większą ilość, porcjuję i zamrażam. Dzięki temu czas przygotowania zup czy sosów znacząco się skraca, bo mam gotową bazę pod ręką :) Składniki na ok 2 litry bulionu: 2-3 marchewki (im wiecej marchwi, tym bardziej słodki bulion) 3 korzenie pietruszki duży kawałek selera (lub jeden mały seler) 4 łodygi selera naciowego 1 por 2-3 cebule 2-3 ząbki czosnku(...)minimum 2 godziny. Na koniec próbujemy, doprawiamy solą i ewentualnie pieprzem i przecedzamy przez sitko. Bulion gotowy :) P.S. Nie wyrzucjcie ugotowanych warzyw z bulionu! Można z nich zrobić np. sałatkę jarzynową, pasztet lub warzywną pastę
Zawsze głodna!Krajaczka do warzyw Składniki : 8 szt. dużych marchewek 4 szt. dużej pietruszki 1 szt. średniego selera 3 ziemniaki 2 jabłka 1 puszka groszku konserwowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej 3-4 łyżki śmietany 18 % 3-4 łyżki majonezu sól pieprz czarny mielony zielona natka pietruszki Sposób wykonania : Nadchodzi jesień, warto więc wykorzystać ten czas(...)oraz jabłka w kostkę , wsypujemy teraz do nich konserwowy groszek, kukurydzę oraz fasolkę. Mieszamy wszystko razem. Śmietanę oraz majonez mieszamy razem w misce lub niedużym garnku i wlewamy do sałatki. Na końcu wsypujemy pokrojoną wcześniej zieloną natkę pietruszki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie wszystko razem mieszamy. Gotową sałatkę podajemy na małych talerzykach wraz z małymi łyżeczkami
Przepisy i porady kulinarnewywarów (szpik kostny) Jajka Tłuste, dzikie ryby (najlepiej z ekologicznych hodowli): łosoś, śledź, makrela Owoce morza Warzywa niskowęglowodanowe, czyli w zasadzie wszystkie oprócz skrobiowych (rosnące pod ziemią np. ziemniaki, marchewka, buraki itp.) oraz strączkowych ( groch, fasola, kukurydza, bób itp.). Polecam te zielone oraz kiszonki, czyli ogórki i kapustę, sałaty, kapusty, cukinię, bakłażana, brukselkę, brokuły, kalafiora, fasolkę szparagową, szpinak, szparagi, grzyby(...)gniazdka jajeczne – bez nabiału Rollsy ze szpinakiem i łososiem – bez nabiału Omlet z warzywami – bez nabiału Jajka sadzone na boczku Jajko w koszulce Śledzie po kaszubsku Pasztet LCHF Shakshuka Sałatka z awokado i ogórka Rollsy Muffinki jajeczno-warzywne – bez nabiału Chlebek tostowy – nie codziennie Keto bułki bez laktozy – nie codziennie Tatar wołowy OBIADY: Rosół Krem brokułowy Zupa cygańska Golonka pieczona
Ola la LCHFOd najmłodszych lat uwielbiałam ziemniaki i wszystko co z nimi związane. I choć w domu najczęściej serwowano tłuczone ziemniaki z koperkiem, bez żadnego dodatku masła, śmietany
Zasmakuj Kuchniparzeniem rozmrozić . Jeśli włożycie do wywaru zamrożone płaty, jego temperatura obniży się, lód rozcieńczy wywar i straci smak. W takiej sytuacji trudno też określić właściwy czas parzenia ryby. Przygotowanie: Marchewki, pietruszki i selera obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i dodać cebule pokrojone w kostkę, smażyć 2 minuty. Następnie dodać utarte(...)Jeśli szukasz pomysłu na świąteczne dania z ryb, zobacz inne moje przepisy: Gravlax a la tuńczyk Sałatka śledziowa z burakami Łosoś w galarecie Sałata z wędzonym łososiem i krewetkami Sałatka lwowska Gravlax
Codziennik KuchennySkładniki: 400g wołowiny na gulasz (zamiennie można użyć chudej wieprzowiny) 2-3 duże ziemniaki 1 puszka krojonych pomidorów lub 3obrane i pokrojone w kostkę pomidory 1 cebula 1 marchewka 1 korzeń pietruszki kawałek selera kilka pieczarek pół szklanki kukurydzy konserwowej 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1,5 litra wody lub bulionu 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego(...)cukrem. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez 2 minuty *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: STROGONOW – PYSZNY GULASZ PRZEPIS TUTAJ CHŁOPSKI GARNEK PRZEPIS TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Węgierski kociołek – pożywna zupa gulaszowa
Blog z ApetytemZawiera wiele składników odżywczych, witamin i minerałów. Ciecierzyca i sezam w niej zawarte są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika i "dobrej jakości" białka roślinnego. Hummus można dodawać do sałatek, grillowanych warzyw lub mięs. Serwować z oliwkami, chlebkiem typu pita, pokrojonym w słupki twardymi warzywami. Świetnie zastępuje masło. Sama zawsze mam w domu puszkę ugotowanej ciecierzycy i słoik tahiny(...)pietruszki, 1 łyżeczką nasion sezamu i cienko pokrojonymi krążkami czerwonej cebuli. Doprawiamy czerwoną papryką w proszku i pozostałym kminkiem. Skrapiamy oliwą. Podajemy z pokrojonymi w słupki warzywami, np. marchewką, selerem naciowym, papryką oraz cząstką cytryny do wyciśnięcia
cool and mintybył jeden z najlepszych kawałków mięsa, jakie miałem okazję spróbować. Wieprzowina jest tak delikatna, że włókna odchodzą wręcz same, bez udziału widelca. Do bułeczek bao wrzuciłem jeszcze słynną sałatkę coleslaw, ale żeby nie było nudno, to nowej odsłonie z czerwonej kapusty z gruszką. Oczywiście czym byłby fast-food bez dobrego sosu i frytek? Dlatego nie mogło zabraknąć domowego sosu barbecue(...)świeżych drożdży (lub 7 g suszonych) 250 ml letniej wody 1 łyżka oleju rzepakowego + do posmarowania ½ łyżeczki soli Coleslaw: główki czerwonej kapusty 1 czerwona cebula 1 mała marchewka 1 gruszka 1 łyżka musztardy Dijon 2 łyżki majonezu sok z ½ cytryny sól, pieprz do smaku Frytki z pietruszki: 1 kg pietruszki 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki
Food Squarewersjach z makaronem shirataki i z nudlami z cukinii. Makaron z cukini jest bardzo nisko kaloryczny, zdrowy a przede wszystkim bezglutenowy. O makaronie shirtaki pisałem tutaj przy okazji sałatki do pracy, przypomnę tylko, że ma 0 kcal i bardzo dobrze imituje prawdziwy makaron. Do środka naszego słoika możemy dodać nasze ulubione warzywa, mięso lub inne dodatki. Skład każdej zupy(...)zależy od wielkości i ilości Waszych słoików. Potraktujcie to bardziej jako wskazówkę, jak można taką zupę przygotować niż gotowy przepis. Składniki na zupę: garść świeżej kolendry garść świeżej pietruszki marchewka pocięta w słupki mała porcja świeżego imbiru czerwona kapusta drobno poszatkowana makaron (shirataki albo z cukini) ew. ryżowy przy diecie samuraja pasta miso lub pasta curry sos sojowy
PaleoLifePodczas pobytu w Bukowinie Tatrzańskiej nasza ulubiona restauracja była zamknięta. W naszym mniemaniu najlepszy lokal gastronomiczny w tym mieście. Przypadkowo spotkany właściciel poinstruował nas, że możemy
Karola gotujedługi czas i niska temperatura gotowania. Nie eksperymentowałem z piekarnikiem, ale sądzę, że 90 - 100 stopni i termoobieg powinno zadziałać. Dodatkami do tego dania są marynowane buraczki - rodbetssallad i sałatka z odciskanych ogórków - pressgurka . Składniki: 1/2 kg wołowiny gulaszowej (delikatnie poprzerastanej, marmurkowej) 1 duża lub 2 małe cebule 300 ml ciemnego, łagodnego piwa 100 ml czerwonego(...)możliwie najniższą temperaturę, w której gulasz będzie się delikatnie gotował. Pilnować żeby nie przypalił się od spodu i sprawdzać miękkość. Podawać z ziemniakami, buraczkami i ogórkami . Pasują też gotowane marchewki
zadanie-gotowaniesprawdzą się jako danie główne lub przekąska na imprezę. Bardzo polecam! Składniki: papier ryżowy 600 g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego 100 g makaronu sojowego lub ryżowego (nitki) 1 marchewka 1/2 szklanki suszonych grzybów mun 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 jajka 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego mała szczypta cukru sól pieprz Klasyczny sos rybny ( nước chấm(...)przygotować według przepisu na opakowaniu. Makaron odsączyć i pociąć na krótkie nitki, grzyby pociąć na małe i cienkie paseczki. Do miski przełożyć mięso mielone. Dodać startą na małych oczkach marchewkę, pocięty makaron i grzyby mun. Następnie wrzucić jajka, posiekaną cebulę i drobniutko posiekany czosnek. Wlać sos sojowy, sos rybny, wsypać szczyptę cukru, sól i pieprz. Dokładnie wszystko wymieszać (najlepiej dłonią
Oryginalny smakwypełnione przeróżnymi składnikami miski, okrzyknięte jako Buddha bowls . Na dobre „rozpanoszyły się” one w kulinarnym światku pod koniec zeszłego roku, by w części osób wywołać powściągliwość („przecież to jedynie sałatka w misce”), a w części szczery entuzjazm („świetny sposób podania wielu różnych produktów!”). Sama, będąc ciekawą pochodzenia pomysłu na sławne już „miski Buddy” lub „miski mocy”, jak określa je spora(...)odżywczych. Oczywiście, poza kwestiami praktycznymi i zdrowotnymi, za miskami Buddy stoi również swoista moda oraz kulinarny trend – wszak prawdą jest, że ich zawartość jest po prostu innym spojrzeniem na sałatkę. Już sama nazwa tego dania jest znakiem wszechobecnej komercjalizacji oraz próbą „uduchowienia” potrawy, która nie ma żadnych konotacji religijnych. Kiedyś trafiłam na ciekawostkę mówiącą, że miska Buddy powinna być wypełniona
Even Better FoodNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Qlinarnie i QlinarnieWarto zrobić chociaż kilka słoików ogórków konserwowych, właśnie schyłek lata to najlepsza pora na ich przetwarzanie. Są niezastąpionym dodatkiem tradycyjnej sałatki jarzynowej, sosu tatarskiego. Pracy przy nich niewiele, a w zimie jak znalazł. Kupuję również gotowe ogórki konserwowe, są naprawdę smaczne, a dodatek octu powoduje, iż informacja na etykiecie nie zaskakuje nas nieproszonymi dodatkami. Oprócz samodzielnie zamarynowanych kupuję również(...)tylko na pozbycie się zanieczyszczeń, ale przywrócenie im jędrości wymoczone, umyte ogórki, małe lub średniej wielkości (10 cm) ciasno ułożyć w wyparzonych w słoikach. Dodać do każdego słoika kawałek marchewki, gałązkę suchego kopru, ząbek czosnku, kawałek chrzanu, mały liść laurowy, pół łyżeczki gorczycy i kilka kulek ziela angielskiego odmierzyć 1 l wody na zalewę i zagotować, dodając 3 dkg soli
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!