łyżki miodu 4 ząbki czosnku sól, pieprz cytrynowy kruszonka: 4 kromki lekko czerstwego chleba pszennego 3 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny 1 łyżka masła 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki sól sałatka z botwinki: pęczek liści botwinki 2 pomarańcze ok. 1/3 główki sałaty 1 nieduża rzodkiewka typu sopel lodu sos to sałatki: 1 łyżka musztardy(...)marynaty. Wstawiamy do lodówki na około godzinę. 2. Przygotowujemy kruszonkę: Chleb rozdrabniamy na drobne kawałeczki. Masło roztapiamy, dodajemy pokruszony chleb i smażymy do czasu jego zarumienienie i uzyskania chrupkości. Pod koniec smażenia dodajemy zmiażdżony czosnek, sok z cytryny oraz sól. 3. Przygotowujemy sałatkę: Liście botwinki i sałaty rwiemy na kawałki. Pomarańcze filetujemy i kroimy w kawałki, rzodkiew za pomocą
Jadło i czytadłosałatkę robię od lat na różne okazje, jej sekretem smaku są dobrej jakości składniki, dlatego, że nie doprawia się jej ani solą ani pieprzem a mimo to jest przepyszna, ładnie wygląda ułożona w szklanych pucharkach takich do podania na raz, doskonale sprawdzi się na świątecznym stole. Sposób przygotowania: 4 szklane pucharki: 5 jaj od szczęśliwych kurek 1 puszka tuńczyka(...)jarzynowej, tuńczyka osączyć z zalewy rozdrobnić. Sałatkę układać warstwowo w szklanych pucharkach wg kolejności: - Starte białka - Ser żółty - Tuńczyk - Grubsza warstwa majonezu - Zmrożone starte masło - Część pokrojonej dymki - Żółtka - Reszta pokrojonej dymki Tak przygotowaną sałatkę wstawić od razu do lodówki, dobrze schłodzić, podawać. Smacznego
Wanilia i Kardamonduża łyżka musztardy francuskiej pół łyżeczki pieprzu duża szczypta płatków chili 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka masła klarowanego 4 pomidorki koktajlowe garść mieszanki sałat zielona cebulka sos do sałatki 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1/4 ząbka czosnku drobno posiekanego 1 łyżeczka octu balsamicznego(...)desce rozłożyłam plastry polędwiczki lekko je spłaszczyłam dłonią, posmarowałam je musztardą i posypałam pieprzem oraz chili. Na patelni rozgrzałam olej i masło klarowane. Przełożyłam polędwiczki na patelnię, szybko je obsmażyłam na dużym ogniu,zmniejszyłam ogień, patelnię przykryłam pokrywką i tak polędwiczki się dusiły przez kolejne kilka minut. Do pojemnika na lunch włożyłam umytą i wysuszoną mieszankę sałat, pokroiłam pomidorki
Kuchnia na wzgórzujajka zgodnie z przepisem Gotujemy jajka na twardo w szybkowarze schłodzone jajka obierz i każde opłucz pod bieżącą wodą pokrój jajka w niewielką kostkę (jak do sałatki jarzynowej) w misce wymieszaj ręcznie masło z serkiem granulowanym, dodaj pokrojone jajka, przyprawy i zioła (nie przesadź z szałwią, gdyż jej intensywny smak może zdominować potrawę) wstaw pastę do lodówki i porządnie
Szybko Szybkowarmiodowym winegret.Sałatka ta świetnie nadaje się na lekką i pożywną kolację, bądź jako danie obiadowe, np. z porcją grillowanego mięsa.Sałatka:* roszponka- 1 opakowanie* pomidorki kokatjlowe- 12 szt.* mandarynka- 2 szt.* pestki dyni- garść* chleb- 2 kromki* masło klarowane/oliwa- do smażeniaMiodowy dressing:* olej z pestek dyni- 6 łyżek* sok z cytryny- 4 łyżki* miód płynny- 1 łyżka* sól, pieprz(...)osuszyć, pomidorki koktajlowe przekroić na pół, mandarynkę obrać i pokroić na małe kawałki.Rozgrzać masło na patelni, chleb pokroić na małe kwadraty i podsmażyć na maśle do zarumienienia.Miodowy dressing:Wszystko wymieszać i skropić sałatkę.Smacznego
Kraina Miodem Płynącaorzechami i cytryną smakuje pysznie. Choć kojarzy się często z warzywem lekko gorzkim, na surowo (i upieczona) jest słodziutka, bez nutki goryczy o delikatnie orzechowym smaku, który w sałatce dodatkowo podkręcają orzechy włoskie (przed dodaniem do brukselki można je podprażyć na suchej patelni). Słodycz przełamuje sok z cytryny. Surowka z brukselki jest niepozornym, lecz przepysznym daniem. Polecamy!. Jaki stek jest(...)rozmarynu lub 2 łyżki suszonego (niekoniecznie) 1 duża łyżka masła 4 łyżki oleju Pure 650 g ziemniaków (4 średniej wielkości Około 1/3 szklanki mleka 3 łyżki masła Sól do smaku Szczypta gałki muszkatołowej Sałatka 250 g brukselki Garść orzechów włoskich 2 łyżki oleju Sok z małej cytryny Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Zaczynamy od ziemniaków. Ziemniaki obierz
Niedzielny kucharzhttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Sałatka - czy twaróg z dodatkami? Bez różnicy jak to nazwiemy - smak pozostanie ten sam. Smakowite połączenie sera, chrupiącej papryki
Di gotujeporcje) mix sałat, natka pietruszki ½ szklanki drobnej kaszy bulgur, 100 g sera halloumi, 1 papryczka chili pomidorki koktajlowe czarne oliwki 1 łyżeczka masła sól morska, świeżo mielony pieprz oliwa do natłuszczenia patelni grillowej Przygotowanie sałatki z bulgur i serem Halloumi: Drobną kaszę bulgur nie potrzeba gotować, wystarczy jak ją wsypiemy do miseczki, doprawimy solą i pieprzem, dodamy łyżeczkę masła, zalejemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZdarza się, że brakuje mi ziemniaków albo cebuli, że w lodówce echo i mówię do męża: zjedz coś w pracy. Hania dostaje do szkoły kanapkę z masłem orzechowym, a sama czasami kupuję sałatki u pana kanapkowego w pracy. Ciasta najczęściej nie wychodzą mi wtedy, kiedy mają przyjść goście, a najlepsze są te robione na szybko i na hasło: upiekłabyś coś(...)Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto: 180 g mąki pszennej 80 g mąki ziemniaczanej 60 g cukru pudru 150 g zimnego masła 1 jajko ½ łyżeczki proszku do pieczenia Na stolnicę przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cukier. Dodajemy pokrojone zimne masło i siekamy z pozostałymi składnikami
bistro mamajajka 4 kromki mieszanego chleba tostowego 2 duże / 4 małe plastry ulubionej szynki 4 plasterki topionego sera kilka liści sałaty (masłowej, rzymskiej) 2 łyżki masła 2-3 łyżki oliwy sól czarny pieprz świeżo mielony Sałatka 1 średniej wielkości średnio dojrzałe avocado, 200g pomidorków koktajlowych 150g karczochów z zalewy kilka łyżek soku z cytryny lub limonki Instrukcje Na patelni na dość(...)mniejsze części (połówki, ćwiartki), tak aby pasowały wielkością to tostów. Obsmażamy na wrzącym maśle na lekko rumiano – po ok. 1 minucie na stronę. Na patelnię dodajemy jeszcze kolejną łyżkę masła. Gdy zacznie wrzeć, wbijamy na nie jajka. Po ok. 2 minutach odłączamy ogień, jednak pozostawiamy jajka na patelni przez kolejne 2-3 minuty. Pod koniec lekko je solimy. Chleb tostowy
Kulinarna Pokusasmakiem gryki, połowę tej mąki zamieniłam razową mąką orkiszową) 2 jajka 10 g drożdży 250 ml ciepłej wody 200 ml ciepłego mleka 30 g masła łyżeczka cukru pół łyżeczki soli olej do smażenia Sałatka puszka tuńczyka w oleju pół białej rzodkwi sól pieprz kilka liści mięty Do miski wsypać mąkę pszenną. Wkruszyć do niej drożdże i wlać ciepłą wodę. Łyżką(...)wyrobić gładkie ciasto. Przykryć miskę wilgotną ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Masło roztopić i ostudzić. Do rozczynu dodać: mąkę gryczaną/orkiszową, ostudzony tłuszcz, żółtka oddzielone od białek, cukier i ciepłe mleko. Całość dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 30 minut, mieszając co kwadrans, by pozbyć się nadmiaru
Weekendy w domu i ogrodzietuż! Pora zaprezentować Wam moje pomysły na tegoroczne Andrzejkowe Party! Czy jesteście gotowi? Zaczynamy! Ciasto na pizzę Kule z bananem i suszonymi śliwkami Kulki mocy z masłem orzechowym, chia i płatkami owsianymi Sałatka jajeczna Sałatka jajeczna z kukurydzą i oliwkami Hummus Hummus z suszonymi pomidorami Mus czekoladowy z awokado Mus czekoladowy z aquafaby Mus czekoladowy z mascarpone Proziaki Mus czekoladowy
Moja smaczna kuchniaTak naszykowana, zapieczona w maśle z czosnkiem i koperkiem fasolka szparagowa, sprawdzi się zarówno jako samodzielne danie obiadowe ale też jako dodatek – do piersi z kurczaka
Karo in the Kitchengłowie, gdy zobaczyłam na rynku piękny, świeży bób. Bób jak przychodzi okres gdy się pojawia, często gości na naszym stole, czy to w najprostszej postaci z masłem i solą, czy też w sałatkach. Trzeba uważać, aby go nie przegotować, trzeba go też zahartować, aby miał piękny zielony kolor. Postanowiłam go wykorzystać jako farsz do drożdżowych pierogów z dodatkiem siekanej szynki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępitnym - pychota! Bardzo dobrze smakują też figi z sosem z gorgonzoli w tej sałatce z zeszłej jesieni. Mogłam dodać do sałatki po prostu świeże gruszki, ale chciałam zrobić coś ekstra, przenieść ją na wyższy poziom. Dlatego skarmelizowałam gruszki z masłem i cukrem. Takie gruszki wykorzystuje się to słodkich tart. Karmelizacja sprawia, że stają się delikatniejsze i słodsze, a cała sałatka(...)łapią mnie takie nastroje), W skrajnych przypadkach możecie też wyjadać karmelizowane gruszki prosto z patelni. Serdeczne pozdrowienia z Mazur! Sałatka z karmelizowaną gruszką, gorgonzolą, szpinakiem i orzechami włoskimi przepis własny Składniki (dla 4 osób): 4 twarde gruszki 2 łyżki masła 1 łyżeczka cukru 4 garści świeżego szpinaku sos: 2 łyżki octu jabłkowego, 1 łyżeczka musztardy, 4 łyżki oliwy, sól
Chilli Czosnek i Oliwa