Czosnku Grys SKWORCU 2 Łyżki oleju rzepakowego 1 Łyżka sosu sojowego ciemnego (opcjonalnie) Sałatka: 50 g makaronu drobnego typu ryż 10 dag sera żółtego w kawałku 3 ogórki konserwowe duże lub 4 mniejsze 3 garście szpinaku świeżego liście 1/2 pora (biała część) 1/2 pęczka kopru świeżego Sos: 2 łyżki Majonezu tradycyjnego(...)Szpinak myję a następnie kroję w drobne paski . 5. Ser oraz ogórki kroję w drobną kostkę. 6. Koper oraz por siekam drobno. 7.Po upływie 15 minut smażę mięśo na rumaino . Studzę. 8. Wszytskie składniki sałatki wraz z mięsem przekładam do miski. 9. Składniki sosu łączę ze sobą a następnie polewam sałatkę. Mieszam. 10. Sałatkę
Gotowanie Patkisałatka zawsze kojarzy mi się z okresem wrześniowo-październikowym. Może dlatego, że o tej porze roki gruszki są najsmaczniejsze. To absolutna klasyka, którą - z powodu alergii na orzechy włoskie - jestem zmuszona zmienić. Ale coś chrupiącego i tak do niej dorzucam ;) Sałatka idealna na drugie śniadanie i nie tylko. Składniki (na 2 porcje): mieszanka sałat, wśród nich koniecznie rukola (u mnie
Weekendy w domu i ogrodzieZnowu rusza sezon na truskawki. To oznacza, że mojego bloga nie może ominąć taka przyjemność. Zobaczcie jak powstaje sałatka ze szpinakiem i truskawkami. Truskawki w śmietanie to mój pierwszorzędny deser o tej porze roku. Sądzę, że dla wielu z was także. Czasem jednak ten nasz polski dar natury – truskawki lubię podać w nieco niecodzienny sposób – w wytrawnej wersji
Kuchennyviral.plkwaszonym ogórkiem. Szybka, smaczna, po prostu doskonała dla gości. Taką sałatkę przygotowywałam jeszcze na studiach. Zawsze się sprawdzała. Minimum składników i pyszny smak. Czasem nie trzeba nic więcej. Polecam spróbować Składniki: 2 jajka 1 ziemniak 3 małe ogórki kwaszone 1/2 czerwonej spiczastej papryki około 2 cm pora 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej (u mnie Skworcu) około 4 łyżki majonezu sól himalajska(...)używam sitka do warzyw (krajarki)). Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ogórki kwaszone. Kolejno kroimy obranego i przestudzonego ziemniaka. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę, posiekanego pora i 1/2 łyżeczki wędzonej słodkie papryki. Na koniec dodajemy majonez oraz doprawiamy sałatkę solą i pieprzem. Mieszamy, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku. Podajemy od razu lub przechowujemy w lodówce. Smacznego
Słodkie okruszkiprzyprawy do gyrosa, 3 łyżki oleju, 1 słoik groszku z marchewką, 1 puszka kukurydzy konserwowej, 1 duży por (biała część), 2 czubate łyżki majonezu, 1 łyżeczka ketchupu, sól, pieprz (do smaku). Makaron w kształcie ryżu jest bardzo ciekawym dodatkiem do sałatek. Oprócz delikatnego smaku, ma dodatkową zaletę błyskawicznego przygotowania - wystarczy zalać go wrzątkiem w garnku, przykryć przykrywką, odstawić(...)wystudzenia. Makaron ugotować, odcedzić i również odstawić do wystudzenia. Marchewkę z groszkiem i kukurydzę dokładnie odcedzić. Por pokroić w półkrążki. Wszystkie składniki przełożyć do miski, doprawić solą i pieprzem, dodać majonez i ketchup, a następnie całość dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną sałatkę odstawić na 2-3 godziny do lodówki, żeby wszystkie składniki dobrze się "przegryzły". linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy
Świat Domowej Kuchniskurczył jak sweter w praniu, letnich owoców jest coraz mniej, w sklepach zaczyna rządzić dynia i jeszcze tydzień, a pojawią się znicze. Nastała pora roku, kiedy trzeba pomyśleć o zdrowej, ale solidnej diecie. Koniec z lekkimi sałatkami, które pomagały przetrwać upały. Czas pomyśleć o treściwych potrawach, wzmacniających organizm, rozgrzewających i dodających energii. W tym tygodniu przygotowaliśmy właśnie taki zestaw dań(...)sycących, ale nie ciężkich, zdrowych i pełnych witamin. Szukaliśmy przepisów według na hasło „jesień”, jednak nie są to potrawy typowe wyłącznie dla tej pory roku. Możecie spokojnie zrobić je zarówno zimą jak i wiosną. Oto nasze menu na tydzień: Poniedziałek: Kurczak alla cacciatora Kremowy, zawiesisty sos pomidorowy i zanurzone w nim mięciutkie, uduszone kawałki kurczaka. Można go podać z ryżem
Niedzielny kucharzbędzie to tradycyjna jarzynowa, a może zupełnie nowa propozycja, którą dla Was przygotowałam? Inspiracją do przygotowania tego przepisu była moja ulubiona pora roku i rzeżucha, którą kupiłam. Pięknie pachnie i prezentuje się na kuchennym parapecie. Zapragnęłam sałatki z dodatkiem mięsa, koniecznie drobiowego. Jako, że kocham włoskie smaki, postanowiłam przygotować słynną na całym świecie sałatkę Cezar. I tak oto powstało danie
Moja smaczna kuchniaczasie upałów. Połączenie sera feta i polskiego letniego bobu, sprawi ze będziemy czuć się jak na urlopie nad Adriatykiem. Do tej pory jadałam bob tylko naturalny ugotowany, na ciepło. Od dzisiaj sięgam po bób w sałatkach jako naturalną, letnią przekąskę. A jak zamarynować fetę przepis znajdziecie tutaj . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikwybrać też dania obiadowe spośród następujących propozycji: Cukiniowe tagliatelle z krewetkami i pomidorkami (Paleo, LowCarb) Keto gołąbki z mięsem wołowym (Paleo, LowCarb) Keto roladki ze szparagami (Paleo, LowCarb) Keto sałatka z wołowiną (Paleo, LowCarb) Keto naleśniki ze szparagami (Paleo, LowCarb) Keto burgery z łososia (Paleo, LowCarb) Keto szparagi w szynce (Paleo, LowCarb) Keto Falafel z kalafiora (Paleo, LowCarb) Keto curry(...)jednocześnie przedłuża ona okres czasowego postu ( IF – Intermittent Fasting ), nie jest bowiem pokarmem stałym. W takim wypadku następny posiłek je się w porze lunchu . W tej roli świetnie sprawdzą się różnego rodzaju sałatki , ale także resztki dania obiadowego z poprzedniego dnia albo zupy . Można je przygotować dzień wcześniej, spakować i zabrać ze sobą na wynos . Skrajności w podejściu
Modern Cave Girlskurczył jak sweter w praniu, letnich owoców jest coraz mniej, w sklepach zaczyna rządzić dynia i jeszcze tydzień, a pojawią się znicze. Nastała pora roku, kiedy trzeba pomyśleć o zdrowej, ale solidnej diecie. Koniec z lekkimi sałatkami, które pomagały przetrwać upały. Czas pomyśleć o treściwych potrawach, wzmacniających organizm, rozgrzewających i dodających energii. W tym tygodniu przygotowaliśmy właśnie taki zestaw dań(...)sycących, ale nie ciężkich, zdrowych i pełnych witamin. Szukaliśmy przepisów na hasło „jesień” rozgrzewających, pełnych smaków dorodnych warzyw. Nie są to potrawy typowe wyłącznie dla tej pory roku. Możecie spokojnie zrobić je zarówno zimą jak i wiosną. Oto nasze menu na tydzień: Poniedziałek: Kurczak alla cacciatora Kremowy, zawiesisty sos pomidorowy i zanurzone w nim mięciutkie, uduszone kawałki kurczaka. Można
Niedzielny kucharzsól, pieprz, pieprz ziołowy, czosnek, papryka słodka, odrobina cukru, tymianek - olej do smażenia Wykonanie Na oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Do miski wkładamy mięso mielone, pokrojonego w kostkę pora oraz podsmażoną cebulkę. Przyprawiamy ulubionymi przyprawami. Wszystko razem mieszamy do powstania jednolitej masy. Z tak przygotowanej masy tworzymy kulki i obtaczamy delikatnie w mące. Podsmażamy pulpeciki na rozgrzanym(...)Kolejno dodajemy łyżkę śmietanki i zostawiamy do ponownego zagotowania. Międzyczasie gotujemy ryż według tradycyjnego przepisu. Możemy podawać z surówką bądź ogórkami - u mnie sałatka meksykańska z ogórków własnej produkcji:) W ostatnim czasie polubiłam połączenie pora z kurczakiem ponieważ jest bardzo delikatne i aromatyczne. Polecam spróbować;) Smacznego
Health-Fit-LifePrzepis na prostą i smaczną sałatkę, która zrobi furorę na wielkanocnym stole. Składniki: 5 jajek 2 podudzia wędzone z kurczaka puszka groszku biała część pora 5 ogórków konserwowych 3 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Groszek odcedzamy na sitku. Por i ogórki kroimy w kostkę. Mięso z kurczaka oddzielamy od kości
e-PrzepisyKulinarneMożna je przyrządzić o każdej porze roku. Dzisiaj są ze śliwkami. To wcale nie jest takie trudne. Przepis jest prosty i każdy powinien dać radę zrobić
Salonik smakówZimą częściej niż w pozostałych porach roku przygotowuję śledzie. Polecam kupić solone i zamarynować. Można je wtedy wykorzystać na przykład do sałatki. Oto jedna z moich propozycji. Polecam przygotować na święta, Sylwester i Nowy Rok. Składniki : 1 słoik śledzi marynowanych w oleju 5 jajek 1 duży por 150 g żółtego sera 1 puszka czerwonej fasoli 5-6 korniszonów pół średniego
Czerwień i błękitsłodką papryką. Kurczak ma się lekko zarumienić i pozostać soczysty. Osączam na ręczniku papierowym. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w kostkę, pora w cienkie plasterki, kukurydzę i fasolę osączam na sicie. Wszystkie składniki sałatki przekładam do miski, łączę z majonezem i ketchupem oraz posiekaną natką pietruszki. W razie potrzeby doprawiam do smaku
JejKuchniaPrzyznaję, że do tej pory brukselkę jadałam tylko gotowaną, jako warzywny dodatek do obiadu, czasem była też jednym ze składników zupy jarzynowej. Dlatego zaintrygował mnie przepis na chrupką sałatkę z surowej brukselki, pomarańczy, orzechów i pęczaku znaleziony w książce Wszystkie smaki Skandynawii . Wypróbowałam i zdecydowanie mogę go Wam polecić. składniki: 100 g pęczaku 800ml wody 300 g brukselki 2 pomarańcze
babka w formie