chrupiąca i lekko słodka dzięki dodatkowi rodzynek. Myślę, że będzie świetnym dodatkiem na świątecznym stole, ale także na każdej innej imprezie. Sałatkę z selera naciowego znam już od dość dawna, jednak nie wiem czemu do tej pory nie pojawiła się na blogu ;) Akcja wspólnego gotowania była świetną okazją, aby w końcu ją Wam pokazać. Sałatka z selera naciowego
Codzienne Gotowanieprzepis na bardzo smaczną i zdrową sałatkę jarzynową, z dodatkiem fasoli Adzuki. Inna nazwa to czerwona soja. Może śmiało zastąpić czerwoną fasolę w zalewie z puszki. Ta po ugotowaniu nie rozpada się i nie zchodzi z niej skórka. Składniki -fasola Adzuki 250 g Skworcu 2 x bukiet 9 warzyw Iglotex 1 por bez części ciemnozielonej ogórki kiszone najlepiej(...)warzyw parujemy. Do miękkości. Uparowane warzywa nie rozpadają się, ale przede wszystkim nie traca swoich cennych właściwości zdrowotnych ! Schładzamy. Dodajemy do fasoli, mieszamy delikatnie. Pora szatkujemy w cieniutkie dyski, przelewamy wrzątkiem, odciskamy, dodajemy do sałatki. Mieszamy.Kroimy ogórki w kosteczkę i dodajemy do całości. Robimy majonez. Kilka łyżek majonezu miksujemy z musztardą, solą, pieprzem. Wlewamy na salatkę. Mieszamy łopatką. Wkładamy
Z Kuchni Do Kuchniopakowanie tortellini z serem · 1 majonez średni · Mały kalafior · Biała końcówka pora · 5 ogórków konserwowych · 4 jajka · 1 pęczek rzodkiewki(...)dnie okrągłej tortownicy. Smarujemy cienko majonezem. 2. Następnie myjemy kalafior i ścieramy na tarce o dużych oczkach i robimy następną warstwę sałatki, solimy i pieprzymy i ponownie smarujemy cienko majonezem. 3. Por oraz ogórki drobno kroimy i układamy na majonezie. Ponownie smarujemy cienko majonezem. 4. Następną warstwą są drobno posiekane jajka, które również smarujemy
Kulinarna Chwilasycąca i łatwa do zrobienia z ogólnodostępnych składników. Taka sałatka bardzo zasmakowała moim gościom i gwarantuję, że wasi również będą zachwyceni! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 puszka tuńczyka w oleju roślinnym (170 g) 3 jajka 1 nieduża cebula czerwona 1/2 czerwonej papryki 80 g żółtego sera gouda lub edamski kawałek pora (biała część, około 4-5 cm) 1 puszka kukurydzy(...)miseczki, w której będziemy robić sałatkę. Następnie dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę. 4. Kukurydzę, groszek i tuńczyka odsączyć z zalewy. 5. Do sałatki wsypać odsączoną kukurydzę, dodać rozdrobnionego tuńczyka. Następnie dodać pokrojonego w półtalarki pora oraz starte białko jajka. Oprószyć solą, pieprzem. Wsypać odsączony groszek i pokrojoną w kostkę paprykę. Całość posmarować przygotowanym sosem. Wierzch posypać startym żółtkiem
Danka Pichciowoce" wydanej przez Kuchnie Lidla. Znalazł się on w przepisach Karola Okrasy, którego przepisy bardzo lubię 😍 Topinambur do tej pory nie gościł w mojej kuchni, więc postanowiłam to warzywo, jak się okazuje, bardzo zdrowe, wypróbować. W oryginalnym przepisie do sałatki został wykorzystany bób, ale ja za nim nie przepadam, więc zamieniłam go na mrożony, zielony groszek. Do zupy(...)Przepis oryginalny: -500 g topinamburu -300 g podgrzybków mrożonych -2 ząbki czosnku -1 por -1 łyżka suszonego majeranku -1,5 l przegotowanej wody -100 ml kwaśnej śmietany 18% -50 ml oliwy -2 łyżki oleju rzepakowego -sól, pieprz do smaku Sałatka: -100 g mrożonego zielonego groszku -100 g pomidorków koktajlowych -2 szalotki -1/2 pęczka szczypiorku -gotowe grzanki -sól
Kulinarne przemysleniaSałatka Marudna Małgosia Sałatka, którą można podać na różne uroczystości, jak również dodatek do mięsa lub Grilla. Składniki: · 1 por · 2 pęczki rzodkiewki · 10 dag sera żółtego · 20 dag szynki konserwowej(...)Pieprz · 4 łyżki majonezu Sposób przygotowania: 1. Por kroimy w krążki i przekładamy do miski, dodajemy pokrojone drobno rzodkiewki ( 4 szt zostawiamy na wierzch sałatki) 2. Ser, szynkę oraz ogórki kroimy w kostkę 3. Kukurydze odlewamy z zalewy i dodajemy do sałatki 4. Następnie siekamy drobno
Kulinarna ChwilaLekka kolacja to niewątpliwie sałatka z kaszy, brokułów i orzechów. Lekkie sałatki to moja specjalność. Przyrządzam je na ciepło i zimno w zależności od pory roku i ochoty. Używam różnego rodzaju kaszy, warzyw, orzechów czy nasion aby je urozmaicić. Każda kasza ma swój specyficzny smak. Osobiście lubię sałatki z kaszą gryczaną prażoną. Nie stronię też od pęczaku . Sałatka z bulgur
codojedzeniaTaka sałatka zawiera wszystko mięso, warzywa gotowane i surowe oraz ryż. Sałatka jest pyszna. Przygotowanie sosu – ząbki czosnku posiekać drobno, wrzucić do moździerza i utrzeć
Kuchnia PokoleńDziś nadeszła pora na kolejne wyzwanie wspólnego gotowania pod hasłem 3 po 3, czyli danie przygotowane jedynie z 3 składników. Miało ono zawierać fasolkę, pomidory i cukinię - wszystkie te wspaniałe, letnie warzywa, które obecnie zalewają wszystkie ryneczki i warzywniaki. Ja postanowiłam przygotować sałatkę z gotowanej fasolki szparagowej, grilowanej cukini i pomidorków. Jest to bardzo proste i szybkie do przygotowania danie
Codzienne GotowanieSałatka z gyrosem jest chyba najbardziej popularną sałatką zaraz po sałatce warzywnej... Gdy mam dylemat jaką sałatkę zrobić każdy mi mówi... to może z gyrosem? Niby każdy ją robi, ale każdy inaczej... jedni dodają cebulę inni por, jedni ogórki kiszone, a inni konserwowe- ja np. wcale ich nie dodaję... jedni dodają czerwoną fasolkę, a inni świeżą paprykę... jedno(...)jest pewne: u każdego w tej sałatce jest gyros :) A wy jaką macie swoją wersję? Może kiedyś odważę się zrobić ją w innej wersji :) Składniki: 3 piersi pojedyncze kurczaka, 1 czerwona papryka, 1/2 białej części pora, 1 puszka kukurydzy, 1/2 małej kapusty pekińskiej, 4 łyżki majonezu, 3 łyżki ketchupu, 4 łyżeczki przyprawy do gyrosa. Przygotowanie: Piersi kurczaka dokładnie myjemy
Aga w kuchnipiersi z kurczaka przyprawa "Gyros" 1 por 4-5 niewielkich ogórków konserwowych 1 mała kapusta pekińska majonez Hellmann's Babuni 420 ml 3 łyżki ketchupu 3/4 puszki kukurydzy Przeglądając ostatnio swój stary zeszyt z przepisami - uświadomiłam sobie, że na moim blogu bardzo brakuje działu "Sałatki". Zacznę go od ulubionej sałatki mojej rodziny. Mam nadzieję, że i wam zasmakuje :) Podstawową zasadą(...)sałatki jest krojenie wszystkiego na bardzo cienko i bardzo drobno... dzięki temu jest o wiele lepsza. Piersi z kurczaka obmyć i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do miski, zalać 2 łyżkami oliwy i posypać przyprawą "Gyros". Zamieszać. Przykryć talerzykiem i wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki. W tym czasie por i ogórki konserwowe pokroić w cieniutkie plasterki
Świat Domowej KuchniSzybka do zrobienia, zdrowa, pyszna, czegóż chcieć więcej? robimy i zajadamy. Ja stawiam miskę przed sobą i wcinam, idealna będzie do obiadu, jako dodatek do mięs
Moje Małe CzarowanieZnana i lubiana sałatka, którą dodatkowo możemy urozmaicić dodając np ser żółty, lub pokrojone w małą kosteczkę jabłko. 5 jajek 1 puszka kukurydzy 2 pory 5-6 ogórków konserwowych 3 łyżki majonezu sól, pieprz 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki – opcjonalnie kilka listów sałaty do dekoracji Liście sałaty myjemy, osuszamy i wykładamy nimi salaterkę. Jajka gotujemy na twardo
Smaki Na TalerzuNiedługo koniec Karnawału, a tuż za nim dużymi krokami zbliżają się Walentynki. Pora się na nie przygotować. Zapraszam więc Was dziś na lekką i bardzo kolorową sałatkę, idealną na romantyczną kolacje we dwoje. Do jej przygotowania użyłam oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega - 3 i dlatego jest bardzo ważn ym składnikiem
Kulinarne przygody Gatitylista to cechy, które obiecuje Ojami. Mnie jednak najbardziej interesowało to, czy przygotowane dania są po prostu smaczne. Do tej pory spróbowałam 3 zestawów, które znajdziecie w menu Ojami. Pierwszym z nich był Kurczak Teriyaki z ryżem jaśminowym i sałatką z ogórka z imbirem. Ryż jak to ryż, fajerwerków nie było. Ciekawym dodatkiem był natomiast czarny sezam, który wzbogacał jego(...)sosem teriyaki miałam już wcześniej do czynienia, jednak muszę się przyznać, że do tej pory głównie zalegał on na mojej półce. Marynata zaproponowana przez kucharzy jest jednak na tyle interesująca, że powinnam zdecydowanie częściej po niego sięgać. Sztosem była natomiast sałatka z ogórka z imbirem genialna w swojej prostocie! Fantastyczne, świeże połączenie, które uzupełniało smak całego dania
Bez Cebuli