Polecam mój sos warzywny do makaronu, oczywiście bezglutenowego. To bardzo smaczne, lekkostrawne i zdrowe danie, jednocześnie nietrudne w przygotowaniu. Zapraszam. Składniki: 250 g makaronu bezglutenowego 1
Kawa z mlekiemSkładniki 1 duża główka młodej kapusty 70 dag karkówki 20 dag wędzonego boczku 30 dag fasolki szparagowej (może być mrożona) 3 marchewki 3 cebule 3
Kuchenne aromatyPrzepis na kapustę wypatrzyłam na blogu Slodkokwasna.pl , poświęconym kuchni azjatyckiej. W przepisie surówka zrobiona jest z białej kapusty, dodana też jest marchewka. Robiłam dwie wersje
Stare GaryBardzo smaczna i zdrowa surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem białej rzodkwi i innych składników. Składniki: -kilka liści kapusty pekińskiej -pół białej
Maminek kulinarnyłyżki) sos sojowy (1 łyżka w zupełności wystarczy) kawałek mięsa (upieczonego kurczaka, schabu itp), ilość wg uznania a jeżeli macie ochotę, to możecie dodać również: rzodkiewki surowe pieczarki marchewka utarta papryczki chilli i inne rzeczy, które lubicie. Do miski dodajemy umytą i osuszoną sałatę lodową, pokrojonego w kostkę pomidora i wszelkie inne warzywa na które macie ochotę. Wkrawamy też(...)łyżki oliwy a po chwili sezam (uwaga, może pryskać), chwilę podsmażamy aż lekko się przybrązowi, wyłączamy grzanie i dodajemy łyżkę sosu sojowego. Mieszamy i jeszcze gorący sezam przenosimy do sałatki, którą podajemy od razu. Mówię Wam po prostu pyszności
Szybko Tanio Smaczniesałatkę śledziową, która chodziła za mną od momentu, gdy kupiłam taką w sklepie. Koszt? 5 zł z groszami za jedną porcję. A tu śledzie - dyszkę za 650 gramów, plus włoszczyzna i puszka groszku. Porcji? Z 10 będzie. Koszt? Nieporównywalny. Polecam :) Składniki: 1 słoik wiejskich filetów śledziowych w oleju z cebulką (650 gramów) 1 puszka zielonego groszku 2 marchewki(...)kroimy w kwadraciki i przekładamy do pozostałych składników - mieszamy Teraz robimy sos: majonez i jogurt naturalny przekładamy do oddzielnej miseczki, wsypujemy przyprawy i wszystko bardzo dokładnie mieszamy Przelewamy do sałatki, delikatnie mieszamy i... ZJADAMY! :) Po co kupować? Robić! I na święta będzie jak znalazł :) Smacznego
Szczęśliwa kuchniasałatkę śledziową, która chodziła za mną od momentu, gdy kupiłam taką w sklepie. Koszt? 5 zł z groszami za jedną porcję. A tu śledzie - dyszkę za 650 gramów, plus włoszczyzna i puszka groszku. Porcji? Z 10 będzie. Koszt? Nieporównywalny. Polecam :) Składniki: 1 słoik wiejskich filetów śledziowych w oleju z cebulką (650 gramów) 1 puszka zielonego groszku 2 marchewki(...)kroimy w kwadraciki i przekładamy do pozostałych składników - mieszamy Teraz robimy sos: majonez i jogurt naturalny przekładamy do oddzielnej miseczki, wsypujemy przyprawy i wszystko bardzo dokładnie mieszamy Przelewamy do sałatki, delikatnie mieszamy i... ZJADAMY! :) Po co kupować? Robić! I na święta będzie jak znalazł :) Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.combardzo wyraźny smak chrzanu jest doskonałym dodatkiem do sałatki i nieodzownym elementem tzw. zimnej płyty. To przystawka, która kosztuje parę groszy a efektownie wygląda i smakuje. Składniki: 9 plastrów szynki konserwowej 200 g serka białego z chrzanem 1/2 małego słoiczka chrzanu 1 szklanka rosołu 1,5 łyżeczki żelatyny ugotowana marchewka do dekoracji świeże zioła do dekoracji Serek wymieszać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasałatkę warzywną ze śledziem . Do sałatki użyłam kukurydzy i groszku od Bonduelle i przyprawy od Eco Blik. Pyszna i prosta w przygotowaniu . Zapraszam :) Składniki : 3 ugotowane w mundurkach ziemniaki 1/2 szklanki kukurydzy od Bonduelle 1/2 szklanki groszku od Bonduelle 1 jabłko 1 cebula 1 duża ugotowana marchewka 3 płaty śledziowe sól , pieprz do smaku
Sama słodycz i szczypta chilijest ozdobą stołu, a użycie jogurtu zamiast tradycyjnego majonezu powoduje, że jest ona „lżejsza” kalorycznie. Składniki: 6 płatów śledzi matiasów, 2 średniej wielkości buraczki, 2 cebule, 4 ziemniaki, 2 marchewki, 5 jaj, opakowanie chleba pumpernikiel (250g), jogurt naturalny, sól, pieprz Dodatkowo: Szklanki i folia aluminiowa Sposób przygotowania: Matiasy namoczyć w wodzie lub mleku na około(...)śledzie, marchew, jajka, cebula, ziemniaki. Każdą warstwę dociskamy, solimy, pieprzymy i smarujemy cienko jogurtem. Na końcu kładziemy wycięty krążek z pumpernikla (wielkość dopasowujemy do średnicy szklanki). Szklanki z sałatką wkładamy na kilka godzin do lodówki. Po schłodzeniu, odwracamy do góry dnem i wyjmujemy sałatkę wraz z folią. Ściągamy folię i dekorujemy sałatkę jogurtem. Dodatkowo możemy posypać posiekaną zieleniną
Nie tylko w kuchniWykorzystamy ostatnie już chyba w tym roku ogórki gruntowe, dołożymy fasolkę szparagową i kilka innych warzyw a wszystko spakujemy w niewielkie strąki papryki.
Maminek kulinarnykanapkowych lub do skropienia sałatki. Ten olej to źródło składników odżywczych i kwasu omega – 3- zawiera go aż 40 razy więcej niż oliwa z oliwek. Stosuje się go wyłącznie na zimno- tak jak wszystkie inne oleje tłoczone na zimno. Olej z pestek dyni Kujawski tłoczony na zimno- charakterystyczny głęboki smak, idealny olej do sałatek, wykańczania zup np. zupy(...)źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Olej ma piękną głęboką i ciemną barwę. Olej z rzepaku Kujawski tłoczony na zimno - moim zdaniem o najszerszym typie zastosowań, idealny do każdej sałatki, jako dodatek do dań gotowych, świetnie sprawdzi się jako składnik domowej musztardy i do każdej pasty kanapkowej. Jest źródłem kwasów omega - 3 i witamin E i K. Olej słonecznikowy
SMYKWKUCHNIporcje) 2 młode buraczki 3 młode marchewki 1 młoda pietruszka 2 małe młode ziemniaczki 1 mała dymka ze szczypiorkiem garść świeżych listków mięty 2 łyżki musu z rabarbaru ( TU przepis) 1 łyżka ekologicznego oleju rzepakowego tłoczonego na zimno mąka z czerwonej soczewicy klarowane masło do smażenia sól pieprz Wykonanie: Warzywa (ziemniaki, buraki, marchewkę i pietruszkę) starannie szorujemy, gotujemy(...)uzyskamy jednolitą konsystencję podobną do majonezu). Żabie udka solimy, obtaczamy w mące z soczewicy i smażymy na klarowanym maśle z obu stron, aż się zrumienią. Podajemy razem z sałatką i obiad gotowy
Quinoa Raz!sałatki, które w zupełności wystarczą, żeby zaspokoić głód w upalny dzień, gdy słońce świecące prawie pionowo nad ziemią praży wszystko i wszystkich którzy staną mu na drodze. Osobiście polecam sałatki "kanaryjskie" które są mieszankami świeżych warzyw i owoców w lekkim vinaigrette. Lokalnym przysmakiem, który dodaje się do wszystkiego od ryb po owoce jest sos mojo występujący w dwóch wersjach(...)rojo (czerwony) i verde (zielony). Jest to gęsty sos z papryki peperonii (czerownej lub zielonej) utarty z przyprawami. W sklepach można dostać też inne jego odmiany np. z marchewką lub kolendrą. Pamiątki z wakacji w tym sosy mojo Poza tym królują hiszpańskie tapas i wszelkie dania z kurczakiem i innym mięsem, a także paella - nic dla wegetarian :( Jednakże
Pełna LodówkaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 3 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 25 dag kapusty kiszonej, mała marchewka, mała cebula, 1/2
JejKuchnia