sałatka z marchewką - 2654 przepisów (strona:141/177)

Puree ziemniaczane 298

Od najmłodszych lat uwielbiałam ziemniaki i wszystko co z nimi związane. I choć w domu najczęściej serwowano tłuczone ziemniaki z koperkiem, bez żadnego dodatku masła, śmietany

Zasmakuj Kuchni
Ryba po grecku w wersji odchudzonej 201

parzeniem rozmrozić . Jeśli włożycie do wywaru zamrożone płaty, jego temperatura obniży się, lód rozcieńczy wywar i straci smak. W takiej sytuacji trudno też określić właściwy czas parzenia ryby. Przygotowanie: Marchewki, pietruszki i selera obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i dodać cebule pokrojone w kostkę, smażyć 2 minuty. Następnie dodać utarte(...)Jeśli szukasz pomysłu na świąteczne dania z ryb, zobacz inne moje przepisy: Gravlax a la tuńczyk               Sałatka śledziowa z burakami Łosoś w galarecie                    Sałata z wędzonym łososiem i krewetkami Sałatka lwowska                      Gravlax

Codziennik Kuchenny
Węgierski kociołek – pożywna zupa gulaszowa :) 337

Składniki: 400g wołowiny na gulasz (zamiennie można użyć chudej wieprzowiny) 2-3 duże ziemniaki 1 puszka krojonych pomidorów lub 3obrane i pokrojone w kostkę pomidory 1 cebula 1 marchewka 1 korzeń pietruszki kawałek selera kilka pieczarek pół szklanki kukurydzy konserwowej 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1,5 litra wody lub bulionu 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego(...)cukrem. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez 2 minuty *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: STROGONOW – PYSZNY GULASZ PRZEPIS TUTAJ CHŁOPSKI GARNEK PRZEPIS TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ     Artykuł Węgierski kociołek – pożywna zupa gulaszowa

Blog z Apetytem
HUMMUS 202

Zawiera wiele składników odżywczych, witamin i minerałów. Ciecierzyca i sezam w niej zawarte są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika i "dobrej jakości" białka roślinnego.  Hummus można dodawać do sałatek, grillowanych warzyw lub mięs. Serwować z oliwkami, chlebkiem typu pita, pokrojonym w słupki twardymi warzywami. Świetnie zastępuje masło.  Sama zawsze mam w domu puszkę ugotowanej ciecierzycy i słoik tahiny(...)pietruszki, 1 łyżeczką nasion sezamu i cienko pokrojonymi krążkami czerwonej cebuli. Doprawiamy czerwoną papryką w proszku i pozostałym kminkiem. Skrapiamy oliwą.  Podajemy z pokrojonymi w słupki warzywami, np. marchewką, selerem naciowym, papryką oraz cząstką cytryny do wyciśnięcia

cool and minty
Bułeczki bao z szarpaną wieprzowiną, coleslawem, sosem BBQ i frytkami z pietruszki 244

był jeden z najlepszych kawałków mięsa, jakie miałem okazję spróbować. Wieprzowina jest tak delikatna, że włókna odchodzą wręcz same, bez udziału widelca. Do bułeczek bao wrzuciłem jeszcze słynną sałatkę coleslaw, ale żeby nie było nudno, to nowej odsłonie z czerwonej kapusty z gruszką. Oczywiście czym byłby fast-food bez dobrego sosu i frytek? Dlatego nie mogło zabraknąć domowego sosu barbecue(...)świeżych drożdży (lub 7 g suszonych) 250 ml letniej wody 1 łyżka oleju rzepakowego + do posmarowania ½ łyżeczki soli Coleslaw: główki czerwonej kapusty 1 czerwona cebula 1 mała marchewka 1 gruszka 1 łyżka musztardy Dijon 2 łyżki majonezu sok z ½ cytryny sól, pieprz do smaku Frytki z pietruszki: 1 kg pietruszki 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki

Food Square
Pod Stancyjom w Bukowinie Tatrzańskiej 136

Podczas pobytu w Bukowinie Tatrzańskiej nasza ulubiona restauracja była zamknięta. W naszym mniemaniu najlepszy lokal gastronomiczny w tym mieście. Przypadkowo spotkany właściciel poinstruował nas, że możemy

Karola gotuje
Sjomans biff - wołowina po marynarsku. 136

długi czas i niska temperatura gotowania. Nie eksperymentowałem z piekarnikiem, ale sądzę, że 90 - 100 stopni i termoobieg powinno zadziałać. Dodatkami do tego dania są marynowane buraczki - rodbetssallad i sałatka z odciskanych ogórków - pressgurka .  Składniki:       1/2 kg wołowiny gulaszowej (delikatnie poprzerastanej, marmurkowej) 1 duża lub 2 małe cebule 300 ml ciemnego, łagodnego piwa 100 ml czerwonego(...)możliwie najniższą temperaturę, w której gulasz będzie się delikatnie gotował. Pilnować żeby nie przypalił się od spodu i sprawdzać miękkość. Podawać z ziemniakami, buraczkami i ogórkami . Pasują też gotowane marchewki

zadanie-gotowanie
Sajgonki 141

sprawdzą się jako danie główne lub przekąska na imprezę. Bardzo polecam! Składniki: papier ryżowy 600 g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego 100 g makaronu sojowego lub ryżowego (nitki) 1 marchewka 1/2 szklanki suszonych grzybów mun 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 jajka 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego mała szczypta cukru sól pieprz Klasyczny sos rybny ( nước chấm(...)przygotować według przepisu na opakowaniu. Makaron odsączyć i pociąć na krótkie nitki, grzyby pociąć na małe i cienkie paseczki. Do miski przełożyć mięso mielone. Dodać startą na małych oczkach marchewkę, pocięty makaron i grzyby mun. Następnie wrzucić jajka, posiekaną cebulę i drobniutko posiekany czosnek. Wlać sos sojowy, sos rybny, wsypać szczyptę cukru, sól i pieprz. Dokładnie wszystko wymieszać (najlepiej dłonią

Oryginalny smak
Meksykańska miska mocy (Buddha bowl #1) 243

wypełnione przeróżnymi składnikami miski, okrzyknięte jako Buddha bowls . Na dobre „rozpanoszyły się” one w kulinarnym światku pod koniec zeszłego roku, by w części osób wywołać powściągliwość („przecież to jedynie sałatka w misce”), a w części szczery entuzjazm („świetny sposób podania wielu różnych produktów!”). Sama, będąc ciekawą pochodzenia pomysłu na sławne już „miski Buddy” lub „miski mocy”, jak określa je spora(...)odżywczych. Oczywiście, poza kwestiami praktycznymi i zdrowotnymi, za miskami Buddy stoi również swoista moda oraz kulinarny trend – wszak prawdą jest, że ich zawartość jest po prostu innym spojrzeniem na sałatkę. Już sama nazwa tego dania jest znakiem wszechobecnej komercjalizacji oraz próbą „uduchowienia” potrawy, która nie ma żadnych konotacji religijnych. Kiedyś trafiłam na ciekawostkę mówiącą, że miska Buddy powinna być wypełniona

Even Better Food
Marchewka z curry, Bling Ring 146

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Qlinarnie i Qlinarnie
Ogórki konserwowe - pyszne, chrupiące 194

Warto zrobić chociaż kilka słoików ogórków konserwowych, właśnie schyłek lata to najlepsza pora na ich przetwarzanie. Są niezastąpionym dodatkiem  tradycyjnej sałatki jarzynowej, sosu tatarskiego. Pracy przy nich niewiele, a w zimie jak znalazł. Kupuję również gotowe ogórki konserwowe, są naprawdę smaczne, a dodatek octu powoduje, iż informacja na etykiecie nie zaskakuje nas nieproszonymi dodatkami. Oprócz samodzielnie zamarynowanych kupuję również(...)tylko na pozbycie się zanieczyszczeń, ale przywrócenie im jędrości wymoczone, umyte ogórki, małe lub średniej wielkości (10 cm) ciasno ułożyć w wyparzonych w słoikach. Dodać do każdego słoika kawałek marchewki, gałązkę suchego kopru, ząbek czosnku, kawałek chrzanu, mały liść laurowy, pół łyżeczki gorczycy i kilka kulek ziela angielskiego odmierzyć 1 l wody na zalewę i zagotować, dodając 3 dkg soli

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kanapkowa pasta z cieciorką i soczewicą 216

Każdy roślinożerca wie, że rośliny strączkowe to doskonałe kulinarne tworzywa, z których można wyczarować mnóstwo smakowitych cudów: potrawek, zup, pasztetów, sałatek, ciast czy choćby past kanapkowych. Te ostatnie zazwyczaj przygotowuję z ugotowanych resztek pozostałych po gotowaniu poprzednich potraw.  Owszem, często kupuję pasty do smarowania pieczywa. Jedne smakują mi bardziej, inne mniej. Te pierwsze staram się potem odtworzyć we własnej(...)posiekanego koperku 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka sosu sojowego sól i pieprz  Do dużej miski przełóż ugotowaną soczewicę i ciecierzycę. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę, marchewkę oraz czosnek i podsmaż je na średnim ogniu, aż staną się miękkie. 1 minutę przed końcem smażenia dodaj paprykę i lubczyk. Warzywa przełóż do miski ze strączkami. Dodaj pomidory, koperek

Roślinna - blog wegański
Golonka w warzywach gotowana, czyli klasyka na męski obiad - dla Teścia. 232

się tak naturalnie pyszny, że przestałam szukać dalej. Zakupy zostały poczynione, a w sobotę rano przystąpiłam do działania: Składniki: 1 golonka wieprzowa (ok 1,2 kg) 3 średnie marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 średnia cebula 2 łyżki soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka ziaren pieprzu 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 4 owoce jałowca 2 ząbki czosnku(...)wykonaniu mojej Mamy (o której może też kiedyś będzie okazja napisać). Jedno jest pewne: receptura prosta i udana, a z jednej golonki można wyczarować pyszny męski obiad oraz sałatkę jarzynową   i krupnik na wywarze w gratisie ;) P.S. Ilości soli jednak nie warto zmniejszać, bo ja musiałam odrobinę wywar dosalać w trakcie gotowania

Kuchnia po mojemu
Kurczak can-can – pieczony na puszce, z warzywami korzeniowymi 180

puszki piwo.   Warzywa korzeniowe pasują do tego kurczaka znakomicie – za jednym zamachem macie gotowe i mięso, i coś do niego, nie trzeba osobno gotować ziemniaków i przygotowywać sałatki. Ziemniaki wybieramy małe, myjemy je, kroimy na pół. Wkładamy do miski, wlewamy 3-4 łyżki oleju, wsypujemy mielony kminek, sól, rozmaryn. Zamykamy pojemnik i przez potrząsanie rozprowadzamy olej z przyprawami(...)przy 160⁰C daje 180⁰C – skórka przez kolejne 10 minut idealnie się dopiecze. SKŁADNIKI 1 świeży kurczak, najlepiej zagrodowy 0,5l puszka wybranego piwa 600g małych ziemniaków 3 marchewki 3 pietruszki 5 małych buraków 1 bulwa selera ½ główki czosnku 1 mały kabaczek (miałam, dorzuciłam, nie jest niezbędny) olej rzepakowy sos sojowy ciemny przyprawa do kurczaka lub własna mieszanka przypraw

Karo in the Kitchen
Zupa oczyszczająca z toksyn- dynia,imbir,marchewka i kasza jaglana 153

właściwie gotowana,będzie smaczna i wartościowa. Ugotowaną kaszę jaglaną można przechowywać kilka dni w lodówce i sięgać po nią do dań słodkich jak wytrawnych, do puddingów, koktajli na sałatkach skończywszy. Kasza jaglana ma dużo łatwo przyswajalnego białka, wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B, jest neutralna, lekko ocieplająca. Polecana przy chorobach żołądka ,przewodu pokarmowego, wątroby i śledziony. Wzmacnia wychłodzony(...)trawienia powoli uwalniają energię. Proponuję bardzo fajną zupę, krem, można ją trzymać w lodówce do kilku dni, podawać z pestkami i zabierać ze sobą wszędzie. Składniki kawałek dyni 4 marchewki 1 duża czerwona cebula lub 2 mniejsze 5 ząbków czosnku pół puszki mleka kokosowego 3 cm świeżego kłącza imbiru 1 spora łyżeczka curry 1 łyżeczka kurkumy nierafinowany olej kokosowy extra

Z Kuchni Do Kuchni
Namiastka Wiednia dla smakoszy i kilka praktycznych wskazówek 145

podpowiada nam po polsku co wybrać... Tak, w Wiedniu pracuje wielu Polaków. Wybrane - genialny klasyk kuchni austriackiej - Tafelspitz - duszona wołowina podana z chrupiącymi placuszkami ziemniaczanymi, szpinakiem i tartą marchewką. Do tego dania podaje się rewelacyjny mus jabłkowo-chrzanowy i sos czosnkowy. Po tym oczywiście tort Sachera i ciastko duńskie - bajecznie dobre desery. Tak naprawdę autentyczny tort Sachera dostaniemy tylko(...)wiedeńsku) , a czasami nawet i z łoaptki. I taki też serwują w restauracji Schnitzelwirt. Uwaga! Zamówiony sznycel po wiedeńsku to dwa ogromne kotlety schabowe , które spożywa się często z sałatka ziemniaczaną, kapustą czerwoną, białą kapustą kiszona i białą fasolą. Zamawiając jakąkolwiek potrawę w tym miejscu należy mieć na uwadze to, iż porcje są naprawdę okazałe! Austriacy pomyśleli o tych, którzy

Right Behind The Kitchen