sałatka z masłem - 1000 przepisów (strona:5/67)

SAŁATKA WARSTWOWA Z RZODKIEWKĄ (keto, LCHF, optymalna, bez glutenu) 365

razem postawiłam na rzodkiewki i szczypiorek w towarzystwie wiejskiej szynki, jajek i tłustych dodatków. Sałatkę polecam podawać w szklanej misce aby jak najlepiej zaprezentować jej warstwy. Składniki: 150 g rzodkiewki 30 g szczypiorku 250 g szynki dobrej jakości 250 g sera żółtego tłustego 100 g masła 4 jajka 150 g majonezu sól i pieprz do smaku Jajka ugotować na twardo

Ola la LCHF
SZASZŁYKI NA GRILLA. SAŁATKA DO DAŃ Z GRILLA. 152

wody Dressingiem polej sałatkę KASZA PĘCZAK: Kaszę wypłukaj pod bieżącą wodą. Ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Dodaj do ugotowanej kaszy łyżkę masła i 2 łyżki zielonego dressingu (tego, którego używaliśmy do sałatki, ma on przepyszny orzechowy smak) Całość dokładnie wymieszaj. Szaszłyki podajemy na szpadkach, z kaszą i sałatką. Bardzo prosty i przepyszny obiad na majową niedzielę w gronie najbliższych. Polecam

SMYKWKUCHNI
Sałatka z tuńczyka 188

Smakuje tak jak lubimy. Zajadamy się nią na śniadanie i kolację. Nie nudzi się, wręcz przeciwnie, na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej. W mojej kuchni goszczą także inne wersje sałatki z tuńczyka z dodatkiem majonezu lub nie: - tuńczyk, pomidory, jajka, cebula, ogórki kiszone lub konserwowe, łyżka musztardy; - tuńczyk, pomidory, jajka, cebula, czosnek, zielony groszek, czarne oliwki; - tuńczyk, pomidorki koktajlowe, jajka(...)szparagowa, kukurydza, pomidory, ogórki kiszone lub świeże zielone, mogą być gruntowe. Bagietka, pełnoziarnista kromka chleba, chrupiące złociste gorące tosty, wszystko to muśnięte wysokoprocentowym masłem najlepiej sprawdzają się do mojej smacznej sałatki z tuńczyka! Składniki: 2 opakowania tuńczyka w sosie własnym - po odsączeniu 2x 120 g 2 średnie pomidory 2 ogórki małosolne 1 cebula 2 suszone pomidory

Zasmakuj Kuchni
Quiche lorraine z wędzonym boczkiem, dynią i topinamburem podany z weissbierem 185

trzeba jej obierać ze skóry, a smażona lub pieczona nabiera lekko dymnego aromatu :); rewelacyjny topinambur i migaine z garścią zielonej pietruszki. Znakomita przystawka do podania na ciepło z sałatką śródziemnomorską oraz z schłodzonym do 7 ° C weissbierem. Placek można odgrzewać przed podaniem lub schłodzić przez noc w lodówce, pokroić w małe porcje i podać do piwa w formie wytrawnych ciasteczek(...)sól morska. Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej, 130 g schłodzonego masła w kawałkach, 1 łyżka zimnej wody, 1 jajko, 1 żółtko, masło do posmarowania formy, płaska łyżeczka soli . Do podania: piwo pszeniczne w stylu weissbier, sałatka śródziemnomorska (sałaty, pomidory, oliwki, oliwa). Przygotowanie: Ciasto Mąkę wymieszać z solą, dodać zimne masło starte na tarce i rozetrzeć palcami. Jajko i żółtko

SzczyptaSmaQ
Dobre produkty. Awokado 149

przez Frostę. Źródło Jak jeść awokado? Awokado to owoc bardzo wszechstronny, tak naprawdę możemy użyć go do wielu dań Dobrze sprawdza się jako zamiennik tradycyjnego masła, jako dodatek do koktajli, czy też jako składnik sałatek. W ramach inspiracji zebrałam dla Was kilka propozycji na wykorzystanie awokado. Koktajl dla aktywnych Jajka faszerowane awokado Sałatka z awokado w słoiku Domowa nutella Makaron

365 dni dookoła kuchni
Wegańska zupa krem z kukurydzy nie tylko nakarmi i rozgrzeje, ale także pobudzi zmysły 237

kolana swoimi kształtami, kolorami i smakiem. Praktycznie nie sposób uniknąć jej spożycia. Kaszka kukurydziana dla dzieci. Kukurydza na śniadanie w formie płatków. Kukurydza na lunch w sałatce. Kukurydza z grila w kolbie, z masłem. Kukurydza na obiad z marchewką i fasolką. Kukurydza na kolację zapieczona w casserole. Popcorn kukurydza na wieczorny seans fimowy. Zupa z kukurydzy na zimne dni. Nawet

Jem więc Jestem
Łosoś z cytrynowym risotto i sałatką z roszponki. 128

skórą(ja użyłam 1 dla 2 osób) *sól, pieprz *cytryna Risotto: * 1 szklanka ryżu * 2 szklanki bulionu * kieliszek białego wina * ok 40 g masła * 1/2 cebuli * estragon (wg uznania) * 1 cytryna * pieprz (najlepiej biały) Sałatka: *roszponka *pomidorki koktajlowe *ser mozzarella *sos sałatkowy "włoski" ( by ułatwić sobie życie:) ) Przejdźmy więc do przygotowania: Łososia oczyszczamy z łusek, kroimy na 2 w miarę(...)połowy cytryny i otartą skórkę z 1 całej cytryny. Gdy ryż będzie al dente dodajemy szczyptę pieprzu i odstawiamy na bok pod przykryciem. Po kilku minutach dodajemy resztę masła, mieszamy i risotto gotowe ! W międzyczasie oczywiście smażymy łososia. Na rozgrzaną patelnie (z olejem) wrzucamy rybę skórą do dołu i tak smażymy na średnim ogniu przez kilka minut

Wspólne smaki
Kurczak Saltimbocca 179

drób czy ryby. U mnie Saltimbocca w wersji z kurczakiem, a do tego puree z batatów i sałatka z bobu i fasolki szparagowej z orzeźwiającym dressingiem cytrynowym. Smacznego! Składniki: 2 pojedyncze piersi kurczaka sól, świeżo mielony pieprz 5 łyżki oliwy 2 łyżki masła listki świeżej szałwii 8 plastrów szynki parmeńskiej 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 1/2 łyżeczki miodu 1/4 szklanki(...)obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy w osolonym mleku i wodzie do miękkości. Odcedzamy. Tłuczkiem do ziemniaków lub blenderem robimy gładkie puree, dodajemy masło, musztardę,curry i ewentualnie dosalamy. Można posypać świeżym  tymiankiem. Sałatka z fasolki szparagowej i bobu z dressingiem cytrynowym: 1/2 kg fasolki szparagowej 1/2 kg bobu natka pietruszki sok wyciśnięty 1 z cytryny skórka otarta

Smakowity Blog Kulinarny
BÓB Z MASŁEM I PIETRUSZKĄ 141

danie szybkie w przygotowaniu, łatwe i smaczne. Bób zawiera dużo błonnika, białka, węglowodanów i jest polecany w dietach odchudzających. Można go podać z pietruszką i masłem, z bułką tartą, z czosnkiem, jako dodatek do sałatek, past kanapkowych i wiele innych.  Polecam gotować bób na parze, wówczas nie traci swoich wartości odżywczych. A jeśli gotować w wodzie to jak najkrócej

Zrób to smacznie
Sałatka z serem halloumi, kwiatami cukinii, awokado i granatem 164

życiu i blogowaniu nie tylko o zdjęcia chodzi, również o smak. A tego mu również nie brakuje.  To już chyba piąta sałatka z jego udziałem, tym razem w towarzystwie duszonych na maśle kwiatów cukinii, których jestem ogromną fanką.  Składniki: garść mixu sałat  6-7 plastrów sera halloumi  2-3 łyżki pestek dyni 1/2 awokado(...)grillowej smażę plastry sera do zarumienienia. Na osobnej, suchej patelni prażę pestki. Kwiaty cukinii smażę na maśle doprawione solą i pieprzem przez minutę. Na talerzu układam sałatę, pokrojone awokado, smażone kwiaty, grillowany ser i prażone pestki. Składniki dressingu dokładnie mieszam i polewam nim sałatkę.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
SAŁATKA Z KARMELIZOWANYCH BURACZKÓW I AWOKADO 137

soczyste. Najlepiej upiec od razu większą ilość buraków, które nieobrane do tygodnia można przechowywać w lodówce i sukcesywnie wykorzystywać do różnych dań i sałatek. Upieczone buraczki pokroiłam w kostkę i skarmelizowałam podmażając w gęstym sosie z masła, kremu balsamicznego i wina. Buraczki pokryły się pyszną, słodką glazurą, a ich smak stał się bardziej głęboki i słodki. Połączyłam je z dojrzałym(...)musztardowym dressingiem i posypałam prażonymi pestkami dyni. SKŁADNIKI na 2 porcje SAŁATKA 2 nieduże buraki  1 awokado 50 g sera sera pleśniowego (Gorgonzola, Lazur, Brie) 4 łyżki pestek dyni  75 ml czerwonego wytrawnego wina 1 łyżeczka cukru 2-3 łyżki kremu balsamicznego  1 łyżka masła (20 g) WINEGRET 1 łyżeczka musztardy miodowej 1 łyżeczka musztardy ziarnistej (polecam

cool and minty
Sałatka z gruszką i parmezanem 101

Ileż straciłby świat bez parmezanu. I sałatek! Tyle w nich kolorów i przenikających się smaków. Gruszka na ciepło z odrobiną miodu i prażony słonecznik, doskonały ser i lekka sałata. Próbujcie! Składniki: 1 gruszka 1 zielona sałata 1 czerwona papryka 1 pomarańczowa papryka garść nasion słonecznika 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka miodu parmezan chili sól pieprz oliwa z oliwek Sposób wykonania(...)paprykę myjemy, kroimy i przenosimy do miski, dodajemy sól, pieprz i oliwę z oliwek. Gruszkę obieramy ze skórki, kroimy w plastry i smażymy na maśle z miodem, chili i słonecznikiem. Przenosimy na wierzch sałatki i posypujemy startym parmezanem. Smacznego

Kuchnia Pani Wiosny
Warsztaty z Frosta – relacja 159

zabraliśmy się do dzieła. Tym razem przygotowaliśmy: Dorsza w kruszonej bułce na czarnej soczewicy, w pomidorach i pieczonym czosnku/ jajko poche z topinamburem/ palone masło i czosnek niedźwiedzi Lasagne z batatami/ karmelizowane pory z chrzanem/ sałatka ze smażonych pieczarek Chrupiące kulki z ziemniaków i łososia/ siekany sos ziołowy/ majonez pietruszkowy/ frytki z kalarepy w tempurze Dorsz smażony w ziołowym maśle

karmelowy
Sałata z ciecierzycą, awokado i ogórkiem 110

postanowiłam podzielić zawartość i z połowy zrobić hummus. A co z drugą połową? Padło na sałatkę, bo leniwej żonie nie chciało się robić obiadu, a sałatki w naszym domu, szczególnie z podpiekaną bułą z masłem czosnkowym są bardzo lubiane i mile widziane w roli pełnoobiadowej;) Tak narodziła się sałata z ciecierzycą. Do sałaty dodałam to co miałam czyli awokado, fetę

Mieszam w Garnku
Krem z batatów z mlekiem kokosowym, limonką i odrobiną masła…oczywiście orzechowego! 153

upieczony wcześniej plasterek batata masłem orzechowym i zjeść! Kiedyś tak ‚podjadłam’ całego batata – pokroiłam go w plasterki i miał być do sałatki, ale nagle zachciało mi się czegoś słodkiego – zjadłam więc talarki z batata przesmarowane masłem migdałowym, posypane cynamonem i kawałkami daktyli. A teraz czas wrócić do zajęć. Polecam ten krem wszystkim, którzy z różnych powodów z domu wychodzić

Fill The Bowl

Proponowane wyszukiwania