sałatka z marchewką - 2654 przepisów (strona:138/177)

Uratuj świat i zjedz jakiegoś hipisa. Albo soczewicę – soczewica z kurczakiem i burakami 158

wsadzamy do nagrzanego piekarnika. Temp 190 stopni, 40 min. Dodatek wody sprawi, że filet dojdzie i nie będzie suchy jak wiór. SOCZEWICA ZIELONA pół szklanki soczewicy na osobę jedna marchewka jedna pietruszka pół selera korzeniowego dwie gałązki selera naciowego jedna cebula ząbek czosnku mały kawałek dyni liść laurowy dwa ziarenka ziela angielskiego gruby plaster cytryny sól, pieprz olej 3 łyżki(...)smażymy. Jak zaczną mięknąć dodajemy sos sojowy. Ugotowana soczewicę dokładnie odcedzamy i dorzucamy do warzyw. Starannie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Jak ktoś lubi może doprawić odrobiną gałki muszkatołowej. SAŁATKA Z BURAKÓW 2 spore buraki opakowanie rukoli prażone pestki dyni łyżka miody lipowego łyżka octu balsamicznego łyżeczka tymianku łyżeczka oleju olej rydzowy do rukoli sól, pieprz Buraki obieramy i gotujemy

ladykitchen
Przepyszny żurek 152

łatwego i dobrego przepisu. Przysmażony boczek dodaje świetnego smaczku zupie, a ugotowane jajka przypominają o wiośnie i o Wielkanocy :) Składniki dla 6 osób: – ok.2 l wody –  włoszczyzna (2 marchewki, por, seler, pietruszka, 2 cebule) – 2 ząbki czosnku – 2 laski białej kiełbasy – 10 dkg boczku – 2 ziemniaki – butelka zakwasu do żurku (0,5 l ) – 2 łyżki śmietany – 4 ziarna pieprzu(...)koniec dodać pokrojoną w kostkę białą kiełbasę. Po kilku minutach dodać do zupy. Gdy warzywa będą miękkie, wyjąć je z wywaru (oprócz ziemniaków). Można je wykorzystać  np. na sałatkę warzywną. Wlać zawartość żurku uprzednio dobrze wstrząśniętego. Doprawić solą, pieprzem, maggi i majerankiem. Gotować  jeszcze z 10 minut. W 1/3 szklanki wody rozrobić 2 pełne łyżki mąki. Dodać

Wołowina od rekina
Colesław (surówka) 143

https://www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Colesław - popularna surówka z surowej, białej kapusty.  ( Sama nazwa surówki pochodzi z języka niderlandzkiego od słowa koolsla , które

Di gotuje
Śledzie z suszonymi pomidorami 183

Śledzie z suszonymi pomidorami z dodatkiem orzechów to ciekawa alternatywa do tradycyjnych śledzi w oleju. Przygotowujemy je równie szybko, a mają oryginalny, niepowtarzalny smak. Jest to

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Przyprawa węgierska 132

przypraw do potraw  kuchni węgierskiej. Składniki 6-10 strączków chili, 1 główka czosnku 1 duża cebula lub dwie mniejsze 1 bardzo duży lub dwa mniejsze pomidory 1 duża marchewka 1 mała pietruszka mały kawałek selera korzeniowego (około 40 g) 1 listek laurowy kminek do smaku (około 1 płaskiej łyżeczki) opcjonalnie 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej opcjonalnie można do mieszanki(...)klik po przepis ). Ususzone warzywa, listek laurowy i przyprawy zmielić (przed zmieleniem odciąć ogonki z chili). Mieszankę przechowywać w szczelnym pojemniku. Zastosowanie Do sosów i gulaszów oraz świeżych sałatek, placka po węgiersku, leczo i wielu innych

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Surówka z marchewki z pestkami słonecznika i dereniem kiszonym 108

Taka surówka jest bardzo prosta, a dodatkowo naprawdę zaskakuje smakiem. Idealnie komponuje się z każdym obiadem i przyznam, że również szybko znika w wersji solo. Nie

Di gotuje
Surówka z kapusty pekińskiej 199

Nie wyobrażam sobie drugiego dania bez jakiegokolwiek dodatku. Zawsze staram się zrobić jakąś świeżą surówkę z tego co akurat mam pod ręką. Zazwyczaj jest to kapusta

Kolorowa kuchnia Elki
Jak ugotować rosół – przepis 1600

mięsnych i warzywnych. Wszędzie tam gdzie w przepisie znajdziecie bulion, najlepiej dodać domowego rosołu. Smak rosołu zależeć będzie od składników z których go przygotujecie. Mięso indyka doda słodyczy, podobnie marchewka w większej ilości. Mięso wołowe doda głębi smaku i ciemniejszego zabarwienia, za „żółtawy” kolor jest odpowiedzialna opalona cebula. Mój rosół to zwykle połączenie gatunków mięs, drobiowego oraz wołowiny(...)kurczaka lub podudzie indyka, może być mieszane – 3 marchewki – 1 por – 2 pietruszki – kawałek selera – 1 cebula – pęczek natki pietruszki + siekana pietruszka do podania – przyprawy: 4 liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego, sól, pieprz – makaron do rosołu do podania PRZYGOTOWANIE: Mięso umyj dokładnie i włóż do dużego garnka. Obierz warzywa: marchewkę, pietruszkę, pora, selera. Nad płomieniem kuchenki lub za pomocą

nietylkopasta.pl
ROSÓŁ WOŁOWY / BEEF BROTH 86

ROSÓŁ WOŁOWY / BEEF BROTH Z przepisem na rosół jest tak samo jak z przepisem na sałatkę jarzynową – każdy ma swój. Dzisiaj zrobimy wołowy, który poza kilkoma szczegółami nie różni się specjalnie od każdej innej wersji rosołu w moim wykonaniu. Dobry, klarowny rosół zajmuje bardzo dużo czasu, ale wart jest każdej godziny wolnego gotowania, czekania. Składników niewiele, ale czasu potrzeba(...)need a lot of time. Either way – cooking is the pleasure of eating SKŁADNIKI: 0,5 kg wołowiny z kością (porcja rosołowa) 1 włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler, por) 5 kawałków selera naciowego 1 średnia cebula 1/2 główki czosnku ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól, kostka rosołowa, pepperoncino INGREDIENTS: 0,5 kg beef with bone (stewing portion

Martyna Cooks
Kotlety z batatów z cytrynowym ryżem i sałatką 177

podaje im do złudzenia podobne do klasycznych kotlecików,  warzywne ich odmiany.  Z powodzeniem udało mi się przekabacić je na kotlety z kalafiora,  kaszy jaglanej,  marchewki,  czy batatów i utrwalić w ich głowach że smakują całkiem dobrze i udają mięso znacznie lepiej niż sojowy,  do niedawna często stosowany przez wegetarian,  suchar.  Dziś mnogość(...)cytrynowy     150 g ryżu, najlepiej jaśminowy 1/2 szklanki groszku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki skórki z cytryny 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek Sałatka   1 ogórek 250 g pomidorków koktajlowych  1/2 szklanki czarnych oliwek 50 g fety 1 łyżeczka oregano najlepiej świeże 2 łyżki posiekanego koperku 2 oleju rzepakowego lub słonecznikowego tłoczonego

Słodki Kompromis
ROSÓŁ WOŁOWY / BEEF BROTH 111

ROSÓŁ WOŁOWY / BEEF BROTH Z przepisem na rosół jest tak samo jak z przepisem na sałatkę jarzynową – każdy ma swój. Dzisiaj zrobimy wołowy, który poza kilkoma szczegółami nie różni się specjalnie od każdej innej wersji rosołu w moim wykonaniu. Dobry, klarowny rosół zajmuje bardzo dużo czasu, ale wart jest każdej godziny wolnego gotowania, czekania. Składników niewiele, ale czasu potrzeba(...)need a lot of time. Either way – cooking is the pleasure of eating SKŁADNIKI: 0,5 kg wołowiny z kością (porcja rosołowa) 1 włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler, por) 5 kawałków selera naciowego 1 średnia cebula 1/2 główki czosnku ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól, kostka rosołowa, pepperoncino INGREDIENTS: 0,5 kg beef with bone (stewing portion

Martyna Cooks
Zupa z pieczonej ciecierzycy 105

nutą. Poza sławnym humusem i pysznymi falafelami , z ciecierzycy można przyrządzić rozgrzewającą zupę, pasztety, czy kotlety. Sprawdzi się także jako farsz do pierogów czy krokietów. Może być również składnikiem sałatek i dań typu ratatouille. Ponadto z nasion ciecierzycy można wyrobić mąkę do wypieku chleba czy placków. Jej ogromną zaletą jest to, że nie posiada glutenu, w związku z tym jest(...)sody oczyszczonej - 2-3 łyżki oleju arachidowego - sól, papryka słodka, papryka wędzona, chilli w proszku Składniki na zupę: - pieczona ciecierzyca - bulion warzywny lub drobiowy (ok. 4 l) - 2 ugotowane marchewki z bulionu - kilka ziemniaków - 250g boczku wędzonego (opcjonalnie, nie dla wersji wegetariańskiej) - kawałek imbiru - sok z 1 pomarańczy - 1-2 cebule - 3 ząbki czosnku - 3 łyżki prażonej cebulki - 3 łyżki

mojewypiekiinietylko
Pulpety z indyka w sosie marchewkowo-koperkowym 399

się jedną z moich receptur na szybki i zdrowy posiłek w tygodniu. Klopsiki z indyka są dietetyczne, smaczne, proste w przygotowaniu. Możemy serwować je w różnych formach, sosach, zupach, sałatkach, z ziemniakami, ryżem, spaghetti. Ponadto mięso z indyka jest najzdrowszym z mięs cenionym przez dietetyków poprzez wysoką wartość odżywczą i stosunkowo niską kaloryczność. Pierś indyka jest najchudszym mięsem, źródłem niacyny(...)minut Czas oczekiwania 60 minut Składniki 1 kg mięso mielone z indyka 3 łyżki płatki jaglane 2 łyżki siemię lniane 2 szt jajko 2 szt cebula 2 szt marchewka 2 szt koperek pęczek 200 ml śmietana 30% 2 łyżki mąka pszenna 1,5 litr bulion warzywny lub drobiowy 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki pieprz ziołowy pieprz czarny mielony Sposób

lysygotuje.pl
Surówka Coleslaw 131

Coleslaw to popularna surówka obiadowa, w której podstawowym składnikiem jest szatkowana, surowa kapusta głowiasta. W zależności od kraju czy upodobań dodawane są

To co kocham
Mało Obiektywna Recenzja - Tu Lis Ma Nore Bistro Ruda Śląska 162

brokułowy i selerowy. Postawiłem na selera i nigdy nie jadłem lepszego. Najłatwiejsze dania, nisko-składnikowe, najprościej zepsuć. Wiem, bo sam je robię i krem na ten przykład ze zwykłej marchewki wymaga doświadczenia, by wydobyć smak. Tak samo jest z selerem i szczerze jeszcze się tego nie podjąłem. Nie wiem jak, ale smak selera był tak wyrazisty o intensywnym aromacie(...)kongenialna! Puszystość, chrupkość skórki, dodatkość (wiem, że ma być dodatek, ale się tak rozpędziłem i co by się z autora można było pośmiać, zostawiam) ziół...marzenie! Do wszystkiego zamówiliśmy sałatkę nicejską; o dziwo jako jedyną (najprawdopodobniej) oryginalnie nazwaną pozycje w menu. A przecież można by było nazwać, na ten przykład "szałot z lazura"*, albo"szałot od żabojada"**. Tak czy siak

BaRepas