Jestem trochę odmieńcem co do mojego prywatnego jedzenia. Są rzeczy jakich w życiu nie zjem i nie spróbuję. Jednak jak to się mawia - nigdy nie mów nigdy! Jadłam Pyszną sałatkę Najsztuba z ziemniakami i wątróbką z dorsza, krwistego steka z sezonowanej wołowiny, nawet przepiórki. Co tego dnia jedliśmy przygotowywaliśmy wspólnie, pod czujnym okiem wspaniałych kucharzy takich jak Jerzy Sobieniak, Jakub(...)świetnie spędzony czas i pyszną zabawę, dosłownie pyszną :) Na samym początku wprowadzenie. Czyli krótkie przemówienie Grzegorza co, jak i z czym ;) Z serii "warzywo przewodnie" czyli mikrofon z marchewki i przedstawienie się wszystkich biorących udział. Nasze menu, jakie mieliśmy okazję przygotować, a następnie delektować się... Pora na gotowanie i przepyszną zabawę! No i ostatnie zdjęcie
Malinowe PocałunkiWarzywa i owoce Często można usłyszeć żartobliwe stwierdzenie: "Z surówek najbardziej lubię kotlety, a z sałatek kiełbasę". I to jest problem większości naszego społeczeństwa. Skąd wiem? Widzę i wiem jak sam kiedyś podchodziłem! Dziś ulubionym elementem posiłku to warzywa... Podreperowany organizm sam wie czego potrzebuje. Organizm chory lub nie świadomy często odrzuca to co dobre i woła(...)najwięcej warzyw. I nie będzie to przesada jak stwierdzę że 1-2 kg warzyw i owoców to standard, który potrzebuje organizm... Składniki : kapusta pekińska ogórek świeży pomidor papryka marchewka oliwki cebula rzodkiewka ocet winny koperek świeży (może być też suszony) oliwa lub olej sól i pieprz Przygotowanie : Ogórek dobrze myjemy i razem ze skórką kroimy w kostkę, podobnie postępujemy
Dieta Rozdzielna i ZdrowiePowiem Wam szczerze że oszalałem na punkcie świeżych produktów! Po pierwsze urzeka mnie ich smak a po drugie moje samopoczucie po ich zjedzeniu staje się o
Kuchnia PROzdrowotnaśmietaną lub bez zabielania. Makaron może być różny: łazanki, świderki, nitki i oczywiście jak ktoś woli bez makaronu. Składniki: 3 duże garście suszonych grzybów 3 duże marchewki kawałek selera kawałek pora 2-3 pietruszki 1 cebula 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu czarnego 2 łyżki masła 1-2 łyżki śmietany Grzyby moczyć(...)Śmietanę wymieszać z mąką i małą ilością wody, aby nie było grudek. Wlać do zupy i mieszając zagotować. Przyprawić solą i pieprzem. Warzywa z wywaru wykorzystuję do sałatki jarzynowej. Smacznego
talerz przyjemnościMocno zimowa sałatka na samym progu wiosny... Już czas zmieniony na letni, dni nagle zrobiły się dłuższe, a słoneczko łaskawie zaświeciło wreszcie na niebie... A u mnie kapusta kiszona bardzo ulubiona. A tak nawiasem mówiac: każdym razem, kiedy ogladam zwiastuny jakichś nowych strasznych seriali z niecałkiem-umarłymi-złymi-postaciami przypomina mi się stary i znany w wielu wersjach wiosenny żart(...)spojrzałam na 'Resident Evil'. Dwa lata spania przy zaświeconym świetle później obiecałam sobie, że nigdy więcej... Składniki: (wychodzi średnia miseczka, jakieś 4 porcje) 1 szklanka kiszonej kapusty 2 średnie marchewki 3 spore plastry ananasa (oryginalnie świeżego, ale puszkowany też się nadał) garść rodzynek odrobina cukru, do smaku łyżeczka suszonej natki pietruszki 2 łyżki dobrego oleju Rodzynki sparz wrzątkiem. Marchewkę zetrzyj
Lejdi of the housemięso pokrywam glazurą ( marynatą ) -zostawiam by ostygło i przeszło smakami a potem podsmażam. Czas z gotowaniem: 2 godziny Składniki: 1 duże udko ( pół kg ) lub górne części udek 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera wielkości pietruszki 1/3 pora 1 cebula 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 5-6 ziaren czarnego pieprzu 4-6 małych ziemniaczków sól maggi w płynie(...)godzinę tak by mięso było miękkie ale nie odpadało od kości. W tym czasie obrać , umyć, ugotować w osolonej wodzie ziemniaki. Odcedzić. Wyjąć udko z wywaru ( warzywa odłożyć na sałatkę , wywar przecedzić i doprawić - podawać jako rosół lub zrobić na nim inną zupę). Udko przekroić w zgięciu na pół ( pałka i góra). Poczekać aż lekko ostygnie. Przygotować marynatę
Buniabaje w kuchniWyjątkowo prosty do przygotowania, a przy tym niskokaloryczny obiad z plasterkami mocno zrumienionej ( bez użycia tłuszczu ) wołowiny i makaronem shirataki to doskonała propozycja dla osób dbających
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataAnalizując statystyki bloga za ubiegły rok, okazało się, że przede wszystkim szukacie prostych przepisów, na codzienne i proste dania, nieskomplikowane. Dlatego postanowiłam, tą lukę na moim
SMYKWKUCHNIJedna z ulubionych zup wielu rodaków :) która musi być idealna i tu właśnie znajdziecie przepis na nią!. Najlepsza konsystencja zupy to coś pomiędzy wodnistym kapuśniakiem a
Kuchnia PROzdrowotnaSzybka, smaczna i zdrowa przekąska. Tradycyjne sajgonki w nowoczesnej, odchudzonej i kolorowej wersji. Sprawdzą się także przy niezapowiedzianych gościach, bo czasu na ich przygotowanie nie trzeba
SzczyptaSmaQSkładnikami możemy się bawić – można np. dodać inne zioła, a marchewkę zamienić na kilka pieczarek. Rolada mięsno-serowa: 8 dużych jajek 6 łyżek dobrej jakości majonezu 300 g startego cheddara (lub innego żółtego sera) 500 g mielonej wieprzowiny (karkówka lub łopatka) 1 ząbek czosnku 1 mała marchewka 1 cebula szalotka (lub pół cebuli) 2 czubate łyżki bułki tartej(...)trzemy na tarce o dużych oczkach. Do mięsa mielonego dodajemy dwa jajka, dwie czubate łyżki bułki tartej, dwie łyżki majonezu oraz drobno posiekaną cebulę szalotkę, posiekany szczypiorek i startą marchewkę. Wyciskamy ząbek czosnku. Przyprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy – najlepiej wyrobić dłonią. Po upieczeniu ciasto serowe wyciągamy i lekko studzimy (powinno być jeszcze ciepłe, ale nie bardzo gorące). Odwracamy
Poezja smakuprzystawki. Porcja malusieńka, ale to byłą przecież tylko rozgrzewka prze kolejnymi daniami. Jako starter podano nam roladkę z kaczki z sałatką z ogórka i kawiorem z tapioki oraz grzankę. Sałatka z ogórka idealnie doprawiona, smak bardzo wyważony, lekko kwaśna lekko słodka. Kawior z tapioki zabarwiony na różowo sokiem z buraka bardzo ładnie prezentował się na półmisku i dodawał daniu koloru(...)tego dania spróbować, choć do lekkich ( przez ową zasmażkę ) ono nie należy. W bardzo elegancki sposób zostało podane kolejne danie - rozgrzewająca zupa tajska z krewetkami oraz marynowanymi warzywami ( cukinią, marchewką i ogórkiem ). Zupa wyśmienita i tu znowu mogę nie być obiektywna - po prostu uwielbiam kuchnię azjatycką ! Ale, ale ... pochwały nad danie posypały się od każdej z dziewczyn, więc danie
kolorowotorcikowoSurówka z młodej kapusty Pyszna i bardzo prosta surówka z młodej kapusty. Świetna do grilla lub obiadu . W hamburgerach lub hot-dogach . Generalnie jedyna jaką moje
Ogrodnik w podróżyPaprykarz przywołuje wspomnienia z dzieciństwa ale wtedy wg mnie paprykarz było o wiele lepszy jak teraz. Dzisiaj paprykarz robię sama w domu ze względu na to
Ala piecze i gotujebiałka. Szczególnie powinny o tym pomyśleć osoby na dietach wegetariańskich i wegańskich, ale nie tylko. Jako uzupełnienie u mnie bób, ale poza sezonem można użyć innego warzywa. Zimą np. marchewki. Takie burgery czy może raczej klopsiki doskonale smakują na ciepło, ale też i na zimno. Burgery z komosy ryżowej i bobu. składniki: 150 g komosy ryżowej przed ugotowaniem(...)posiekany ząbek czosnku oraz mąkę, jajka i przyprawy. Formujemy w dłoniach kuli, które spłaszczamy lekko i tak powstałe placki smażymy z obu stron na złoto. Podajemy z ulubioną zieloną sałatką lub salsą z pomidorów
Przysmaki Karolki