salatka z makaronem - 5739 przepisów (strona:319/383)

Dania jednogarnkowe 125

Wygodne dania jednogarnkowe specjalnie dla Was! Powraca podobno zimą,będą wiec idealne na ten czas, w dodatku można przygotować obiad na dwa dni, smacznego gotowania i

Moja smaczna kuchnia
Naleśniki ze szpinakiem 252

mniej niż godzinę. Bardzo prosty, superszybki i do tego niedrogi. Warunek jest jeden - trzeba lubić szpinak. Ja jestem jego ogromną zwolenniczką. Chętnie jem go zarówno na surowo - w sałatkach, jak i duszony z masełkiem - jako np. farsz do naleśników. Przyznać jednak muszę, że samym szpinakiem ciężko jest się najeść, więc zazwyczaj podaję go w towarzystwie kurczaka. Naleśniki z kurczakiem(...)jeśli nie chcemy jeść dwa dni z rzędu tego samego, wystarczy przygotować mniej naleśników, a następnego dnia dodać do farszu jeszcze trochę śmietanki lub mleka i podać go z makaronem. Pycha :) Smacznego

Ratunku obiad
Kuchnia na trudne czasy 148

przepisy na trudne czasy: 1 Kupujemy sezonowe owoce, warzywa i jajka najlepiej od rolnika na rynku , a nie w osiedlowym sklepie, a inne produkty np. mięso od rzeźnika, a makarony, kasze, napoje, przyprawy w supermarkecie. Mięso najtaniej kupicie w supermarkecie, ale skąd ono pochodzi i jaka jest jego jakość to druga sprawa! Jak ma się dużo czas można przeglądać gazetki(...)owocową herbatę. – Zupa z resztek. Forszmak – Zupa kalafiorowa z liści i głąba 6. Nie marnujemy też pieczywa! Mrozimy je albo robimy z pieczywa grzanki do zupy i sałatek. – Można wykorzystać chleb do zrobienia np. tostów francuskich, czyli nasz polski chleb w jajku smażony na maśle czy oleju. – grzanki do zupy , przygotowuję zawsze więcej grzanek i przechowuję

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ryż paraboliczny+czarny ryż z warzywami... 125

Składniki: ryż paraboliczny z czarnym ryżem 2 szklanki, sól 1 łyżeczka, woda 3 litry olej rzepakowy 3/4 szklanki, cebula 2 sztuki średnie, marchew 3 sztuki średnie

W Mojej Kuchni Lubię
Pulpety w sosie pomidorowym 200

Przepis na pulpety w sosie pomidorowym - polskie comfort food.  Nie ma chyba takiego kraju, którego mieszkańcy nie mieliby swoich comfort food - potraw darzonych szczególnym sentymentem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Leczo na zimę w słoikach. Domowe przetwory. 144

kiełbasy, ani boczku. Daję same warzywa. Później jeśli mamy ochotę podsmażam mięso, czy kiełbasę , dodaję zawartość słoika i obiad gotowy. Jeśli nie mam ochoty na mięso, dodaję ryż, lub makaron i jest wyśmienita potrawa jarska. Także polecam, jeśli macie taką możliwość przygotujcie sobie parę słoików na potem. Będą jak znalazł, zwłaszcza wtedy kiedy nie macie czasu na gotowanie. Składniki(...)chłodnym miejscu kilka, a nawet kilkanaście miesięcy. Smacznego :) Poniżej podam jeszcze kilka moich propozycji na wykorzystanie cukinii : ( po kliknięciu w nazwę pokaże się przepis ) zapraszam : Cukinia po szwedzku. Smaczna sałatka na zimę. Pasztet z cukini. Świetny na zimno i na ciepło :) Cukinia faszerowana szynką, pieczarkami i serem.  Leczo cukiniowo-paprykowe z dodatkami. Piersi z kurczaka duszone z cukinią, papryką

Kuchnia z widokiem na ogród
Gotowanie podczas obozu tai-chi - relacja kulinarna 108

zmiażdżony czosnek i zioła (w dowolnej ilości!). Mieszaj co jakiś czas doprowadzając do ulubionej konsystencji. Pod koniec gotowania dopraw świeżo mielonym pieprzem i jeśli chcesz - solą morską. Podawaj z makaronem spaghetti - najlepiej razowym. Jeżeli lubisz - posyp startym parmezanem. Można również użyć startego sera żółtego i posypać bardzo gorące danie - tak, żeby ser zdążył się rozpuścić lub wstawić na 5 minut(...)żeby błyszcząca strona była "od strony jedzenia" :) ! Mieszając zalewę możesz wykorzystać "MYK" ze słoikiem - jest szybciej :) ! Pieczone buraki są świetne jako dodatek do obiadu. Mogą również być dodatkiem do sałatki . Jeśli jakimś cudem... cokolwiek zostanie - "Drugiego dnia" można z nich zrobić zupę :) Dziękuję! To wszystko dzięki mojej koleżance Asi, która trenuje Tai Chi (Asiu, dziękuję!). Od wolnego pomysłu do realizacji

Gary Bez dna
Kanapka z awokado i jajkiem 205

Kanapka z awokado i jajkiem to kolejna propozycja na szybkie, zdrowe i bardzo dietetyczne śniadanie. Przepis jest bardzo szybko, a posiłek smaczny z całą masą zdrowych

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gołąbki z włoskiej kapusty z wieprzowiny i kurczaka z dodatkiem brązowego ryżu. Garnek Concept Plus WOLL. 193

Durszlak wykorzystać można jako: klasyczny durszlak ,  wkład do gotowania na parze , koszyk do gotowania   w wodzie  warzyw, takich jak kapusta na gołąbki, kalafior, czy warzywa na sałatkę - warzywa gotują się "w koszyczku" zanurzonym w wodzie, a kiedy są miękkie wyjmujemy je razem z durszlakiem od razu odsączając z wody, nie ma więc konieczności przenoszenia garnka(...)WOLL Concept Plus: wszystkie zupy, gulasze, dania jednogarnkowe, mięsa duszone w ciemnym sosie, kaczka, bitki wołowe, gołąbki, warzywa na parze, warzywa gotowane na parze z duszonego mięsa, jajecznica, bigos, makarony i pierogi, chleby. Jednakże jak wszystko, także i ten zestaw posiada wady . Dla mnie wadą jest ciężar garnka . Aczkolwiek, jak zastanowić się, to jest i wadą, i zaletą. Z jednej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Łączenie smaków FOODPAIRING 308

Witajcie, Dziś będzie o łączeniu smaków dzięki którym nasze zmysły krzyczą PYCHA! Foodpairing - bo taka jest międzynarodowa nazwa tego zagadnienia to zbiór wiedzy o produktach spożywczych

Kuchnia PROzdrowotna
Menu na tydzień pełne nowalijek 138

epidemia koronawirusa i wszyscy zamknęliśmy się w domach w ramach kwarantanny, obawialiśmy się, że w sklepach zabraknie warzyw i owoców. Jak się okazało z półek zniknęły kasze, ryż i makaron, ale świeżych produktów generalnie nigdy nie zabrakło. Przeciwnie, warzywa i owoce są jeszcze łatwiej dostępne niż przed epidemią, bo wielu właścicieli warzywniaków przestawiło się na sprzedaż online z dostawą(...)sezonu na nowalijki, zawiera mnóstwo potrzebnych dla zdrowia składników: zdrowe tłuszcze, białko, błonnik, witaminy i minerały. Mamy nadzieję, że nasze menu narobi Ci apetytu na warzywa! To do dzieła! Sałatka z młodych ziemniaków z pesto Proste, pożywne danie, pełne witamin. Najważniejszym składnikiem jest aromatyczne pesto zrobione ze… szczawiu, czosnku i wędzonego sera. Dzięki niemu młode ziemniaki i fasolka smakują jeszcze

Niedzielny kucharz
Jak ugotować dobry rosół? 76

lubczyku lub natki smakuje wyjątkowo. Każda gospodyni wie najlepiej jak przygotować rosół swoim domownikom, z czym podawać, kiedy smakuje najlepiej. Zupa ta, choć przygotowywana z tradycyjnych składników, podobnie jak sałatka jarzynowa z każdej ręki smakuje inaczej, ot! cała magia kuchni. Rosół kojarzy mi się z domem rodzinnym, imprezami okolicznościowymi, ciepłem domu, jest wspomnieniem Babci. Smak w zupie to “kości(...)wsyp pod koniec gotowania rosołu suszony lubczyk – do smaku. Na rosole powstaje najlepsza pomidorowa. Aby ją przygotować dodaj do rosołu passatę, koncentrat pomidorowy lub sok pomidorowy. Podawaj z makaronem lub ryżem. Rosół to pierwsze danie lub kompletny obiad, jeśli jest mocno mięsno-warzywny i podany (jak dawniej w moim domu) np. z młodymi ziemniakami i koprem lub dużą ilością

Zasmakuj Kuchni
Z miłości do.. próżni bez granic ! 195

gryzę się w język , że nie dołożyłam więcej i nie wzięłam sobie całego wypasionego zestawu pojemników próżniowych DAFI ! Nie zroumie tego nikt dopóki tego nie spróbuje sam na sobie. Sałatka jarzynowa, przechowywana nawet w najlepszych, szklanych pojemnikach, po kilku dniach zaczyna kisnąć. To normalny proces. Moja nie zmieniła smaku po trzech tygodniach siedzenia w lodówce w pojemniku próżniowym DAFI(...)utrzymywanie chrupkości i smaku pieczywa oraz ciastek utrzymywanie świeżości warzyw i owoców zachowywanie aromatu kawy i herbaty marynowanie mięs i ryb wydłużanie przydatności mleka i koktajli zapobieganie zsychaniu się makaronu i pierogów przechowywanie półproduktów i niespożytych dań gotowych przechowywanie produktów sypkich oraz pokarmów dla dzieci i niemowląt przechowywanie rzeczy wartościowych zachowywanie porządku w lodówce Jak pisałam już wyżej, mój zestaw

Z Kuchni Do Kuchni
Tradycyjne faworki czyli chrust 169

Tradycyjne faworki czyli chrust to coś czego w karnawale zabraknąć nie może. Trudno jednoznacznie określić kiedy i gdzie narodziła się tradycja smażenia faworków. Nazwa pochodząca od

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata