Śledzie z suszonymi pomidorami z dodatkiem orzechów to ciekawa alternatywa do tradycyjnych śledzi w oleju. Przygotowujemy je równie szybko, a mają oryginalny, niepowtarzalny smak. Jest to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przypraw do potraw kuchni węgierskiej. Składniki 6-10 strączków chili, 1 główka czosnku 1 duża cebula lub dwie mniejsze 1 bardzo duży lub dwa mniejsze pomidory 1 duża marchewka 1 mała pietruszka mały kawałek selera korzeniowego (około 40 g) 1 listek laurowy kminek do smaku (około 1 płaskiej łyżeczki) opcjonalnie 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej opcjonalnie można do mieszanki(...)klik po przepis ). Ususzone warzywa, listek laurowy i przyprawy zmielić (przed zmieleniem odciąć ogonki z chili). Mieszankę przechowywać w szczelnym pojemniku. Zastosowanie Do sosów i gulaszów oraz świeżych sałatek, placka po węgiersku, leczo i wielu innych
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataTaka surówka jest bardzo prosta, a dodatkowo naprawdę zaskakuje smakiem. Idealnie komponuje się z każdym obiadem i przyznam, że również szybko znika w wersji solo. Nie
Di gotujeNie wyobrażam sobie drugiego dania bez jakiegokolwiek dodatku. Zawsze staram się zrobić jakąś świeżą surówkę z tego co akurat mam pod ręką. Zazwyczaj jest to kapusta
Kolorowa kuchnia Elkimięsnych i warzywnych. Wszędzie tam gdzie w przepisie znajdziecie bulion, najlepiej dodać domowego rosołu. Smak rosołu zależeć będzie od składników z których go przygotujecie. Mięso indyka doda słodyczy, podobnie marchewka w większej ilości. Mięso wołowe doda głębi smaku i ciemniejszego zabarwienia, za „żółtawy” kolor jest odpowiedzialna opalona cebula. Mój rosół to zwykle połączenie gatunków mięs, drobiowego oraz wołowiny(...)kurczaka lub podudzie indyka, może być mieszane – 3 marchewki – 1 por – 2 pietruszki – kawałek selera – 1 cebula – pęczek natki pietruszki + siekana pietruszka do podania – przyprawy: 4 liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego, sól, pieprz – makaron do rosołu do podania PRZYGOTOWANIE: Mięso umyj dokładnie i włóż do dużego garnka. Obierz warzywa: marchewkę, pietruszkę, pora, selera. Nad płomieniem kuchenki lub za pomocą
nietylkopasta.plROSÓŁ WOŁOWY / BEEF BROTH Z przepisem na rosół jest tak samo jak z przepisem na sałatkę jarzynową – każdy ma swój. Dzisiaj zrobimy wołowy, który poza kilkoma szczegółami nie różni się specjalnie od każdej innej wersji rosołu w moim wykonaniu. Dobry, klarowny rosół zajmuje bardzo dużo czasu, ale wart jest każdej godziny wolnego gotowania, czekania. Składników niewiele, ale czasu potrzeba(...)need a lot of time. Either way – cooking is the pleasure of eating SKŁADNIKI: 0,5 kg wołowiny z kością (porcja rosołowa) 1 włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler, por) 5 kawałków selera naciowego 1 średnia cebula 1/2 główki czosnku ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól, kostka rosołowa, pepperoncino INGREDIENTS: 0,5 kg beef with bone (stewing portion
Martyna Cookspodaje im do złudzenia podobne do klasycznych kotlecików, warzywne ich odmiany. Z powodzeniem udało mi się przekabacić je na kotlety z kalafiora, kaszy jaglanej, marchewki, czy batatów i utrwalić w ich głowach że smakują całkiem dobrze i udają mięso znacznie lepiej niż sojowy, do niedawna często stosowany przez wegetarian, suchar. Dziś mnogość(...)cytrynowy 150 g ryżu, najlepiej jaśminowy 1/2 szklanki groszku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki skórki z cytryny 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek Sałatka 1 ogórek 250 g pomidorków koktajlowych 1/2 szklanki czarnych oliwek 50 g fety 1 łyżeczka oregano najlepiej świeże 2 łyżki posiekanego koperku 2 oleju rzepakowego lub słonecznikowego tłoczonego
Słodki KompromisROSÓŁ WOŁOWY / BEEF BROTH Z przepisem na rosół jest tak samo jak z przepisem na sałatkę jarzynową – każdy ma swój. Dzisiaj zrobimy wołowy, który poza kilkoma szczegółami nie różni się specjalnie od każdej innej wersji rosołu w moim wykonaniu. Dobry, klarowny rosół zajmuje bardzo dużo czasu, ale wart jest każdej godziny wolnego gotowania, czekania. Składników niewiele, ale czasu potrzeba(...)need a lot of time. Either way – cooking is the pleasure of eating SKŁADNIKI: 0,5 kg wołowiny z kością (porcja rosołowa) 1 włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler, por) 5 kawałków selera naciowego 1 średnia cebula 1/2 główki czosnku ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól, kostka rosołowa, pepperoncino INGREDIENTS: 0,5 kg beef with bone (stewing portion
Martyna Cooksnutą. Poza sławnym humusem i pysznymi falafelami , z ciecierzycy można przyrządzić rozgrzewającą zupę, pasztety, czy kotlety. Sprawdzi się także jako farsz do pierogów czy krokietów. Może być również składnikiem sałatek i dań typu ratatouille. Ponadto z nasion ciecierzycy można wyrobić mąkę do wypieku chleba czy placków. Jej ogromną zaletą jest to, że nie posiada glutenu, w związku z tym jest(...)sody oczyszczonej - 2-3 łyżki oleju arachidowego - sól, papryka słodka, papryka wędzona, chilli w proszku Składniki na zupę: - pieczona ciecierzyca - bulion warzywny lub drobiowy (ok. 4 l) - 2 ugotowane marchewki z bulionu - kilka ziemniaków - 250g boczku wędzonego (opcjonalnie, nie dla wersji wegetariańskiej) - kawałek imbiru - sok z 1 pomarańczy - 1-2 cebule - 3 ząbki czosnku - 3 łyżki prażonej cebulki - 3 łyżki
mojewypiekiinietylkosię jedną z moich receptur na szybki i zdrowy posiłek w tygodniu. Klopsiki z indyka są dietetyczne, smaczne, proste w przygotowaniu. Możemy serwować je w różnych formach, sosach, zupach, sałatkach, z ziemniakami, ryżem, spaghetti. Ponadto mięso z indyka jest najzdrowszym z mięs cenionym przez dietetyków poprzez wysoką wartość odżywczą i stosunkowo niską kaloryczność. Pierś indyka jest najchudszym mięsem, źródłem niacyny(...)minut Czas oczekiwania 60 minut Składniki 1 kg mięso mielone z indyka 3 łyżki płatki jaglane 2 łyżki siemię lniane 2 szt jajko 2 szt cebula 2 szt marchewka 2 szt koperek pęczek 200 ml śmietana 30% 2 łyżki mąka pszenna 1,5 litr bulion warzywny lub drobiowy 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki pieprz ziołowy pieprz czarny mielony Sposób
lysygotuje.plColeslaw to popularna surówka obiadowa, w której podstawowym składnikiem jest szatkowana, surowa kapusta głowiasta. W zależności od kraju czy upodobań dodawane są
To co kochambrokułowy i selerowy. Postawiłem na selera i nigdy nie jadłem lepszego. Najłatwiejsze dania, nisko-składnikowe, najprościej zepsuć. Wiem, bo sam je robię i krem na ten przykład ze zwykłej marchewki wymaga doświadczenia, by wydobyć smak. Tak samo jest z selerem i szczerze jeszcze się tego nie podjąłem. Nie wiem jak, ale smak selera był tak wyrazisty o intensywnym aromacie(...)kongenialna! Puszystość, chrupkość skórki, dodatkość (wiem, że ma być dodatek, ale się tak rozpędziłem i co by się z autora można było pośmiać, zostawiam) ziół...marzenie! Do wszystkiego zamówiliśmy sałatkę nicejską; o dziwo jako jedyną (najprawdopodobniej) oryginalnie nazwaną pozycje w menu. A przecież można by było nazwać, na ten przykład "szałot z lazura"*, albo"szałot od żabojada"**. Tak czy siak
BaRepasNajczęściej kojarzony z sieciowym jedzeniem typu fast food, tymczasem może sięgać jakością dużo wyżej. Przyrządzenie wszystkich składowych daje wiele satysfakcji i spokoju umysłu, że wkładając w
Słodki Kompromisrazem proponuję wam sałatkę, która sprawdzi się na stole wigilijnym. To też świetna propozycja na stół imprezowy w Sylwestra. Zatem zabieramy się za śledzie pod pierzyną. Do przygotowania naszej sałatki potrzebne będzie odpowiednie naczynie. Ja użyłem niewielkich musztardówek. Ważne jest by każdy z gości mógł przed z jedzeniem podziwiać pierzynę – warstwy z warzyw i owoców. Stąd polecam wam proste(...)kaszubsku . Możecie także spróbować mojego przepisu na śledź z granatem . Zobacz mój film z przygotowania śledzi Składniki – Śledzie pod pierzyną 3 podwójne marynowane płaty śledziowe 3 kartofle 3 marchewki 3 jabłka szara reneta 2 jajka ugotowane na twardo cebula 400 ml majonezu sól i pieprz Przepis – Śledzie pod pierzyną Przepis zaczynamy od ugotowania na ziemniaków i marchewki
Kuchennyviral.plNajbardziej brakuje mi w Arabii Saudyjskiej polskiego chleba, smalcu ze skwarkami oraz ogórków kiszonych i konserwowych. Wypróbowałem już przepis na doskonałe ogórki małosolne od Ingalill
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata