Sałatka została skropiona pikantnym dressingiem z miodu, octu jabłkowego, oliwy aromatyzowanej czosnkiem i bazylią, oraz obowiązkowo chili. W zeszłym roku o tej samej porze roku również pojawiły się figi w sklepach, wykonałam wtedy też kilka sałatek z ich dodatkiem. Wtedy też po raz pierwszy jadłam świeże figi, do zeszłego roku znałam tylko bardzo słodki smak suszonych fig, które są słodkie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięaromatami serwowanych potraw i trunków ;) W menu, które zmienia się wraz z porami roku, znajdziemy dania serwowane a la carte oraz codziennie nowe zestawy obiadowe i kolacyjne. Przygotowywane potrawy to ciekawe łączenie tradycyjnej kuchni z najnowszymi trendami kulinarnymi. Przykłady z karty wzięte: Kurczak kukurydziany podany na sałatce z soczewicy, boczniaków i warzyw korzennych z sosem Dijońskim Zupa(...)jagnięciny z młodymi warzywami i pęczakiem Filet z pstrąga z gospodarstwa rybnego z Feleczyna smażony z kurkami podany z puree z pora i kalafiora oraz sosem z białego wina Tradycyjny sernik podany na sosie z przetartych malin z sałatką mango i marakui Kulinarne pasje szefa kuchni zachwycają w każdym daniu - feeria smaków, kolorów, faktur i zapachów oraz produkty małopolskich producentów
SzczyptaSmaQSurówka z marchewki i jabłka to jedna z ulubionych surówek mojego dziecka (moja również). Tradycyjną surówkę z marchewki i jabłka zaostrzyłam tym razem dodatkiem pora i
Smaki Na TalerzuPoweekendowy sałatkowy zawrót głowy trwa... I następna sałatka została przetestowana przez smakoszy :) Dużym plusem tej sałatki jest szybkość wykonania i obecność mięska ;) Sałatka meksykańska Składniki: 4 kęski piwne puszka kukurydzy puszka fasoli por (biała część) papryka (jeśli ktoś lubi :) 3 łyżki majonezu 3 łyżki keczupu pieprz kolorowy sól Przygotowanie: Pora kroimy w paseczki i w miseczce solimy, zostawiając
Lawendowe NieboNiezależnie od pory roku, zawsze znajdą się warzywa, z których można wyczarować przepyszne surówki. Nawet u schyłku zimy, która daje się nam we znaki siarczystymi mrozami. A jak wszyscy dobrze wiemy, najzdrowsze warzywa to surowe warzywa, dlatego warto wyrobić w sobie nawyk jedzenia surówek. Z niewielu składników można wyczarować dodatek, który nie tylko urozmaici posiłek, ale wzbogaci(...)cenne witaminy, błonnik itd. Surówka z czerwonej kapusty powstała na bazie przepisów na koreańskie sałatki, które przygotowaliśmy pod okiem pewnej przesympatycznej Żeni z Kazachstanu, przy okazji poznawania smaków z jej rodzinnego kraju. Uwielbiam warsztaty kulinarne, bo dają możliwość poznania smaków z zakątków świata do których jeszcze nie dotarłam i których trudno byłoby mi spróbować w innych okolicznościach. Polecam wszystkim pasjonatom
Smakowity Blog Kulinarny5 / 5 ( 4 votes ) Słoneczna surówka z pekinki i kukurydzy Słoneczna surówka z pekinki i kukurydzy, idealnie nadaje się na poświąteczną przekąskę lub dodatek do obiadu
Ogrodnik w podróżydodaję je do sałatek i na kanapki aby wzbogacić ich odżywczą wartość. Awokado jest zdrowe, pełne wartościowych tłuszczów, witamin i minerałów. Często uważane jest za warzywo, a tak naprawdę jest owocem. Awokado jest idealnym uzupełnieniem każdego posiłku. Świetnie się komponuje z warzywami, pesto i jajkami jak w ziołowej sałatce . Awokado odkryłam dawno temu i od tej pory nie ma dnia
codojedzeniarazem mam dla Was pomysł na pyszny obiad. Pieczone pulpeciki z fasolki szparagowej sprawdzą się idealnie! Są wspaniałe nie tylko dla wegetarian. Najlepiej smakują z kaszą i świeżą sałatką. Polecam także dzieciom Tak wyglądają po upieczeniu Pieczone pulpeciki z fasolki – składniki (10 porcji): fasolka szparagowa, około 400g, ser żółty gouda w kostce, 100g, 1 mała czerwona cebulka, 2 ząbki(...)jest zbyt leista, ale spokojnie, w piekarnika rozpuszczony żółty ser i jajka wszystko zmienią :). Pulpeciki pieczemy przez 20 minut. Podajemy np. z kaszą i świeżą sałatką. Smacznego! Spróbuj także: spaghetti z fasolką szparagową, porem i marchewką, kurczak z kaszą bulgur i warzywami. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej
Natka PietruszkiBardzo smaczna sałatka, którą można bardzo szybko przygotować. Składniki: 2 pory 5 jajek 1 słoik ogórków konserwowych 2 jabłka 1 puszka kukurydzy majonez sól pieprz Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Kukurydzę z puszki odsączamy. Pory oczyszczamy i kroimy na półplasterki. Ogórki konserwowe, jabłka obrane ze skórek i jajka kroimy w kostkę. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki
Kuchnia u Bietkijadłam je na stołówce szkolnej a raczej nie jadłam bo jakoś mi nie smakowały. Przekonałam się do nich dopiero parę lat temu i od tej pory robię je regularnie. Kotlety podałam z warzywną sałatką zamkową firmy ORZECH . Pychotka Składniki: 10 jajek gotowanych na twardo 1 jajko surowe 1 pęczek natki pietruszki
Cukiernia PychotkiProsta i zdrowa sałatka na bazie sałaty lodowej z pomidorami, ostrym porem i jajkami gotowanych na twardo. Do tego sos z silną nutką czosnku i dostajemy danie lekkie i bardzo smaczne. Najlepsza jest w lato, kiedy warzywa, a zwłaszcza pomidory są świeże, ale można zrobić ją też o tej porze roku. Można wtedy zastąpić pomidory pomidorkami koktajlowymi, które mają więcej
Milion SmakówSmaczna, szybka i prosta sałatka ze składników dostępnych cały rok. 4 średnie pory (białe części) około 350 g marynowanych grzybów (słoik 500 ml) 4 jajka 1 puszka zielonego groszku 1 łyżka soku z cytryny 100 ml majonezu 150 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka cukru sól, pieprz Pory umyć, przekroić wzdłuż na 4 części i pokroić w paseczki. Zalać wrzątkiem
Trzeci talerzZnakomita sałatka z gotowanych pieczarek z dodatkiem sera żółtego, pora, selera naciowego, kukurydzy. Idealna na Wigilie. SKŁADNIKI: 20 dag pieczarek 10 dag sera żółtego 4 czerwone papryki konserwowe 4 ogórki konserwowe 1/2 pora 1 łodyga selera naciowego natka pietruszki 3 łyżki Majonezu Kieleckiego 3 łyżki Jogurtu Naturalnego 0 % sól i pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Pieczarki obieram, myję
Gotowanie Patki