Prosta surówka z papryką Prosta surówka z papryką i kapustą . Jej wykonanie zajmie Wam co najwyżej dziesięć minut . I to tylko dlatego że trzeba posiekać warzywa
Ogrodnik w podróżyNa myśl o kurkach od razu słyszę w kuchni jajecznica! Nikt takiej sezonowej na śniadanie nie odmówi! Jest pyszna i już. Gdy już wpadną w
Zasmakuj KuchniIdealna na lekką kolację czy nawet 2. danie (zwłaszcza w gorące, letnie dni, kiedy niekoniecznie ma się ochotę na ciepłe potrawy). SKŁADNIKI: - 1 woreczek kaszy gryczanej
WielopokoleniowoSałatka powstała na specjalne życzenie mojego męża, miała być zdrowa. Zasmakował i stwierdził że jest pyszna więc nic innego mi nie zostało jak podzielić się przepisem. Składniki: 1/2 szklanka kaszy pęczak ( +1 łyżeczka soli i 1 łyżeczka oleju) 350 g bakłażana 100 g pomidorków koktajlowych 150 g papryki żółtej 2 sztuki figi natka pietruszki Sos: 4 łyżki soku(...)odstawić na 15 minut. Następnie oprószyć ziołami prowansalskimi, pieprzem oraz skropić olejem następnie grilować. Gdy bakłażan przestygnie pokroić na mniejsze kawałki. Paprykę pokroić w paski i również zgrilować. Pomidory i figi pokroić na ćwiartki. Wszystkie składniki wyłożyć na talerz, posypać posiekaną pietruszką. Polać sosem tuż przed podaniem
Delicious TitbitsSzybka zupa z soczewicy - obiad w 30 minut dla dzieci i dorosłych Szybka zupa z soczewicy, prosta do przygotowania i tak pożywna, że nie wymaga nawet
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCzerwona kapusta kiszona w słoikach Kiszona czerwona kapusta to niezwykły przysmak. Pięknie wygląda i doskonale smakuje. Czerwoną kapustę można zakisić o każdej porze roku, ale
KorniszonkiPasta warzywna dla dzieci z wolno duszonych warzyw powstała na prośbę mojej koleżanki, której dziecko ze względu na stan zdrowia wymaga specjalnego traktowania. Ponieważ zależało nam
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataIndyk w sosie curry Prosty przepis na indyjskie curry z indykiem. Indyk w sosie curry to przepis, który ma dla mnie dwie kluczowe zalety. Jest szybki
Cztery FajeryIdealne na domowy obiad, pożywne, bardzo zdrowe. Przyprawiam je vegetą natur (wtedy już nie solę), pieprzem, majerankiem. Dodaję do aromatu cebulkę i kilka ząbków czosnku, pod
Zasmakuj Kuchnikiedy sezonowe są co najwyżej ziemniaki i gdy warzywa są drogie czy pozbawione smaku. To szukanie najlepszych odmian owoców, żeby zagwarantować sobie najlepsze przetwory – zdobywanie gdzieś po znajomych pomidorów lima, mirabelek, wiśni nadwiślańskiej, pigwowca czy szarej renety. To odtwarzanie dawnych smaków i metod, żeby uzyskać niezapomniany smak rodzinnych specjałów, które kojarzą nam się z bliskimi, którzy odeszli. To eksperymenty(...)stać się częścią tego magicznego rytuału. Kasia Marciniewicz, czyli chillibite.pl, dzieli się sprawdzonymi przepisami prosto ze swojego kredensu. Znajdziemy w nim pomysły na konfitury, kiszonki, granolę, pesto, dressingi do sałatek, suszone owoce, nalewki czy pasztety. Które przepisy z tej książki chciałabym zapakować do słoika? Dobrze wygląda słoik z pieczonym rabarbarem, frużeliną wiśniową, wiśnie korzenne z octem, morele z tymiankiem
Ugotowane pozamiataneCzasem mamy ochotę na odmianę czy to dania obiadowego czy to grilla. Tak powstał pomysł na te warzywa. Warzywa pieczone z sosem, nie wymagają dużego nakładu
Mieszam w Garnkuumieściłem w nim posmarowane masłem kromki bagietki. Podgrzewałem przez 5 minut, aby masło się rozpuściło. Na talerzach rozłożyłem po kilka garści rukoli, na niej ułożyłem pokrojone w połówki pomidory koktajlowe i pokrojone w kostkę mango. Ośmiornicę podzieliłem na części odkrawając jej macki i odwłok, który pokroiłem w krążki. Tak zwany płaszcz, gdzie znajduje się otwór gębowy nie nadaje się(...)maksymalnie rozgrzanym grillu (można użyć patelni grillowej) grillowałem ośmiornicę przez około minutę z każdej strony. Po tym czasie zdjąłem kawałki ośmiornicy z grilla i ułożyłem na wierzchu wcześniej przygotowanej sałatki. Całość polałem przygotowanym wcześniej sosem z zawartością miodu i podałem z bagietką z masłem koperkowo - czosnkowym oraz ćwiartką cytryny położoną z boku
Wyprawy kulinarnenajważniejsze za każdym razem smakują tak samo wyśmienicie. Robię je w kilku wersjach, w wersji z kurczakiem, samymi pieczarkami, bądź tak jak w tym przepisie z pieczarkami i pomidorami. Naleśniki robię zazwyczaj pół na pół z mąki pszennej tortowej i mąki pszennej pełnoziarnistej. Można wykorzystać dowolne proporcje, ja staram się przemycić do posiłku trochę zdrowszych zamienników, dlatego dodatek mąki pełnoziarnistej(...)szklanki woda mineralna gazowana – 1 szklanka 2 jajka szczypta soli 1 łyżka oleju Składniki na farsz pieczarkowy 1 cebula 0,5 kg pieczarek 150 g sera mozzarella pomidory w puszce szczypta soli sól pieprz olej lub masło klarowane do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Naleśniki z pieczarkami- Przygotowanie Przygotowanie naleśników z pieczarkami i serem zacznij od usmażenia
To Musisz Wiedziećsłoików- mała rzecz a tak cieszy i ułatwia życie :D --> Netto do 7 sierpnia 5. Termometr do przetworów- przydatny gadżet --> Netto do 7 sierpnia 6. Przecierak do pomidorów- kolejny ciekawy i przydatny gadżet. Nie tylko przy robieniu przetworów, ale również do przygotowywania różnych sosów itp. --> Netto do 7 sierpnia 7. Sokownik (również na indukcje(...)razem, w jednym naczyniu! Super :) --> Netto do 7 sierpnia 11. Patelnie, również na indukcje --> Netto do 7 sierpnia 12. Szklane pojemniki na sałatki itp -> Lidl do 7 sierpnia 13. Multi-funkcyjna miska- fajna, przydatna miseczka z różnymi ostrzami--> Netto do 7 sierpnia 14. Cudne emaliowane naczynia
Tradycyjna Kuchniamięsa) 4 pszenne tortille (tym razem użyliśmy gotowca, ale generalnie są bardzo proste do zrobienia) 1/3 papryki (ja wybieram żółtą, bo jest najłagodniejsza) 1/2 ogórka zielonego 1 pomidor (sam miąższ, bez gniazda pestkowego) 1/2 małej cebuli 2-3 liście sałaty lodowej Składniki na sos tzatziki: 1/2 dużego jogurtu greckiego lub bałkańskiego 1/2 ogórka zielonego 2-3 ząbki czosnku ( w zależności(...)ulubionych przypraw. My tym razem użyliśmy mieszanki, którą Brat Męża przywiózł nam z podróży poślubnej. Warzywa kroimy w kostkę i mieszamy. Na podgrzaną na suchej patelni pszenną tortillę wykładamy sałatkę i ciepłe mięso. Zalewamy sosem (tak obficie jak lubimy). Składamy i gotowe. Amatorom ostrych smaków polecam przygotować dodatkowo pastę chili na bazie koncentratu pomidorowego (wystarczy łyżkę koncentratu utrzeć z oliwą
Kuchnia po mojemuPierwsze danie kuchni indyjskiej przygotowane przez mojego tatę. Lekko pikantne. Bardzo smaczne, polecam gorąco. Magia aromatów. Składniki na Chana Masala (6 porcji): 2 puszki ciecierzycy 2
Karola gotuje