Bardzo smaczna sałatka, którą można bardzo szybko przygotować. Składniki: 2 pory 5 jajek 1 słoik ogórków konserwowych 2 jabłka 1 puszka kukurydzy majonez sól pieprz Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Kukurydzę z puszki odsączamy. Pory oczyszczamy i kroimy na półplasterki. Ogórki konserwowe, jabłka obrane ze skórek i jajka kroimy w kostkę. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki
Kuchnia u Bietkijadłam je na stołówce szkolnej a raczej nie jadłam bo jakoś mi nie smakowały. Przekonałam się do nich dopiero parę lat temu i od tej pory robię je regularnie. Kotlety podałam z warzywną sałatką zamkową firmy ORZECH . Pychotka Składniki: 10 jajek gotowanych na twardo 1 jajko surowe 1 pęczek natki pietruszki
Cukiernia PychotkiProsta i zdrowa sałatka na bazie sałaty lodowej z pomidorami, ostrym porem i jajkami gotowanych na twardo. Do tego sos z silną nutką czosnku i dostajemy danie lekkie i bardzo smaczne. Najlepsza jest w lato, kiedy warzywa, a zwłaszcza pomidory są świeże, ale można zrobić ją też o tej porze roku. Można wtedy zastąpić pomidory pomidorkami koktajlowymi, które mają więcej
Milion SmakówSmaczna, szybka i prosta sałatka ze składników dostępnych cały rok. 4 średnie pory (białe części) około 350 g marynowanych grzybów (słoik 500 ml) 4 jajka 1 puszka zielonego groszku 1 łyżka soku z cytryny 100 ml majonezu 150 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka cukru sól, pieprz Pory umyć, przekroić wzdłuż na 4 części i pokroić w paseczki. Zalać wrzątkiem
Trzeci talerzZnakomita sałatka z gotowanych pieczarek z dodatkiem sera żółtego, pora, selera naciowego, kukurydzy. Idealna na Wigilie. SKŁADNIKI: 20 dag pieczarek 10 dag sera żółtego 4 czerwone papryki konserwowe 4 ogórki konserwowe 1/2 pora 1 łodyga selera naciowego natka pietruszki 3 łyżki Majonezu Kieleckiego 3 łyżki Jogurtu Naturalnego 0 % sól i pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Pieczarki obieram, myję
Gotowanie PatkiUwielbiam sałatki z kurczakiem. Ta jest wyjątkowo smaczna. Ostry por przełamuje mdły smak kurczaka i kukurydzy. Na prawdę jest godna polecenia! podwójna pierś z kurczaka kostka rosołowa duży por duży słoik pieczarek w natur. zalewie puszka kukurydzy puszka groszku 5 jajek na twardo 4-5 łyżek majonezu łyżka musztardy sól, pieprz Filety z kurczaka umyć, osuszyć i ugotować w wodzie
Smakołyki Asiułożyć śliwki, rozcięciem do góry. Wierzch posypać płatkami migdałów i cukrem. Piec w 180 st. C. przez 50-60 minut. Ostudzić. Smacznego! A teraz już pora najwyższa zabrać się za obiad. Ma być sałatka od Jamiego O., tylko sałaty kupić zapomniałam... Cóż, będzie się trzeba pomysłowością wykazać (mam nadzieję, że jeszcze tyle jej w sobie znajdę
Pożeraczka, czyli raz adobrzepory kapustę pekińską z ananasem łączyłam głównie w sałatce, aż tu pewnego dnia wpadł mi do głowy pomysł by wykorzystać te składniki jako farsz do rolad. Tak się złożyło, że na Durszlaku właśnie trwa konkurs na zdrowe, niskotłuszczowe dania z patelni z marką Ambition, która ma w swej ofercie patelnie pokryte nowoczesną powłoką TEFLON™ pozwalającą na przygotowanie smacznych i zdrowych
Wiem co jemWarto zrobić chociaż kilka słoików ogórków konserwowych, właśnie schyłek lata to najlepsza pora na ich przetwarzanie. Są niezastąpionym dodatkiem tradycyjnej sałatki jarzynowej, sosu tatarskiego. Pracy przy nich niewiele, a w zimie jak znalazł. Kupuję również gotowe ogórki konserwowe, są naprawdę smaczne, a dodatek octu powoduje, iż informacja na etykiecie nie zaskakuje nas nieproszonymi dodatkami. Oprócz samodzielnie zamarynowanych kupuję również
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!się każdemu. Jest pyszna w swojej prostocie i idealnie się sprawdza kiedy pojawią się u Nas z wizytą niezapowiedziani goście. Sałatka puszkowa z majonezem SKŁADNIKI: 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasolki białej 1/3 pora (biała cześć) 3-4 ogórki konserwowe 2 łyżki majonezu kieleckiego 1 łyżeczka musztardy PRZYGOTOWANIE: Otwieramy wszystkie puszki i odlewamy zalewy(...)miski przekładamy groszek, kukurydzę oraz fasolkę i mieszamy. Ogórki kroimy w drobną kostkę, a pora drobno i dodajemy do warzyw puszkowych. Dodajemy majonez i musztardę i całość mieszamy. Do przygotowania sałatki wykorzystałam majonez kielecki . Jest to zdecydowanie jeden z moich ulubionych majonezów. Ma dość charakterystyczny smak, dzięki niemu sałatka nabrała charakteru i właściwie nie trzeba było jej przyprawiać dodatkowo
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipory seler naciowy używałam na surowo tylko w sałatkach i surówkach, dlatego dużym zaskoczeniem dla mnie było to, jak smacznie wypadł po usmażeniu i duszeniu go na ogniu. Zachował swoją jędrność a potrawie oddał swój specyficzny smak. 2 piersi z kurczaka 3 łodygi selera naciowego 1 puszka czerwonej fasolki 2 marchewki 2 cebule 2 szklanki rosołu 1/2 szklanki
Jadło i czytadłokucharzenie bez wypicia kawy ;) Zapomniałam o słoneczniku! Nie dodałam też kukurydzy z puszki, ale tylko dlatego, że nie miałam. Składniki, które powinny znaleźć się w sałatce:) 1 łodyga selera naciowego ok. 10 cm pora, ew. 1 mała cebulka 1 jabłko 20 gramów sera żółtego 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka ziaren słonecznika 1/2 puszki kukurydzy Łodygę selera umyć i pokroić
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comcieszycie (?!) ale, zakneblowałyśmy sobie usta jednym z powodów, który i do nas trafia. Wszystko rozkwita, do życia się budzi, zachwyca, pachnie a my... zdychamy. Nowe życie o tej porze dostają alergie i astma, a te dwie panny na "a" w symbiozie z nami nie żyją. Ich egzystencja jest zdecydowanie naszym kosztem. Im więcej kwiatuszków tym gorszy katar i bardziej czerwone(...)powstrzymując się przed drapaniem szukamy powodów do radości z podrygów temperatury. I tak, pomiędzy kichnięciami a atakami astmy zawsze trafiamy na nią - na sałatkę wiosenną dla której warto się pomęczyć z ubocznymi skutkami zmiany pory roku. SKŁADNIKI: - rzodkiewka, 5 pęczków, - szczypiorek, 5 sporych pęczków, - cebula dymka, 3 - jajka, 6 kurzych lub 12 przepiórczych, - majonez, najlepiej domowy, 6-7 sporych
Wypisz Wymalujzupę fasolową aż do pełnoziarnistej tortilli. Jedzenie dające szczęście – już sama nazwa czwartego rozdziału, wywołuje wielki uśmiech na buzi. To podróż przez wszystkie pory roku. Moją uwagę zwróciły placki z kalarepy i marchewki z sałatką z rzodkiewek, pieczone bataty z orzechami makadamia i koprem włoskim oraz fasolowo-ziemniaczane burgery z pomidorową salsą. Na samą myśl dostaję ślinotoku Piąty rozdział
Moja pasja smakuoknem cały czas zimno i śnieg, a my już z utęsknieniem wyczekujemy lata. By przybliżyć ciepłe dni oraz ożywić wspomnienie słońca, postanowiłyśmy przygotować sałatkę owocową. Użyłyśmy produktów, które są dostępne o tej porze roku, więc głównie cytrusy takie jak pomarańcze, czy mandarynki. Jednak jak tylko zrobi się (wreszcie!) ciepło można dodawać dowolne owoce sezonowe. Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji(...)ciepłej wody i zostawiamy by zmiękły. Grejpfrut nacinamy nożem w zygzak i rozkładamy na dwie części. Łyżką delikatnie wydrążamy środek, który kroimy na kosteczkę. My przygotowując grejpfrut do sałatki zawsze wycinamy miąższ bez „białej otoczki”, którą wyrzucamy. Nadaje one bardzo gorzki smak, całkowicie zbędny w sałatce. Banany obieramy i kroimy w pół talarki. Mandarynki i pomarańcze sparzamy wrzątkiem, obieramy
Kolizje Smakówjest obecna prawie w każdym polskim domu, niby przepis ten sam, składniki te same, ale często smakuje w każdym miejscu inaczej. Gospodynie dodają por, cebulę, jabłko, pietruszkę, więcej bądź mniej równych warzyw. Ja pokazuje klasyczną sałatkę, którą robi się w moim domu od kilku pokoleń. Sałatka warzywna jest dosyć pracochłonna. Praktycznie wszystkie warzywa należy ugotować dzień wcześniej i dobrze schłodzić
To Musisz Wiedziećobiadu Trzeba przyznać, że to proste toskańskie jedzenie jest po prostu pyszne. W naszym przepisie zamiast świeżych pomidorów, użyliśmy pieczonych, bo o tej porze roku trudno o dobre pomidorki. Upieczone nabierają słodyczy i smaku. W sałatce są też: pieczona papryka, bakłażan oraz stek. Dodatek mięsa sprawia, że to letnie danie zmienia się w pełnowartościowy obiad. Przepis inspirowany blogiem myrecipes.com Składniki
Niedzielny kucharzPrzepis na tę sałatkę dostałam od rodziców mojego męża. I muszę przyznać, że jest to moja ulubiona sałatka śledziowa. Przepis: dwa opakowania śledzi po 220g , 2 x por, jabłko, pieczarki konserwowe - puszka, ogórki konserwowe - 2/3 słoika, majonez, śmietana 18%, pieprz. Składniki pokroić w drobną kostkę - oprócz śledzi, które pokroić należy w większe kawałki. Gdy składniki są już pokrojone
W kuchni u Moniki