczaka przyprawy do niego: po 1/3 łyżeczki soli, pieprzu ziołowego, słodkiej papryki, ostrej papryki 100ml majonezu 2 łyżki śmietany(...)czworo. Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę i obsmażamy na oleju, przyprawiamy i smażymy do zezłocenia W misce mieszamy seler, por, kurczaka, dodajemy kukurydzę oraz posiekanego w kostkę ananasa. Majonez mieszamy ze śmietaną i zalewą. Dodajemy do sałatki i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego! Share 0 Tweet 0 Google Plus 0 Save 0 0 Shares
Latosiowydomsteka. Czas: 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 duże Typowo chłopska potrawa, która trafiła na królewskie stoły. Panzella to prosty sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Początkowo sałatka składała się z oliwy, wody, pieczywa i sałaty. Od kiedy do Włoch zawitały pomidory to one stały się jednym z kluczowych składników. Ciekawa jest etymologia nazwy. Pierwsze skojarzenie od razu(...)trzeba przyznać, że to proste toskańskie jedzenie jest po prostu pyszne. W naszym przepisie zamiast świeżych pomidorów, użyliśmy pieczonych, bo o tej porze roku trudno o dobre pomidorki. Upieczone nabierają słodyczy i smaku. W sałatce są ponad to pieczona papryka i bakłażan. Oraz stek. Dodatek mięsa sprawia, że to letnie danie zmienia się w pełnowartościowy obiad. Przepis inspirowany blogiem myrecipes.com
Niedzielny kucharzŚledzie nigdy chyba mi się nie znudzą, można podać je na tak wiele sposobów … Żadnym problemem nie też jest dopasowanie ich do pory roku, w której śledzie szykujemy – świetnie sprawdzają w różnych kombinacjach smaków. Dzisiejsza sałatka to śledzie po wiejsku – bardzo wiosenne, świeże i całkiem lekkie. Szybkie w przygotowaniu. Ich dodatkową zaletą jest fakt, że tak naszykowane śledzie są pyszne
Karo in the Kitchenpierwszy i drugi dzień świąt. W tym roku było podobnie. Już tęsknię za jej smakiem ... Składniki na 4 duże słoiki sałatki: 5-6 dużych marchewek, 4 ziemniaki, 6 dużych ogórków kiszonych, 1 pietruszka, 1/2 bulwy selera, 2 pory, puszka ekologicznej kukurydzy, puszka ekologicznego groszku zielonego, ewentualnie kostka sera żółtego wegańskiego, przyprawy: sól, pieprz, koperek, natka pietruszki, majonez wegański(...)pietruszkę) gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu i przestygnięciu obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Ogórki, pory i, opcjonalnie, ser wegański również drobno kroimy. Dodajemy kukurydzę i groszek. Przyprawiamy wedle uznania i dokładnie mieszamy. Umieszczamy w wyparzonych słoikach. Majonez z musztardą mieszamy z sałatką przed podaniem
Jeść, by żyć w zdrowiumożecie go pominąć wówczas będzie naprawdę zdrowo To kto się skusi na moją kolorową sałatkę z cieciorką? Składniki: 1 puszka cieciorki konserwowej Rolnik 1/2 czerwonej papryki 1 średni ogórek kiszony (u mnie domowy z tego przepisu ) 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki około 1/2 cm pory 1 czubata łyżka majonezu* 1 czubata łyżka naturalnego jogurtu sól i pieprz do smaku *można(...)wsypujemy odsączoną cieciorkę z puszki. Dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i pokrojonego w kostkę kiszonego ogórka. Następnie dodajemy posiekany drobno por i 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki. Na koniec dodajemy majonez (można pominąć, jeśli wolicie lżejsze sałatki) i jogurt naturalny. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy i próbujemy. Opcjonalnie doprawiamy. Smacznego
Słodkie okruszkipyszny obiad. Jeśli macie ochotę i składniki zróbcie je dziś na obiad. Nie pożałujecie. Duża liczba warzyw jest tu bardzo kluczowa. Dodatkowo pyszna sałatka.... Mniam, muszę je zrobić znów :) Warzywne schaby 2 ząbki czosnku 1 pora 1 cebula 1 filet pojedynczy 1 jajko 2 kotlety schabowe sól, pieprz, kucharek Fileta pokroić w mniejszą kostkę. Jajko zagotować. Obrać ze skorupki(...)podsmażyć na osobnej patelni. Wszystko razem wymieszać w osobnym naczyniu. Przyprawić wg uznania. Dodać pokrojone jajko. Całość przekładać na roztłuczone kotlety. Zwinąć w roladkę, panierować i smażyć. Podawać z sałatką
Gotuję Testujęakurat miałam w lodówce. Groszek proponuję ugotować mrożony, bo ten z puszki nie ma tak ładnego koloru i jest zdrowszy. Myślę, że sałatka będzie świetną propozycją na wielkanocne śniadanie. Składniki: 4 jajka 5 ogórków kiszonych 1 por pół żółtej papryki szklanka mrożonego groszku 3 łyżki majonezu łyżeczka musztardy 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 10-12% sól, pieprz, cukier Groszek ugotować(...)zdjąć skorupki. Obrane jajka zetrzeć na dużej tarce. Pora przekroić na pół i posiekać w paseczki. Zalać osolonym wrzątkiem, a po 5 minutach przelać zimną wodą i odcedzić. Oczyszczoną z nasion paprykę oraz ogórki kiszone pokroić w kostkę. Wszystko wymieszać z majonezem, musztardą i śmietaną oraz solą i pieprzem. Sałatkę podawać schłodzoną
Czerwień i błękitpolecam Wam pyszny tort sałatkowy. Złożony z trzech warstw, a każda może stanowić oddzielną sałatkę. Całość bardzo ładnie wygląda i świetnie smakuje. Polecam ! Składniki: Warstwa I 1 puszka kukurydzy 7-8 ogórków konserwowych 1 por 3 łyżki majonezu sól pieprz Kukurydzę odcedzić na sitku. Ogórki pokroić w kostkę. Por umyć i pokroić drobno. Wszystko razem wymieszać z majonezem
O kuchni z uczuciemSurówka z kapusty pekińskiej i pora, to było dla mnie odkrycie tegorocznych Świąt. Jadłam ją u teściowej i nigdy bym nie wpadła chyba na takie połączenie
Mieszam w Garnkupietruszka, jajka i groszek za każdym razem dodaję do niej jeszcze dodatkowy składnik, dzięki któremu zawsze smakuje trochę inaczej. Czasami jest to por, innym razem kukurydza, kiedy indziej seler ze słoiczka. Tym razem tę zwykła-niezwykłą sałatkę udekorowałam w bardzo wiosenny motyw jakim są bzy. Mam nadzieję, że na zdjęciach to widać ;) 5 ziemniaków 4 marchewki 1 korzeń pietruszki
Smakołyki AsiO tej porze roku kapusta nadaje się idealnie do serwowania jej w postaci surówki. Delikatnie chrupiąca, aromatyczna, lekko słodka - co tu dużo mówić po
Walijskie PichcenieZiemniaki o tej porze roku są najsmaczniejsze. Pod skórką maja najwięcej witamin i intensywny smak więc szorujemy ziemniaki szczotką i do pieca . Składniki: 4 duże
Gorący kąsekKilka tysięcy odsłon przepisu na sałatkę z ogórków na zimę (wpis poniżej) uświadomiło mi, że nadeszła pora na przepisy ,,słoikowe". Zdjęcia tych uroczych grzybków czekają na zamieszczenie na blogu od ubiegłej jesieni. Pora grzybobrania jeszcze przed nami, ale już widziałam w sprzedaży kurki, więc można wypróbować przepis. Do marynowania w zalewie słodko-kwaśnej nadają się praktycznie wszystkie jadalne grzyby(...)ugniatać w słoiku. Wolną przestrzeń w słoikach wypełnić gorącą zalewą, mocno dokręcić wieczka i ustawiać do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego Jeśli szukasz przepisów na przetwory, zobacz również: sałatka z ogórków na zimę rydze po cygańsku polskie kapary - marynowane owoce nasturcji chutney z czerwonej cebuli chutney śliwkowy z imbirem konfitura z truskawek i czerwonej porzeczki
Codziennik Kuchennykilka paseczków czerwonej papryki * dressing : 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżka soku z cytryny, sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Winogrona pokroić na połówki, por drobno posiekać, ser pokroić w kosteczkę. Dodać paprykę. Wymieszać składniki dressingu. Polać sałatkę tak przygotowanym sosem
Magiczne Życie Marty