niż gdy byłam w domu. Teraz szykuje sobie sałatki, na które było mi szkoda czasu, gdy wiedziałam, że tylko ja będę miała na nie smaka. Oto kolejna propozycja śniadaniowa do pracy i nie tylko. Na domową kolację - zamiast kanapek też fantastycznie się nada. Składniki (na jedną solidną porcję): 2 łyżki kaszy jaglanej 2 paski żołtej papryki 2 paski czerwonej papryki(...)cytrynowego szczypta kurkumy Przygotowanie: Kaszę gotujemy dzień wcześniej wraz z odrobiną masła i vegety - na średnio miękko. Dodajemy szczypior, szpinak, ogórka małosolnego, ser żółty oraz szczyptę kurkumy. Przechowujemy do rana w lodówce.Wszystkie świeże warzywa kroimy następnego dnia rano - w drobną kostkę. Dodajemy łyżkę jogurtu z odrobiną majonezu. Po 15-20 minutach sałatka gotowa. Wyszła fantastycznie kolorowa
Kuchnia po mojemupyszna i sycąca sałatka. Świetnie sprawdza się jako danie na wynos - do pracy, jest równie smaczna na ciepło, jak i na zimno. Ma wszystko, co zdrowe danie mieć powinno - węglowodany w postaci kaszy, warzywa i chrupiącą rukolę oraz białko w postaci sera. Przygotowana dzień wcześniej będzie najsmaczniejsza - smaki i aromaty doskonale się połączą i nabiorą głębi. Składniki: 1 szklanka(...)rondelka, zalać zimną wodą z dodatkiem szczypty soli. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 20 minut. Jeśli zacznie kipieć, trzeba jeszcze bardziej zmniejszyć ogień. Kiedy kasza wchłonie cały płyn przemieszać ją widelcem i odstawić. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę o boku 1 cm. Cukinię pokroić w półplasterki o grubości ok. 3 mm. Na patelnię
Kulinarne InspiracjeSkładniki: 1 puszka mieszkanki groszek z kukurydzą Jamar 120 g kaszy kuskus 3 duże pomidory kawałek pora 1 słoik marynowanych pieczarek jarzynka 2 łyżki majonezu pieprz Przygotowanie: Kuskus posypać jarzynką i … Czytaj dalej Sałatka z kuskusem i pomidorami
czarrna od kuchnimożliwości będę uzupełniała listę o linki do przepisów/ Barszcz czerwony z uszkami (przepis na uszka) Łupcie - gołąbki z kaszą gryczaną (przepis) Śledzie w pomidorach (przepis) Śledzie w śmietanie (przepis) Śledź w oleju Kapusta z grochem Pierogi z kapustą i grzybami (przepis) Sałatka jarzynowa Sałatka z tuńczykiem Łódeczki z cykorii z łososiem (przepis) Kompot z suszu Karp smażony Pierniczki (przepis) Muffinki
Pasja Smakuryby, ugotowane na twardo jajko, makaron, ryż, kuskus, kasza, prażone pestki... Do tego lekki dressing lub ulubiony sos. Możliwości jest całe mnóstwo. Mój słoik zawierał makaron risini, kawałki wędzonej makreli, marchewkę po koreańsku , suszone pomidory, awokado, rukolę i pestki dyni. W najbliższym czasie postaram się pokazać jeszcze kilka smakowitych pomysłów na sałatkę w słoiku. A u Was co dziś dobrego
Obiad gotowylekkie i BIO. Dlatego postanowiłam, wyczarować coś lekkiego. Ta sałatka świetnie się sprawdzi na kolację zaraz po Świętach. Tak na prawdę po całej uczcie, która będzie trwała kilka dni i będziemy jeść bardzo ciężko, z chęcią sięgniemy po coś fit. Porcja na 6 osób Składniki : 50 g kaszy kuskus 125 g rukoli 1 duża czerwona cebula(...)ząbki czosnku sos 50 ml oliwy z oliwek 50 ml syropu klonowego sól i pieprz do smaku Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą Przygotowanie: Kaszę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ostudzamy. Czosnek drobno siekamy i podsmażamy na masełku, wrzucamy krewetki i delikatnie doprawiamy solą, smażymy ok 6 minut. Cukinię kroimy w krążki
Niezły Młynekfasolą przygotowuję prostą zupę z dodatkiem korzeniowych warzyw i ziemniaków lub kaszy jaglanej. Przyrządzając zupy – a robię to naprawdę często – staram się maksymalnie oszczędzić czas, dlatego też zwykle tam, gdzie trafić mają buraki posiłkuję się już upieczonymi. Piekę je z wyprzedzeniem, część dodatkowo przeznaczając na sałatki lub do deserów. Kiedy mam już ten główny składnik w zanadrzu, całe danie trafia(...)zupa buraczkowa. Składniki na 4 – 6 porcji: 4 małe pieczone buraczki 3 nieduże marchewki 1 nieduży korzeń pietruszki mały kawałek korzenia selera 1 średni ziemniak / 4 – 5 łyżek przepłukanej kaszy jaglanej 1 mała cebula 1 duży ząbek czosnku 1/2 pora 2 – 3 łyżki masła klarowanego lub preferowanego oleju w wersji wegańskiej 1 – 2 łyżeczki naturalnego octu jabłkowego nierafinowana sól, przyprawy
Even Better Foodmiękkiego masła 30 ml piwa (o temperaturze pokojowej) 1/4 łyżeczki soli dodatkowo: 2 puszki sałatek Insalatissime Rio Mare (każda po 160 g) - ja wykorzystałam: Messicana e Tonno (tuńczyk z czerwoną fasolą, kukurydzą, marchewką i papryką) oraz Cous Cous e Tonno (tuńczyk z kaszą kuskus, ciecierzyca, marchewką, groszkiem i pomidorkami koktajlowymi) Mąkę przesiać do miski, dodać sól i masło. Rozetrzeć(...)temperaturze 190 stopni przez około 15 minut - do lekkiego zrumienienia. Po wyjęciu z piekarnika ostrożnie wyjmować, gdyż są bardzo kruche, niemal tak jak ciasto francuskie. Przestudzone kruche miseczki napełniać sałatkami
Codzienna kuchnia niecodziennaCzytaj więcej » Blog kulinarny, przepis,obiad,sałatka,zupa,dynia,mięso,wegetariańskie,ciasta,tort,babeczki,pizza,sos,spaghetti,
Ekspansja smakucukrem pudrem Gofry z malinami i bitą śmietaną Grzane wino z bakaliami Grzanka z ricottą i sałatką z pomidorków Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Grillowane kanapki z cukinią i fasolką szparagową Gulasz warzywny z cukinią Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Mini calzone z brokułami, oliwkami i mozzarellą Owsianka z mleczkiem kokosowym
Moja smaczna kuchniaUwielbiam buraki pod każdą postacią i często goszczą w mojej kuchni. Tym razem przygotowalam sałatkę z buraczków pieczonych. Jeśli ktoś woli, może buraki ugotować, ale polecam
kuchnia doskiodkryć zupełnie nowe smaki znanych dań. Ponadto z soi produkuje się również olej, mąkę, kaszę, lecytynę, pasztety czy makaron. Prażone ziarna soi smakują jak orzeszki (przepis tutaj )- są więc doskonałą przekąską. Gotowane możemy dodawać do zup, gulaszów czy sałatek. Jak przyrządzić ziarno soi? Przyrządzenie ziarna soi jest podobne do przyrządzania grochu. Najpierw powinno się moczyć ziarna
Smiling Shrimpgarście nasion słonecznika – 1 garść nasion lnu – sok z 1/2 limonki – odrobina oliwy Przygotowanie sałatki zacznijcie od ugotowania bulguru (potem musi się jeszcze ostudzić). W garnku zagotujcie 2 kubki wody z odrobiną soli, gdy woda będzie wrzała wrzucamy kaszę. Cały czas mieszając (by nie przywarła do dna garnka) doprowadzamy do zagotowania i gotujemy ok 8 minut
Szybko Tanio SmacznieZdrowo, kolorowo i całkiem szybko. Na zdjęciu: kasza jaglana, surówka z czerwonej kapusty, marchewka curry , kotlety sojowe kebab-gyros i ogórki kiszone. Jak zrobić surówkę
Qlinarnie i Qlinarnie