tytule specjalnie nic więcej nie zawarłam, bo reszta składników to te podstawowe. Jedynym wydziwiactwem są gruszki i por. Aczkolwiek dla kogoś innego może nie jest to żadne wydziwiactwo, jest taka szansa. Mam w zanadrzu jeszcze parę pomysłów na sałatki jarzynowe, pewnie gdzieś w okolicach Bożego Narodzenia coś wpadnie nowego na bloga. Składniki: 3 średnie marchewki 3 średnie korzenie pietruszki(...)jakiś czas wykorzystuję. Z jarzyn później robię sałatkę, tak było i tym razem. Wracając jednak do samego opisu z przygotowania sałatki... Jarzyny po ostudzeniu kroimy w małą kostkę. To samo dotyczy obranych gruszek, ogórków, jajek i pora. Wszystko wrzucamy do miski, dosypujemy odcedzony groszek. Do słoika wlewamy jogurt, majonez i musztardę, zamykamy i energicznie mieszamy. Sos wlewamy do warzyw
KardamonovyCóż przyjemniejszego od takiej sałatki może pojawić się na talerzu o tej porze roku. Wybór świeżych warzyw jest nieduży, ale można trochę pokombinować i powstanie surówka o nowym charakterze. Zależało mi aby danie było kolorowe i chrupiące. Znudziły mi się do sałatek sosy typu vinegret, przygotowałam sos w stylu azjatyckim. Imbir, sok limonki i olej sezamowy wnoszą przyjemną odmianę
Codziennik KuchennyBardzo smaczna, zielona sałatka. Idealna na ponure dni. O tej porze roku nie ma ani świeżego bobu, ani zielonego groszku, ale świetnie sprawdzą się warzywa mrożone. Mój bób był bardzo młody, ugotował się błyskawicznie. Radzę co chwilę sprawdzać czy już jest dobry - nie chcemy aby ziarenka się rozgotowały, lepiej jak będą lekko twardawe. Można bób obrać ze skórki, ja tego(...)robiłam, skórka młodego bobu mi nie przeszkadzała. Dzięki dodaniu grzanek, sałatka jest całkiem pożywna. Świetnie nadaje się na lekki lunch. Bardzo polecam! Inspiracją był przepis z książki "Lisboeta" Nuno Mendes'a sałatka z bobu i groszku z grzankami - przepis składniki sałata 500 g bobu (użyłam mrożonego) 450 g zielonego groszku ( użyłam mrożonego) na grzanki 100g bagietki skórka starta
Stare GaryWspaniała, szybka i prosta sałatka do grilla, na imprezę lub kolację. Z ananasem, porem, kukurydzą, serem żółtym i czerwoną fasolą. Z dodatkiem makaronu w kształcie ryżu. Makaron ten nazywamy Orzo i jest to rodzaj makaronu, który kształtem i wielkością przypomina ziarno ryżu lub jęczmienia. Stosowany jest do rzadkich zup oraz zup warzywnych, ale świetnie sprawdzi się w sałatkach. Składniki
Życie zaczyna się w kuchniSałatka z młodych ziemniaków to prawie obowiązkowe danie o tej porze roku i to najczęściej jako samodzielne danie do zsiadłego mleka albo dodatek do mięsa na grillu. Sałatkę Amiszów znalazłam na blogu Kitchen Nostalgia i nie mam pojęcia, skąd wzięła się nazwa. Może dlatego, że taka skromna jak Amisze
To co kochamSałatka - prosta, szybka i smaczna z produktów, które często mamy w domu. Wystarczy puszka czerwonej fasoli, groszku, por, jajka i majonez. Składniki: 5 jajek, 3/4 puszki fasoli czerwonej, 3/4 puszki groszku, ok. 6-7 cm kawałek pora(...)łyżki majonezu, sól, pieprz, pieczywo Tovago . Przygotowanie: Odsączamy groszek i fasolę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy pokrojony drobno por. Na końcu dodajemy majonez i przyprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę mieszamy i schładzamy w lodówce. Najlepsza jest na drugi dzień. Sałatkę podajemy na chrupkim pieczywie
Aga w kuchnipyszne, soczyste i lekko słodkie. Młode ziemniaki mogę jeść na ciepło i na zimno. Sałatka ala Cezar z młodych ziemniaków i szparagów jest daniem, które właśnie można jeść na ciepło lub letnie. Idealna sałatka na lato. Lubię gotować sezonowo, więc o tej porze w mojej kuchni dominują ziemniaki , szparagi , młoda kapusta i truskawki . Z niecierpliwością czekam na nowalijki, takie świeże
codojedzeniakolorów. I wtedy sięgam po sałatki. Dziś proponuję prostą sałatkę, której smak uzupełnia długodojżewający ser Gouda. Sałatka jest odpowiednia na śniadanie, bądź kolację, jak również jako dodatek do dań głównych. Składniki: kilka liści sałaty 1 pomidor około 1 łyżki pociętego na "talarki" pora 2/3 łyżki startego(...)drobnych oczkach długodojżewającego sera Gouda szczypta soli Przygotowanie: Sałatę myjemy. Z trzy liście rwiemy na mniejsze kawałki, pozostałymi wykładamy miskę, w której podamy sałatkę. Pomidora tniemy na ćwiarteczki (lub mniejsze kawałki). Mieszamy pociętego pomidora, "talarki" pora, szczyptę soli, porwane liście sałaty i starty ser. Wkładamy do miski wyłożonej sałatą. Podajemy. Smacznego
Słodkie okruszkiSurówka z białej kapusty i pora – prosta w wykonaniu, a jednocześnie pyszna. Pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i rybnych. W zależności od użytego majonezu
Kulinarne PrzebojeSurówka z pora z ogórkiem kiszonym. Dziś polecam Wam prostą i pyszną surówkę z pora z ogórkiem kiszonym. Jeśli nigdy nie próbowaliście takiej surówki z obawy
Słodkie okruszkiSurówka z białej kapusty i pora – prosta w wykonaniu, a jednocześnie pyszna. Pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i rybnych. W zależności od użytego majonezu
Kulinarne Przebojesycąca sałatka z ryżem doskonale sprawdzi się podczas świątecznego dnia, takiego jak dziś SKŁADNIKI: 40 dag pieczarek, 1 torebka ugotowanego ryżu, 1 duży por, ½ puszki groszku konserwowego, 10 dag sera żółtego w kawałku, 3 jajka ugotowane na twardo, sól, pieprz, ketchup, majonez WYKONANIE: Pieczarki obieramy, gotujemy 2 0 min w osolonej wodzie. Po wystudzeniu drobno kroimy. Pora (białą(...)ketchupem, układamy groszek. Jajka ścieramy na tarce o grubych oczkach, układamy na groszku, smarujemy warstwą majonezu, następnie układamy warstwę pieczarek, posypujemy solą i pieprzem, układamy pora, smarujemy warstwą majonezu, na wierzch ścieramy ser żółty. Sałatkę podajemy z chlebem i wędliną
słodki bratekSałatka warzywna z makaronem i pieczarkami marynowanymi to idealna propozycja na szybką oraz pożywną sałatkę, która może również zastąpić lekki obiad lub kolację. Sałatkę można wzbogacić o inne warzywa oraz też ser żółty, szynkę lub kurczaka, ale w zaprezentowanej wersji także dobrze smakuje. U nas zawsze znika ekspresowo! Sałatka warzywna z makaronem i pieczarkami marynowanymi - składniki: około(...)średnia) biała część pora Dodatkowo: majonez sól, pieprz Opcjonalnie: 100g żółtego sera (startego) 100g szynki/pieczonego lub wędzonego kurczaka Sałatka warzywna z makaronem i pieczarkami marynowanymi - przygotowanie: Pieczarki z groszkiem odcedzić z zalewy. Pieczarki z porem pokroić w plasterki, a marchewki, pietruszkę oraz paprykę w niewielką kostkę. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i doprawić za pomocą
Di gotujefaszerujemy połówki wydrążonych wcześniej jajek. Pomidory faszerowane fetą. Składniki: pomidory koktajlowe, 1op. sera feta, 1 łyżeczka jogurtu greckiego świeży szczypiorek, bazylia, oregano (do wyboru) zioła do sałatek (papryka, czosnek, różowy i czarny pieprz, por, bazylia, natka) Przygotowanie: Pomidory dokładnie myjemy i odcinamy z nich wierzch. Ze środka usuwamy pestki i miąższ. Wydrążone pomidorki delikatnie solimy i układamy otworami do dołu(...)faszerujemy pomidory. Pomidory faszerowane fetą będą doskonale smakować z bagietką lub czosnkowym pieczywem. Do takiego serka można podać krążki pumpernikla, chętni mogą sobie tym serkiem smarować chlebki. Ogórki faszerowane sałatką ryżową z tuńczykiem A deser w Sylwestra też musi być obowiązkowo, proponuję: deser Panna Cotta w wersji light- Panna cotta na jogurcie z syropem pomarańczowym Tartaletki z musem czekoladowym, oraz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSałatkę ziemniaczaną można jeść ze wszystkimi sezonowymi smakami. Teraz jest pora na szparagi, więc dodaję je do wszystkiego, zabieram w pudełku do pracy i mrożę na zimę. Klasyczna sałatka też nie może się bez nich obejść. Wolę zielone szparagi i w ybieram zawsze te mniejsze i chudsze, bo nie wymagają obierania i gotują się dosłownie chwilkę. Młode wystarczy właściwie tylko
Ugotowane pozamiatane