Surówka z selerem konserwowym była dla nas miłą odmianą od znanych nam surówek:). Przebija w niej smak selera, który świetnie łączy się ze słodko-kwaśnym jabłkiem
Szefowa kuchnitrochę sałatek i deserów, ale duża jej część to dania na ciepło. Dziś wypróbowałam pierwszy z wielu zaznaczonych karteczkami przepisów. Datowany na styczeń 1933. To był nasz dzisiejszy obiad. W sam raz na deszczowy dzień! P.S. Z serii The Farmers Wife, są jeszcze inne książki kucharskie – np. z przepisami na ciasta lub przetwory. Kotleciki z marchewki i ryżu
Posadzone i zjedzonemałe ogórki garść żurawiny 2 pomidory ja użyłam malinowego i pomarańczowego Przygotowanie Umyty i osuszony szpinak przełożyć do miski. Pomidory , ogórki pokroić w kosteczkę. Marchewkę zetrzeć na tarce dodać do reszty. Na wierzch posypać żurawiną. Dressing musztardowo- miodowy 2 łyżki soku z cytryny lub octu winnego 5 łyżek oliwy 2 łyżki miodu(...)ząbek czosnku 2 łyżki ulubionej musztardy ( ja użyłam kremskiej) szczypta pieprzu Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Sos polej na wierzch sałatki. Jeżeli wolisz ostrzejszy smak użyj musztardy dijon
Kukuleczkipyszna sałatka o zdecydowanym, ostrym smaku. Bardzo lubię połączenia ostrych przypraw z warzywami. Jest nieco pracochłonna ale warto ją przygotować, bo w zimie smakuje wyśmienicie. 4 kg ogórków 5 łyżek soli 1,5 łyżeczki przyprawy chili 2 główki czosnku 2-3 duże cebule 16 łyżek oleju 1,5 szklanki octu 1 kg cukru 4-8 marchewek Ogórki
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieostra sałatka, nie za łagodna, taka z fajnym posmakiem. Przygotowałem ją do potrójnego burgera z serem comté, na który przepis pojawi się za jakiś tydzień. Bo jak być może pamiętacie od kilku tygodni w każdą niedzielę serwujemy wam burgery. Dzisiaj sobota więc jutro też burger będzie. Już teraz zapraszamy. 400 g białej kapusty 1 duża marchewka 1 cebula 4 łyżki
Marder&Marder ManufactureWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Aromatyczne pulpeciki mięsne gotowane w sosie z dodatkiem warzyw posmakują chyba każdemu. Są miękkie, delikatne i bardzo pyszne! Podałam
Marta GotujeBardzo prosta w przygotowaniu i smaczna surówka dla całej rodziny. Nigdy nie myślałem, że surówka z kapustą i marchwią może być taka smaczna. Bardzo serdecznie zapraszam
Kuchnia Łukaszakompletnym niedoczasie powiem krótko: botwina jest super! :) A sok z botwinki to prawdziwa bomba witaminowa. Jestem wielką fanką botwinki, zarówno w wersji wyciskanej jak i w chłodniku czy sałatce. Zawiera dużo witaminy A , która wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci. Jest źródłem witaminy C , która chroni organizm przed infekcjami oraz B2 , która wspomaga układ nerwowy w prawidłowym funkcjonowaniu(...)się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Zostaw komentarz pod postem! :) Chcesz być zawsze na bieżąco? Obserwuj mojego Instagrama , dołącz do mnie na Facebooku i przypnij pina na Pintereście ! Botwinka z marchewką, jabłkiem i pomarańczą Drukuj Porcje: 350ml Czas przygotowania: 5 minut Składniki: 1 cała łodyga botwinki wraz z buraczkiem 1 pomarańcza 4 marchewki 2 jabłka Przygotowanie 1 Wszystkie składniki myję bardzo
Book of spellsprzykład z marchewką. Do sosu porowego doskonale pasują tez pieczarki - wystarczy zrumienić je przed dodaniem do sosu i dusić całość do miękkości. Taki sos możecie wzbogacić o ulubione świeże zioła - zamiast natki pietruszki doskonale sprawdzi się posiekany koperek. Kurczak w sosie porowym bardzo dobrze smakuje z ryżem, ziemniakami, makaronem lub kaszą. Do tego wystarczy pyszna surówka lub sałatka i obiad
Lekcje w kuchnipomidorową sałatką. Nie musicie bawić się w zapiekanie w papryce. Możecie zapiec "luzem", w przykrytym naczyniu lub podać na zimno. Wszystko zależy od Waszego smaku i fantazji. Składniki: 1 średnia cebula 3-4 większe ząbki czosnku 2-3 łyżki oleju + odrobina oleju do wysmarowania papryki przed pieczeniem 2 małe cukinie 1 mała ostra papryczka 2 średnie marchewki
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: 3 marchewki 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki czarnuszki cukier do smaku Przygotowanie: Marchew obieramy ze skóry. Ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach lub wygodniej - używamy malaksera. Gotową przekładamy do miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy czarnuszkę i cukier do smaku, jeśli marchew nie jest wystarczająco słodka. Mieszamy. Podajemy jako dodatek do obiadu lub jako sałatkę
Moja smaczna kuchniaszparagi i marchewkę czyścimy , obieramy, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, po czym grillujemy d) pieczony oscypek, oscypek kroimy w plastry i grillujemy, podajemy z dressingiem malinowo chrzanowym e) dresing malinowo chrzanowy (chrzan tarty , ocet malinowy , konfitura malinowa ) w misce łączymy chrzan, ocet ,konfiturę i maliny, doprawiamy sokiem z cytryny f )maliny, kilkoma malinami dekorujemy danie 4. Sałatka ziemniaczana
upichconatakiej sałatki, a że lubię każdy z jej składników postanowiłam je połączyć i stworzyły niezłą całość ;) zapomniałabym dodać że biorę udział w konkursie BadPak.pl z moim pysznym keksem poprzez kliknięcie "lubię to" pod moim przepisem TUTAJ zwiększycie moją szansę na wygraną ;) możecie sprawić mi prezent gwiazdkowy ;) Składniki (na 1 osobę): około 200g mrożonej brukselki 0,5 marchewki mały kawałek
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćcałego dlatego trzeba pomyśleć troszeczkę o sobie. Sałatka idealnie nadaje się na śniadanie lub kolację. Link do książki opisującej dietę 5:2 (klik) 328 g gotowej sałatki dostarcza: 141 kcal 11 g białka 6 g tłuszczy 11 g węglowodanów(...)białka 21 g tłuszczy 3 g węglowodanów 105 mg cholesterolu Całodniowy jadłospis dostarcza: 475 kcal ŚNIADANIE: Składniki na 1 porcję: 1 mała cukinia (150 g) 1 średnia marchewka (60 g) 1 jajko (62 g) ugotowane 1 łyżka posiekanego szczypiorku kilka oliwek zielonych (ja wzięłam 5) 50 ml jogurtu naturalnego 2% tłuszczu ząbek czosnku sól, pieprz Wykonanie: Cukinię i marchewkę obieramy
IMPRESJA SMAKUrobiłam też sałatkę szwedzką z ogórków. Skorzystałam z przepisu Margarytki. Nieznacznie go zmodyfikowałam. Wyszło mi 10 słoiczków małej wielkości. Składniki: 2-2,5 kg ogórków 9 szklanek wody 0,5 szklanki soli Zalewa: 3 szklanki wody 2 szklanki cukru 1-1,5 szklanki octu 10% (w oryginale 2 szklanki octu) Do każdego słoika wkładamy: 3-4 plasterki marchewki
Kuchnia domowa Ani