było… Człowiek nie może się opamiętać Pyszna, szybka, prosta, taka jak lubię! Idealnie smakuje z pieczywem posmarowanym masłem, w zasadzie można potraktować jako pastę jajeczną – w zależności od okazji. W jednej i drugiej wersji doskonale się sprawdzi. Przepis na sałatkę podesłała mi na Facebooku Agnieszka Grzegorzek – bardzo dziękuję Ci za inspirację Przepisy czytelników będę publikować mniej więcej
Kuchnia BazyliiCiekawe podejście do klasyki: zupa grochowa przygotowana na wywarze z królika, z dodatkiem "sałatki" z mięty i papryczki chilli. Przepis inspirowany jest potrawą ze strony ' Kuchnia Lidla '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na wywar: 500 g kości z królika 500 g kości z kury 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2,5 l wody 1 cebula kawałek kapusty 2 liście laurowe(...)namoczonego przez noc przygotowany wywar 1 duża cebula, drobno posiekana 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 3 łyżki masła 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka kurkumy 1 łyżka ziaren kolendry 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego 4 łyżki śmietany 36% sól, pieprz Składniki na 'sałatkę': pęczek mięty 1 papryczka chilli, pokrojona w krążki, bez pestek sok z 1/4 limonki 1 łyżka oliwy
My Culinary Artpieprzu czarnego lub białego 2 łyżki wody Wykonanie SAŁATKI Ugotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu. Na rozgrzaną patelnię wrzuć pestki słonecznika i praż około minutę ruszając patelnią nad palnikiem. Szpinak opłucz i osusz. Pomidorki umyj i pokrój na połówki. Obierz czosnek i pokrój go w plasterki. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła, dodaj czosnek. Krewetki smaż na maśle z czosnkiem(...)świeżo mielonym czarnym pieprzem. I rozkoszuj się zestawieniem smaków Składniki SAŁATKI dla 2 osób 100 g makaronu 2 garście świeżego szpinaku baby 100 g pomidorków koktajlowych 125 g krewetek (mogą być mrożone) 100 g szynki szwardzwaldzkiej lub parmeńskiej garść ziaren słonecznika 20 g parmezanu 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny odrobina czarnego pieprzu Jeśli spodobał
Eat me! Fit me!się ochoty na treściwy obiad- wtedy zawsze jest dobra sałatka. Trochę kurczaka pyszne warzywka, chrupiące nasiona słonecznika i uczta gotowa! SKŁADNIKI: pierś z kurczaka 1 średni brokuł serek feta 200 g. 200g. kurczaka 1 średni ogórek zielony pomidorki cherry włoski makaron domowy nasiona słonecznika 2 łyżki masła klarowanego 1 mała cebula, szczypiorek vegeta, pieprz grubo mielony albo roztarty w moździerzu(...)kostkę, ogórek w wiórki, z jogurtu, czosnku, majonezu przygotowujemy sos czosnkowy, pierś kroimy na cienkie paski i smażymy na maśle klarowanym z dodatkiem przypraw, pod koniec smażenia dodajemy cebulę pokrojoną w piórka-szklimy, nasiona słonecznika prażymy na suchej patelni, sałatkę układamy warstwami: - kurczak + makaron - różyczki brokuła - 1/2 fety - ogórek zielony posypany szczypiorkiem + pomidory przekrojone na pół - pozostała 1/2 fety
Kuchnia Beatysmakuje usmażony lub ugrillowany. Jeszcze gorący jest delikatny i kremowy w smaku. Taki smakuje najlepiej. Do sałatki proponuję orzeźwiający dip z jogurtu i jabłka. Przepis z halloumi Składniki: 250 g brukwi 1 mały kalafior 1 marchewka 3 łyżki suszonego berberysu 1 łyżka masła 150 g halloumi 100 g świeżego szpinaku sól i pieprz do smaku ¼ łyżeczki kminu rzymskiego, opcjonalnie(...)powinny być al dente. Na 3 minuty przed końcem pieczenia dodaj szpinak. Na patelni rozpuść masło z łyżka wody i dodaj berberys. Smaż przez 30 sekund. Posyp warzywa berberysem i lekko przemieszaj. Na tej samej patelni usmaż pokrojony na kawałki halloumi i dodaj sałatki. Zetrzyj jabłko na tarce i wymieszaj z jogurtem i miodem. Podaj sałatkę z dipem
codojedzeniagram pomidorków koktajlowych, 250 gram piersi z kurczaka, 1 bagietki, 100 gram masła, 4 ząbków czosnku, 5 łyżek oliwy, 100 gram parmezanu, 2 łyżek słodkiej musztardy, 1 łyżeczkę sosu worcester, 3 filetów z sardeli, 1 łyżeczki soku z cytryny, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Przygotowanie sałatki rozpocząłem od podsmażenia kurczaka. Piersi kurczaka pokroiłem w półtoracentymetrową kostkę, opruszyłem solą i świeżo(...)dwie łyżki oliwy i dość mocno zrumieniłem na niej kurczaka. Doprawienie kurczaka jedynie solą i pieprzem może wydawać się niewystarczające, jednak dzięki temu nie będzie dominował on w smaku sałatki, istotne jest, aby kurczak był dość mocno przyrumieniony, dzięki czemu lepiej wygląda. Kurczaka odstawiłem do ostygnięcia i przeszedłem do przygotowania sosu. Do miski dodałem 3 łyżki oliwy, łyżeczkę soku
Wyprawy kulinarneTakie prawdziwe, śmietankowe, mega smarowne. Idealne do pajdy świeżego chleba i domowej chałki, posypanej obficie kruszonką. Bez tłuszczów roślinnych i innych zbędnych dodatków jak barwniki, aromaty
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamacie, nic się nie stanie. Zakwas służy tylko do złapania kolorów. I nie, kwas nie spowoduje, że ośmiornica zrobi się jak kauczuk. Trzymamy ją tylko pół godziny. 4. Sałatkę podajemy na ciepło. Na zimno to już nie jest to samo. 5. Użyłam płatków chilli i marynowanego pieprzu. Jeśli nie lubicie delikatnej ostrości, zwykły pieprz w zupełności wystarczy. Do dzieła(...)skórkę, mieszamy i odstawiamy. Na tę samą patelnię wykładamy odsączone z zakwasu ramię i smażymy szybko z każdej strony, dodając łyżeczkę masła. Ośmiornicę kroimy na niewielkie kawałki, układamy na ciepłych warzywach. Składniki sosu miksujemy w blenderze i polewamy sałatkę. Na sałatce układamy marynowany pieprz, posypujemy delikatnie płatkami chilli i grubą solą. Dokładamy kiełki. Smacznego! Post Sałatka z ośmiornicą i warzywami
ladykitchennajbardziej. Brukselka musi być ugotowana al dente. Podjadam ją już ugotowaną ale w sałatce jest przepyszna. Sałatka z brukselką Składniki: ½ kg ziemniaków 1 gałązka rozmarynu 1 żółta cebula 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 250 g pieczarek 300 g salsiccia, surowa 2 łyżki masła 1 łyżka oleju sól i czarny pieprz do smaku Obierz ziemniaki i pokrój na mniejsze kawałki(...)zachowa wtedy swój piękny kolor. Rozgrzej resztę masła. Pokrój cebule w krążki i zeszkilj na maśle. Dodaj pieczarki i smaż aż pieczarki odparują. Dodaj do ziemniaków. Na tej samej patelni zrumień lekko brukselkę. Wymieszaj wszystkie składniki. Ułóż na półmisku razem z sałatą. The post Sałatka z brukselką i salsiccia appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniacebulą w smakowitym sosie na bazie majonezu i keczupu to ciekawy pomysł na szybką imprezową sałatkę i sycące drugie śniadanie. Składniki: 500g fileta z kurczaka 2 czerwone cebule 1 puszka kukurydzy 400g ogórków konserwowych 600g pekińskiej kapusty przyprawa do gyrosa 2 łyżki klarowanego masła ketchup majonez sól pieprz Wykonanie: 1. Fileta umyć, pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do gyrosa, odstawić(...)około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na rozgrzanym klarowanym maśle do złocistego koloru, a następnie pozostawić do wystudzenia. 2. Cebulę i ogórki pokroić w drobną kostkę. 3. Kukurydzę odsączyć z zalewy, a kapustę pekińską poszatkować. 4. Składniki sałatki układać warstwami: połowa fileta z kurczaka, 4 łyżki ketchupu, ogórek, czerwona cebula, 4 łyżki majonezu, pozostałą ilość fileta, połowa kapusty pekińskiej
Szalona Kuchnia EwelinyNiedzielne szaleństwa kulinarne. Na zdjęciu: kotlety soczewicowe, pieczone ziemniaki z papryką, surówka z selera naciowego z żurawiną i oliwą oraz sałatka z ugotowanej fasolki, marchewki i czosnku z olejem lnianym, marchewka z groszkiem na maśle. Jak przygotować kotlety z soczewicy? Ugotować brązową soczewicę, dodać 1-2 jaja, przyprawy, np. kebab-gyros, zblendować, formować małe kotlety, obtaczać je w mące kuku
Qlinarnie i Qlinarniesosy i dipy" oraz "sałatki" - większość pochodzących z nich przepisów zaznaczyłam sobie karteczkami "do wypróbowania". Szczególnie ślinka mi cieknie na myśl o sałatce z marchewką i twarożkiem z sera feta, koulourakia (bułeczkach) z oliwkami i solonym masłem, hummusie z orzeszkami i kolendrą, dipie z przypalonej cebuli i koziego twarogu z płatkami bonito czy pieczonym buraku z kasza perłową i orzechowym
Chilli Czosnek i Oliwachleba tostowego. Ja zawsze używam ciemnego chleba, jest zdrowszy a na pewno wyraźniejszy w smaku. Takie grzanki używam do zupy czy sałatek. DOMOWE GRZANKI Z CHLEBA TOSTOWEGO Składniki: 4 Kromki Chleba Tostowego Pełnoziarnistego 4 Kostki Masła Domowego Czosnkowego KLIK TU Patelnia z dnem nie przywieralnym Sposób Przygotowania: Chleb kładę na patelnię aż będzie chrupiący Chleb przestygnięty kroję
Gotowanie PatkiSezon na botwinkę trwa, a ja odkryłam kolejny pyszny przepis z botwinką w roli głównej. Tym razem sałatka na ciepło z żółtym serem. Idealna :) Składniki: 1 kg liści buraczanych, 1 ½ łyżki masła, 1 ½ łyżki mąki, 25 dag ostrego żółtego sera, 5 ząbków czosnku, 1 szklanka mleka, 1 żółtko, sól. Wykonanie: Liście botwinki dokładnie wypłukać, zalać małą ilością wody i obgotować
Tradycyjna Kuchniabłonnika, kwasu foliowego i potasu. Dziś mam dla Was przepis na bób smażony na maśle z dodatkiem chilli, czosnku i świeżego kopru. Danie z bobu to świetna opcja na wakacyjny obiad. Tak przygotowany bób, możecie również wykorzystać jako dodatek do sałatek lub makaronu. Czas przygotowania: 25 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 13,00 zł SKŁADNIKI
kulinarnyJa